Napomena: U toku je proces postepeno isvaljivanje ove funkcije, tako da može potrajati pre nego što je vidite na vašem kanalu i da je napravite.

Svake godine, stotine miliona korisničkih imena i lozinki se otkriva na mreži kada Veb lokacije ili aplikacije postanu meta curenja podataka. 
 
Procurele se imena korisničkih imena i lozinki često zavrљavaju na mreži na mreži, koje se obično naziva tamna Veb. Hakeri koriste automatizovane skripte da bi pokušali različito ukradeno korisničko ime i lozinku za otmicu naloga ljudi. Ako je jedan od vaših naloga preuzet, možete biti žrtva lažnih transakcija, krađa identiteta, nezakonitog transfera fondova ili drugih ilegalnih aktivnosti.
 
Iako su ljudi redovno upozoreni protiv ponovnog korištenja istog imena korisnika i lozinki za više Internet naloga, to je uobičajena praksa, što ih ostavlja ranjivim na više lokacija kada čak i jedna lozinka bude procurela.  
 
Monitor za lozinku vam pomaže da zaštitite svoje naloge na mreži u aplikaciji Microsoft Edge tako što ćete vas obavestiti kada su lozinke ugrožene, tako da možete da ih ažurirate. Prvi način promene lozinki je najbolji način da sprečite otmice naloga.

 Kako funkcioniše monitor za lozinku

Kada uključite monitor za lozinku, Microsoft Edge proverava lozinke koje ste sačuvali u pregledaču od velike baze podataka koje su uskladištene u oblaku. Ako se neko od vaših parova-lozinka za korisničko ime podudara sa onima u bazi podataka, oni će se pojaviti na stranici nadgledanje lozinki u postavkama Microsoft Edge. Bilo koje lozinke navedene tamo više nije bezbedno za korišćenje i treba odmah da ih promenite.
 
Pored detalja dostupnih na stranici monitor za lozinke, možda ćete videti neka od obaveštenja ispod obaveštavanja da imate lozinke koje nisu bezbedne i koje treba ažurirati:  

 • Obaveštenje o rezimeu    Kada prvi put uključite monitor za pristup lozinci, sve lozinke će biti proverene da biste videli da li je neko od njih kompromitovan. Ako se neka od lozinki podudaraju sa onima na listi poznatih procurelih lozinki, pojavljuje se obaveštenje:

  Obaveštenje za procurele lozinke

  Ovo obaveštenje se pojavljuje samo jednom svaki put kada se pronađe nova lozinka koja nije bezbedna. Kada vidite obaveštenje, imate dve opcije: izaberite stavku Prikaži detalje da biste videli više detalja ili Ne sada da biste odbacili ovo obaveštenje.

 • Postavke i više obaveštenja menija   Ako odbacite obaveštenje o rezimeu, mala značka će i dalje biti vidljiva u postavkama i više menija.

  Ako izaberete stavku Postavke i još mnogo toga kada je značka vidljiva, Microsoft Edge prikazuje upozorenje o broju lozinki koje su ugrožene. Biranjem ovog obaveštenja preusmerićete se na stranicu "monitor za lozinku".

 • Obaveštavanje Veb lokacije    Pored navedenih obaveštenja, možda ćete videti i obaveštenje kada posetite Veb lokaciju čija je sačuvana lozinka poznata kao nesigurna.

  Obaveštenje se neće pojaviti za lozinke koje su uključene na listu Zanemari. Da biste prestali da vidite obaveštenje, jednostavno premestite tu stavku lozinki na listu Zanemari na stranici "nadgledanje lozinki".

 • Odmah skeniranje   Pored automatizovanog skeniranja kada je funkcija uključena, sada takođe možete da potvrdite bezbednost lozinki u bilo kom trenutku pomoću skeniranja. Ovu opciju ćete pronaći na stranici nadgledanje lozinki.

  Da biste provjerili lozinke u bilo kom trenutku, izaberite stavku odmah. Skeniranje se završava u sekundama i možete da saznate o tome koji od lozinki nije bezbedan i da ostane zaštićen.

Bezbednost & bezbednosti

Bezbednost i privatnost podataka su u samom srcu dizajna monitora lozinki. Napravili smo ovaj cilj za naš najveći i beskompromisan prioritet.  

Kada nadgledanje lozinki proverava akreditive u odnosu na bazu podataka poznatih procurelih akreditiva, moćno šifrovanje pomaže da se zaštite informacije od bilo koga od vas. Samo vi znate koje su sačuvane lozinke ugrožene – čak ni Microsoft ne zna za ovo.

