Brzo i jednostavno možete dodati snimak u Office datoteku da biste poboljšali čitljivost ili zabeležili informacije bez napuštanja programa u kom radite. Ova funkcija je dostupna u programima Excel, Outlook, PowerPoint i Word.

Snimci ekrana su korisni za pravljenje snimaka programa ili prozora koje ste otvorili na računaru. Kada kliknete na dugme Snimak ekrana, otvoreni prozori programa se prikazuju kao sličice u galeriji Dostupni prozori. Možete da umetnete ceo program prozora ili da koristite alatku Isečak ekrana da biste izabrali deo prozora. Možete da napravite snimak samo prozora koji nisu umanjeni na traku zadataka.

Kada odaberete stavku Isečak ekrana, ceo prozor će privremeno postati neproziran ili „matiran“. Kada izaberete deo prozora koji želite, ono što izaberete će se pokazivati kroz ovaj neprozirni sloj.

Napomena:  Moguće je dodavati samo jedan po jedan snimak. Da biste dodali više snimaka, ponovite korake 2 i 3 navedene dole.

 1. Kliknite u dokumentu na mestu gde želite da dodate snimak ekrana.

 2. U programima Excel, Outlook i Word: Na kartici Umetanje, u grupi Ilustracije kliknite na dugme Snimak ekrana.

  Dugme snimka ekrana u grupi „Ilustracije“ u programu Word

  U programu PowerPoint: Na kartici Umetanje, u grupi Slike izaberite stavku Snimak ekrana.

  Grupa „Ilustracije“ u programu PowerPoint

 3. Pojavljuje se galerija Dostupni prozori koja prikazuje sve prozore koji su trenutno otvoreni. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste u dokument umetnuli snimak ekrana celog prozora, kliknite na sličicu tog prozora.

  • Da biste dodali određeni deo prvog prozora prikazanog u galeriji Dostupni prozori, izaberite stavku Isečak ekrana. Kada ekran postane beo i pokazivač se pretvori u krstić, pritisnite i zadržite levi taster miša i prevucite da biste izabrali deo ekrana koji želite da snimite.

   Galerija snimaka ekrana

   Savet: Ako imate više otvorenih prozora, prvo ćete morati da kliknete na prozor koji želite da snimite da biste mogli da započnete proces pravljenja snimka ekrana. Tako ćete ovaj prozor premestiti na prvu poziciju u galeriji Dostupni prozori. Na primer, ako želite da napravite isečak ekrana neke veb stranice i umetnete ga u Word dokument, prvo kliknite na ekran sa tim veb sajtom, a zatim idite direktno u Word dokument i kliknite na dugme Snimak ekrana. Ekran sa veb stranicom će biti na prvom mestu u galeriji Dostupni prozori i moći ćete da izaberete stavku Isečak ekrana da biste izabrali deo tog ekrana.

 4. Prozor ili deo ekrana koji ste izabrali automatski se dodaje u dokument. Možete da koristite alatke na kartici Alatke za slike da biste uredili i poboljšali snimak ekrana.

Takođe pogledajte

Koristite alatku "Windows isecanje" da biste snimali snimke ekrana

Izrezivanje slike

Dodavanje clip art kolekcije u datoteku

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×