Cikk azonosítója: 218617 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Ez a cikk optikai lemezek (CD-k és DVD-k) olvasási problémáinak elhárítását mutatja be. A cikkben olvasható lépések általában a CD-R- és a CD-RW-meghajtókra vonatkoznak. Gyakran megtörténik, hogy egy meghajtó nem képes minden lemezt olvasni, ez azonban önmagában nem jelenti azt, hogy az adott lemez hibás. Lehetséges, hogy a meghajtó jelentéktelen problémájáról van szó.

Lemezolvasási hibák előfordulhatnak programok beállításakor vagy elindításakor, többlemezes programok használatakor lemezcsere esetén, vagy mikor egy program a lemez egy másik területéről kísérli meg az adatok olvasását. A rendszer ilyenkor számos különböző, a lemez olvasásával vagy bizonyos fájlok másolásával kapcsolatos problémáról tájékoztathat. Az alábbiakhoz hasonló hibaüzenetek jelenhetnek meg:
<program>: nem Win32 alkalmazás.
– vagy –
Egy rendszerhez csatlakoztatott eszköz nem működik.
– vagy –
Egy szükséges fájl nem található: kernl32.dll.
– vagy –
Nincsen elég memória a program futtatásához.
– vagy –
Az alkalmazás futtatásához szükséges fájlok nem találhatók.
– vagy –
Hiba a fájl olvasásakor. [Telepítési hiba: 1305]
– vagy –
A Setup.exe nem található.
– vagy –
CDR-101
– vagy –
Nem olvasható a meghajtó: D:
– vagy –
Nincs elég memória.
A lemezolvasási hibák szabálytalan műveleteket, így általános védelmi hibákat, érvénytelen lap okozta hibákat vagy hibák észleléséről tájékoztató üzeneteket (Watson hibákat) is kiválthatnak. Az alábbiakhoz hasonló hibaüzenetek jelenhetnek meg:
A lemez címkéje nem jelenik meg a Sajátgép ablakban vagy nem jelenik meg a lemez tartalma.
– vagy –
A lemez behelyezésekor vagy olvasásakor a számítógép lefagy.
– vagy –
A meghajtó nem adja ki a lemezt.
– vagy –
A lemez telepítése vagy inicializálása szokatlanul sok időt vesz igénybe.

További információ

A lemezolvasási hibák elhárításához kövesse az itt látható sorrendben az alábbi eljárásokat.

A lemez átvizsgálása

Ellenőrizze, hogy a lemezen nincsenek-e látható sérülések vagy karcolások. Ha a lemez sérült, olvassa el alább a „Cserelemez beszerzése” című részt.

DVD-vel kapcsolatos probléma esetén győződjön meg arról, hogy a lemezt DVD-, és nem CD-ROM-meghajtóba helyezte be.

Ha a probléma továbbra is fennáll, próbálkozzon a következő módszerrel.

A lemez megtisztítása

Tisztítsa meg a CD-t vagy DVD-t. Ehhez használjon lemeztisztító készletet, vagy törölje át a lemez ezüstszínű oldalát puha, szöszmentes pamut ruhadarabbal. Ne használjon papírtörlőt, mert az megkarcolhatja a műanyagot. A CD-t a lemez közepétől kifelé irányuló mozdulatokkal törölje le, és ne tegyen körkörös mozdulatokat.

Ha a probléma továbbra is fennáll, tisztítsa meg a lemezt nedves ruhadarabbal, vagy kereskedelmi forgalomban kapható CD- vagy DVD-tisztítóval. Mielőtt behelyezi a meghajtóba, szárítsa meg a lemezt alaposan. Ha a probléma továbbra is fennáll, próbálkozzon a következő módszerrel.

A lemez ellenőrzése másik meghajtóban

Próbálja ki a CD-t vagy DVD-t egy másik meghajtóban. DVD esetén ellenőrizze, hogy „DVD” embléma látható-e a meghajtó elején. Ha a lemez működik az ellenőrzés során, elképzelhető, hogy az eredeti meghajtó nem olvassa megfelelően a lemezt. Forduljon segítségért a számítógép vagy a lemezmeghajtó gyártójához. Ha a számítógép több CD-ROM-, CD-R-, CD/RW- vagy DVD-meghajtót tartalmaz, próbálja ki a lemezt egy másik meghajtóban.

Ha a lemez tisztítás után nem működik másik számítógépen sem, akkor valószínűleg meghibásodott, és ki kell azt cserélni. Erről a „Cserelemez beszerzése” című részben találhat részletesebb felvilágosítást. Ha az eredeti lemezzel kapcsolatban tapasztalt problémák a cserelemeznél is fennállnak, akkor próbálkozzon a következő módszerrel.

