Cum se efectuează conversia unui volum FAT16 sau FAT32 la un sistem de fișiere NTFS în Windows XP

Traduceri articole Traduceri articole
ID articol: 307881 - View products that this article applies to.
Măriți totul | Reduceți totul

În această pagină

REZUMAT

Acest articol descrie modalitatea în care se efectuează conversia unui sistem de fișiere FAT16 sau FAT32 la un sistem de fișiere NTFS în Microsoft Windows XP. cerințele sau condițiile pentru conversia sistemului de fișiere sunt explicate mai întâi, pentru a minimiza problemele. Există o secțiune de depanare la sfârșitul articolului în caz că apar probleme în timpul conversiei.

INTRODUCERE

Microsoft Windows XP acceptă următoarele trei sisteme de fișiere pentru discurile fixe:
 • FAT16
 • FAT32
 • NTFS
recomandăm să utilizați NTFS cu Windows XP, datorită caracteristicilor complexe de performanță, securitate și fiabilitate. Acest articol descrie modalitatea de efectuare a conversiei unui volum FAT16 sau FAT32 la NTFS.

Cerințe

Înainte de a porni conversia unui volum FAT16 sau FAT32 la NTFS, luați în considerare următoarele limitări și cerințe:
 • UDF și CDFS sunt utilizate numai cu suporturi optice și nu se pot trece la NTFS.
 • FAT12 este un format utilizat numai de dischete.
 • Unele programe mai vechi care nu au fost scrise pentru Microsoft Windows NT 4.0 sau Microsoft Windows 2000 pot prezenta o funcționa lent după conversia sistemului de fișiere FAT32 la NTFS. Această problemă nu apare pe partiții curate de NTFS.
 • Se poate utiliza comanda de conversie (Convert.exe) pentru a efectua conversia unui volum existent FAT sau FAT32 la NTFS. Deoarece această conversie păstrează toate fișierele (spre deosebire de operația de formatare), utilizați Convert.exe când când doriți să păstrați intacte fișierele existente pe volume.
 • Conversia la NTFS este un proces unidirecțional. După conversia unei unități sau partiții la NTFS, nu se mai poate efectua conversia înapoi la FAT sau FAT32. Pentru a restaura volumul la sistemul de fișiere anterior, trebuie să-l reformatați ca FAT sau FAT32. Această acțiune șterge definitiv toate datele existente, inclusiv programele și fișierele personale. În acest caz, trebuie fie să restaurați datele dintr-o copie de rezervă, fie să reinstalați sistemul de operare și programele.
 • Convert.exe cere ceva spațiu liber pe unitatea sau partiția căreia i se efectuează conversia. Dacă Convert.exe stabilește că nu există spațiu liber suficient pe volum, nu efectuează conversia volumului.
 • Dacă executați pe computer alte sisteme de operare Microsoft Windows în plus față de Windows XP, rețineți aceste probleme:
  • Numai Windows 2000 și Windows XP au acces complet la fișiere pe un volum NTFS.
  • Windows NT 4.0 Service Pack 4 (SP4) sau o versiune mai recentă pot accesa fișiere dintr-un volum NTFS. Însă există unele limitări în legătură cu fișierele stocate utilizând caracteristici din cele mai recente versiuni de NTFS.
  • Microsoft Windows Millennium Edition (Me), Microsoft Windows 98 Second Edition și versiunile anterioare, și MS-DOS nu pot accesa fișiere din volume NTFS.

Cum se efectuează conversia unui volum FAT sau FAT32 la NTFS

Notă Deși posibilitatea deteriorării sau pierderii de date în timpul conversiei este minimă, recomandăm să faceți o copie de rezervă a datelor de pe volumul pe care doriți să efectuați conversia, înainte de a porni conversia.

