Τρόπος αλλαγής του προγράμματος το οποίο ξεκινά μόλις κάνετε διπλό κλικ σε ένα αρχείο στα Windows XP

Μεταφράσεις άρθρων Μεταφράσεις άρθρων
Αναγν. άρθρου: 307859 - Δείτε τα προϊόντα στα οποία αναφέρεται το συγκεκριμένο άρθρο.
Αυτό το άρθρο, στο παρελθόν ήταν δημοσιευμένο με αριθμό GR307859
Ανάπτυξη όλων | Σύμπτυξη όλων

Σε αυτήν τη σελίδα

Περίληψη

Όταν κάνετε διπλό κλικ σε ένα αρχείο για να το ανοίξετε, αντί να χρησιμοποιήσετε το μενού Αρχείο (File) ενός προγράμματος, τα Windows XP εξετάζουν την επέκταση ονόματος αρχείου. Στην περίπτωση που τα Windows XP αναγνωρίσουν την επέκταση ονόματος αρχείου, ανοίγουν το αρχείο στο πρόγραμμα που είναι συσχετισμένο με αυτήν την επέκταση ονόματος αρχείου. Τι γίνεται όμως όταν θέλετε να αλλάξετε το πρόγραμμα που ανοίγει μόλις κάνετε διπλό κλικ σε ένα αρχείο με συγκεκριμένη επέκταση ονόματος αρχείου; Για παράδειγμα, ένα αρχείο κειμένου με επέκταση ονόματος αρχείου .txt ανοίγει συνήθως στο "Σημειωματάριο" (Notepad). Τί γίνεται στην περίπτωση που θέλετε να ανοίγετε το αρχείο στο Microsoft Word; Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό; Αυτό το άρθρο περιγράφει τον τρόπο αλλαγής του προγράμματος το οποίο ξεκινά μόλις κάνετε διπλό κλικ σε ένα αρχείο στα Windows XP.

Σημείωση Ανάλογα με τις ρυθμίσεις της ενότητας "Επιλογές φακέλου" (Folder Options), μπορείτε να ανοίξετε ένα αρχείο κάνοντας μονό κλικ αντί για διπλό.

Τρόπος αλλαγής του προγράμματος το οποίο ξεκινά μόλις κάνετε διπλό κλικ σε ένα αρχείο

Σημειώσεις
 • Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο για ένα αρχείο που δεν διαθέτει επέκταση ονόματος αρχείου ή για ένα αρχείο με επέκταση συστήματος, όπως exe, .com, .bat, κλπ.
 • Δεν είναι καλή ιδέα να συσχετίσετε το προηγούμενο πρόγραμμα με αυτήν την επέκταση ονόματος αρχείου προτού αλλάξετε το πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για το άνοιγμα αυτού του τύπου αρχείου. Έπειτα, μπορείτε εύκολα να επαναφέρετε το προηγούμενο πρόγραμμα για την επέκταση ονόματος αρχείου, εφόσον το αρχείο δεν έχει ανοιχτεί σωστά στο πρόγραμμα που καθορίζετε.
Για να αλλάξετε το πρόγραμμα που ξεκινά μόλις κάνετε διπλό κλικ σε ένα αρχείο του οποίου ο τύπος αρχείου είναι συσχετισμένος με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
 1. Ανοίξτε το φάκελο "Ο υπολογιστής μου" (My Computer) ή την "Εξερεύνηση των Windows" (Windows Explorer), κάντε δεξιό κλικ σε ένα αρχείο για το οποίο θέλετε να συσχετίσετε το πρόγραμμα που ανοίγει με αυτόν τον τύπο αρχείου και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια από τις ακόλουθες μεθόδους για να αλλάξετε το πρόγραμμα που ξεκινά:
  • Κάντε κλικ στην επιλογή Άνοιγμα με (Open With) για να αλλάξετε το πρόγραμμα που θέλετε.
  • Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού στην επιλογή Άνοιγμα με (Open With) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην εντολή Επιλογή προγράμματος (Choose Program) για να αλλάξετε το πρόγραμμα που θέλετε.
 2. Παρατηρήστε ότι εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Άνοιγμα με (Open With). Χρησιμοποιήστε μία από τις ακόλουθες μεθόδους για να επιλέξετε το πρόγραμμα που θέλετε να χρησιμοποιείτε για το άνοιγμα αυτού του τύπου αρχείου:
  • Στη λίστα Προγράμματα (Programs), κάντε κλικ στο πρόγραμμα που θέλετε.
  • Κάντε κλικ στην εντολή Αναζήτηση (Browse), εντοπίστε και κάντε κλικ στο πρόγραμμα που θέλετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί OK.
  • Κάντε κλικ στην επιλογή Αναζήτηση του κατάλληλου προγράμματος στο Web (Look for the appropriate program on the Web) για να αναζητήσετε στο Internet το πρόγραμμα που θέλετε.
 3. Κάντε κλικ για να επιλέξετε το πλαίσιο ελέγχου Άνοιγμα αυτού του είδους αρχείου πάντα με το επιλεγμένο πρόγραμμα (Always use the selected program to open this kind of file) εάν δεν είναι ήδη επιλεγμένο.
 4. Κάντε κλικ στο κουμπί ΟΚ.

