Zipovane (komprimovane) datoteke uzimaju manje prostora za skladištenje i mogu se prenositi na druge računare brže od nekomprimovanih datoteka. U operativnom sistemu Windows radite sa zipovanim datotekama i fasciklama na isti način na koji radite sa nekomprimovanim datotekama i fasciklama. Kombinovanje nekoliko datoteka u jednu zipovanu fasciklu da biste lakše delili grupu datoteka.

 1. Pronađite datoteku ili fasciklu koju želite da zavecate.

 2. Pritisnite i držite datoteku ili fasciklu kliknite desnim tasterom miša na nju, izaberite stavku (ili ga pošaljite) Pošalji, a zatim izaberite stavku komprimovanu (zipovanu) fasciklu.

  Nova zipovana fascikla sa istim imenom kreira se na istoj lokaciji. Da biste je preimenovali, pritisnite i držite fasciklu, izaberite stavku Preimenuj, a zatim otkucajte novo ime.

 1. Pronađite zipovanu fasciklu iz koje želite da razkoristite datoteke ili fascikle.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  • Da biste raspakovani jednu datoteku ili fasciklu, otvorite zipovanu fasciklu, a zatim prevucite datoteku ili fasciklu iz zipovane fascikle na novu lokaciju.

  • Da biste raspakovani sadržaj zipovane fascikle, pritisnite i držite fasciklu, izaberite stavku ukloni sve, a zatim sledi uputstva.

Napomene: 

 • Da biste dodali datoteke ili fascikle u zipovanu fasciklu koju ste ranije kreirali, prevucite ih u zipovanu fasciklu.

 • Ako dodate šifrovane datoteke u zazidnu fasciklu, one će biti dešifrovane kada se raspakuju, što može dovesti do nenamernog otkrivanja ličnih ili osetljivih informacija. Zbog toga preporučujemo da izbegnete šifrovanje šifrovanih datoteka.

 • Neki tipovi datoteka, kao što su JPEG slike, su već visoko komprimovani. Ako zaveđete nekoliko JPEG slika u fasciklu, ukupna veličina fascikle će biti otprilike ista kao originalna kolekcija slika.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru
Pitajte zajednicu
Pronalaženje podrške
Obratite nam se

Da li su vam ove informacije koristile?

Koliko ste zadovoljni kvalitetom prevoda?

Šta je uticalo na vaše iskustvo?

Imate li dodatne povratne informacije? (Opcionalno)

Hvala vam na povratnim informacijama!

×