Prijavite se pomoću Microsoft naloga
Prijavite se ili kreirajte nalog.
Zdravo,
Select a different account.
Imate više naloga
Odaberite nalog pomoću kojih želite da se prijavite.

Podrška za Windows 8.1 je završena

Podrška za Windows 8.1 završiće se 10. januara 2023.Preporučujemo da pređete na Windows 11 računar da biste nastavili da primate bezbednosne ispravke od korporacije Microsoft. 

Saznajte više

Windows se dobija uz upravljačke programe za mnoge uređaje, kao što su štampači, ekrani, tastature i TV uređaji. Upravljački program je softver koji uređaj koristi za rad sa računarom. Svakom uređaju je potreban upravljački program za rad sa računarom. Dakle, u mnogim slučajevima možete da priključite uređaj i on će funkcionisati automatski.

Windows takođe može da preuzme softver i informacije o uređaju. To može da obuhvata aplikaciju koju je proizvođač uređaja kreirao da bi koristio vaš uređaj ili informacije kao što su ime proizvoda, proizvođač i broj modela, kako bi vam pomoglo da napravite razliku između sličnih uređaja.

Upravljački programi se povremeno ažuriraju. Windows može da ih ažurira automatski ili možete sami da instalirate ažurirane upravljačke programe. Važno je da imate poverenja u ažurirane upravljačke programe koje instalirate. Windows će vas obaveštavati ako otkrije sumnjiv ili nebezbedan upravljački program koji ne bi trebalo da instalirate.

Windows Update proverava da li postoje ažurirani upravljački programi i softver za uređaje i automatski ih instalirajte. Ako Windows Update uključeno, dobar je način da se uverite da uređaji nastavljaju ispravno da funkcionišu i da sa njima dobijete najbolji utisak pri radu.

Napomena: Računari koji rade Windows RT 8.1 uvek automatski preuzimaju i instaliraju upravljačke programe, aplikacije i informacije za uređaje.

Da biste proverili da li je uključeno automatsko ažuriranje

  1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, dodirnite stavku Postavke, a zatim stavku Promeni postavke računara. (Ako koristite miš, postavite pokazivač u donji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nagore, izaberite stavku Postavke, a zatim stavku Promeni postavke računara.)

  2. Dodirnite ili izaberite stavku Ažuriraj i oporavak, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Windows Update.

  3. Dodirnite ili izaberite stavku Odaberite način instaliranja ispravki.

  4. U okviru Važneispravke odaberite stavku Automatski instaliraj ispravke (preporučuje se).

Ako ste uz uređaj dobili disk, on možda sadrži softver koji instalira upravljački program. Pre nego što instalirate upravljački program sa diska, proverite informacije koje se dobijaju uz njega da biste se uverili da podržava vašu trenutnu verziju operativnog sistema Windows.

Takođe možete da potražite nove upravljačke programe na veb lokaciji proizvođača. Ispravke upravljačkih programa su često dostupne u odeljku podrške na veb lokaciji. Preuzmite najnoviji upravljački program za uređaj i pratite uputstva za instalaciju na veb lokaciji. Obično možete dvaput da dodirnete preuzetu datoteku ili da kliknete dvaput na nju da biste instalirali upravljački program na računaru.

Ako se upravljački program koji ste dobili sa diska ili preuzeli sa veb lokacije ne instalira sam, možda ćete morati ručno da ga instalirate.

Ručno instaliranje upravljačkog programa

Morate biti prijavljeni kao administrator da biste pratili ove korake.

  1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, a zatim dodirnite stavku Pretraga. (Ako koristite miš, postavite pokazivač u donji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nagore, a zatim izaberite stavku Pretraga.)

  2. Unesite Upravljač uređajima u polje za pretragu i dodirnite ili izaberite stavku Upravljač uređajima.

  3. Na listi kategorija hardvera dvaput dodirnite ili kliknite dvaput na kategoriju u kojoj se uređaj nalazi, a zatim dvaput dodirnite ili kliknite dvaput na željeni uređaj. Na primer, da biste videli grafička kartica, dodirnite ili izaberite stavku Video adapteri, a zatim dvaput dodirnite ili kliknite dvaput na ime grafičkih kartica.

  4. Dodirnite ili izaberite karticu Upravljački program, dodirnite ili izaberite stavku Ažuriraj upravljački program, a zatim pratite uputstva.  Ikona administratora možda će vam biti zatražena administratorna lozinka ili potvrda izbora.

Povremeno ćete možda videti obaveštenje da upravljački program nije potpisan, promenjen nakon što je potpisan ili ga Windows ne može instalirati. Preporučujemo da ne instalirate nepotpisane ili promenjene upravljačke programe.

Digitalno potpisani upravljački program uključuje digitalni potpis, koji predstavlja elektronsku bezbednosnu oznaku koja ukazuje na izdavača softvera i da li ga je neko neometano menjao nakon potpisivanja. Ako je upravljački program potpisao izdavač koji je potvrdio svoj identitet pomoću autoriteta certifikacije, možete biti sigurni da upravljački program dolazi od tog izdavača i da nije promenjen.

Ako vidite neko od sledećih obaveštenja prilikom instaliranja upravljačkog programa, trebalo bi da zaustavite instalaciju i odete na veb lokaciju proizvođača uređaja da biste dobili digitalno potpisani upravljački program za uređaj.

Windows ne može da proveri izdavača ovog softvera upravljačkog programa

Upravljački program nema digitalni potpis ili je potpisan digitalnim potpisom koji nije verifikovao autoritet za certifikaciju. Trebalo bi da instalirate ovaj upravljački program samo ako ste ga dobili sa diska proizvođača ili od administratora sistema.

Ovaj upravljački program nije potpisan

Upravljački program nije digitalno potpisao verifikovani izdavač. Upravljački program je možda promenjen tako da uključuje malver koji može da ošteti računar ili da ukrade informacije. U retkim slučajevima, legitimni izdavači menjaju upravljačke programe nakon digitalnog potpisa, ali treba da instalirate nepotpisani upravljački program samo ako ste ga dobili sa diska proizvođača uređaja.

Nažalost, ne postoji pouzdani izvor informacija koji ukazuje na to ko je objavio nepotpisani upravljački program. Svako može da promeni sadržaj nepotpisanog upravljačkog programa i ne postoji način da znate zašto je promenjen. Većina proizvođača sada digitalno potpisu upravljačke programe koje kreiraju pre nego što ih odasu javnosti.

Windows zahteva digitalno potpisan upravljački program

Upravljački program koji nema važeći digitalni potpis ili ima potpis koji je promenjen nakon potpisivanja, nije moguće instalirati na 64-bitnim verzijama operativnog sistema Windows. Ovo obaveštenje ćete videti samo ako imate 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows i pokušajte da instalirate takav upravljački program na njemu.

Da li vam je potrebna dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru

Pitajte zajednicu >

Pronalaženje podrške

OBRATITE NAM SE >

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom jezika?
Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×