Zašto se datoteka otvara samo za čitanje?

Možete otkriti da, kada otvarate datoteke, one se otvaraju samo za čitanje. U nekim slučajevima, ovo je radi dodatne bezbednosti, kao na primer kada otvarate datoteke sa interneta, dok u drugim slučajevima to može biti zbog neke postavke koja se može promeniti. Ovo su neki scenariji gde se datoteka otvara kao samo za čitanje, kao i neki koraci koje možete preduzeti da biste to promenili.

Moj antivirusni program uzrokuje otvaranje datoteka samo za čitanje

Neki antivirusni programi vas možda štitite od potencijalno nebezbednih datoteka tako što ih otvaraju samo za čitanje. Možda ćete morati da se obratite dobavljaču antivirusnog programa da biste saznali kako da prilagodite ove postavke. BitDefender, na primer, ima sadržaj o dodavanju izuzetaka aplikacija ovde: Kako da dodate izuzetke aplikacija ili procesa u Bitdefender kontrolni centar.

Da li su svojstva datoteke podešena na opciju samo za čitanje?

Svojstva datoteke možete da proverite tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na datoteku i odabrati stavku Svojstva. Ako je izabran atribut „Samo za čitanje“, možete to da opozovete i kliknete na dugme U redu.

Opozovite izbor u polju „Samo za čitanje“ da biste uredili i sačuvali datoteku.

Sadržaj je u zaštićenom prikazu

Datoteke sa interneta i drugih potencijalno nebezbednih lokacija mogu sadržati viruse, crve ili druge vrste malvera koji mogu oštetiti vaš računar. Ovo je takođe često slučaj sa prilozima e-pošte ili preuzetim datotekama. Radi zaštite računara, datoteke sa ovih potencijalno nebezbednih lokacija otvaraju se u zaštićenom prikazu. Pomoću zaštićenog prikaza možete čitati datoteku i videti njen sadržaj istovremeno umanjujući rizike. Više informacija o zaštićenom prikazu i o tome kako da promenite postavke potražite u ovom članku: Šta je to zaštićeni prikaz?

Da li je OneDrive pun?

Ako je datoteka uskladištena u usluzi OneDrive i OneDrive prostor za skladištenje je pun, nećete moći da sačuvate dokument ako ispunjavate sav dodeljeni prostor. Možete da proverite slobodan prostor u usluzi OneDrive tako što ćete kliknuti na ikonu u centru za obaveštenja i odabrati stavku Upravljanje skladištem ili možete da odete na http://onedrive.live.com, prijavite se i zabeležite količinu iskorišćenog prostora u donjoj levom delu ekrana.

Da li je Office aktiviran?

Ako Office nije aktiviran, odnosno ako je pretplata istekla, možda ste u režimu samo za čitanje smanjene funkcionalnosti. Za informacije o tome kako da aktivirate Office pogledajte članak: Greške sa nelicenciranim proizvodom i aktivacijom u sistemu Office.

Ako ništa ne uspe...

  • Pokušajte da ponovo pokrenete računar

  • Instalirajte Office ispravke

  • Obavite popravku na mreži sistema Office

Pridružite se diskusiji!

Naši stručnjaci i članovi zajednice diskutuju o ovoj temi na našim Answers forumima! Kliknite na vezu da biste otišli tamo, pogledali o čemu oni pričaju i učestvovali u razgovoru ukoliko želite.

Slušamo!

Ovaj članak je poslednji put pregledao Ben 21. juna 2018. usled komentara. Ako vam je ovaj članak bio koristan, a naročito ako nije, koristite dolenavedene kontrole povratnih informacija da biste nas obavestili na koji način možemo da ga poboljšamo.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×