DirectX: beschrijving van het diagnostisch hulpprogramma voor DirectX

Vertaalde artikelen Vertaalde artikelen
Artikel ID: 190900 - Bekijk de producten waarop dit artikel van toepassing is.
Als uw hardwareprobleem niet wordt beschreven in dit artikel, bezoekt u de volgende Microsoft-website voor meer artikelen over hardware:
http://support.microsoft.com/default.aspx/w98?sid=460
Alles uitklappen | Alles samenvouwen

Op deze pagina

Samenvatting

In dit artikel wordt het diagnostisch hulpprogramma voor DirectX (Dxdiag.exe) beschreven. Dit hulpprogramma wordt geleverd bij Microsoft DirectX.

Meer informatie

Het diagnostisch hulpprogramma voor DirectX is speciaal ontwikkeld voor het oplossen van problemen met DirectX.

In het geval van Microsoft Windows 2000 en Microsoft Windows XP wordt Dxdiag.exe standaard geïnstalleerd in:
C:\Windows\System32
U kunt het diagnostisch hulpprogramma voor DirectX starten door te klikken op Start en Uitvoeren, dxdiag te typen in het vak Openen en te klikken op OK.

In de onderstaande lijst worden de verschillende tabbladen van Diagnostisch hulpprogramma voor DirectX kort toegelicht.

Systeem

Het tabblad Systeem bevat systeeminformatie over uw computer en geeft aan welke versie van DirectX op de computer is geïnstalleerd.

DirectX-bestanden

Op het tabblad DirectX-bestanden worden de bestandsnaam en de versie weergegeven van alle DirectX-bestanden die op de computer zijn geïnstalleerd, evenals van algemene bestanden die worden gebruikt door spelprogramma's die werken met DirectX.

Als Diagnostisch hulpprogramma voor DirectX een probleem heeft vastgesteld met een DirectX-bestand, wordt er een waarschuwing weergegeven in het vak Opmerkingen.

Beeldscherm 'N'

('N' is het nummer van het fysieke beeldscherm.)

Het tabblad Beeldscherm bevat de huidige beeldscherminstellingen en stelt u in staat DirectDraw-versnelling, Direct3D-versnelling en AGP-oppervlakteversnelling uit te schakelen. Het tabblad bevat tevens knoppen voor het testen van DirectDraw en Direct3D. Als deze tests goed worden uitgevoerd, betekent dit dat de runtimebestanden van DirectX Graphics juist zijn geïnstalleerd en probleemloos werken. Deze tests voor de beeldschermhardware zijn niet bijzonder omvangrijk.

Het tabblad Beeldscherm bevat ook het beschikbare geheugen van het apparaat en er wordt aangegeven of het videostuurprogramma voldoet aan de testnorm WHQL (Windows Hardware Quality Labs) van Microsoft. Dit kunt u zien aan de vermelding Ja of Nee bij WHQL Logo'd.

Opmerking Dxdiag.exe kan geen geheugen melden dat in gebruik is op het moment dat het hulpprogramma wordt gestart. Het is dan ook niet vreemd dat er minder geheugen wordt gemeld dan er in werkelijkheid beschikbaar is op de videokaart.

Als Diagnostisch hulpprogramma voor DirectX een probleem heeft vastgesteld met beeldscherminstellingen, wordt er een waarschuwing weergegeven in het vak Opmerkingen.

Geluid

Het tabblad Geluid bevat de huidige geluidsinstellingen, evenals een knop voor het testen van DirectSound. Op het tabblad Geluid wordt ook aangegeven of het audiostuurprogramma al dan niet is ondertekend. Een stuurprogramma is alleen ondertekend als het voldoet aan de eisen die zijn opgesteld door de Windows Hardware Quality Labs (WHQL) van Microsoft.

Met de schuifregelaar Versnellingsniveau van hardwaregeluid kunt u problemen met haperend geluid corrigeren die worden veroorzaakt door bepaalde audiostuurprogramma's. U kunt problemen met DirectSound-audio het beste oplossen door de schuifregelaar één streepje naar links te verplaatsen en het geluid van de toepassing vervolgens opnieuw te testen. Als u de schuifregelaar niet op de standaardinstelling Volledige versnelling hebt staan, werken geavanceerde audioverwerkingstechnieken mogelijk niet.

