Prostori za skladištenje u operativnom sistemu Windows 10

Prostorni prostor za skladištenje pomaže u zaštiti podataka iz grešaka na disku i proširivanja skladišta tokom vremena dodavanja diskova na računar. Možete da koristite razmake za skladištenje da biste grupisali dva ili više diskova u bazenu skladišta, a zatim koristili kapacitet iz tog bazena da biste kreirali virtuelne diskove zvane razmake za skladištenje. Ovi prostorni prostori obično skladište dve kopije podataka tako da ako jedan od diskova uspe, i dalje imate netaknutu kopiju podataka. Ako nemate kapacitet, samo dodajte još disk jedinica u bazen za skladištenje.

Potrebna su vam najmanje dva dodatna diska (pored disk jedinice na kojoj je instaliran Windows). Ovi diskovi mogu biti unutrašnji ili spoljni čvrsti diskovi ili solidni državni diskovi. Možete da koristite različite tipove diskova sa prostorima za skladištenje, uključujući USB, SATA i SAS diskove.

 1. Dodajte ili povežite driveove koje želite da grupišete uz razmake za skladištenje.

 2. Idite na traku zadataka, u polju za pretragu otkucajte razmake za skladištenje i sa liste rezultata pretrage izaberite stavku razmake za skladištenje .

 3. Izaberite stavku Kreiraj novi prostor za bazen i skladište.

 4. Izaberite disk jedinice koje želite da dodate u novi prostor za skladištenje, a zatim izaberite stavku Kreiraj bazen.

 5. Dajte ime driveu, a zatim odaberite raspored. Dvosmerno ogledalo, Trostrano preslikavanjei paritet može da pomogne u zaštiti datoteka u prostoru za skladištenje od otkazivanja drivea.

 6. Unesite maksimalnu veličinu koju prostor za skladištenje može da dosegne, a zatim izaberite stavku Kreiraj prostor za skladištenje.

 • Jednostavni prostori su dizajnirani za povećane performanse, ali nemojte štititi datoteke od otkazivanja drivea. One su najbolje za privremene podatke (kao što su datoteke sa prikazivanjem video zapisa), uređivanje slika i datoteke objekta posrednički kompajlera. Jednostavni prostori zahtevaju najmanje dva diska da bi bili korisni.

 • Preslikani prostori su dizajnirani za povećane performanse i zaštitu datoteka od otkazivanja pogona tako što ćete zadržati više kopija. Dvosmerni prostorni prostor čine dve kopije vaših datoteka i mogu da tolerišu jednu grešku na disku, dok Trostrano preslikane razmake tolerišu dva otkazivanja diska. Preslikani prostori su dobri za skladištenje širokog spektra podataka, od deljenog broja deljenih datoteka u biblioteci za VANHD. Kada se prostor za preslikavanje oblikuje pomoću elastiиni sistem datoteka (Rajfs), Windows će automatski zadržati integritet podataka, što vaše datoteke čini još elastičnijim za otkazivanje pogona. Dvosmerni prostorni prostor zahtijeva najmanje dva diska i trodimenzionalni retrovizor zahtijeva najmanje pet.

 • Paritet su dizajnirani za efikasnost skladištenja i zaštitu datoteka od otkazivanja drivea tako što čuvaju više kopija. Paritet su najbolji za arhiviranje podataka i medij za protok, kao što su muzika i video zapisi. Ovaj raspored skladišta zahteva najmanje tri diska za zaštitu od jednog otkazivanja drivea i najmanje sedam diskova da bi vas zaštitio od dva otkazivanja diska.

Kada obavite nadogradnju na Windows 10, preporučujemo da nadogradite postojeće bazene. Sa nadograđenom bazenom možete da optimizujete upotrebu disk usluge i uklonite disk jedinice iz bazena bez uticaja na zaštitu bazena iz greške na disku.

Napomena: Nadograđeni bazeni nisu kompatibilni sa prethodnim verzijama operativnog sistema Windows.


Kada dodate nove driveove u postojeći bazen, preporučuje se da optimizujete upotrebu pogona. Tako ćete premestiti neke podatke na novu disk jedinicu da biste napravili najbolje korišćenje kapaciteta bazena. To će se podrazumevano desiti kada dodate novu disk jedinicu u nadogradili bazen u operativnom sistemu Windows 10 – videćete polje za potvrdu za optimizaciju da biste proširili postojeće podatke na svim diskovima koje su izabrane kada dodate disk jedinicu. Međutim, ako ste opozvali izbor u polju za potvrdu ili ste dodali disk jedinice pre nadogradnje polja, moraćete ručno da optimizujete upotrebu disk jedinice. Da biste to uradili, otkucajte razmake za skladištenje u polju za pretragu na traci zadataka, izaberite stavku prostor za skladištenje sa liste rezultata pretrage, a zatim izaberite stavku Optimizuj upotrebu disk jedinice.

Ako ste kreirali bazen u operativnom sistemu Windows 10 ili ste nadogradili postojeći, možete da uklonite disk jedinicu iz nje. Podaci uskladišteni na tom disku će biti premešteni na druge driveove u bazenu i bićete slobodni da koristite disk jedinicu za nešto drugo.

 1. Idite na traku zadataka, u polju za pretragu otkucajte razmake za skladištenje i sa liste rezultata pretrage izaberite stavku razmake za skladištenje .

 2. Izaberite stavku Promeni postavke > fizičkim diskovima da biste videli sve driveove u bazenu.

 3. Pronađite disk jedinicu koju želite da uklonite i izaberite stavku pripremi se za uklanjanje > pripremi se za uklanjanje. Ostavite uključen računar dok disk jedinica nije spremna za uklanjanje. To može potrajati nekoliko časova, u zavisnosti od toga koliko podataka je uskladišteno tamo.

 4. Obavezno Da biste ubrzali pripremu pogona, sprečite da računar počne da spava. Otkucajte opciju Power and poиinak u polju za pretragu na traci zadataka, a zatim izaberite stavku Power & postavke spavanja. U okviru stavke kada je uključen, računar ide na režim spavanja posle, izaberite nikad.

 5. Kada je disk jedinica navedena kao spremna za uklanjanje, izaberite stavku Ukloni > Ukloni disk jedinicu. Sada možete da isključite disk jedinicu sa računara.

Napomena: Ako naiđete na probleme kada pokušate da pripremite disk disk jedinicu za uklanjanje, to je možda zato što nemate dovoljno slobodnog prostora u bazenu da uskladištite sve podatke iz disk jedinice koju želite da uklonite. Pokušajte da dodate novu disk jedinicu u bazen koji je velik kao drive koji planirate da uklonite, a zatim pokušajte ponovo.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru
Pitajte zajednicu
Pronalaženje podrške
Obratite nam se

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×