Windows 10 Pitanja o računarima zasnovanim na ARM-u

Žena radi na računaru

Windows 10 Računari zasnovani na ARM-u pomažu vam da nastavite da radite gde god da idete. Evo nekih od glavnih prednosti:

 • Uvek budite povezani sa internetom. Kada imate mobilnu vezu za prenos podataka, možete da budete na mreži gde god da dobijete signal mobilne veze – baš kao sa mobilnim telefonom. Kada ste na poslu, kod kuće ili na drugoj Wi-Fi pouzdanoj mreži, možete da se povežete sa drugim Wi-Fi da biste sačuvali mobilne podatke i nastavili da radite.

 • Trajanje baterije koje prevazilazi ceo dan. Koristite manje energije nego što biste koristili druge računare, pa možete da prođete tipičan radni ili školski dan bez trošenje baterije ili brige o pronalaženju utičnice za priključivanje. Ako želite da koristite računar radi nečega zabavnijeg, možete da reprodukujete video zapise uskladištene na računaru više sati bez punjenja baterije između njih.

 • Uključite trenutno. Kada ne koristite računar, samo pritisnite dugme za napajanje kao na mobilnom telefonu da biste isključili ekran. Kada skinete računar i ponovo ga uključite, on se odmah uključuje. Kad god imate nekoliko minuta između časova, sastanaka ili drugih aktivnosti, možete da obavite stvari bez čekanja da računar počne.

Napomena: Windows 10 Pomoćnik za ažuriranje ne radi na računarima zasnovanim na ARM- u. Podržano je samo za računare koji koriste procesore x86/64. Pronađite više informacija Windows 10 za ažuriranje

Izaberite bilo koji naslov ispod da biste dobili odgovore na pitanja koja možda imate.

Postoje neka ograničenja kada pokrenete računar zasnovan Windows 10 ARM:

 • Upravljački programi za hardver, igrei aplikacije će raditi samo ako su dizajnirani za računar zasnovan Windows 10 ARM- u. Više informacija potražite od proizvođača hardvera ili organizacije koja je razvila upravljački program. Upravljački programi su softverski programi koji komuniciraju sa hardverskim uređajima – obično se koriste za antivirusni i antimalver softver, štampanje ili PDF softver, pomoćne tehnologije, cd i DVD programe i softver za virtuelizaciju.
  Ako upravljački program ne radi, aplikacija ili hardver koji se oslanjaju na njega neće raditi ni (bar ne u potpunosti). Periferije i uređaji rade samo ako su upravljački programi od kojih zavise ugrađeni u funkciju Windows 10 ili ako je projektant hardvera objavio ARM64 upravljačke programe za uređaj.

 • 64-bitne (x64) aplikacije neće raditi. Biće vam potrebne 64-bitne (ARM64) aplikacije, 32-bitne (ARM32) aplikacije ili 32-bitne (x86) aplikacije. Obično možete da pronađete 32-bitne (x86) verzije aplikacija, ali neki projektanti aplikacija nude samo 64-bitne (x64) aplikacije.

 • Određene igre neće raditi. Igre i aplikacije neće raditi ako koriste verziju programa OpenGL koja je veća od 1.1 ili ako se oslanjaju na upravljačke programe koji nisu napravljeni za računare zasnovane na ARM Windows 10. Proverite sa izdavačem igre da li igra će raditi.

 • Aplikacije koje prilagođava Windows mogu naići na probleme. To uključuje neke uređivače metoda unosa (IM-ove), pomoćne tehnologije i aplikacije za skladištenje u oblaku. Organizacija koja razvija aplikaciju određuje da li će njihova aplikacija raditi na računaru zasnovanom Windows 10 ARM-u.

 • Ne možete da instalirate neki antivirusni softver nezavisnog proizvođača. Nećete moći da instalirate neki antivirusni softver nezavisnih proizvođača na računar zasnovan Windows 10 ARM. Međutim, Windows bezbednost vam pomaže da ostanete bezbedni tokom podržanog veka vašeg Windows 10 uređaja.