Uključi monitor za lozinke

 1. Proverite da li ste prijavljeni u Microsoft Edge pomoću Microsoft naloga ili poslovnog ili školskog naloga.

 2. Izaberite stavke Postavke i još > postavki > profile> lozinki.

 3. Uključite Prikaži obaveštenja kada se lozinke pronađu na mreži za curenje. Bilo koja nebezbedna lozinka će se prikazati na stranici monitor za lozinke .

Automatska funkcija

Ako ste prijavljeni i sinhronizujete lozinke, nadgledanje lozinki će automatski biti omogućeno u pregledačima. Videćete i poruku koja vas obaveštava o njoj.

Možete da odete na Postavke i još > profile> lozinki i da isključite monitor sa lozinkom. 

Možete da vidite i različitu poruku koja vas pita da li želite da uključite monitor za lozinku. Kliknite na dugme da da biste omogućili funkciju, koja će zatim proveravati da li je neka od lozinki procurela. Ako želite da odlučite kasnije, korisnici uvek mogu da idu na Postavke i još > lozinki i isključuju monitor sa lozinkom u bilo kom trenutku. 

Odgovaranje na obaveštenja

Ako saznate da lozinka više nije bezbedna,

 1. Izaberite stavke Postavke i još > postavki > Profili> lozinki> monitor.

 2. Ovde ćete pronaći sve vaše nebezbedne lozinke navedene ovde. Sve lozinke navedene ovde su pronađene da bi se podudarale sa onima u bazi podataka ugrožena lozinki i da više nisu bezbedne i da ih odmah ažurirate.

 3. Za svaku lozinku naloga navedena na stranici uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste promenili lozinku, izaberite stavku Promeni. Bićete odvedeni na odgovarajuću Veb lokaciju na kojoj morate da ažurirate lozinku.

  • Ako stavka na listi ugrožene lozinke više nije relevantna, izaberite Zanemari. Monitor dodaje lozinke na listu zanemarenih upozorenja.

   Ako ste ignorisali obaveštenje, možete da je vratite sa liste zanemarenih obaveštenja tako što ćete izabrati stavku Vrati u prethodno stanje.

   Zanemarena lista obaveštenja

Takođe smo preduzeli mere kako bismo lakše učinili zadatak ažuriranjem lozinki. Monitor sada integriše dobar poznatiji URL Veb standard. To znači da za izabrane veb lokacije (kao što su Github, Twitter i Wordpres), biranjem dugmeta Promeni ćemo vas direktno odneti na odgovarajuće stranice promena lozinki tih Veb lokacija. 

Ova funkcija vam uštede vreme koje je inače potrebno da uradite da biste se kretali do mesta na kojem možete da promenite lozinku za tu Veb lokaciju.

Savet: Nema posebnih naznaka za Veb lokaciju koja podržava URL Veb standard; dugme Promeni svejedno izgleda isto. 

Najčešća pitanja

Vidim poznate ili slabe lozinke navedene kao nesigurne; Znam to.

Bez obzira na to koliko je jako ili novo, bilo koje korisničko ime i lozinku koje se podudaraju na listi će biti označene zastavicom kao kompromitovane. Iz tog razloga, mogu se uključiti i lokalne IP adrese ili lozinke za skretnice ili lokalne Veb lokacije.

Ovde dugme " Zanemari " dobro važi; Cilj vam je da brzo odbacite sve ugrožene lozinke koje vam više nisu bitne.

Da li su lozinke uskladištene u aplikaciji Microsoft Edge? 

Curenje podataka iz Veb lokacija i aplikacija nezavisnih proizvođača izazivaju korisničke podatke (uključujući, ali ne ograničavaju se na, korisnička imena i lozinke) kako bi postale javne. Ove lozinke nisu iste kao lozinke uskladištene u usluzi Microsoft Edge.

Microsoft Edge proverava samo lozinke sačuvane u pregledaču sa poznate liste ugrožena akreditiva i obaveštava vas ako su nalozi u opasnosti.

Označavanje nekih sačuvanih lozinki na listi kao kompromitovan na nijedan način ne nagoveštava da su lozinke uskladištene u Microsoft Edge bile izložene na bilo koji način. To je samo pokazatelj da su ove lozinke sada u javnom domenu kao rezultat curenja podataka nezavisnog proizvođača i da više nisu bezbedni za upotrebu. 

Lozinke uskladištene u pregledaču sada su bezbednija zato što vas nadgledanje lozinki upozorava na nebezbedne lozinke kako biste mogli da ih promenite.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×