ID articol: 218617 - View products that this article applies to.
Măriți totul | Reduceți totul

În această pagină

REZUMAT

Acest articol descrie modul de depanare a problemelor privind citirea discurilor optice CD-ROM și DVD-ROM. Pașii din acest articol se aplică în general unităților de CD inscripționabile (CD-R) și unităților de CD reinscriptibile (CD-RW). Deseori, o unitate poate citi majoritatea discurilor, dar pe toate, dar numai acest lucru nu înseamnă că un disc anume este defect. Este posibil ca unitatea să aibă o problemă minoră.

Este posibil să întâlniți diverse erori de citire de disc când încercați să instalați sau să porniți un program, când schimbați discurile în timp ce utilizați programe cu mai multe discuri sau când un program încearcă să citească date dintr-o altă zonă de pe disc. Este posibil să primiți diverse erori ce indică probleme cu citirea discului sau cu copierea anumitor fișiere. Este posibil să primiți mesaje similare cu următoarele:
<program> is not a valid win32 application. (nu este o aplicație validă win32.)
- sau -
A device attached to the system is not functioning. (Un dispozitiv atașat la sistem nu funcționează.)
- sau -
A required file kernl32.dll was not found. (Imposibil de găsit un fișier obligatoriu, kernl32.dll.)
- sau -
Not enough memory to run this application. (Memorie insuficientă pentru executarea acestei aplicații.)
- sau -
Cannot find the file(s) needed to start this application. (Imposibil de găsit fișierul (fișierele) necesare pentru pornirea acestei aplicații.)
- sau -
Error Reading From File [Installer Error 1305] (Eroare la citirea din fișier [Eroare instalare 1305])
- sau -
Unable to find Setup.exe (Imposibil de găsit Setup.exe)
- sau -
CDR-101
- sau -
Unable to read drive D: (Windows nu citește unitatea D:)
- sau -
Insufficient Memory (Memorie insuficientă)
O problemă cu citirea de pe disc poate declanșa, de asemenea, operațiuni ilegale, inclusiv erori de protecție generală, erori de pagini nevalide sau mesaje „s-a produs o eroare” (erori Watson). Este posibil să primiți mesaje similare cu următoarele:
Eticheta discului nu apare în Computerul meu sau conținutul discului nu se va afișa.
- sau -
Inserarea sau citirea unui disc blochează computerul.
- sau -
Discul nu poate fi scos.
- sau -
Instalarea sau inițializarea discului durează foarte mult timp.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Pentru a depana problemele privind erorile de citire de disc, utilizați următoarele metode în ordinea în care sunt prezentate.

Cercetați discul

Cercetați discul pentru a găsi deformări vizibile sau zgârieturi mari. Dacă discul este deteriorat, consultați secțiunea „Obținerea unui disc de înlocuire” de mai jos.

Dacă aveți probleme cu un disc DVD, asigurați-vă că este introdus într-o unitate DVD, nu într-o unitate CD-ROM.

Dacă problema continuă să apară, treceți la următoarea metodă.

Curățați discul

Curățați CD-ul sau DVD-ul. Pentru aceasta, utilizați un set de curățare a discurilor sau ștergeți ușor partea argintie a discului cu o cârpă moale de bumbac, fără scame. Nu utilizați șervețele de hârtie, care pot zgâria plasticul și pot lăsa urme. Când curățați discul, ștergeți de la centrul discului spre margine. Nu efectuați mișcări circulare.

Dacă problema continuă să apară, curățați discul cu o cârpă umedă sau cu o soluție comercială pentru curățarea CD-urilor sau DVD-urilor. Uscați bine discul înainte să îl introduceți în unitate. Dacă problema continuă să apară, treceți la următoarea metodă.

Testați discul într-o altă unitate

Încercați să utilizați CD-ul sau DVD-ul într-o altă unitate. Pentru DVD-uri, asigurați-vă că unitatea are o siglă DVD pe partea din față. Dacă discul funcționează în acest test, atunci problema poate fi legată de unitatea originală care nu citește corespunzător discul. Căutați ajutor din partea producătorului computerului sau unității de disc. În cazul în care computerul deține mai multe unități CD-ROM, CD-R, CD/RW sau DVD, testați discul în cealaltă unitate.