 • Windows faksa i skeniranja nije dostupan. Ova funkcija nije dostupna na računaru zasnovanom Windows 10 ARM- u.

Možete da instalirate 32-bitne (x86), 32-bitne (ARM32) i 64-bitne (ARM64) Windows aplikacije koje nisu dostupne u operativnom Microsoft Store u operativnom Windows. 64-bitne (x64) aplikacije se neće pokrenuti. Periferije i uređaji rade samo ako su upravljački programi od kojih zavise ugrađeni u funkciju Windows 10 ili ako je projektant hardvera objavio ARM64 upravljačke programe za uređaj. Dobra ideja je da proverite da li je projektant hardvera objavio verziju upravljačkog programa koji se pokreće na računaru Windows 10 ARM- u.

Windows 10 obezbeđuje ugrađene funkcije pristupačnosti koje vam pomažu da uradite više na uređaju. Takođe možete da pronađete aplikacije pomoćnih tehnologija u programu Microsoft Store u programu Windows, kao što su KNFB čitač i proširenje za& Pisanje za Microsoft Edge – i radimo na tome da uskoro ponudimo još aplikacija.

Možete da proverite Microsoft Store ili da se obratite pomoćnom prodavcu softvera da biste videli da li su željene aplikacije za pomoćne tehnologije dostupne za računar Windows 10 ARM tehnologiji.

Možda bi bilo dobro da se javite sa prodavcem da biste proverili da li je ta aplikacija kompatibilna sa računarom Windows 10 ARM-om. Ne rade sve aplikacije pomoćne tehnologije na očekivani način.

Ako koristite čitač ekrana, NVDA je ažurirao aplikaciju tako da bude kompatibilna na računaru Windows 10 KOJI je zasnovan na ARM-u. Više informacija potražite na veb lokaciji programa NV Access.

Svaki Windows 10 zasnovan na ARM-u može da se poveže sa mobilnom mrežom podataka, tako da možete da se povežete na mrežu gde god da imate signal mobilne mreže. U zavisnosti od proizvođača računara, vaš računar može da koristi fizičku SIM karticu, ugrađenu SIM karticu (eSIM) ili bilo koju od njih.

Da biste utvrdili da li vaš računar koristi SIM karticu, eSIM ili jednu od njih:

 1. Kliknite na taster Start, a zatim Postavke > Network & Internet > Cellular .   

 2. Utvrdite tip SIM datoteke koju računar koristi. Na ekranu Postavke mobilne mreže, u blizini dna stranice piše Upravljanje eSIM profilima.

  • Ako vidite vezu, vaš računar ima eSIM i biće vam potrebni plan podataka i eSIM profil mobilnog operatera ili organizacije. Više informacija potražite u članku Korišćenje eSIM-a za dobijanje mobilne veze za prenos podataka na Windows 10 računaru i Dodavanje Windows 10 računara na mobilni nalog da biste se povezali na mrežu.

  • Ako ne vidite vezu, računar koristi fizičku SIM karticu. Biće vam potrebni plan podataka i SIM kartica od mobilnog operatera. Da biste saznali kako da se povežete nakon toga, pogledajte postavke mobilne veze u aplikaciji Windows 10.

  • Ako vidite vezu i vidite stavku Koristite ovu SIM karticu za mobilnu vezu za mobilne podatke pri vrhu, računar ima i fizičku SIM karticu i eSIM. Možete da koristite bilo koji da biste se povezali sa mobilnom mrežom podataka.

Da biste videli da li će uređaj raditi, proverite veb lokaciju proizvođača hardvera ili veb lokaciju svog mobilnog operatera.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru
Pitajte zajednicu
Pronalaženje podrške
Obratite nam se

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?

Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Imate li dodatne povratne informacije? (Opcionalno)

Hvala vam na povratnim informacijama!

×