Obezbeđivanje računara bezbednog kod kuće

Čuvanje računara bezbednog pomaže vam da izbegnete malver i direktne hakerski pokušaji koji su dizajnirani tako da ukradu lične informacije. Evo nekih načina na koje možete da umanjite rizik na mreži kada koristite računar kod kuće.

Saveti za zaštitu računara

 • Korišćenje zaštitnog zida
  Windows 10 i Windows 8 imaju već ugrađenu zaštitni zid i automatski se uključio.

 • Ažuriranje celog softvera
  Obavezno uključite automatsko ažuriranje u usluzi Windows Update da biste ažurirali Windows, Microsoft Office i druge Microsoft aplikacije. Uključite automatsko ažuriranje za softver koji ne pripada korporaciji Microsoft, naročito pregledači, Adobe Acrobat Reader i druge aplikacije koje redovno koristite.

 • Korišćenje antivirusnog softvera i održavanje trenutnog
  programa Ako radite pod operativnim sistemom Windows 10 ili Windows 8, na uređaju imate instaliran Windows Security ili bezbednosni centar Windows zaštitnik. 

 • Uverite se da su lozinke dobro izabrane i zaštićene
  Da biste saznali kako, pogledajte odeljak Zaštita lozinki.

 • Nemojte otvarati sumnjive priloge ili kliknuti na neobične veze u porukama.
  One mogu da se pojave u e-porukama, tvitovima, objavljene poruke, online reklamama, porukama ili prilozima i ponekad se prerušavaju u poznate i pouzdane izvore.

 • Bezbedno
  Pregledanje veba Izbegavajte posećivanje sajtova koji nude potencijalno nezakonit sadržaj. Mnoge od ovih sajtova instaliraju malver na let ili ponude za preuzimanje koje sadrže malver. Koristite moderni pregledač kao što je Microsoft Edge, što može da blokira zlonamerne veb lokacije i spreči pokretanje zlonamernog koda na računaru.

 • Klonite se piratskih materijala
  Izbegavajte protok ili preuzimate filmove, muziku, knjige ili aplikacije koje ne dolaze iz pouzdanih izvora. One mogu da sadrže malver.

 • Ne koristite USBs ili druge spoljne uređaje ako ih
  ne posedujete Da biste izbegli infekciju malveru i virusima, uverite se da svi spoljni uređaji pripadaju vama ili da dođu od pouzdanog izvora.

Zaštita ličnih informacija na mreži

Vaša privatnost na internetu zavisi od mogućnosti da kontrolišete količinu ličnih informacija koje pružate i ko ima pristup tim informacijama. Saznajte kako da zaštitite privatnost na internetu.

Zaštita od prevara

Kada čitate e-poštu, koristite društvene medije ili pregledate Veb, trebalo bi da budete oprezni u vezi sa prevarama koje pokušavaju da ukradu vaše lične informacije (poznate i kao kraрu identiteta), novac ili oba. Mnoge od ovih prevara poznate su kao "phishing prevare" zato što "ribe" za vaše informacije. Saznajte kako da se zaštitite od phishing prevara i izbegnete prevare za tehničku podršku.

Sprečavanje i uklanjanje malvera

Važan korak ka većoj bezbednosti na radnom mestu jeste da zaštitite računar od malvera.

Windows bezbednost

Windows Security (ili Security Center za Windows zaštitnik) u prethodnim verzijama operativnog sistema Windows 10) ugrađen je u Windows 10 i Windows 8 i pruža otkrivanje malver, prevenciju i uklanjanje sa zaštitom isporučenog oblaka. Namenjen je kućnoj, maloj poslovnoj i poslovnim kupcima. Više informacija potražite u članku pomoć pri zaštiti računara pomoću Windows bezbednosti.

Drugi načini za uklanjanje malvera

Da biste pomogli svim Windows kupcima, uključujući one koji ne koriste Windows Security, Microsoft omogućava van mreže Microsoft Defender.

Microsoft Defender offline

Microsoft Defender offline se pokreće izvan operativnog sistema Windows da bi uklanjali administratorske i druge pretnje koje se kriju iz operativnog sistema Windows. Ova alatka koristi mala odvojena operativna okruženja na kojoj pretnje koje se sprečavaju ne mogu da se sakriju od skenera za malver.

Sa operativnim sistemom Windows 10, Microsoft Defender offline je ugrađen u operativni sistem i može da se pokreće iz Windows bezbednosti. Daje se kao zasebno preuzimanje za prethodne verzije operativnog sistema Windows.

Saznajte više o vanmrežnom programu Microsoft Defender

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×