Microsoft zaštitnik je jednostavan način da zaštitite digitalni život i sve uređaje. Ona je uključena kao deo vaše pretplate Microsoft 365 Family ili lične, bez dodatnih troškova.

Važno: U ovom članku se radiMicrosoft zaštitnik aplikaciji koja je uključena u Microsoft 365 Familyili lične pretplate. Ako tražite informacije o antivirusnom programu Microsoft zaštitnika koji je ugrađen u Microsoft Windows, pogledajte članak Ostanite zaštićeni pomoću Windows bezbednost.

Kada instalirate zaštitnik na uređaju, otvorite aplikaciju, a zatim se prijavite pomoću ličnog Microsoft naloga da biste je podesili.

Napomena:  Microsoft zaštitnik podržava prijavljivanje samo pomoću ličnog Microsoft naloga (kao što je @outlook.com, @hotmail.com ili @live.com).

Kada se prvi put prijavite, Microsoft zaštitnik će vas provesti kroz kratak skup koraka gde ćete uključiti usluge protiv malvera i veb zaštite za uređaj.

Microsoft zaštitnik je bezbednosna aplikacija koja ljudima i porodicama pomaže da ostanu bezbedniji na mreži uz zaštitu od malvera, zaštitu veba, bezbednosna obaveštenja u realnom vremenu i bezbednosne savete. Microsoft zaštitnik je uključen u pretplatu na Microsoft 365 Family ili lično i radi na telefonu (Android ili iOS), PC i Mac računaru.

Windows bezbednost, ranije poznat kao Windows zaštitnik centar za bezbednost, je aplikacija ugrađena u Windows 10 ili 11 koja održava računar bezbednijim. On uključuje Antivirusni program Microsoft zaštitnika, antivirusnu alatku koja vam pomaže da se zaštitite od virusa, ransomvera i drugog malvera. 

Dodatne informacije potražite u članku Budite zaštićeni pomoću Windows bezbednost.

Windows zaštitnik zaštitni zid je softver zaštitnog zida ugrađen u Windows koji kontroliše koji mrežni saobraćaj je dozvoljen ili blokiran, od prelaska na računar preko mreže ili sa njih. Windows zaštitnik zaštitni zid je podrazumevano uključen. 

Antimalver

Malver je nesvakidašnja meka oprema koja može da ukrade ili ošteti vašelične podatke kao što su datoteke, fotografije ili poruke. Takođe može pratiti ili špijunirati, ukrasti vam novac ili koristiti uređaj da biste naveli druge greške kao što je napadanje drugih osoba.

U operativnim sistemima Windows, Mac i Android Microsoft zaštitnik da proveravaju datoteke ili aplikacije koje preuzimate i instalirate, kao i da skeniraju datoteke koje su već na vašem sistemu da bi uočile malver koji može da ugrozi vaš uređaj.

Da biste saznali više o antimalveru, pogledajte članak Prvi koraci uz antimalver u programu Microsoft Defender. 

Savet:  Budite u toku i instalirajte najnovije ispravke na svim uređajima i aplikacijama (posebno u pregledačima) da biste sprečili malver.

 Ako imate instaliran antimalver proizvod koji nije Microsoft, kao što je Norton ili BitDefender,Microsoft zaštitnik može da radi uz njega.

Zaštita veba 

Mnogi digitalni napadi koje vidimo nalaze se putem štetnih veb lokacija koje pokušavaju da vas prevare da otkrijete lične informacije – kao što su korisnička imena i lozinke, kreditne kartice ili druge informacije o nalogu – ili da instalirate malver na sistemu. U operativnim sistemima Windows, iOS i Android Microsoft zaštitnik proveravaju veze koje vi (ili aplikacija na uređaju) otvarate kako biste pokušali da uočite one koje mogu biti opasne.

Ako pronađemo štetnu vezu, blokiraćemo je i javiti vam. 

Da biste saznali više o zaštiti veba u programuMicrosoft zaštitnik, pogledajte članak Prvi koraci uz veb zaštitu.

Savet:  Šta je to phishing? To je trik da ukradete informacije ili da vas nagna da instalirate malver tako što ćete se pretvarati da ste poruka od nekoga u koga imate poverenja. Više informacija potražite u članku Zaštita od phishing prevara.

Dodavanje drugih uređaja

Možete da dodate do 4 dodatna uređaja (za ukupno 5 po osobi) naMicrosoft zaštitnik nalog tako što ćete instalirati aplikaciju na drugim uređajima i prijaviti se pomoću istog ličnog Microsoft naloga. Ovi uređaji će se pojaviti Microsoft zaštitnik kontrolnoj tabli tako da možete da vidite bezbednosni status svih uređaja na jednom mestu. 

Više informacija potražite u članku Dodavanje uređaja u nalog Microsoft zaštitnik. 

Pomaganje u zaštiti cele porodice

Ako ste Microsoft 365 Family, osobe koje imaju ulogu porodičnog organizatora mogu da vam pomognu da zaštitite uređaje svih osoba u porodici. Kada drugi članovi porodice instalirajuMicrosoft zaštitnik i odaberu da dele status svog uređaja, organizatori porodice će videti taj status na kontrolnoj tabliMicrosoft zaštitnik u okviru Drugi uređaji.

Više informacija potražite u članku Pogledajte uređaje članova porodice u programu Microsoft zaštitnik.

Voleli bismo da čujemo šta ste nam se javili!

Vaše povratne informacije su ključne za poboljšanje naših proizvoda, pa ako vam se nešto sviđaMicrosoft zaštitnik, a naročito ako postoji nešto što vam se ne dopada, javite nam! Možete da nam pošaljete povratne informacije u aplikaciji tako što ćete otići na meni Pomoć i povratne informacije .

U operativnom sistemu Windows ili Mac kliknite Dugme "Pomoć" dugme u gornjem desnom uglu prozora. U operativnom sistemu Android ili iOS dodirnite avatar naloga u gornjem levom uglu da biste pronašli pomoć i povratne informacije.

Posetite zajednicu Microsoft zaštitnik na lokaciji Microsoft Answers! 

Želite da postavite pitanja ili odgovorite na pitanja o programu Microsoft zaštitnik? Ćaskajte sa drugima koji koriste zaštitnik? Posetite Microsoft Answers zajednicu za Microsoft zaštitnik ovde!

Saznajte više

Microsoft bezbednosna pomoć i učenje

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru
Pitajte zajednicu
Pronalaženje podrške
Obratite nam se

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×