Dacă, după curățare, discul nu funcționează pe un alt computer, atunci este posibil să fie defect și să necesite înlocuire. Consultați secțiunea „Obținerea unui disc de înlocuire” de mai jos. Dacă observați la discul de înlocuire aceleași probleme ca la discul inițial, treceți la următoarea metodă.

Dacă problema continuă să apară, treceți la următoarea metodă.

Curățarea unității

Dacă problema nu se rezolvă prin curățarea CD-ului sau DVD-ului, curățați unitatea de disc utilizând un disc de curățare a unităților CD sau DVD, dacă aveți unul. Dacă nu aveți unul, obțineți unul după ce ați constatat că nici unul din pașii expuși în acest articol nu a rezolvat problema. Discurile de curățare a unităților sunt disponibile în majoritatea magazinelor de computere și electrocasnice.

Dacă problema continuă să apară, treceți la următoarea metodă.

Închideți programele inutile

Este posibil ca alte aplicații să interfereze cu citirea discului, de exemplu un software anti-virus, anti-defecțiuni sau un paravan de protecție.
 1. Închideți toate programele vizibile.
 2. Faceți clic cu butonul din dreapta pe fiecare pictogramă din zona Barei de activități (lângă ceasul Windows), apoi faceți clic pe Ieșire, Închidere, Exit, Quit, Close, dacă aceste opțiuni sunt disponibile.
 3. Apăsați CTRL+ALT+DEL pentru a afișa fereastra Close Program. Dacă este afișat orice alt program în afară de Explorer, faceți clic pe el, apoi faceți clic pe Remove. Repetați acest pas până când se elimină toate programele în afară de Explorer. Explorer este interfața cu utilizatorul Windows.
Dacă problema continuă să apară, treceți la următoarea metodă.

Căutați problemele cunoscute cu software-ul de înregistrare sau cu software-ul unității

Căutați în Baza de cunoștințe Microsoft modelul și marca unității CD-ROM sau DVD. Este posibil ca problemele cunoscute referitoare la anumite unități să se găsească în Baza de cunoștințe.

În cazul în care computerul dvs. include software de inscripționare CD-R sau CD/RW sau un software de inscripționare a pachetelor, căutați în Baza de cunoștințe Microsoft problemele cunoscute despre acest software. Ocazional, există conflicte în funcție de versiunea de software sau cu anumite unități. Baza de cunoștințe Microsoft este disponibilă la următorul site Web Microsoft:
http://support.microsoft.com/?LN=ro

Verificați dacă există actualizări de firmware pentru unitate

Consultați producătorul computerului sau al unității de disc pentru a afla dacă există actualizări software disponibile pentru unitatea dvs. Deseori, aceste actualizări sunt denumite actualizări „firmware”. Ocazional, sunt emise actualizări pentru a rezolva problemele în care unitatea poate citi majoritatea discurilor, dar nu toate discurile.

Asigurați-vă că utilizați drivere de mod protejat

Dacă dețineți Windows 95 sau Windows 98, asigurați-vă că utilizați drivere de mod protejat (pe 32 de biți) pentru unitatea CD-ROM sau DVD. Pentru aceasta, urmați pașii de mai jos:
 1. Faceți clic pe Start, indicați spre Settings, apoi faceți clic pe Control Panel.
 2. Faceți dublu clic pe System.
 3. În fila Performance, confirmați că intrarea File System este 32 de biți. Dacă intrarea File System este Some drives are using MS-DOS compatibility, atunci utilizați drivere de disc MS-DOS (mod real sau drivere pe 16 de biți). În acest caz, este posibil ca anumite fișiere de pe CD-ROM să nu se poată citi, deoarece anumite programe funcționează corect doar cu drivere în mod protejat. Pentru a obține drivere în mod protejat pentru unitățile CD sau DVD, consultați următorul articol în Baza de cunoștințe Microsoft:
  151634 Suportul pentru unități CD-ROM în mod protejat în Windows (articolul poate să fie în limba engleză)
 4. Faceți clic pe OK, apoi închideți Control Panel.
Dacă problema continuă să apară, treceți la următoarea metodă.