  Σημείωση Από τώρα και στο εξής, τα Windows XP θα ανοίγουν όλα τα αρχεία με αυτήν την επέκταση ονόματος αρχείου στο συσχετισμένο πρόγραμμα. Για να το αλλάξετε αυτό, θα χρειαστεί να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα ξανά και να συσχετίσετε ένα διαφορετικό πρόγραμμα με αυτήν την επέκταση ονόματος αρχείου.

Τρόπος εμφάνισης όλων των επεκτάσεων ονόματος αρχείου για τα εγκατεστημένα προγράμματα

Ανάλογα με τις ρυθμίσεις της ενότητας "Επιλογές φακέλου" (Folder Options), ενδέχεται να μην μπορείτε να δείτε τις επεκτάσεις ονόματος αρχείου των αρχείων σας. Για να εμφανίσετε τις επεκτάσεις ονόματος αρχείου των αρχείων σας στην περίπτωση που δεν εμφανίζονται, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
 1. Ανοίξτε το φάκελο "Ο Υπολογιστής μου" (My Computer) ή την "Εξερεύνηση των Windows" (Windows Explorer).
 2. Από το μενού Εργαλεία (Tools), κάντε κλικ στην εντολή Επιλογές φακέλων (Folder Options).
 3. Κάντε κλικ στην καρτέλα Προβολή (View).
 4. Κάντε κλικ για να καταργήστε την επιλογή του πλαισίου ελέγχου Απόκρυψη επεκτάσεων για γνωστούς τύπους αρχείων (Hide extensions for known file types).

Περισσότερες πληροφορίες για προχωρημένους χρήστες

Αυτή η ενότητα απευθύνεται σε προχωρημένους χρήστες υπολογιστών. Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με την αντιμετώπιση προβλημάτων για προχωρημένους, ίσως θελήσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ή να επικοινωνήσετε με το τμήμα τεχνικής υποστήριξης. Για πληροφορίες σχετικά με αυτή τη διαδικασία, επισκεφθείτε την ακόλουθη τοποθεσία της Microsoft στο Web:
http://support.microsoft.com/contactus/

