Как да промените настройката, определяща коя програма ще се стартира при двукратно щракване върху иконата на файл в Windows XP

Преводи на статии Преводи на статии
ID на статията: 307859 - Преглед на продукти, за които се отнася тази статия.
Разгъване на всички | Сгъване на всички

На тази страница

КРАТКО ИЗЛОЖЕНИЕ

При двукратно щракване върху файл (вместо да го отворите чрез менюто File ("Файл") на дадена програма) Windows XP проверява разширението в името на файла. Ако Windows XP разпознае разширението в името на файла, тя го отваря в програмата, свързана с това разширение. Но как бихте могли да промените програмата, която се отваря при двукратно щракване на файл с дадено разширение? Например текстов файл с разширение .txt обикновено се отваря в Notepad (Бележник) Какво да правите, ако искате например да отворите файла в Microsoft Word? Как да го направите? В тази статия се описва как да смените програмата, която ще се стартира при двукратно щракване върху иконата на файл в Windows XP.

Забележка В зависимост от настройките за Folder Options ("Опции за папки") е възможно да отворите файл с еднократно щракване, вместо двукратно..

Как да промените настройката, определяща коя програма ще се стартира при двукратно щракване върху файл

Бележки
 • Не можете да използвате този метод за файл без разширение или за файл със системно разширение, като exe, .com, .bat и т.н.
 • Препоръчително е да си отбележите името на предишната програма, която беше свързана с това разширение на файл. Това е най-добре да направите, преди да промените програмата, която използвате за отваряне на файлове от този тип. Така ще можете лесно да възстановите връзката между предишната програма и това разширение на файл, в случай че файлът не се отваря правилно в програмата, която сте посочили.
За да промените настройката за програма, която се стартира след двукратно щракване върху файл, чийто тип е свързан с конкретна програма, изпълнете следните стъпки:
 1. Отворете My Computer (Моят компютър) или Windows Explorer, щракнете с десния бутон върху файл, за който искате да промените отварящата го програма, след което използвайте някой от следните методи за смяна на програмата за стартиране:
  • Щракнете върху Open With ("Отворете с"), за да изберете желаната програма.
  • Насочете мишката към Open With ("Отворете с") и щракнете върху Choose Program ("Избор на програма"), за да изберете исканата програма.
 2. Забележете, че на екрана се появява диалоговият прозорец Open With ("Отваряне с"). Използвайте един от следните методи, за да изберете програмата, която искате да се използва за отваряне на този тип файлове:
  • В списъка Programs ("Програми") щракнете върху желаната програма.
  • Щракнете върху Browse ("Преглед"), намерете и щракнете върху програмата, която искате да използвате, след което натиснете OK.
  • Щракнете върху Look for the appropriate program on the Web ("Потърси подходящата програма в уеб"), за да сърфирате в Интернет в търсене на желаната програма.
 3. Поставете отметка в квадратчето Always use the selected program to open this kind of file ("Винаги използвай избраната програма за отваряне на този вид файл"), ако в него няма отметка.
 4. Натиснете OK.

  Забележка Отсега нататък Windows XP ще отваря всички файлове с това разширение в свързаната с него програма.. За да промените тази настройка още веднъж, ще се наложи да изпълните тези стъпки повторно и да свържете друга програма със същото разширение на файл.

Как да се показват всички файлови разширения за инсталираните програми

В зависимост от вашите настройки в Folder Options ("Опции за папки") е възможно да виждате разширенията на вашите файлове. В случай, че разширенията не се извеждат, а вие искате да се показват на екрана, изпълнете следните стъпки:
 1. Отворете "Моят компютър" (My Computer) или Windows Explorer.
 2. В менюто Tools ("Инструменти") щракнете върху Folder Options ("Опции за папките").
 3. Щракнете върху раздела "Изглед" (View).
 4. Махнете отметката от квадратчето Hide extensions for known file types ("Скрий разширенията за известните типове файлове").

Допълнителна информация за напреднали потребители

Този раздел е предназначен за компютърни потребители от ниво "напреднали". Ако не сте сигурни, че ще се справите с тези стъпки за напреднали потребители, за препоръчване е да помолите някого за съдействие или да се свържете с техническата поддръжка. За информация как да го направите посетете следния сайт на Microsoft:
http://support.microsoft.com/contactus/

Как да създадете файлови връзки за файлов тип, който няма асоциация с програма на вашия компютър.

Препоръчително е да направите файлова връзка за файлов тип, който не е асоцииран с никоя програма на компютъра. Съществуват две често срещани причини за това действие:
 • Програма (например база данни) създава отчети с разширения, които не са регистрирани в Windows XP.
 • Получавате прикачени към електронно писмо файлове, създадени от програма, която не е инсталирана на вашия компютър. Съществува инсталирана програма, която може да прочете тези файлове
За да създадете файлова асоциация, изпълнете следните стъпки:
 1. Щракнете с десния бутон върху файла, който има разширение, което искате да смените, и изберете Open ("Отворено").

  Бележка Ако командата Open ("Отвори") липсва, щракнете върху Open with ("Отвори с") или щракнете двукратно върху файла.
 2. Windows XP извежда диалогов прозорец, уведомяващ, че няма програми, асоциирани с този тип файл. Диалоговият прозорец предлага два варианта за създаване на асоциация:
  • "Използвай Web услугата за намиране на подходящата програма" (Use the Web service to find the appropriate program)
  • "Избери програмата от списък" (Select the program from a list)
  Освен ако не желаете да намерите и изтеглите софтуера, който отваря този тип файлове, най-добрият вариант е да изберете програмата от списък с програми.
 3. Щракнете върху Select the program from a list ("Изберете програма от списъка") и натиснете "OK".
 4. На екрана се появява диалоговият прозорец Opens With ("Отваряне с"). Използвайте един от следните методи, за да изберете програмата, която искате да се използва за отваряне на този тип файлове:
  • В списъка Programs ("Програми") щракнете върху желаната програма.
  • Щракнете върху Browse ("Преглед"), намерете и щракнете върху програмата, която искате да използвате, след което натиснете OK.
  • Щракнете върху Look for the appropriate program on the Web ("Потърси подходящата програма в уеб"), за да сърфирате в Интернет в търсене на желаната програма.
 5. Поставете отметка в квадратчето Always use the selected program to open this kind of file ("Винаги използвай избраната програма за отваряне на този вид файл"), ако в него няма отметка.
 6. Натиснете OK.

Отстраняване на проблеми

Ако промените програмата, която Windows използва за отваряне на определен тип файлове, този файл вече може да не изглежда по правилен начин в тази програма. Уверете се, че програмата, която избирате да отваря определен тип файлове, може правилно да работи с този вид файлове.

Свойства

ID на статията: 307859 - Последна рецензия: 23 ноември 2007 г. - Редакция: 3.0
ВАЖИ ЗА
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows XP Home Edition
Ключови думи: 
kbhowtomaster kbresolve KB307859

Изпратете обратна информация

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com