Nadogradnja premešta računar sa prethodne verzije programa Windows – kao što je Windows 7 ili Windows 8.1 – na Windows 10. Nadogradnja se može izvršiti na postojećem uređaju, iako Microsoft preporučuje da koristite Windows 10 na novom računaru da biste iskoristili najnovije funkcije i poboljšanja bezbednosti. Ovo je najčešća pitanja namenjena da odgovori na pitanja o nadogradnji na Windows 10.

Ispravka obezbeđuje najnovije funkcije i poboljšanja bezbednosti za trenutnu verziju programa Windows. Ako želite da ažurirate uređaj i potrebno vam je više informacija, pročitajte Windows Ažuriranje: – pitanja. 

Napomene: 

  • Ako tražite informacije o određenom kodu greške ili imate problema sa šiframa proizvoda, pogledajte pomoć za Windows greške pri aktivaciji. Tamo možete da pritisnete kombinaciju tastera CTRL+F i otkucate ili nalepite kôd greške ili "šifru proizvoda" u polje za pretragu da biste pronašli određene informacije o kodu i načinu na koji se on rešava.

  • Ako su vam potrebne informacije o greškama pri instalaciji, pogledajte pomoć za Windows 10 sa greškama pri nadogradnji i instalaciji.

Za neke odgovore na pitanja koja možda imate o nadogradnji da biste izvršili Windows 10, izaberite bilo koji naslov ispod. Otvoriće se da bi se prikazalo više informacija. 

Možete da kupite punu verziju programa Windows 10 Homeili Windows 10 Pro za Windows 7 ili Windows 8.1 računar. Međutim, najbolji način za doživljaj Windows 10 je na novom računaru. Današnji računari su brži i moćniji i dolaze uz Windows 10 instalirane. Da biste saznali više, pogledajte nove Windows 10 računare.

Vodič za Windows 10 aplikaciju

Sada kada je podrška za Windows 7 završena, Microsoft preporučuje da se premestite na Windows 10 biste nastavili da primate bezbednosne ispravke. Preuzmite vodič za Windows 10 da biste uporedili opcije za pokretanje premeštanja i dobijali personalizovane preporuke za računar.
Nabavite aplikaciju

*Ova aplikacija je samo Windows 7

Besplatna Windows 10 nadogradnje putem aplikacije Preuzimanje OS Windows 10 (GWX) završila se 29. jula 2016.

Sve nadogradnje moraju da se dovrše i dođu do ekrana "Dobro došli" do 23:59 UTC-10 (Havaji) 29. jula 2016. ovo je jedna tačka po širom sveta.

Da, klijenti mogu da instaliraju Windows 10 medijum i instalacioni medijum (ISO datoteke) da bi Windows 10. Ako prvi put instalirate Windows 10, morate da unesete važeću šifru Windows 10 proizvoda ili da kupite punu verziju sistema Windows 10 za vreme instalacije da bi ova alatka proradila. Ako ste prethodno instalirali ovu Windows 10, trebalo bi da imate digitalnu licencu i Windows 10 će se automatski aktivirati bez unošenje šifre proizvoda. 

Kada nadogradite na Windows 10, možete ponovo da instalirate ili obavite čistu instalaciju na istom uređaju. Nije vam potrebna šifra proizvoda da biste je ponovo Windows 10 na istom hardveru. Više informacija o tome kako da kreirate sopstveni medijum Windows 10 instalacije potražite na veb lokaciji za preuzimanje Microsoft softvera.

Posvećeni smo tome da klijenti koji koriste pomoćne tehnologije mogu da izvrše nadogradnju na Windows 10. 

Dodatnu pomoć za izbor Windows 10 računar koji vam je pravi izbor, pogledajte Preuzimanje OS Windows 10 ili odaberite novi računar Windows 10 računaru. 

Ako ste i dalje u procesu nadogradnje na Windows 10, izaberite bilo koji naslov ispod. Otvoriće se da bi se prikazalo više detalja.

Vreme potrebno za nadogradnju na broj Windows 10 zavisi od faktora kao što su starost uređaja i način konfigurisanja. Nadogradnja većine uređaja će trajati oko sat vremena kada se preuzimanje dovrši. Iako stariji uređaji mogu potrajati duže, neki novije uređaji sa visokim performansama mogu brže da se nadograde. 