Activarea/Dezactivarea suportului UDF

Dacă utilizați Windows 98 sau Windows Me, modificați setarea UDF. Pentru aceasta, urmați pașii de mai jos:
 1. Faceți clic pe Start, pe Run, tastați msconfig în caseta Open, apoi faceți clic pe OK.
 2. Faceți clic pe Advanced.
 3. Faceți clic pe opțiunea Disable UDF File System, apoi pe OK.
 4. Când vi se solicită să reporniți computerul, faceți clic peOK, apoi pe Yes.
Când se repornește computerul, suportul UDF va fi modificat. Dacă nu se observă nicio diferență, modificați setarea la loc.

NOTĂ: În general, UDF ar trebui să fie activat. Cu toate acestea, anumite unități nu acceptă UDF. Pentru aceste unități, UDF trebuie să fie lăsat dezactivat. Aceste unități nu vor reuși să citească discuri care utilizează numai sistemul de fișiere UDF.

NOTĂ: DVD-urile necesită sistemul de fișiere UDF, cu excepția cazului în care sunt discuri de tip UDF Bridge (destinate atât pentru ISO 9660 cât și pentru UDF).

Dezactivați DMA pentru unitate

Pentru a dezactiva DMA pentru unitatea CD-ROM sau DVD, urmați pașii:
 1. Faceți clic pe Start, indicați spre Settings, apoi faceți clic pe Control Panel.
 2. Faceți dublu clic pe System.
 3. În fila Device Manager, faceți clic pe View Devices By Type.
 4. Faceți clic pe semnul plus (+) lângă CDROM pentru a extinde ramura.
 5. Faceți clic pe unitatea CD-ROM sau DVD pe care doriți să o modificați, apoi faceți clic pe Properties
 6. Faceți clic pe fila Settings.
 7. Faceți clic pentru a debifa caseta de selectare DMA, apoi faceți clic pe Close.
 8. Închideți Control Panel, apoi reporniți computerul.
Dacă problema continuă să apară, treceți la următoarea metodă.

Reduceți memorarea în cache a unității

Pentru a reduce memorarea în cache a unității CD-ROM sau DVD, urmați pașii:
 1. Faceți clic pe Start, indicați spre Settings, apoi faceți clic pe Control Panel.
 2. Faceți dublu clic pe System.
 3. În fila Performance, faceți clic pe File System.
 4. În fila CD-ROM sau DVD, mutați glisorul Supplemental Cache Size în poziția Small.
 5. În caseta Optimize Access Pattern For, faceți clic pe NoRead-Ahead
 6. Faceți clic pe OK, apoi pe Close.
 7. Dacă vi se solicită repornirea computerului, faceți clic pe Yes.
Dacă problema continuă să apară, treceți la următoarea metodă.

Dezactivați notificarea automată la introducere

NOTĂ: Dacă dezactivați notificarea automată la introducere, programele nu vor mai porni automat.

Pentru a dezactiva notificarea automată la introducere:
 1. Faceți clic pe Start, indicați spre Settings, apoi faceți clic pe Control Panel.
 2. În Control Panel, faceți dublu clic pe Sistem.
 3. În fila Device Manager, faceți clic pe semnul PLUS (+) de lângă CD-ROM pentru a extinde ramura.
 4. Faceți clic pe unitatea CD-ROM sau DVD, apoi pe Properties.
 5. În fila Settings, faceți clic pentru a debifa caseta de selectare Auto Insert Notification.
 6. Faceți clic pe OK, apoi pe OK, din nou.
 7. Închideți Control Panel, apoi reporniți computerul.

Eliminați unitățile dublate

Eliminați orice unități CD-ROM sau DVD dublate care sunt încărcate de Windows. Pentru a realiza acest lucru:
 1. Faceți clic pe Start, indicați spre Settings, apoi faceți clic pe Control Panel.
 2. Faceți dublu clic pe System.
 3. În fila Device Manager, faceți clic pe View Devices By Type.
 4. Faceți dublu-clic pe ramura CDROM sau DVD pentru a o extinde.
 5. Notați proprietățile pentru fiecare dispozitiv listat în ramură. Pentru a realiza acest lucru:
  1. Faceți clic pe un dispozitiv, apoi faceți clic pe Properties.
  2. Faceți clic pe fiecare filă din caseta de dialog cu proprietățile dispozitivului, apoi înregistrați informațiile și setările dispozitivului.
  3. Faceți clic pe OK.
 6. Faceți clic pe OK, apoi închideți Control Panel.
 7. Reporniți Windows în modul protejat. Pentru a face aceasta, utilizați modalitatea potrivită pentru versiunea dvs. de Microsoft Windows.

