Problemi sa Wi-Fi mrežom i raspored u vašem stanu

Raspored vašeg stana može da prouzrokuje probleme sa Wi-Fi mrežom i to je nešto što se najčešće previđa. Evo nekih koraka koje možete da preduzmete da biste poboljšali Wi-Fi signal.

Napomene

 • Pre nego što počnete sa izmenama svoje Wi-Fi mreže, trebalo bi da pokrenete test brzine mreže da biste dobili reper mrežnih performansi. (Možete da preuzmete neku aplikaciju za testiranje brzine mreže u Microsoft Store prodavnici.) Pokrenite nekoliko testova sa različitih mesta u stanu i zabeležite rezultate. Kada unesete promene u mrežu ili konfiguraciju, ponovite testove brzine da biste videli da li su se performanse Wi-Fi mreže poboljšale.

 • Da biste mogli da unesete promene na ruteru ili na nekoj drugoj pristupnoj tački, moraćete da se prijavite na nju. Ovo se obično radi preko veb pregledača. Više informacija potražite u dokumentaciji za svoju pristupnu tačku ili posetite veb lokaciju proizvođača uređaja.

Odaberite pravi mrežni opseg za svoje uređaje

Wi-Fi mreže za široku potrošnju imaju dva opsega frekvencije: 2,4 GHz i 5 GHz. U nastavku je data lista prednosti i nedostataka svakog od njih.

2,4 GHz

 • Prednosti: Veći domet, bolje prevazilaženje prepreka (na primer, zidova), bolja podrška (veći broj uređaja podržava 2,4 GHz u odnosu na 5 GHz).

 • Nedostaci: Manja propusna moć, manji broj kanala koji se ne preklapaju, veće zakrčenje u odnosu na mreže od 5 GHz jer uređaji u domaćinstvu (kao što su mikrotalasne rerne i bežični telefoni) i Bluetooth uređaji koriste mrežni opseg od 2,4 GHz.

5 GHz

 • Prednosti: Veća propusna moć, manji broj zakrčenih kanala i veći broj kanala koji se ne preklapaju.

 • Nedostaci: Manji domet u odnosu na mreže od 2,4 GHz, signal ne prolazi kroz zidove i druge prepreke tako dobro kao kod mreža od 2,4 GHz i nije u tako širokoj upotrebi na drugim uređajima.

U pojedinim slučajevima, mreža od 2,4 GHz će raditi sasvim dobro dok obavljate osnovne stvari, kao što su pregledanje veba ili razmena e-pošte na tabletu, računaru ili telefonu. Međutim, ako obavljate zadatke tokom kojih se troši više podataka na uređaju koji podržava mrežu od 5 GHz (na primer, strimovanje filmova na Xbox One konzoli), korišćenje frekvencije od 5 GHz može u velikoj meri da unapredi performanse Wi-Fi mreže.

Odaberite različita imana mreže (SSID-ove)

Ako ruter odašilje signal u mrežnom opsegu i od 2,4 GHz i od 5 GHz, trebalo bi da koristite različita imena mreže (koja se nazivaju i SSID-ovi). Na taj način ćete znati sa kojom mrežom ste povezani. Ovu promenu možete da unesete uz pomoć softvera za svoju pristupnu tačku.

Izbegavajte zakrčene kanale

Većina pristupnih tačaka (AP-ova), kao što su bežični ruteri, koristi unapred konfigurisan kanal koji je podešen u fabrici i ostaje nepromenjen. To može da dovede do zakrčenja kanala, što može da uspori performanse vaše Wi-Fi mreže. Ovo naročito važi ukoliko ste okruženi velikim brojem Wi-Fi mreža.

Pre nego što promenite kanal, važno je da ustanovite performanse mreže na različitim mestima u svom stanu kako biste odabrali najbolji kanal. Jedan od načina da to uradite je da preuzmete neku aplikaciju za analizu Wi-Fi mreža iz prodavnice Microsoft Store, otvorite je, a zatim pronađete funkciju koja vam omogućava da kreirate grafikon mreže. Ako aplikacija koju ste odabrali nema tu funkciju, isprobajte neku drugu aplikaciju. Da biste pronašli aplikaciju za analizu mreža, na Windows 10 računaru otvorite aplikaciju Microsoft Store, a zatim potražite upit „Wi-Fi analizator“ ili nešto slično.

Ako imate mrežu čija je frekvencija 2,4 GHz, grafikon mreže će izgledati otprilike ovako.


Analiza slike mreže od 2,4 GHz 

 

 

 1. Moja pristupna tačka

 2. Najjači slabi signal

 3. Pristupna tačka na kanalu koji se preklapa

 4. Najslabiji slabi signal

 

 

Kada birate kanal za mrežu čija je frekvencija 2,4 GHz:

 1. Izaberite kanal 1, 6 ili 11. Ovi kanali se ne preklapaju i pružiće vam najveću pouzdanost.

 2. Kada pravite izbor između kanala 1, 6 ili 11, odaberite najjači slabi signal sa svoje pristupne tačke ili rutera. Na primer, na slici iznad bi to bio kanal 1.