Pentru conversia unui volum existent FAT sau FAT32 la NTFS, urmați acești pași:
 1. Faceți clic pe Start, indicați spre Toate programele, spre Accesorii, apoi faceți clic pe Prompt comandă.
 2. La promptul de comandă, tastați următoarele, unde literă unitate este unitatea căreia îi faceți conversia:
  convert literă unitate: /fs:ntfs
  De exemplu, tastați următoarea comandă pentru conversia unității E la NTFS:
  convert e: /fs:ntfs
  Notă Dacă sistemul de operare este pe unitatea căreia îi faceți conversia, vi se va solicita să programați activitatea de la repornirea computerului, deoarece conversia nu se poate finaliza în timp ce sistemul de operare se execută. Când vi se solicită aceasta, faceți clic pe YES.
 3. Când primiți următorul mesaj la promptul de comandă, tastați eticheta volumului unității căreia i se face conversia, apoi apăsați ENTER:
  The type of the file system is FAT.
  Enter the current volume label for drive literă unitate
 4. Când conversia la NTFS este terminată, primiți următorul mesaj la promptul de comandă:
  Conversion complete
 5. Ieșiți din promptul de comandă.

Depanarea problemelor

 • Când încercați să faceți conversia unui volum la NTFS, primiți următorul mesaj de eroare la promptul de comandă:
  Convert cannot gain exclusive access to the literă unitate drive, so it cannot convert it now. Would you like to schedule it to be converted the next time the system restarts? <Y/N>
  Această problemă apare când volumul căruia încercați să îi faceți conversia este în uz, de exemplu, dacă unitatea căreia doriți să îi faceți conversia este aceeași unitate ca cea pe care se execută Windows XP.

  Pentru a rezolva problema, tastați Y la promptul de comandă. Volumului sau unității li se face conversia la NTFS la următoarea pornire a computerului.
 • Când încercați să faceți conversia unui volum la NTFS, primiți următorul mesaj de eroare la promptul de comandă:
  Convert cannot run because the volume is in use by another process. Convert may run if this volume is dismounted first. ALL OPENED HANDLES TO THIS VOLUME WOULD THEN BE INVALID. Would you like to force a dismount on this volume? <Y/N>
  Această problemă apare când există fișiere care sunt utilizate pe volumul căreia încercați să-i faceți conversia. Aceasta include fișierele care sunt accesate de utilizatori prin rețea.

  Pentru a rezolva problema, utilizați una dintre următoarele metode:
  • Închideți toate programele care utilizează fișierele de pe unitate, apoi tastați y la promptul de comandă pentru a face conversia unității la NTFS.
  • La promptul de comandă, tastați Y.
Primiți următorul mesaj de eroare:
Convert cannot gain exclusive access to the literă unitate drive, so it cannot convert it now. Would you like to schedule it to be converted the next time the system restarts? <Y/N>
Tastați Y la promptul de comandă. Volumului sau unității li se face conversia la NTFS la următoarea pornire a computerului.

REFERINȚE

Pentru mai multe informații despre Convert.exe, urmați acești pași pentru a vedea o listă de parametri ai liniei de comandă:
 1. Faceți clic pe Start, indicați spre Toate programele, spre Accesorii, apoi faceți clic pe Prompt comandă.
 2. La promptul de comandă, tastați help convert, apoi apăsați ENTER:
Apare o listă de parametri ai liniei de comandă pentru Convert.exe. Pentru mai multe informații despre spațiul liber necesar pentru conversia FAT la NTFS, faceți clic pe următorul număr de articol pentru a vedea articolul în Baza de cunoștințe Microsoft:
156560 Spațiu liber necesar conversiei FAT la NTFS (articolul poate să fie în limba engleză)

Proprietă?i

ID articol: 307881 - Ultima examinare: 3 noiembrie 2006 - Revizie: 5.2
SE APLICĂ LA
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional Edition
Cuvinte cheie: 
kbfilesystems kbtshoot kbhowtomaster kbenv KB307881

Trimite?i feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com