Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Izaberite drugi nalog.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojeg želite da se prijavite.
Osnovni zadaci u korišćenju čitača ekrana sa vestima i interesovanjima

Ovaj članak je namenjen osobama sa oštećenjima vida ili kognitivnih sposobnosti koje koriste program čitača ekrana kao što su programi kompanije Microsoft: „Narator“, JAWS ili NVDA sa Microsoft 365 proizvodima. Ovaj članak predstavlja deo skupa sadržaja Microsoft 365 podrške čitača ekrana  u kojem možete pronaći dodatne informacije o pristupačnosti u našim aplikacijama. Za opštu pomoć posetite matičnu stranicu Microsoft podrške.

Koristite tastaturu i čitač ekrana da biste obavili osnovne zadatke sa vestima i feedom interesovanja na traci zadataka. Testirali smo ga sa naratorom, čitača ekrana JAWS i NVDA, ali može da funkcioniše sa drugim čitače ekrana ako prate uobičajene standarde i tehnike pristupačnosti. Saznaćete da pregledate vesti i feed interesovanja, kako da personalizujete sadržaj feeda i dobijete odgovore na neka od najčešće postavljanih pitanja.

Napomene: 

U ovoj temi

Uključivanje i isključivanje vesti i interesovanja

 1. Na radnoj Windows, pritiskjte taster Tab dok ne dođete do trake zadataka, a zatim pritisnite kombinaciju tastera Shift+F10 da biste otvorili kontekstualni meni.

 2. Pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Novosti i interesovanja", a zatim jednom pritisnite taster sa strelicom nadesno.

 3. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste uključili vesti i interesovanja, pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Prikaži ikonu i tekst" ili "Prikaži samo ikonu", a zatim pritisnite taster Enter.

  • Da biste isključili vesti i interesovanja, pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Isključi" i pritisnite taster Enter.

Pregledajte i personalizujte vesti i interesovanja

Prozor sa vestima i interesovanjima sadrži izbor kartica koje sadrže naslove vesti, vremensku prognozu za vašu lokaciju i druge stavke koje vas interesuju. Možete mu pristupiti u bilo koje vreme sa ikone vremenske prognoze na traci zadataka.

 1. Na radnoj Windows, pritiskjte taster Tab dok ne dođete do trake zadataka, a zatim pritiskjte taster Tab dok ne čujete temperaturu na trenutnoj lokaciji. Pritisnite taster Enter da biste otvorili prozor sa vestima i interesovanjima.

 2. Pomerite se unutar kartica i naslova unutar vesti i prozora interesovanja sa tasterom Tab ili Kombinacijom tastera Shift+Tab. Izaberite stavke sa razmaknicama. Izabrane priče se otvaraju u pregledaču.

 3. Dugme Još opcija za svaku karticu vam može pomoći da personalizujete sadržaj vesti i prozor sa interesovanjima. Iz prozora možete da uklonite kartice ili izvore vesti, pristupite postavkama za određenu karticu ili da precizno dodeljujete preporuke sa ovim pričama Još priča, kao što su ove i Manje priča kao što je ovaj meni.

Najčešća pitanja

Još uvek ne vidim ovu funkciju. Kako da pristupim programu?

Da biste na uređaju dobijali vesti i interesovanja, uverite se da ste instalirali najnovije preporučene ispravke za Windows 10. Da biste ručno proverili da li postoje ispravke:

 1. Otvorite prozor "Start" meni.

 2. Pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Postavke", a zatim pritisnite taster Enter.

 3. Pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Sistem", zatim pritiskjte taster sa strelicom nadole dok ne čujete "Ažuriraj & bezbednost" i pritisnite taster Enter.

 4. Pritiskjte taster Tab dok ne čujete "Proveri da li postoje ispravke", a zatim pritisnite taster Enter.

Savet: Ako imate najnoviju verziju programa Windows, ali i dalje ne vidite vesti i interesovanja na traci zadataka, to može biti zbog toga što nemate dovoljno prostora na traci zadataka. Pogledajte uključivanje i isključivanje vesti i interesovanja da biste videli uputstva o tome kako da omogućite funkciju.

 • Vesti i interesovanja zahtevaju da uređaj radi najmanje Windows 10 (verzija 1909 ili novija).

 • Vesti i interesovanja dostupna su samo na primarnim monitorima i gde je traka zadataka poravnata sa dna ekrana.

 • Vesti i interesovanja može da isključi i administrator organizacije.

 • Uverite se da imate instaliranu najnoviju Chromium zasnovanu na Microsoft Edge tehnologiji.

Imam predloge za poboljšanja. Kako da pošaljem povratne informacije?

Javite nam šta vam se dopada, podelite ideje i ponudite predloge o tome kako da učinite iskustvo boljim putemČvorište za povratne informacije aplikacije. Više informacija o pokretanju čvorišta za povratne informacije i slanju povratnih informacija potražite u temi Korišćenje čitača ekrana za prosleđivanje povratnih informacija pomoću čvorišta za povratne informacije. 

Takođe pogledajte

Podešavanje uređaja za rad sa pristupačnosti u programu Microsoft 365

Tehnička podrška za korisnike sa umanjenim sposobnostima

Microsoft svim klijentima želi da obezbedi najbolji mogući utisak pri radu. Ako imate umanjene sposobnosti ili pitanja u vezi sa pristupačnošću, za tehničku pomoć se obratite Microsoft službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima. Tim za podršku službe Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima obučen je za korišćenje mnogih popularnih asistivnih tehnologija i može da pruži pomoć na engleskom, španskom, francuskom i američkom znakovnom jeziku. Idite na sajt „Microsoft Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima“ da biste saznali kontakt detalje za svoj region.

Ako ste korisnik iz državne institucije, privredne organizacije ili velikog preduzeća, obratite se službi Answer Desk za osobe sa umanjenim sposobnostima za velika preduzeća.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Želite još opcija?

Istražite pogodnosti pretplate, pregledajte kurseve za obuku, saznajte kako da obezbedite uređaj i još mnogo toga.

Zajednice vam pomažu da postavljate pitanja i odgovarate na pitanja, dajete povratne informacije i čujete mišljenje od stručnjaka sa bogatim znanjem.

Pronađite rešenja za uobičajene probleme ili potražite pomoć od agenta za podršku.

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×