Istorija aktivnosti u operativnom sistemu Windows 10 i vaša privatnost

Istorija aktivnosti pomaže da pratite stvari koje radite na uređaju, kao što su aplikacije i usluge koje koristite, datoteke koje otvarate i veb lokacije koje pregledate. Istorija aktivnosti se skladišti lokalno na uređaju i ako ste prijavljeni na uređaj pomoću Microsoft naloga i date dozvolu, Windows šalje istoriju aktivnosti korporaciji Microsoft. Microsoft koristi podatke o istoriji aktivnosti kako bi vam pružio personalizovana iskustva (kao što je naručivanje aktivnosti na osnovu trajanja upotrebe) i relevantne predloge (kao što je predviđanje potreba koje će se zasniti na istoriji aktivnosti).

Sledeće funkcije operativnog sistema Windows 10 koriste vašu istoriju aktivnosti. Vratite se na ovu stranicu nakon budućih izdanja i ispravki u operativnom sistemu Windows da biste saznali koje dodatne usluge i funkcije koriste vašu istoriju aktivnosti:

  • Vremenska linija. Pogledajte vremensku osu aktivnosti i možete da nastavite te aktivnosti sa uređaja. Na primer, recimo da ste uređivati Word dokument na uređaju, ali niste mogli da završite pre nego što ste morali da napustite kancelariju za taj dan. Ako ste izabrali polje za potvrdu Uskladišti moju istoriju aktivnosti na ovom uređaju na stranici postavke istorije aktivnosti, videćete da je Word aktivnost na vremenskoj osi sledećeg dana i u narednih nekoliko dana, a odatle možete da nastavite da radite na tome. Ako ste izabrali polje za potvrdu Pošalji istoriju aktivnosti korporaciji Microsoft i niste mogli da završite pre nego što ste morali da napustite kancelariju tokom tog dana, ne samo da ćete videti da je Aktivnost programa Word na vremenskoj osi do 30 dana, već možete i kasnije da nastavite da radite na tome sa drugog uređaja.

  • Cortana. Kada prikupljate istoriju aktivnosti samo na vašem uređaju, Cortana vam možete dozvoliti da i dalje bude tako gde ste stali na tom uređaju. Ako odaberete da pošaljete aktivnosti u oblak, možete da počnete od mesta gde ste stali sa aktivnostima koje ste započeli na drugim uređajima. Cortana će vas obavestiti o tim aktivnostima kako biste mogli brzo da ih nastavite na uređaju, kao i sa uključenom sinhronizacijom na svim drugim uređajima. Imajte u toga da za iskustvo na više uređaja "Želite da radite tamo gde ste stali", potrebno je da imate uključenu dozvolu istorije pregledanja u aplikaciji Cortana. Da biste to uradio, otvorite početni ekran aplikacije Cortana iz polja za pretragu na traci zadataka, > Postavke >Cortana > Dozvole > Upravljajte informacijama pomoću kojih Cortana može da pristupi sa ovoguređaja > Istorija pregledanja.

  • Microsoft Edge. Kada koristite Microsoft Edge, vaša istorija pregledanja će biti uključena u istoriju aktivnosti. Istorija aktivnosti neće biti sačuvana kada pregledate InPrivate kartice ili prozore.

Ako ste prijavljeni na uređaj pomoću Microsoft naloga i omogućili ste postavku za slanje istorije aktivnosti korporacije Microsoft, Microsoft koristi podatke o istoriji aktivnosti da bi omogućio iskustvo sa više uređaja. Dakle, čak i kada prebacite uređaje, moći ćete da vidite obaveštenja o vašim aktivnostima i da ih nastavite. Na primer, istorija aktivnosti može biti poslata korporaciji Microsoft kada koristite drugi Windows 10 uređaj ili određene Microsoft aplikacije na iOS ili Android uređaju. Možete da nastavite aktivnosti koje ste započeli sa tih drugih uređaja na Windows uređaju. U početku će ovo biti ograničeno na Microsoft Edge za mobilne uređaje, ali će uskoro uključivati Office aplikacije za mobilne uređaje kao što su Word, Excel i PowerPoint.

Microsoft će takođe koristiti istoriju aktivnosti da bi poboljšao Microsoft proizvode i usluge kada je omogućena postavka za slanje istorije aktivnosti korporaciji Microsoft. Ovo radimo primenom tehnika mašinskog učenja da bismo bolje razumeli na koji način klijenti uopšteno koriste naše proizvode i usluge. Takođe utvrđujemo gde klijenti nailaze na greške, a zatim im pomaže da ih otklone.

