Saznajte više o formatima datoteka

Format datoteke navodi kako se podaci skladište za određenu aplikaciju. Na primer,. docx datoteka je otvoreni XML oblikovan Microsoft Word dokument. Ne mogu sve aplikacije čitati sve formate datoteka; u nekim slučajevima, aplikacija može samo da čita delove datoteke. Na primer, aplikacija može da pročita tekst, ali ne i oblikovanje datoteke koja koristi format koji nije svoj.

OpenDocument format (ODF) je prvobitno razvijen tako da podržava funkcije i ponašanje otvaranja Office paketa za produktivnost zasnovane na sistemu Office i da je otvoreni XML prvobitno razvijen kako bi podržalo funkcije i ponašanje sistema Microsoft Office.

Microsoft Office sada pruža podršku za ODF i daje korisnicima sistema Microsoft Office priliku da čuvaju Office datoteke u formatu ODF. Međutim, budući da Microsoft Office i Office opcije koje nisu primenjene na isti način, osobe koje koriste nepodržane funkcije i sačuvaju Office datoteke u usluzi ODF mogu da doživljaju promene u načinu rada sa datotekom i ponekad vide gubitak sadržaja.

Open XML format (. docx/. xlsx/. pptx) je podrazumevani format u svim podržanim verzijama sistema Microsoft Office i, ako nemate određeni razlog za korišćenje različitog formata, to je format koji preporučujemo da koristite za Office datoteke.

Da biste saznali više o otvorenom formatu dokumenta (ODF) generalno, pogledajte u članku oaza Open Document Format za Office aplikacije.

Saznajte više o razlikama između formata datoteka

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×