Ha a probléma továbbra is fennáll, próbálkozzon a következő módszerrel.

A meghajtó megtisztítása

Ha a CD vagy DVD tisztítása nem szünteti meg a problémát, tisztítsa meg a lemezmeghajtót egy CD-ROM- vagy DVD-meghajtó tisztítására szolgáló lemezzel. Ha nincs meghajtótisztító lemeze, a beszerzés előtt próbálja meg megoldani a problémát a cikkben ismertetett lépések segítségével. A meghajtótisztító lemezek a legtöbb számítástechnikai és házielektronikai szaküzletben kaphatók.

Ha a probléma továbbra is fennáll, próbálkozzon a következő módszerrel.

Kilépés a szükségtelen programokból

Elképzelhető, hogy egyes alkalmazások, például vírusirtók, tűzfal- vagy rendszerösszeomlás elleni programok akadályozzák a lemez olvasását.
 1. Lépjen ki az összes látható programból.
 2. Kattintson jobb gombbal a tálca értesítési (a Windows órájához közel eső) területén található ikonokra, majd kattintson az alkalmazás bezárására szolgáló Kilépés, Leállítás, Bezárás, Letiltás stb. parancsra.
 3. Nyomja le a CTRL+ALT+DEL billentyűkombinációt a programbezárási ablak megjelenítéséhez. Ha az Explorer programon kívül bármilyen más alkalmazás szerepel a felsorolásban, akkor kattintson az Eltávolítás gombra. Ismételje ezt a lépést addig, amíg az Explorer programon kívül az összes alkalmazást el nem távolította. Az Explorer a Windows felhasználói felülete.
Ha a probléma továbbra is fennáll, próbálkozzon a következő módszerrel.

A meghajtó vagy a CD-író program ismert problémáinak keresése

A Microsoft Tudásbázisban keressen rá a CD-ROM- vagy DVD-meghajtó gyártmányára és típusára. Bizonyos meghajtók ismert problémái megtalálhatók a Tudásbázisban.

Ha a számítógép CD-R- vagy CD/RW-író szoftvert vagy csomagíró szoftvert tartalmaz, keresse meg a szoftverrel kapcsolatos ismert problémák leírását a Microsoft Tudásbázisban. Alkalmanként, a szoftver verziójától függően, illetve bizonyos meghajtók esetében előfordulhatnak ütközések. A Microsoft Tudásbázis megnyitásához kattintson a következő hivatkozásra:
http://support.microsoft.com

Frissítések keresése a meghajtó belső vezérlőprogramjához

Tájékozódjon a számítógép vagy a lemezmeghajtó gyártójánál, hogy elérhetők-e szoftverfrissítések a meghajtóhoz. Ezen frissítéseket a belső vezérlőprogram frissítéseinek is nevezik. Esetenként megjelennek olyan problémák megoldására szolgáló frissítések, melyek következtében a meghajtó nem tud minden lemezt olvasni.

Védett módú illesztőprogramok használatának biztosítása

Ha Windows 95 vagy Windows 98 operációs rendszer fut a számítógépén, győződjön meg arról, hogy védett módú (32 bites) illesztőprogramokat használ a CD-ROM- vagy DVD-meghajtóhoz. Ehhez hajtsa végre a következő lépéseket:
 1. Mutasson a Start menü Beállítások pontjára, és kattintson a Vezérlőpult parancsra.
 2. Kattintson duplán a Rendszer ikonra.
 3. A Teljesítmény lapon ellenőrizze, hogy a Fájlrendszer elem mellett a 32 bites bejegyzés szerepel-e. Ha a Fájlrendszer elem melletti bejegyzés Néhány meghajtó MS-DOS kompatibilis módot használ, akkor MS-DOS lemez-illesztőprogramokat (valós módú vagy 16 bites illesztőprogramokat) használ. Ilyen esetben előfordulhat, hogy a CD-ROM bizonyos fájljai nem olvashatók, mert egyes programok csak a védett módú illesztőprogramokkal működnek helyesen. Védett módú illesztőprogramok CD- vagy DVD-meghajtókhoz történő beszerzéséről további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
  151634 CD-ROM-meghajtók védett módú támogatása Windows rendszerben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
 4. Kattintson az OK gombra, majd zárja be a Vezérlőpultot.
Ha a probléma továbbra is fennáll, próbálkozzon a következő módszerrel.