  Windows 95

  Reporniți computerul. Când vedeți mesajul „Starting Windows 95”, apăsați tasta F8, apoi selectați Safe Mode din meniul Startup.

  Windows 98 și Windows Millennium Edition

  Reporniți computerul, țineți apăsată tasta CTRL când computerul termină testul Power On Self Test (POST), apoi selectați Safe Mode din meniul Startup.
 8. Când Windows pornește în modul protejat, faceți clic OK.
 9. Faceți clic pe Start, indicați spre Settings, apoi faceți clic pe Control Panel.
 10. Faceți dublu clic pe System.
 11. În fila Device Manager, faceți clic pe View Devices By Type.
 12. Faceți dublu-clic pe ramura CDROM pentru a o extinde.
 13. Verificați că nu există modificări în lista de dispozitive din ramură. Dacă observați un dispozitiv care nu se află în lista de dispozitive notată în pasul 5, faceți clic pe dispozitivul nou, apoi pe Remove. Repetați acest pas pentru fiecare dispozitiv din ramură care nu se află în lista de dispozitive creată în pasul 5.

  NOTĂ: Dacă vedeți copii noi ale unui dispozitiv care nu se află în lista de dispozitive din pasul 5, verificați proprietățile fiecărei copii ale dispozitivului. Dacă proprietățile pentru dispozitiv se potrivesc cu proprietățile înregistrate, păstrați dispozitivul. Dacă proprietățile pentru dispozitiv nu se potrivesc cu proprietățile notate, eliminați dispozitivul.
 14. Faceți clic pe OK.
 15. Dacă vi se solicită repornirea computerului, faceți clic pe OK.

Obținerea unui disc de înlocuire

Dacă ați cumpărat programul în ultimele 30 de zile, este posibil să vi se înlocuiască în magazinul de unde a fost achiziționat, conform garanției de 30 de zile oferite de Microsoft. Verificați pachetul pentru informații cu privire la garanția de 30 de zile oferită de Microsoft.

Ca alternativă, pentru a obține un disc de înlocuire apelați oficiul pentru comenzi Microsoft la (800) 360-7561 și solicitați un disc de înlocuire pentru discul deteriorat. Dacă vă aflați în afara teritoriului Statelor Unite, contactați filiala Microsoft din zona dvs. Pentru a localiza filiala, consultați pagina Web Microsoft World Wide Offices la adresa:
http://www.microsoft.com/worldwide/

REFERINȚE

Pentru informații suplimentare despre depanarea problemelor cu CD-ROM-ul în Windows 2000, faceți clic pe numărul de articol de mai jos pentru a vedea articolul în Baza de cunoștințe Microsoft:
126380 Depanarea problemelor privind CD-ROM-ul în Windows NT (articolul poate să fie în limba engleză)
Pentru informații suplimentare despre depanarea problemelor cu CD-ROM-ul în Windows XP, faceți clic pe numărul de articol de mai jos pentru a vedea articolul în Baza de cunoștințe Microsoft:
314096 Depanarea problemelor privind CD-ROM-ul în Windows XP (articolul poate să fie în limba engleză)

Proprietă?i

ID articol: 218617 - Ultima examinare: 18 octombrie 2007 - Revizie: 3.3
SE APLICĂ LA:
 • Microsoft Windows 95
 • Microsoft Windows 98 Standard Edition
 • Microsoft Windows Millennium Edition
Cuvinte cheie: 
kbresolve kbenv kbhardware kbhowto KB218617
Exonerare de răspundere pentru conținutul din Baza de cunoștințe referitor la produse cu suport retras
Acest articol se referă la produsele pentru care Microsoft nu mai oferă asistență. De aceea, acest articol se oferă astfel și nu se va mai actualiza.

Trimite?i feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com