Kako da osvežite, poništite ili vratite računar u prethodno stanje

Napomena: Informacije o ovoj temi u operativnom sistemu Windows 10 potražite u članku Opcije oporavka u operativnom sistemu Windows 10.

Ako imate problema sa RAČUNAROM, možete da:

 • OSVEŽITE računar da biste ponovo instalirali Windows i zadržali lične datoteke i postavke. Osvežavanje takođe zadržava aplikacije koje ste dobili uz računar i aplikacije koje ste instalirali iz Microsoft prodavnice.

 • PONIŠTITE računar da biste ponovo instalirali Windows, ali da izbrišete datoteke, postavke i aplikacije – osim aplikacija koje ste dobili uz računar.

 • Vratite računar da biste opozvali nedavne promene sistema koje ste izvršili.

Ako imate problema pri pokretanju (pokretanje) računara, pogledajte članak Postavke pokretanja operativnog sistema Windows (uključujući bezbedni režim)i idite na postavke pokretanja "Idi na Windows u Windows okruženju za oporavak". Možete da osvežite, poništite ili vratite računar u Windows okruženje za oporavak.

Ako želite da napravite rezervnu kopiju i vratite lične datoteke pomoću istorije datoteka, pogledajte članak Podešavanje disk jedinice za istoriju datoteka.

Pre nego što počnete da osvežite ili poništite računar

U većini slučajeva, kada počnete da osvežite računar ili ga poništite, on će se završiti samostalno. Međutim, ako je Windows potrebna za nestanak datoteka, od vas će se tražiti da umetnete medij za oporavak, koji se obično nalazi na DVD disku ili USB driveu. Ako se to desi, ono što vam je potrebno zavisi od računara.

Ako ste na RAČUNARU dobili Windows 8,1 ili Windows RT 8,1, trebaće vam diskovi ili drive za palac koji ste dobili uz računar. Pogledajte informacije koje ste dobili uz računar da biste videli da li je proizvođač računara obezbedio ove diskove ili medije. U nekoliko slučajeva, možda ćete ih kreirati kada prvi put podesite računar.

Ako nemate nijednu od ovih, možete da ih napravite ako imate USB drive od 16 GB ili veći. Ako vam alatka za oporavak može pomoći da rešite probleme sa RAČUNAROM, čak i ako neće da se pokrene. Više informacija potražite u članku Kreiranje USB diska za oporavak.

Ako ste nadogradili računar na Windows 8,1 ili Windows RT 8,1 sa DVD-om, koristite taj disk. Ako nemate Windows 8,1 ili Windows RT 8,1 medij, obratite se Microsoft podršci.

Osvežavanje, poništavanje ili vraćanje u prethodno stanje

Izaberite bilo koju od sledećih informacija da biste dobili detaljnije informacije.

Ako računar ne radi tako dobro kao što je svojevremeno bio, a ne znate zašto, možete da osvežite računar bez brisanja ličnih datoteka ili Promena postavki.

Napomena: Ako ste nadogradili računar sa operativnog sistema Windows 8 na Windows 8,1, a računar ima Windows 8 particiju oporavka, Osvežavanje računara vraća Windows 8. Moraćete da nadogradite na Windows 8,1 kada se Osveži završi.

Upozorenje: Aplikacije koje ste instalirali sa Veb lokacija i DVD-ova se uklanjaju. Aplikacije koje ste dobili uz računar i aplikacije koje ste instalirali iz Microsoft prodavnice će ponovo biti instalirane. Windowsi stavljaju listu uklonjenim aplikacija na radnoj površini nakon osvežavanja računara.

Da biste osvežili računar

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, dodirnite stavku Postavke, a zatim stavku Promeni postavke računara.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole, izaberite stavku Postavke, a zatim stavku Promeni postavke računara.)

 2. Dodirnite ili izaberite stavku Ažuriranje i oporavak, a zatim dodirnite ili izaberite stavku oporavak.

 3. U okviru OSVEŽAVANJE računara bez uticaja na datoteke, dodirnite ili izaberite stavku Prvi koraci.

 4. Izvršite uputstva na ekranu.

Ako želite da reciklirate računar, date ga ili počnete iz početka, možete ga ponovo pokrenuti u potpunosti. To uklanja sve i ponovo instalira Windows.

Napomena: Ako ste nadogradili računar sa operativnog sistema Windows 8 na Windows 8,1, a računar ima Windows 8 particiju oporavka, ponovna postavka računara vraća Windows 8. Moraćete da nadogradite na Windows 8,1 kada se završi poništavanje.

Upozorenje: Sve lične datoteke će biti izbrisane i postavke će se ponovo postaviti. Sve aplikacije koje ste instalirali će biti uklonjene. Ponovo će biti instalirane samo aplikacije koje ste dobili uz računar.

Da biste uspostavili početne vrednosti računara

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, dodirnite stavku Postavke, a zatim stavku Promeni postavke računara.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole, izaberite stavku Postavke, a zatim stavku Promeni postavke računara.)

 2. Dodirnite ili izaberite stavku Ažuriranje i oporavak, a zatim dodirnite ili izaberite stavku oporavak.

 3. U okviru Ukloni sve i ponovo instalirajte Windows, dodirnite ili izaberite stavku Prvi koraci.

 4. Izvršite uputstva na ekranu.

Napomena: Bićete upitani da odaberete da li želite da izbrišete podatke brzo ili temeljno. Ako odaberete da brzo brišete podatke, neki podaci mogu da se oporavim pomoću specijalnog softvera. Ako odaberete da temeljno obrišete podatke, ovo će potrajati, ali će biti manje verovatni oporavak podataka.

Ako mislite da je aplikacija ili upravljački program koji ste nedavno instalirali napravio probleme sa RAČUNAROM, možete da vratite Windows nazad na stariju taиku u vremenu, koja se zove "tacka vraćanja". Oporavak sistema ne menja lične datoteke, ali može da ukloni nedavno instalirane aplikacije i upravljačke programe.

Napomene: 

 • Oporavak sistema nije dostupan za Windows RT 8,1.

 • Windows automatski kreira taиku vraćanja kada instalirate aplikacije za stone računare i nove Windows ispravke, ako je poslednja funkcija vraćanja starija od 7 dana. Takođe možete ručno da kreirate taиku vraćanja.

Vraćanje računara u prethodno stanje na stariju taиku u vremenu

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana i dodirnite stavku Pretraži.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole, a zatim kliknite na dugme Pretraži.)

 2. U polje za pretragu unesite kontrolnu tablu i dodirnite ili izaberite stavku Kontrolna tabla.

 3. Unesite oporavak u polje pretraga kontrolne table, a zatim dodirnite ili izaberite stavku oporavak.

 4. Dodirnite ili izaberite stavku Otvori oporavak sistema, a zatim sledi uputstva.

Ako vam je potrebna dodatna pomoć u ponovnom podešavanju, ponovnom podešavanju ili ponovnom uspostavljanju računara, pogledajte stranice zajednice popravke i oporavka na Windows forumu da biste dobili rešenja koja su druge osobe pronaљle za probleme koje su iskusili.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru
Pitajte zajednicu
Pronalaženje podrške
Obratite nam se

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×