UDF-támogatás engedélyezése vagy letiltása

Ha Windows 98 vagy Windows Millennium Edition rendszert használ, módosítania kell az UDF fájlrendszer beállítását. Ehhez hajtsa végre a következő lépéseket:
 1. Kattintson a Start menü Futtatás parancsára, írja be az msconfig parancsot a Megnyitás mezőbe, majd kattintson az OK gombra.
 2. Kattintson a Speciális gombra.
 3. Jelölje be az UDF fájlrendszer letiltása jelölőnégyzetet, majd kattintson az OK gombra.
 4. Ha a rendszer a számítógép újraindítására kéri, kattintson az OK, majd az Igen gombra.
A számítógép újraindulásával az UDF-támogatás módosul. Ha a problémát ez a művelet sem oldja meg, állítsa vissza a beállítást.

MEGJEGYZÉS: Az UDF fájlrendszert általában célszerű engedélyezni. Néhány meghajtó azonban nem támogatja az UDF alkalmazását. E meghajtók esetében az UDF fájlrendszert le kell tiltani. Ezek a meghajtók nem tudják olvasni a csak az UDF fájlrendszert használó lemezeket.

MEGJEGYZÉS: A DVD-ROM-okhoz UDF fájlrendszerre van szükség, kivéve, ha azok (az ISO 9660 és az UDF formátumot egyaránt támogató) UDF Bridge lemezek.

A meghajtó közvetlen memória-hozzáférésének (DMA) letiltása

A CD-ROM- vagy DVD-meghajtó közvetlen memória-hozzáférésének letiltásához hajtsa végre a következő lépéseket:
 1. Mutasson a Start menü Beállítások pontjára, majd kattintson a Vezérlőpult parancsra.
 2. Kattintson duplán a Rendszer ikonra.
 3. Az Eszközkezelő lapon jelölje be az Eszközök megjelenítése típus szerint választógombot.
 4. Kattintson a CD-ROM elem melletti pluszjelre (+) az ág kibontásához.
 5. Kattintson a módosítani kívánt CD-ROM- vagy DVD-meghajtóra, majd kattintson a Tulajdonságok gombra.
 6. Kattintson a Beállítások fülre.
 7. Törölje a jelet a DMA jelölőnégyzetből, majd kattintson a Bezárás gombra.
 8. Zárja be a Vezérlőpult segédprogramot, és indítsa újra a számítógépet.
Ha a probléma továbbra is fennáll, próbálkozzon a következő módszerrel.

A meghajtó gyorsítótárazási mértékének csökkentése

A CD-ROM- vagy DVD-meghajtó gyorsítótárazási mértékének csökkentéséhez hajtsa végre a következő lépéseket:
 1. Mutasson a Start menü Beállítások pontjára, és kattintson a Vezérlőpult parancsra.
 2. Kattintson duplán a Rendszer ikonra.
 3. A Teljesítmény lapon kattintson a Fájlrendszer gombra.
 4. A CD-ROM vagy DVD lapon húzza a Kiegészítő gyorsítótár mérete csúszkát a Kicsi értékhez.
 5. A Hozzáférési módszer optimalizálása mezőben válassza a Nincs előreolvasás lehetőséget.
 6. Kattintson az OK, majd a Bezárás gombra.
 7. Ha a rendszer a számítógép újraindítását kéri, kattintson az Igen gombra.
Ha a probléma továbbra is fennáll, próbálkozzon a következő módszerrel.

Az automatikus lejátszás letiltása

MEGJEGYZÉS: Az automatikus lejátszás letiltásával a programok többé nem fognak automatikusan elindulni.

Az automatikus lejátszás letiltásához hajtsa végre a következő műveleteket:
 1. Mutasson a Start menü Beállítások pontjára, és kattintson a Vezérlőpult parancsra.
 2. Kattintson duplán a Vezérlőpult Rendszer ikonjára.
 3. Az Eszközkezelő lapon kattintson a CD-ROM elem melletti pluszjelre (+) az ág kibontásához.
 4. Jelölje ki a CD-ROM- vagy DVD-meghajtót, majd kattintson a Tulajdonságok gombra.
 5. A Beállítások lapon törölje a jelet az Automatikus lejátszás jelölőnégyzetből.
 6. Kattintson az OK, majd ismét az OK gombra.
 7. Zárja be a Vezérlőpultot, majd indítsa újra a számítógépet.