Als Diagnostisch hulpprogramma voor DirectX een probleem heeft vastgesteld met geluidsinstellingen, wordt er een waarschuwing weergegeven in het vak Opmerkingen.

Muziek

Het tabblad Muziek bevat de huidige MIDI-instellingen, evenals een knop voor het testen van het onderdeel DirectMusic van DirectX.

Als Diagnostisch hulpprogramma voor DirectX een probleem vaststelt met DirectMusic, wordt er een waarschuwing weergegeven in het vak Opmerkingen.

Opmerking DirectMusic is een nieuw onderdeel in DirectX 6.1.

Invoer

Op het tabblad Invoer worden de invoerapparaten vermeld die op de computer zijn geïnstalleerd, evenals de geïnstalleerde stuurprogramma's voor invoerapparaten.

Als Diagnostisch hulpprogramma voor DirectX een probleem heeft vastgesteld met een invoerapparaat of een bijbehorend stuurprogramma, wordt er een waarschuwing weergegeven in het vak Opmerkingen.

Netwerk

Op het tabblad Netwerk worden de geregistreerde DirectPlay-serviceproviders weergegeven. Dit zijn de verbindingsmethoden die worden ondersteund door DirectPlay. Als op dit tabblad een registerprobleem wordt gemeld, kan dit probleem meestal worden opgelost door DirectX opnieuw te installeren.

In het vak Geregistreerde DirectPlay-toepassingen met lobby staan alle toepassingen die aan DirectX hebben doorgegeven dat ze DirectPlay gebruiken voor communicatie via het netwerk. Als op dit tabblad een registerprobleem wordt gemeld, kan dit probleem meestal worden opgelost door de toepassing te verwijderen en opnieuw te installeren.

Als u op DirectPlay testen klikt, wordt er via DirectPlay een chatvenster geopend met de instellingen die u opgeeft. Als blijkt dat computers tijdens de test niet met elkaar kunnen chatten, is de kans zeer groot dat deze computers geen netwerkverbinding tot stand kunnen brengen binnen spelprogramma's.

Als Diagnostisch hulpprogramma voor DirectX een probleem heeft vastgesteld met een DirectPlay-serviceprovider of -toepassing, wordt er een waarschuwing weergegeven in het vak Opmerkingen.

Meer Help

Als u een DirectX-probleem niet kunt oplossen via de eerder beschreven tabbladen, gebruikt u het tabblad Meer Help om te proberen het probleem op te lossen met behulp van andere methoden.

In de onderstaande lijst wordt de functionaliteit van de verschillende knoppen op het tabblad Meer Help kort toegelicht.
 • Probleem oplossen
  Klik op de knop Probleem oplossen om de Probleemoplosser voor DirectX te starten.
 • Geluid
  Klik op de knop Geluid om de Probleemoplosser voor geluid te starten.
 • MSInfo
  Klik op de knop MSInfo om Msinfo32.exe te starten, een hulpprogramma dat systeeminformatie over uw computer verzamelt. Het bestand dat door Msinfo32.exe wordt gegenereerd, kunt u naar Microsoft Technische ondersteuning sturen voor hulp bij lastige problemen.
 • Wijzigen
  Klik op de knop Wijzigen om de vernieuwingsfrequentie van DirectDraw te wijzigen.
Opmerking Microsoft adviseert dit niet te doen tijdens het uitvoeren van een algemene procedure voor probleemoplossing.

Eigenschappen

Artikel ID: 190900 - Laatste beoordeling: maandag 28 april 2008 - Wijziging: 5.6
De informatie in dit artikel is van toepassing op:
 • Microsoft Windows 98 Standard Edition
 • Microsoft Windows Millennium Edition
 • the operating system: Microsoft Windows 2000
 • the operating system: Microsoft Windows XP
Trefwoorden: 
kbtshoot kbdisplay kbsound kbnetwork kbinfo kbui KB190900

Geef ons feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com