Pretvorba FAT16 ili FAT32 jedinice u datotečni sustav NTFS u sustavu Windows XP

Prijevod članka Prijevod članka
ID članka: 307881 - Pregledajte proizvode na koje se odnosi ovaj članak.
Proširi sve | Sažmi sve

Na ovoj stranici

Sažetak

U ovom se članku opisuje kako pretvoriti datotečni sustav FAT 16 ili datotečni sustav FAT32 u datotečni sustav NTFS u sustavu Microsoft Windows XP. Da bi se probleme svelo na najmanju mjeru, najprije se objašnjavaju preduvjeti ili uvjeti za pretvorbu datotečnog sustava. Odjeljak uputa za otklanjanje poteškoća nalazi se na kraju članka u slučaju problema prilikom pokušaja pretvorbe.

UVOD

Microsoft Windows XP podržava sljedeća tri datotečna sustava za fiksne diskove:
 • FAT16
 • FAT32
 • NTFS
Preporučujemo da koristite NTFS sa sustavom Windows XP zbog njegovih naprednih značajki performansi, sigurnosti i pouzdanosti. U ovom se članku opisuje kako pretvoriti FAT16 ili FAT32 jedinicu u NTFS.

Preduvjeti

Prije nego počnete pretvarati FAT ili FAT32 jedinicu u NTFS, razmotrite sljedeća ograničenja i preduvjete:
 • UDF i CDFS se koriste samo s optičkim medijima i ne može ih se pretvoriti u NTFS.
 • FAT12 je jedini format koji se koristi na disketama.
 • Neki stariji programi koji nisu bili napisani za Microsoft Windows NT 4.0 ili Microsoft Windows 2000 mogu imati spore performanse nakon što pretvorite datotečni sustav FAT32 u NTFS. Taj se problem ne pojavljuje na čistoj particiji NTFS-a.
 • Naredbu za pretvorbu (Convert.exe) možete koristiti za pretvorbu postojeće FAT ili FAT32 jedinice u NTFS. Budući da se tom pretvorbom zadržavaju sve vaše datoteke (za razliku od postupka formatiranja), Convert.exe koristite ako želite da postojeće datoteke na vašim jedinicama ostanu nedirnute.
 • Pretvorba u NTFS jednosmjeran je proces. Kada pogon ili particiju pretvorite u NTFS, ne možete ih ponovo pretvoriti u FAT ni FAT32. Da bi se jedinica vratila u prethodni datotečni sustav, morate je ponovo formatirati kao FAT ili kao FAT32. Tom se akcijom brišu svi postojeći podaci, uključujući programe i osobne datoteke. U tom slučaju morate ili vratiti podatke pomoću sigurnosne kopije ili ponovo instalirati operacijski sustav i programe.
 • Za Convert.exe potreban je određeni slobodni prostor na pogonu ili na particiji da biste mogli izvršiti pretvorbu. Ako Convert.exe ustanovi da nema dovoljno slobodnog prostora na jedinici, jedinica se ne pretvara.
 • Ako na računalu uz Windows XP pokrećete druge operacijske sustave Microsoft Windows, imajte na umu sljedeće probleme:
  • Samo Windows 2000 i Windows XP imaju potpuni pristup datotekama na NTFS jedinici.
  • Servisni paket 4.0 za Windows NT 4.0 ili noviji može pristupiti datotekama na NTFS jedinici. No postoje neka ograničenja u pogledu datoteka koje se pohranjuju uz pomoć značajki iz najnovije verzije NTFS-a.
  • Microsoft Windows Millennium Edition (Me), Microsoft Windows 98 Second Edition i stariji te MS-DOS ne mogu pristupiti datotekama na NTFS jedinici.

Pretvorba FAT ili FAT32 jedinice u NTFS

Napomena Iako su mogućnosti oštećenja ili gubitka podataka za vrijeme pretvorbe minimalne, preporučujemo da, prije nego pokrenete pretvorbu, stvorite sigurnosnu kopiju podataka na jedinici koju želite pretvoriti.