Uređajima sa čvrstim diskom od 32 GB ili starijim uređajima sa punim čvrstim diskovima možda će biti potreban dodatni prostor za skladištenje da bi dovršili nadogradnju. Ako nemate dovoljno prostora, pokušajte da uklonite datoteke ili aplikacije koje vam više nisu potrebne ili koristite alatku "Čišćenje diska" da biste oslobodili prostor. Saznajte više u Saveti biste oslobodili prostor na disk jedinici na računaru.

Tokom nadogradnje od vas može biti zatraženo da oslobodite prostor na uređaju ili da priložite spoljni disk sa dovoljno prostora da biste nastavili sa nadogradnjom. Ako priložite spoljni disk, uverite se da je čuvate na bezbednom mestu nakon nadogradnje u slučaju da vam je potrebna za opcije oporavka.

Neke aplikacije moraju da se deinstalirane jer mogu da izazovu probleme sa procesom nadogradnje. Moći ćete ponovo da instalirate ove aplikacije kada se nadogradnja završi kako Windows 10 završi.

Druge aplikacije moraju da se deinstalirane jer neće raditi ispravno ili možda uopšte neće raditi sa programom Windows 10.

Nećete moći ponovo da instalirate ili koristite ove aplikacije kada se nadogradnja dovrši.

Za najbolji mogući utisak pri radu, preporučujemo da sveže instalirate aplikacije na novom Windows 10 računaru. Aplikacija Microsoft Store različite aplikacije nezavisnih strana koje se lako mogu preuzeti i instalirati. 
Otvaranje Microsoft Store

Za bilo koji softver koji trenutno nije dostupan u Microsoft Store, preporučujemo da odete na zvanični veb sajt tog preduzeća i preuzmete Windows 10 verziju sa tog mesta. U ograničenim okolnostima, neki stariji softver možda nema ažuriranu verziju koja je kompatibilna sa Windows 10.

Najlakši način da promenite jezik jeste da izvršite nadogradnju pomoću istog jezika koji trenutno imate na računaru, a zatim kasnije dodate novi jezik.

Da biste dodali nove jezike na Windows 10, izaberite stavku Započni > Postavke > Vreme & Jezički > Jezik, a zatim odaberite jezik koji želite.

Dodavanje novog jezika

Ne, Windows Media Center nije dostupan u sklopu usluge Windows 10 i biće uklonjen tokom nadogradnje. Kada se nadogradnja dovrši, nećete moći da instalirate program Windows Media Center.

Postoji nekoliko načina da se vratite sa verzije Windows 10 na prethodnu verziju programa Windows:

  • Moći ćete da se vratite na stariju verziju tako što ćete izabrati stavku Pokreni > Postavke > Ažuriraj & Security > Oporavak. Zatim izaberite Prvi koraci u okviru Povratak na prethodnu verziju programa Windows 10.

    Povratak na prethodnu verziju programa Windows 10

    Ovo će zadržati vaše lične datoteke, ali će ukloniti aplikacije i upravljačke programe instalirane nakon nadogradnje, kao i promene koje ste izvršili u postavkama. Opcija za povratak na prethodnu verziju programa Windows 10 dostupna je samo u ograničeno vreme nakon nadogradnje.

  • Ako je proizvođač računara pružio opciju, možda ćete moći da vratite uređaj na fabričke postavke.

  • Ako opcije za vraćanje na prethodnu verziju fabričkih postavki nisu dostupne, možete da koristite instalacioni medijum i šifru proizvoda da biste instalirali stariju verziju programa Windows.

Dodatne informacije i zahteve potražite u odeljku Povratak na prethodnu verziju programa Windows "Opcije oporavka" u odeljku Windows 10.

Napomena: Ako je proizvođač podesio računar da radi iz komprimovane Windows datoteke slike (poznate i kao Windows pokretanje datoteke slike ili WIMBoot) i uključio opciju vraćanja fabričkih postavki, ta opcija više neće biti dostupna nakon nadogradnje na Windows 10.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru
Pitajte zajednicu
Pronalaženje podrške
Obratite nam se

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?

Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Imate li dodatne povratne informacije? (Opcionalno)

Hvala vam na povratnim informacijama!

×