Τρόπος δημιουργίας συσχετίσεων αρχείων για μη συσχετισμένους τύπους αρχείων

Ίσως θέλετε να δημιουργήσετε μια συσχέτιση αρχείου για έναν τύπο αρχείου ο οποίος δεν συσχετίζεται με κάποιο πρόγραμμα στον υπολογιστή σας. Συνήθως εκτελείτε αυτήν την ενέργεια για δύο λόγους:
 • Ένα πρόγραμμα όπως μια βάση δεδομένων δημιουργεί αναφορές αρχείων με επεκτάσεις ονόματος αρχείου οι οποίες δεν είναι καταχωρημένες στα Windows XP.
 • Λαμβάνετε συνημμένα μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα οποία δημιουργήθηκαν σε ένα πρόγραμμα που δεν είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας. Ωστόσο, υπάρχει ένα εγκατεστημένο πρόγραμμα το οποίο έχει τη δυνατότητα ανάγνωσης αυτών των αρχείων.
Για να δημιουργήσετε μια συσχέτιση αρχείου, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
 1. Κάντε δεξιό κλικ σε ένα αρχείο με την επέκταση που θέλετε να αλλάξετε και κατόπιν κάντε κλικ στην εντολή Άνοιγμα (Open).

  Σημείωση Εάν η εντολή Άνοιγμα (Open) δεν είναι διαθέσιμη, κάντε κλικ στην εντολή Άνοιγμα με (Open with) ή κάντε διπλό κλικ στο αρχείο.
 2. Τα Windows XP εμφανίζουν ένα παράθυρο διαλόγου που δηλώνει ότι κανένα πρόγραμμα δεν είναι συσχετισμένο με αυτό το αρχείο. Αυτό το παράθυρο διαλόγου παρέχει δύο επιλογές για τη δημιουργία μιας συσχέτισης:
  • Χρήση της υπηρεσίας Web για εύρεση του κατάλληλου προγράμματος
  • Επιλογή του προγράμματος από λίστα
  Εκτός αν θέλετε να εντοπίσετε και να κάνετε λήψη λογισμικού το οποίο ανοίγει τον συγκεκριμένο τύπο αρχείου, η καλύτερη λύση είναι να επιλέξετε το πρόγραμμα από μια λίστα.
 3. Κάντε κλικ στην εντολή Επιλογή του προγράμματος από λίστα (Select the program from a list) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί OK.
 4. Εμφανίζεται το παράθυρο διαλόγου Άνοιγμα (Open). Χρησιμοποιήστε μία από τις ακόλουθες μεθόδους για να επιλέξετε το πρόγραμμα που θέλετε να χρησιμοποιείτε για το άνοιγμα αυτού του τύπου αρχείου:
  • Στη λίστα Προγράμματα (Programs), κάντε κλικ στο πρόγραμμα που θέλετε.
  • Κάντε κλικ στην εντολή Αναζήτηση (Browse), εντοπίστε και κάντε κλικ στο πρόγραμμα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί OK.
  • Κάντε κλικ στην επιλογή Αναζήτηση του κατάλληλου προγράμματος στο Web (Look for the appropriate program on the Web) για να αναζητήσετε στο Internet το πρόγραμμα που θέλετε.
 5. Κάντε κλικ για να επιλέξετε το πλαίσιο ελέγχου Άνοιγμα αυτού του είδους αρχείου πάντα με το επιλεγμένο πρόγραμμα (Always use the selected program to open this kind of file) εάν δεν είναι ήδη επιλεγμένο.
 6. Κάντε κλικ στο κουμπί ΟΚ.

Αντιμετώπιση προβλημάτων

Εάν αλλάξετε το πρόγραμμα που χρησιμοποιούν τα Windows για το άνοιγμα ενός συγκεκριμένου τύπου αρχείου, αυτό το αρχείο ενδέχεται να μην εμφανίζεται σωστά σε αυτό το πρόγραμμα. Βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα που επιλέγετε για το άνοιγμα ενός συγκεκριμένου τύπου αρχείου μπορεί να χειριστεί σωστά αυτόν τον τύπο αρχείου.

Ιδιότητες

Αναγν. άρθρου: 307859 - Τελευταία αναθεώρηση: Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2007 - Αναθεώρηση: 3.0
Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο ισχύουν για:
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows XP Home Edition
Λέξεις-κλειδιά: 
kbhowtomaster kbresolve KB307859

Αποστολή σχολίων

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com