Da biste pretvorili postojeću FAT ili FAT32 jedinicu u NTFS, slijedite ove korake:
 1. Kliknite Start, pokažite na All Programs (Svi programi), zatim na Accessories (Pomagala), a potom kliknite Command Prompt (Naredbeni redak).
 2. U naredbenom retku upišite sljedeće, pri čemu slovo pogona označava pogon koji želite pretvoriti:
  convert drive letter (pretvori slovo pogona): /fs:ntfs
  Na primjer, upišite sljedeću naredbu da biste pogon E pretvorili u NTFS:
  convert e (pretvori e): /fs:ntfs
  Napomena Ako se operacijski sustav nalazi na pogonu koji pretvarate, od vas će se zatražiti da zakažete zadatak kada ponovo pokrećete računalo jer se pretvorba ne može dovršiti dok operacijski sustav radi. Kada se pojavi upit, kliknite YES (DA).
 3. Kada u naredbenom retku primite sljedeću poruku, upišite oznaku jedinice pogona koji pretvarate, a zatim pritisnite ENTER:
  Vrsta datotečnog sustava jest FAT.
  Unesite trenutnu oznaku jedinice za pogon slovo pogona
 4. Kada se pretvorba u NTFS dovrši, primit ćete sljedeću poruku u naredbenom retku:
  Conversion complete (Pretvorba je dovršena)
 5. Zatvorite naredbeni redak.

Otklanjanje poteškoća

 • Kada pokušate jedinicu pretvoriti u NTFS, primit ćete sljedeću poruku o pogrešci u naredbenom retku:
  Convert cannot gain exclusive access to the drive letter drive, so it cannot convert it now. Would you like to schedule it to be converted the next time the system restarts? <(Y/N) (Pretvorba ne može dobiti ekskluzivan pristup slovu pogona tog pogona, stoga ga ne može sada pretvoriti. Želite li zakazati pretvorbu za sljedeći put kada se sustav ponovo pokrene? (Da/Ne))>
  Do tog problema dolazi ako je jedinica koju pokušavate pretvoriti u upotrebi, na primjer ako je pogon koji želite pretvoriti pogon na kojem je pokrenut Windows XP.

  Da bi se riješio taj problem, upišite Y (Da) u naredbenom retku. Jedinica ili pogon pretvorit će se u NTFS kada sljedeći put pokrenete računalo.
 • Kada pokušate jedinicu pretvoriti u NTFS, primit ćete sljedeću poruku o pogrešci u naredbenom retku:
  Convert cannot run because the volume is in use by another process. Convert may run if this volume is dismounted first. ALL OPENED HANDLES TO THIS VOLUME WOULD THEN BE INVALID. Would you like to force a dismount on this volume? <(Y/N) (Pretvorba se ne može pokrenuti jer jedinicu koristi neki drugi proces. Pretvorba bi se mogla pokrenuti ako se najprije ukloni ova jedinica. SVI OTVORENI POKAZIVAČI ZA OVU JEDINICU TADA VIŠE NEĆE BITI VALJANI. Želite li prisilno ukloniti ovu jedinicu? (Da/Ne))>
  Taj se problem pojavljuje ako postoje datoteke koje se koriste na jedinici koju pokušavate pretvoriti. Pod tim se podrazumijevaju i datoteke kojima korisnici pristupaju putem mreže.

  Da biste riješili taj problem, primijenite jednu od sljedećih metoda:
  • Zatvorite sve programe koji koriste datoteke na tom pogonu, a zatim upišite y (Da) u naredbenom retku da biste pretvorili pogon u NTFS.
  • U naredbeni redak upišite Y (Da).
Pojavljuje se sljedeća poruka o pogrešci:
Convert cannot gain exclusive access to the drive letter drive, so it cannot convert it now. Would you like to schedule it to be converted the next time the system restarts? <(Y/N) (Pretvorba ne može dobiti ekskluzivan pristup slovu pogona tog pogona, stoga ga ne može sada pretvoriti. Želite li zakazati pretvorbu za sljedeći put kada se sustav ponovo pokrene? (Da/Ne))>
Upišite Y (Da) u naredbenom retku. Jedinica ili pogon pretvorit će se u NTFS kada sljedeći put pokrenete računalo.

Reference

Dodatne informacije o datoteci Convert.exe dobit ćete ako slijedite ove korake da biste dobili popis parametara naredbenog retka:
 1. Kliknite Start, pokažite na All Programs (Svi programi), zatim na Accessories (Pomagala), a potom kliknite Command Prompt (Naredbeni redak).
 2. U naredbeni redak upišite help convert, a zatim pritisnite tipku ENTER.
Pojavljuje se popis parametara naredbenog retka za Convert.exe. Dodatne informacije o tome koliko je slobodnog prostora potrebno za pretvorbu FAT jedinice u NTFS potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod brojem
156560 Slobodan prostor potreban za pretvorbu FAT jedinice u NTFS (Ova veza može upućivati na sadržaj koji je djelomično ili potpuno na engleskom jeziku)

Svojstva

ID članka: 307881 - Posljednja izmjena: 6. lipnja 2013. - Revizija: 5.4
Odnosi se na:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Ključne riječi: 
kbfilesystems kbtshoot kbhowtomaster kbenv KB307881

Pošaljite povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com