Ovaj članak je namenjen osobama sa oštećenjima vida ili kognitivnih sposobnosti koje koriste program čitača ekrana kao što su programi kompanije Microsoft: „Narator“, JAWS ili NVDA sa Microsoft 365 proizvodima. Ovaj članak predstavlja deo skupa sadržaja Microsoft 365 podrške čitača ekrana  u kojem možete pronaći dodatne informacije o pristupačnosti u našim aplikacijama. Za opštu pomoć posetite matičnu stranicu Microsoft podrške.

Koristite Microsoft 365 pomoću tastature i čitača ekrana da biste brzo pronašli ono što tražite pomoću usluge Microsoft Search. Testirali smo ga sa naratorom, čitača ekrana JAWS i NVDA, ali može da funkcioniše sa drugim čitače ekrana ako prate uobičajene standarde i tehnike pristupačnosti. Microsoft Search vam omogućava da direktno pristupite komandama kartice trake, datotekama, drugim korisnicima i pomoći tako što ćete jednostavno ukucati ono što želite.

Napomene: 

U ovoj temi

Korišćenje usluge Microsoft Search

Polje za pretragu se sastoji od okvira za tekst za kucanje termina za pretragu i padajućeg menija predloga koji se automatski otvaraju kada se fokus premesti na polje Pretraga. Da biste premestili fokus na polje Pretraga, pritisnite kombinaciju tastera Alt+Q.

Lista predloga može da sadrži predloge u nekoliko kategorija, kao što su "Pronađi u dokumentu", "Nedavno korišćeno" ,"Osobe", "Dokumenti" ,"Predloženo" i "Pomoć". Čitač ekrana najavljuje ime svake kategorije dok pregledate listu. Sadržaj menija sa predlozima ažurira se automatski dok kucate termin za pretragu.

Da biste pregledali predloge, pritiskjte tastere sa strelicom nagore ili nadole dok ne čujete onaj koji želite, a zatim pritisnite taster Enter da biste ga izabrali.

Korišćenje pretrage za rad sa kontaktima

Možete da koristite Microsoft Search da biste pregledali nedavne kontakte ili da biste pretražili druge kontakte. Možete lako da prikažete kontakt karticu za svaki kontakt ili da delite trenutni dokument sa njima.

Napomena: Ova funkcija je dostupna samo za Office klijente iz preduzeća.

 1. Da biste premestili fokus na polje Pretraga, pritisnite kombinaciju tastera Alt+Q. Lista predloženih radnji, osoba i dokumenata se automatski otvara. Ako želite da potražite određeni kontakt, otkucajte ime kontakta koji želite. U suprotnom, u meniju Predlozi navedeni su nedavni kontakti.

 2. Pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete: "Osobe".

 3. Pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete ime kontakta koji želite. Pritisnite taster Enter da biste otvorili kontekstualni meni za kontakt.

 4. U kontekstualnom meniju pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete ime željene opcije, a zatim pritisnite taster Enter da biste je izabrali.

Korišćenje pretrage za rad sa datotekama

Možete da koristite Microsoft Search da biste pregledali nedavne datoteke ili da biste pretražili druge datoteke. Datoteke možete da otvorite direktno.

Napomena: Ova funkcija je dostupna samo za Office klijente iz preduzeća.

Napomena: U zavisnosti od Office koju aplikaciju koristite, možete da izvršite i druge operacije sa datotekama u meniju Predlozi za pretragu, kao što je umetanje sadržaja iz izabranog dokumenta u trenutno otvoreni dokument.

 1. Da biste premestili fokus na polje Pretraga, pritisnite kombinaciju tastera Alt+Q. Lista predloženih radnji, osoba i dokumenata se automatski otvara. Ako želite da potražite određenu datoteku, otkucajte ime datoteke koju želite. U suprotnom, u meniju Predlozi navedeni su nedavni kontakti.

 2. Pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete: "Datoteke".

 3. Pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete ime datoteke koju želite. Pritisnite taster Enter da biste otvorili kontekstualni meni za datoteku.

 4. U kontekstualnom meniju pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete ime željene opcije, a zatim pritisnite taster Enter da biste je izabrali.

Korišćenje okna "Pretraga"

Okno "Pretraga" vam dostupno je da pristupite još više resursa na osnovu termina za pretragu. Okno sadrži kartice Sve,Datoteke, Veb i Slike. Da biste koristili okno Pretraga:

 1. Pritisnite kombinaciju tastera Alt+Q da biste premestili fokus na polje Pretraga i otkucajte termin za pretragu koji želite da koristite.

 2. Pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Pogledajte još rezultata pretrage za", a zatim pritisnite taster Enter. Otvara se okno Pretraga, a fokus se premešta na karticu Sve u oknu.

 3. Da biste se pomerali između kartica, pritiskjte tastere sa strelicama nalevo i nadesno dok ne čujete ime kartice koju želite, a zatim pritisnite taster Enter da biste je izabrali.

 4. Da biste pregledali sadržaj kartice, pritiskate taster Tab dok ne čujete "Prikazuje se ime kartice <rezultata za> <termina za pretragu>", <zatim koristite tastere sa strelicama za premeštanje između sadržaja kartice.

 5. Da biste izabrali stavku na kartici, pritisnite taster Enter.

 6. Uradite nešto od sledećeg:

  • Za rezultate kartice Datoteke možete da se krećete između opcije Otvori,Veza iPonovo koristite sadržaj pomoću tastera sa strelicama nalevo i nadesno i izaberite onaj koji želite tako što ćete pritisnuti taster Enter.

  • Za rezultate veb kartica možete da se krećete između opcija Otvori,Veza iJoš radnji pritiskom na tastere sa strelicama nalevo i nadesno i izaberite onaj koji želite tako što ćete pritisnuti taster Enter.

  • Za rezultate kartice Slike, možete da umetnete sliku u dokument tako što ćete pritisnuti taster Enter.

Takođe pogledajte

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnosti u programu Microsoft 365

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×