U vezi sa više naloga: Istorija aktivnosti se prikuplja i skladišti lokalno za svaki lokalni nalog, lični Microsoft nalog (MSA), poslovni ili školski nalog (AAD) koji ste povezali sa uređajem u vašoj aplikaciji Postavke > Nalozi > e-pošta & nalozi. Kada odaberete da pošaljete istoriju aktivnosti korporaciji Microsoft, aktivnosti iz primarnog naloga na tom uređaju šalju se korporaciji Microsoft. Ako imate više uređaja, a imate više naloga na jednom ili više njih, istoriju aktivnosti možete da vidite sa primarnog naloga drugog uređaja na prvom uređaju (kao sekundarni nalog). Ove naloge možete da vidite i u okviru Postavke > Istorija >Aktivnosti,gde možete da filtrirate aktivnosti sa određenih naloga tako da se ne prikazuju na vremenskoj osi. Sakrivanje naloga ne briše podatke na uređaju, niti u oblaku. Pogledajte sledeći odeljak za više detalja o upravljanju podacima.

Da biste saznali više o tome kako Microsoft proizvodi i usluge koriste ove podatke za personalizovanje iskustava uz poštovanje privatnosti, pogledajte izjavu o privatnosti.

Upravljanje postavkama istorije aktivnosti

Na uređaju

Da biste zaustavili čuvanje istorije aktivnosti lokalno na uređaju, izaberite Start , a zatim izaberite Postavke > Privatnost > Istorija aktivnosti. Na ovoj stranici opozovite izbor u polju za potvrdu Uskladišti moju istoriju aktivnosti na ovom uređaju.
Otvorite postavke istorije aktivnosti

Napomene: 

  • Ako isključite ovu postavku, nećete moći da koristite nijednu funkciju na uređaju koje se oslanjaju na istoriju aktivnosti, kao što su vremenska linija ili funkcija aplikacije Cortana koja "Pokupi gde ste stali". I dalje ćete moći da vidite istoriju pregledanja u pregledaču Microsoft Edge.

  • U prethodnim verzijama operativnog sistema Windows, ova postavka se zvala "Dozvoli operativnom sistemu Windows da prikuplja moje aktivnosti sa ovog računara".

Da biste zaustavili slanje istorije aktivnosti korporaciji Microsoft, izaberite Start , a zatim izaberite Postavke > Privatnost > Istorija aktivnosti. Na ovoj stranici opozovite izbor u polju za potvrdu Pošalji moju istoriju aktivnosti korporaciji Microsoft.

Napomene: 

  • Ako isključite ovu postavku, nećete moći da koristite punih 30 dana na vremenskoj osi niti da dobijate iskustva sa aktivnostima na više uređaja.

  • U prethodnim verzijama operativnog sistema Windows ova postavka se zvala "Dozvoli operativnom sistemu Windows da sinhronizuje moje aktivnosti sa ovog računara sa oblakom".

  • Windows ima dodatne postavke privatnosti koje kontrolišu da li se aktivnost aplikacije i podaci istorije pregledanja šalju korporaciji Microsoft, kao što je postavka dijagnostičkih podataka.

Ako imate lični Microsoft nalog (MSA), možete da upravljate podacima o istoriji aktivnosti koji su povezani sa Microsoft nalogom u oblaku tako što ćete izabrati stavku Upravljanje podacima o aktivnostima mog Microsoft naloga. Kada se prijavite na tablu za privatnost, izaberite karticu Istorija aktivnosti, a zatim izaberite podatke za koje želite da upravljate.

Ako imate poslovni ili školski nalog, možete da obrišete i izbrišete istoriju aktivnosti uskladištenu na uređaju i pošaljete u Microsoft oblak. Izaberite Start , a zatim izaberite Postavke > Privatnost > Istorija aktivnosti. U okviru Obriši istoriju aktivnosti,izaberite stavku Obriši.

Ako imate više naloga, a poslovni ili školski nalog (AAD) je primarni nalog na uređaju, brisanjem istorije aktivnosti izbrisaće se bilo koja istorija poslovnih i/ili školskih (AAD) aktivnosti koja se sinhronizuje sa oblakom. Da biste upravljali podacima istorije aktivnosti ličnog Microsoft naloga (MSA) u oblaku, izaberite stavku Upravljanje podacima o aktivnostima na Microsoft nalogu. Ako imate više naloga (MSA/AAD), ali lični nalog (MSA) je primarni nalog na uređaju i želite da izbrišete AAD aktivnosti, idite na drugi uređaj na kom je primarni poslovni/školski (AAD) nalog, a zatim obrišite istoriju aktivnosti na tom uređaju.

Na vremenskoj osi možete da obrišete pojedinačne aktivnosti ili sve aktivnosti od pojedinačnog dana. Da biste to uradio, kliknite desnim tasterom miša na aktivnost i izaberite opciju koja vam odgovara.

Na mobilnom uređaju (iOS i Android)

Neke aplikacije kao što su Microsoft Edge Mobile (iOS i Android) će vam dozvoliti da isključite deljenje istorije pregledača. Za druge aplikacije kao što je Microsoft Office, možete da se odjavite iz aplikacije iz koje više ne želite da šaljete istoriju aktivnosti korporaciji Microsoft. Možete upravljati podacima istorije aktivnosti koji su uskladišteni u oblaku za Microsoft nalog tako što ćete izabrati stavku Upravljanje podacima o aktivnostima na Microsoft nalogu.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru
Pitajte zajednicu
Pronalaženje podrške
Obratite nam se

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×