Meghajtó-másodpéldányok eltávolítása

Távolítsa el a CD-ROM- vagy DVD-meghajtó minden másodpéldányát, mielőtt a Windows betöltené azokat. Ehhez tegye a következőket:
 1. Mutasson a Start menü Beállítások pontjára, és kattintson a Vezérlőpult parancsra.
 2. Kattintson duplán a Rendszer ikonra.
 3. Az Eszközkezelő lapon jelölje be az Eszközök megjelenítése típus szerint választógombot.
 4. Kattintson duplán a CD-ROM vagy DVD ágra a kibontáshoz.
 5. Jegyezze fel az ágban felsorolt eszközök tulajdonságait. Ehhez tegye a következőket:
  1. Jelölje ki az adott eszközt, majd kattintson a Tulajdonságok gombra.
  2. Kattintson az eszköz tulajdonságait tartalmazó fülekre, és jegyezze fel az eszköz adatait és beállításait.
  3. Kattintson az OK gombra.
 6. Kattintson az OK gombra, és zárja be a Vezérlőpult segédprogramot.
 7. Indítsa újra a Windows rendszert csökkentett módban. Ehhez használja a Microsoft Windows adott verziójának megfelelő módszert.

  Windows 95 esetén

  Indítsa újra a számítógépet. Amikor megjelenik a „Windows 95 indítása” üzenet, nyomja le az F8 billentyűt, majd válassza az Indítómenü Csökkentett mód parancsát.

  Windows 98 és Windows Millennium Edition esetén

  Indítsa újra a számítógépet, majd az indításkori önteszt (POST) befejezése után tartsa lenyomva a CTRL billentyűt, majd válassza az IndítómenüCsökkentett mód parancsát.
 8. Mikor a Windows csökkentett módban elindul, kattintson az OK gombra.
 9. Mutasson a Start menü Beállítások pontjára, és kattintson a Vezérlőpult parancsra.
 10. Kattintson duplán a Rendszer ikonra.
 11. Az Eszközkezelő lapon jelölje be az Eszközök megjelenítése típus szerint választógombot.
 12. Kattintson duplán a CD-ROM ágra a kibontáshoz.
 13. Ellenőrizze, hogy nincsenek-e változások az ágban található eszközök listájában. Ha az 5. lépésben feljegyzett eszközök listájában nem szereplő eszközt talál, akkor jelölje ki az eszközt, majd kattintson az Eltávolítás gombra. Ismételje meg ezt a lépést az ág minden egyes olyan eszközénél, amely nem szerepel az 5. lépésben feljegyzett eszközök listájában.

  MEGJEGYZÉS: Ha az 5. lépésben feljegyzett eszközök valamelyikének másodpéldányai találhatók az ágban, ellenőrizze az eszköz egyes példányainak tulajdonságait. Ha az eszköz tulajdonságai megegyeznek a rögzítettekkel, tartsa meg az eszközt. Ha az eszköz tulajdonságai nem egyeznek meg a rögzített tulajdonságokkal, távolítsa el az eszközt.
 14. Kattintson az OK gombra.
 15. Amikor a rendszer a számítógép újraindítását kéri, kattintson az OK gombra.

Cserelemez beszerzése

Ha a programot az utóbbi harminc napban vásárolta, visszajuttathatja a vásárlás helyére, ahol azt a Microsoft harmincnapos pénz-visszafizetési garanciájának keretében kicserélik. A harmincnapos pénz-visszafizetési garanciáról a termék csomagolásán talál információt.

Cserelemez a Microsoft Order Desk rendelési szolgálatnál is megrendelhető a (800) 360-7561-es telefonszámon. Az Amerikai Egyesült Államokon kívül a Microsoft helyi leányvállalatához kell fordulni. A helyi leányvállalatot a Microsoft irodáit tartalmazó webhelyen keresheti meg a következő címen:
http://www.microsoft.com/worldwide/

Hivatkozások

A CD-ROM-meghajtókkal kapcsolatos problémák Windows 2000 rendszerben történő elhárításáról további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
126380 CD-ROM-meghajtókkal kapcsolatos problémák elhárítása a Windows NT rendszerben (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)
A CD-ROM-meghajtókkal kapcsolatos problémák Windows XP rendszerben történő elhárításáról további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
314096 CD-ROM-meghajtókkal kapcsolatos problémák elhárítása a Windows XP rendszerben

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 218617 - Utolsó ellenőrzés: 2007. október 18. - Verziószám: 3.3
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows 95
 • Microsoft Windows 98 Standard Edition
 • Microsoft Windows Millennium Edition
Kulcsszavak: 
kbhowto kbhardware kbenv kbresolve KB218617
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.
Már nem támogatott termékekre vonatkozó Tudásbázis-tartalom – Felelősséget kizáró nyilatkozat
Ez a cikk a Microsoft által már nem támogatott termékekre vonatkozik, ezért a továbbiakban tartalma már nem frissül, jelenlegi állapotában lesz elérhető.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com