Dok vaš tim radi zajedno, nesumnjivo ćete imati datoteke na kojima želite da delite i sarađujete. Timovi olakšavaju deljenje datoteka i rad na njima zajedno. Ako radite u programu Word, Excel, PowerPoint ili Visio datotekama, kolege mogu da prikažu, uređuju i sarađuju na njima, direktno unutar timova (Uređivanje u programu Visio zahteva licencu).

Napomena: Ako datoteka nije iznad drugih navedenih tipova, mora da se prikaže u SharePoint ili u odgovarajuće aplikacije.

Biblioteka datoteka

U svakom timu postoje kanali. Pogledajte ove kanale kao mesto za čitav tim da biste razmotrili određenu temu, kao što je predstojeća obuka ili ažuriranje projekta. Svaki kanal ima svoju fasciklu u kojoj možete da delite datoteke za taj određeni kanal. Da biste pristupili toj fascikli, idite na kanal i izaberite karticu datoteke iznad prozora razgovora.

Biblioteka datoteka vam omogućava da sarađujete na datotekama sa timom

Napomena: Obavezno koristite karticu " datoteke " na vrhu prozora za razgovor kanala umesto dugmeta " datoteke " na levoj strani aplikacije. To dugme pruža pristup svim vašim datotekama u oblaku, a ne samo datoteke za određeni kanal.

U biblioteci možete da otpremite postojeće datoteke ili da kreirate nove. Kada otpremite datoteku, ona kreira kopiju u timovima.

Otpremanje postojećih datoteka

Postoje dva osnovna načina za otpremanje postojećih datoteka u biblioteku. Oba metoda počinju tako što ćete u fasciklu datoteke i oba metoda automatski otpremiti kopije datoteka u fasciklu kanala.

  • Prevucite i otpustite – koristite miš, prevucite datoteku sa mesta na kojem se trenutno nalazi i otpustite je u prozor timova unutar datoteka. 

  • Otpremanje – izbor otpremanja,a zatim izaberite datoteku (ili datoteke) koje želite da otpremite, a zatim izaberite stavku Otvori.

Kreiranje ili otpremanje nove datoteke u biblioteku datoteka kanala

Sve datoteke koje otpremite će biti pristupačni bilo koji član tima. Kao i u sistemu SharePoint, možete da zakačite određene datoteke na vrh liste za lak pristup.

Pravljenje datoteke

Da biste kreirali Word, PowerPoint ili Excel dokument u timovima, izaberite stavku novo, a zatim izaberite tip datoteke koju želite da kreirate. Nova datoteka će se otvoriti u timovima kako biste mogli da počnete sa uređivanjem i ako biste želeli da radite u verziji radne površine aplikacije, izaberite stavku Otvori u aplikaciji za stone računare na vrhu aplikacije, na sredini trake.

Čim se kreira, nova datoteka će biti dostupna i za članove tima za uređivanje.

Napomena: Linux korisnici neće moći da otvaraju datoteke pomoću Office aplikacije za računare.

Saradnja sa datotekom

Datoteke otpremljene i deljene za tim dostupni su svakom članu tima. U Office za veb, Office za Android ili iOS ili najnovije aplikacije iz Microsoft 365, vi i članovi tima možete da saradite Word, PowerPoint ili Excel Documents ili komentarišete visio datoteke. Nema potrebe da proveravate datoteke ili da brinete o tome da li je neko od vaših kolega otvorio dokument. Samo otvorite datoteku koju treba da uredite i ako je drugi članovi tima uređuju takođe, promene će se nesmetano objediniti dok radite.

Deljenje sa osobama izvan tima

Ako je datoteka Word, Excel, PowerPoint ili Visio datoteka, najlakši način da je delite jeste da otvorite datoteku u odgovarajućimOffice za veb ili aplikaciji za stone računare. Izaberite stavku deli u gornjem desnom uglu prozora. Odatle unesite pseudonime ili e-adrese osoba kojima želite da pošaljete e-poruku ili izaberite stavku Kopiraj povezivanje da biste odabrali gde želite da delite povezanost.

Ikona deljenja i dijalog u programu Excel

Važno: Da biste delili sa nekim izvan tima, moraćete da otvorite datoteku u Office za veb ili Office aplikaciji za stone računare.

Ako želite da delite sa osobama izvan organizacije, možda ćete morati da izaberete padajuću listu "dozvole" (desno iznad mesta gde ste dodali osobe sa kojima želite da delite) i potvrdite da određenim osobama mogu da pristupe datoteci.

Korišćenje dijaloga postavke veze za navođenje dozvola za povezivanje deljenja

Kada delite datoteku, oni mogu da uređuju datoteku u realnom vremenu (osim ako ne budete potvrdili izbor u dijalogu postavke povezivanja) kao i drugi članovi tima.

Napomena: Linux korisnici neće moći da otvore datoteke pomoću Office aplikacije za stone računare i moraće da koriste Office za Veb.

Takođe pogledajte

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Unapredite veštine

Istražite obuku >

Prvi nabavite nove funkcije

Pridružite se Microsoft insajdere >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×