Napomena: Informacije o ovoj temi u Windows 10 potražite u temi Opcije oporavka u e-Windows 10.

Ako imate problema sa računarom, možete da:

 • Osvežite računar da biste ga ponovo instalirali Windows i zadržali lične datoteke i postavke. Dugme Osvežavanje takođe čuva aplikacije koje ste došli uz računar i aplikacije koje ste instalirali sa Microsoft Store.

 • Uspostavite početne vrednosti računara da biste Windows, ali izbrišite datoteke, postavke i aplikacije – osim aplikacija koje ste došli uz računar.

 • Vratite računar u prethodno stanje da biste opozvali nedavne promene sistema koje ste napravili.

Ako imate problema pri pokretanju (pokretanju) računara, pogledajte odeljak Windows Pokretanje operativnogsistema Postavke (uključujući bezbedni režim) i idite na odeljak "Početak rada Windows pokretanje Postavke u okruženju Windows oporavak". Možete da osvežite, uspostavite početne vrednosti računara ili da ga vratite u prethodno stanje iz Windows okruženja za oporavak.

Ako želite da rezervne kopije i vraćanje ličnih datoteka u prethodno stanje pomoću funkcije "Istorija datoteka", pogledajte podešavanje disk jedinice za istoriju datoteka.

Pre nego što počnete da osvežavate ili uspostavite početne vrednosti računara

U većini slučajeva, kada počnete da osvežavate ili resetujte računar, on će se sam završiti. Međutim, ako Windows datotekama nedostaju, od vas će se tražiti da umetnete medijum za oporavak, koji se obično nalazi na DVD disku ili disku sa sličicama. Ako se to dogodi, ono što će vam biti potrebno zavisi od računara.

Ako ste uz računar uz računar Windows 8.1 ili Windows RT 8.1, biće vam potrebni diskovi ili disk jedinica koju ste došli uz računar. Proverite informacije koje ste došli uz računar da biste videli da li je proizvođač računara obezbedio ove diskove ili medije. U nekim slučajevima, možda ste ih napravili kada ste ih prvi put podesili na računaru.

Ako nemate ništa od toga, možete da ga napravite ako imate USB sličicu od 16 GB ili veći. Disk jedinica za oporavak može pomoći u rešavanju i otklanjanju problema sa računarom, čak i ako on ne može da se pokrene. Više informacija potražite u članku Kreiranje USB disk jedinice za oporavak.

Ako ste nadogradili računar na Windows 8.1 ili Windows RT 8.1 pomoću DVD-a, koristite taj disk. Ako nemate više Windows 8.1 Windows RT ili 8.1 medijum, obratite se Microsoft podršci.

Osvežavanje, resetvanje ili vraćanje u prethodno stanje

Izaberite nešto od sledećeg za detaljnije informacije.

Ako računar ne radi kao nekad, a ne znate zašto, možete da osvežite računar bez brisanja ličnih datoteka ili promene postavki.

Napomena: Ako ste nadogradili računar sa računara Windows 8 na Windows 8.1, a računar ima Windows 8 particiju za oporavak, osvežavanje računara će vratiti Windows 8. Morate da izvršite nadogradnju na Windows.1 kada se osvežavanje završi.

Upozorenje: Aplikacije koje ste instalirali sa veb lokacija i DVD-ova biće uklonjene. Aplikacije koje ste došli uz računar i aplikacije koje ste instalirali iz Microsoft Store biće ponovo instalirane. Windows stavlja listu uklonjenih aplikacija na radnu površinu nakon osvežavanja računara.

Osvežavanje računara

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana i dodirnite Postavke stavkuPromeni postavke računara.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole, izaberite stavku Postavke,a zatim stavku Promeni postavke računara .)

 2. Dodirnite ili izaberite stavku Ažuriraj i oporavi, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Oporavak.

 3. U okviru Osvežite računar bez uticaja na datoteke dodirniteili izaberite stavku Koraci.

 4. Sledite uputstva na ekranu.

Ako želite da reciklelite računar, poklonite ga ili počnite iz početka, možete u potpunosti da ga uspostavite. Ovo uklanja sve i ponovo instalira Windows.

Napomena: Ako ste nadogradili računar sa računara Windows 8 na Windows 8.1, a računar ima Windows 8 particiju za oporavak, uspostavljanje početnih vrednosti računara će vratiti Windows 8. Kada se resetuje završi, morate da izvršite nadogradnju na Windows 8.1.

Upozorenje: Sve lične datoteke će biti izbrisane i postavke će biti poništene. Sve aplikacije koje ste instalirali biće uklonjene. Samo aplikacije koje ste došli uz računar će biti ponovo instalirane.

Uspostavite početne vrednosti računara

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana i dodirnite Postavke stavkuPromeni postavke računara.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole, izaberite stavku Postavke,a zatim stavku Promeni postavke računara .)

 2. Dodirnite ili izaberite stavku Ažuriraj i oporavi, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Oporavak.

 3. U okviru Stavke Ukloni sve i ponovo Windowsstavku dodirnite ili izaberite stavku Koraci.

 4. Sledite uputstva na ekranu.

Napomena: Od vas će se tražiti da odaberete da li želite da izbrišete podatke brzo ili detaljno. Ako odaberete da brzo izbrišete podatke, neki podaci mogu da se oporave pomoću specijalnog softvera. Ako odaberete da detaljno izbrišete podatke, to će trajati duže, ali je zbog toga spasavanje podataka manje verovatno.

Ako mislite da je aplikacija ili upravljački program koji ste nedavno instalirali izazivali probleme sa računarom, možete da vratite Windows na stariju tačku u toku vremena koja se zove tačka vraćanja. Oporavak sistema ne menja vaše lične datoteke, ali može da ukloni nedavno instalirane aplikacije i upravljačke programe.

Napomene: 

 • Oporavak sistema nije dostupan za sistem Windows RT 8.1.

 • Windows kreira tačku vraćanja kada instalirate aplikacije za računare i nove Windows ispravke, ako je poslednja tačka vraćanja starija od 7 dana. Takođe, u bilo kom trenutku možete ručno da kreirate tačku vraćanja.

Vraćanje računara na stariju tačku u vremenu

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana i dodirnite stavku Pretraga.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole, a zatim izaberite stavku Pretraga.)

 2. U polje za pretragu unesite Kontrolna tabla i dodirnite ili izaberite stavku Kontrolna tabla.

 3. Unesite Oporavak u polje za pretragu Kontrolna tabla, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Oporavak.

 4. Dodirnite ili izaberite stavku Otvori oporavak sistema, a zatim pratite uputstva.

Ako vam je potrebna dodatna pomoć oko osvežavanja, resetacije ili vraćanja računara u prethodno stanje, pogledajte stranice zajednice "Popravka i oporavak" na Windows forumu da biste pronašli rešenja koja su drugi pronašli za probleme na koje su naišli.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru
Pitajte zajednicu
Pronalaženje podrške
Obratite nam se

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×