 3. Odaberite kanal na kom se nalazi najmanji broj pristupnih tačaka (osim u slučajevima kada taj kanal ima najslabiji slabi signal).

 4. Ako sva tri kanala imaju otprilike isti broj pristupnih tačaka i najslabiji signal, odaberite kanal koji ima najmanji broj pristupnih tačaka na kanalima koji se preklapaju.

Na mrežama od 5 GHz, preklapanje nije tako veliki problem, pa odaberite kanal sa najmanjim brojem pristupnih tačaka za svoju jačinu signala.

Napomena

Mnogi Wi-Fi ruteri i druge pristupne tačke za široku potrošnju imaju opciju Automatski uz koju će pristupna tačka automatski izabrati i koristiti najbolji kanal. Neke rade odlično i biraju najbolji kanal, ali druge možda nisu takve i stoga bi trebalo da odaberete najbolji kanal za svoj stan.

Proverite jačinu signala

Ako signal nije dovoljno jak, nećete moći da uspostavite pouzdanu vezu sa Wi-Fi mrežom, bez obzira na kanal koji ste odabrali. I ovde možete da koristite neku aplikaciju za analizu Wi-Fi mreža da biste utvrdili jačinu signala: što je vrednost približnija 10 dBm, to je signal jači. Jači signal vam pruža veću mogućnost za pouzdanu Wi-Fi vezu. Najveća jačina signala će uglavnom biti metar ili dva od pristupne tačke, ali ne u njenoj neposrednoj blizini.

Ako imate slab Wi-Fi signal, isprobajte ove postupke:

 • Ako je to izvodljivo, promenite mesto svoje pristupne tačke kako biste smanjili broj zidova i drugih prepreka između nje i računara. Što je manje zidova i drugih prepreka, to bolje.

 • Ako je to izvodljivo, približite računar pristupnoj tački. Što bliže, to bolje, ali ne tik uz nju.

 • Ako je to moguće, postavite pristupnu tačku u središnji deo stana ili sobe i na što većoj visini. Ako je postavite u ugao ili ispod radnog stola, to može da smanji jačinu Wi-Fi signala.

 • Proverite da li postoji nešto što može da dovede do smetnji (na primer, metalna kartoteka).

 • Proverite orijentaciju svog uređaja dok koristite Wi-Fi mrežu. Položaj može dovesti do delimičnog gubitka signala.

Ako približavanje pristupnoj tački ili premeštanje same pristupne tačke nije izvodljivo, možete da isprobate mrežni ekstender kako biste poboljšali Wi-Fi signal. Mrežni ekstenderi su najčešće mali uređaji koje možete da priključite u bilo koju strujnu utičnicu u svom stanu.

Proverite širinu kanala

Iako je to manje uobičajeno, postavka za širinu kanala na Wi-Fi mrežama od 2,4 GHz može da dovede do problema. Mreže čiji je opseg 2,4 GHz imaju dve širine kanala: 20 MHz i 40 MHz (40 MHz je širina koja se pojavila kasnije sa specifikacijom IEEE 802.11N). Iako opseg kanala od 40 MHz pruža veću propusnu moć, neki stariji Wi-Fi mrežni adapteri i upravljački programi ne rade dobro sa njim. Ako ne dobijate pouzdanu Wi-Fi vezu, a jačina signala je dobra i Wi-Fi kanal je čist, prijavite se na svoju pristupnu tačku i proverite njenu postavku Širina kanala. Kada dođete do nje, ona će najčešće biti postavljena na vrednost Automatski ili 20/40 MHz ili nešto slično. Ako su vaša pristupna tačka ili ruter podešeni na neku od ovih vrednosti, pokušajte da umesto njih postavite 20 MHz.

Izbegavajte korišćenje starijih ili nepodržanih bezbednosnih tipova

Kako tehnologija napreduje, stariji bezbednosni tipovi postaju sve nebezbedniji i više ne postoji podrška za njih. Iako se neki od tih starijih bezbednosnih tipova još uvek koriste kako bi stariji uređaji mogli da rade, najbolje bi bilo da ih izbegavate i da koristite novije bezbednosne tipove ako možete.

Trenutni standard je WPA2 AES; noviji uređaji koji imaju Wi-Fi certifikat ga podržavaju već neko vreme.

Izbegavajte da koristite WEP ili skriveni SSID jer to nije bezbedno. Ako je moguće, pokušajte da izbegnete bezbednosni tip mreže WPA + WPA2. Kada su ruter ili pristupna tačka postavljeni na ovu vrednost, računar ili neki drugi bežični uređaj će isprva pokušati da koristi WPA2, a ako ne može da se poveže koristeći WPA2, preći će na rezervni WPA tip. Međutim, neki stariji mrežni adapteri za Wi-Fi ne mogu da naprave pouzdan prelazak sa tipa WPA2 na rezervni WPA tip, tako ponekad nećete moći da se povežete.

 

Dalje: Analiza izveštaja bežične mreže

Idite nazad na Pregled

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Microsoft insajdere

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×