Zaštita mog računara od virusa

Ovaj članak je o načinima za zaštitu računara od virusa koji mogu da uprske računar ili omogući kriminalcima da ukradu podatke, lične informacije ili novac.

Fotografija Surface Book uređaja
 • Korišćenje antimalver aplikacije – instaliranje antimalver aplikacije i održavanje toga ažurno može vam pomoći da zaštitite računar od virusa i drugog malvera (zlonamernog softvera). Za antimalver aplikacije skeniranje virusa, špijunskog i drugog malvera koji pokušava da uрe u e-poštu, operativni sistem ili datoteke. Nove pretnje mogu da se pojavljuju svakodnevno, tako da često proveravate Veb lokaciju proizvođača za malver.

  Microsoft Defender je besplatan antimalver softver uključen u Windows i možete ga automatski da ažurirate pomoću usluge Windows Update. Postoje i antivirusni proizvodi nezavisnih proizvođača iz kojih možete da odaberete.

  Više nije uvek bolje

  Pokretanje više antimalver aplikacija istovremeno može da dovede do spora ili nestabilnog sistema. Ako instalirate aplikaciju za nezavisne nezavisne osobe, Microsoft Defender će se automatski isključiti. Međutim, ako instalirate dve aplikacije nezavisnih proizvođača, one mogu da se pokrenu u isto vreme. 

 • Nemojte otvarati e-poruke od nepoznatih pošiljalaca ili priloge e-pošte koje ne prepoznajete – Mnogi virusi su priloženi e-porukama i proširiće se čim otvorite prilog. Nije najbolje otvarati priloge ako to nije nešto što očekujete. Više informacija potražite u članku: Zaštita od phishing prevara.

 • Koristite blokator iskačućih prozora uz Internet browser -iskačuće prozore su mali prozori pregledača koji se pojavljuju na vrhu Veb lokacije koju pregledate. Iako su većina kreirani oglašivačima, oni mogu da sadrže i zlonamerni ili nebezbedni kôd. Blokator iskačućih prozora može sprečiti da se neki ili svi ovi prozori pojavljuju. Blokator iskačućih prozora u aplikaciji Microsoft Edge je podrazumevano uključen.

 • Ako koristite Microsoft Edge, uverite se da je SmartScreen uključen – SmartScreen u usluzi Microsoft Edge pomaže vam da se zaštitite od phishing i malver napada tako što će vas upozoriti ako je Veb lokacija ili lokacija za preuzimanje prijavljena kao nebezbedna. Više informacija potražite u članku Šta je to SmartScreen i kako to može da pomogne u zaštiti od mene?

 • Obratite pažnju na Windows SmartScreen obaveštenja – oprezno pokretanje neprepoznatatih aplikacija preuzetih sa interneta. Više je verovatnoća da će neprepoznatljive aplikacije biti bezbedne. Kada preuzmete i pokrećete aplikaciju sa interneta, SmartScreen koristi informacije o reputaciji aplikacije da vas upozori ako aplikacija nije poznata i ako je možda zlonamerna.

 • Redovno Ažurirajte Windows , Microsoft objavljuje specijalne bezbednosne ispravke koje mogu da pomognu u zaštiti računara. Ove ispravke mogu da spreče viruse i druge napade malvera tako što će zatvoriti moguće bezbednosne rupe.

  Možete uključiti Windows Update da biste se uverili da Windows prima ove ispravke automatski.

 • Koristite zaštitni zid – Windows zaštitni zid ili bilo koju drugu aplikaciju zaštitnog zida, koja može da vam pomogne da vas informišu o sumnjivoj aktivnosti ako virus ili crv pokuša da se poveže sa vašim računarom. Takođe može da blokira viruse, crve i napadače koji šalju potencijalno štetne aplikacije na računar.

 • Korišćenje postavki privatnosti za Internet pregledač – neke Veb lokacije mogu pokušati da koriste lične informacije za ciljanu reklamu, prevaru i krađu identiteta.

 • Proverite da li je kontrola korisničkog naloga (UAC) uključena – kada će se promeniti promene na računaru koji zahtevaju dozvole administratorskog NIVOA, UAC vas obaveštava i pruža vam priliku da odobrite promenu. UAC može pomoći da se virusi spreče od pravljenja neželjenih promena. Da biste otvorili UAC, brzo prevucite sa desne ivice ekrana, a zatim dodirnite stavku Pretraži. (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole, a zatim kliknite na dugme Pretraži.) U polje za pretragu unesite UAC , a zatim dodirnite ili izaberite stavku Promena postavki kontrole korisničkog naloga.

 • Obrišite Internet keš i istoriju pregledanja – većina pregledača skladišti informacije o Veb lokacijama koje posećujete i informacije koje pružate, na primer vaše ime i adresu. Iako može biti korisno da se ovi detalji skladište na RAČUNARU, postoje trenuci kada ćete možda želeti da ih izbrišete – na primer, kada koristite javni računar i ne želite da ostavite lične informacije za sobom. Više informacija potražite u članku Brisanje istorije pregledanja.

Kako da deinstaliram antivirus ili antispajver programe?

Ako u isto vreme koristite više od jednog antivirusnog ili antispajver programa, računar može da doћivi smanjene performanse, postane nestabilan ili se neočekivano ponovo pokrene. 

Oprez:  Kada uklonite trenutno instalirani program za Internet bezbednosne programe, računar se nalazi u nezaštićenim stanjem. Ako niste instalirali drugi antimalver program, uverite se da je omogućen Microsoft Defender antivirus i da je uključen Windows zaštitni zid.

Da biste deinstalirali neželjeni antimalver softver:

 1. Idite na stavku započni > Postavke > aplikacije

 2. Pronađite željenu aplikaciju ili aplikacije i izaberite je

 3. Izbor deinstalacije

Računar će verovatno morati ponovo da se pokrene posle deinstalacije svake aplikacije.

Napomena: Neki bezbednosni softver možda se neće potpuno deinstalirati. Ako ne možete da deinstalirate aplikaciju, idite na Veb lokaciju izdavača ili se obratite njihovom tehničkom redu podrške.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pridružite se razgovoru
Pitajte zajednicu
Pronalaženje podrške
Obratite nam se

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×