Cikk azonosítója: 308417
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

BEVEZETÉS

A Windows az erőforrásokat a beállításainak megfelelően osztja ki, és ennek megfelelően kezeli az eszközöket és programokat. A Vezérlőpult Rendszer eszközével azonban módosíthatja ezeket a teljesítménybeállításokat és azt, hogy a Windows miként kezelje azokat.

A cikkből megtudhatja, hogy miként adhatja meg a számítógép teljesítménybeállításait az interaktív súgó letöltésével és használatával vagy manuálisan.

További információ

Ha nem sikerült az interaktív súgó letöltése vagy telepítése, akkor ez e cikkben leírt lépésekkel megpróbálhatja manuálisan elvégezni azt.

A Windows XP manuális teljesítménybeállításának lépései

Ha nem kívánja telepíteni és futtatni az interaktív súgót, manuálisan is megadhatja a Windows XP rendszer teljesítménybeállításait.

Ebben a részben tapasztalt számítógép-felhasználóknak szóló információk szerepelnek. Ha nem kíván önállóan próbálkozni az itt található speciális módszerekkel, célszerű lehet a támogatási szolgálathoz fordulni. Ennek módjáról a Microsoft következő webhelyén tájékozódhat:
http://support.microsoft.com/contactus
Megjegyzés: Számos teljesítménybeállítást csak rendszergazdaként bejelentkezve lehet szabályozni a Windows rendszerben. Ha ellenőrizni szeretné, hogy rendszergazdai jogosultságokkal rendelkező felhasználói fiókkal van-e bejelentkezve a Windows rendszerbe, tekintse meg a Microsoft következő webhelyét:
http://support.microsoft.com/gp/admin
A teljesítménybeállítások manuális megadásához hajtsa végre a következő lépéseket:

1. lépés: A processzorvezérlés manuális kezelése

A számítógép processzorának véges számú erőforrás áll rendelkezésére. A Windows automatikusan kezeli ezeket az erőforrásokat és eloszthatja a feladatokat a processzorok között, vagy több folyamatot vezérelhet egy processzoron. Beállíthatja, hogy a Windows hogyan kezelje ezeket az erőforrásokat fontossági sorrendbe állítva azokat az előtérben futó programok és a háttér-szolgáltatások között.

A Windows alapértelmezésként az előtérben futó programokat részesíti előnyben. A megnövelt processzor-erőforrások a programok gyorsabb válaszadását eredményezik, ha azonban a munkavégzés során háttérben futó programokat is használ – ilyen például a nyomtatás vagy a merevlemez biztonsági mentése –, és azt szeretné, hogy ezek gyorsabban reagáljanak, a Windows beállítható a processzor-erőforrások egyenlő elosztására a háttérben és az előtérben futó programok között.

Megjegyzés: Ha kiszolgálóként használja a Windows XP rendszert futtató számítógépet, ajánlott további erőforrásokat biztosítani a háttér-szolgáltatásoknak.

Az előtérben és háttérben futó programok teljesítményének megváltoztatásához hajtsa végre az alábbi lépéseket:
 1. Kattintson a Start menü Futtatás parancsára, írja be a sysdm.cpl parancsot a Megnyitás mezőbe, és az ENTER billentyű lenyomásával nyissa meg a Rendszertulajdonságok párbeszédpanelt.
 2. Kattintson a Speciális fülre, majd kattintson a Teljesítmény csoportban található Beállítások gombra.
 3. Kattintson a Speciális fülre, és a Processzorvezérlés csoportban jelölje be az egyik választógombot:
  • A Programokhoz választógomb bejelölése esetén a rendszer több erőforrást rendel az előtérben futó programokhoz. A legtöbb felhasználónak ez a beállítás ajánlott.
  • A Háttérszolgáltatásokra választógomb bejelölése esetén minden futó szolgáltatás azonos mértékű processzor-erőforráshoz jut, beleértve a nyomtatási feladatokat és az alkalmazásokat.
 4. A beállítások alkalmazásához és a párbeszédpanel bezárásához kattintson az OK gombra.

2. lépés: A számítógép memóriájának manuális vezérlése

Ha a ténylegesen telepített RAM túl kevés a számítógép számára, akkor a Windows egy lapozófájl használatával elérhető memóriát, más néven virtuális memóriát, ad a merevlemezhez a fizikai RAM szimulálása érdekében. Alapértelmezés szerint a rendszer a telepítés során a számítógépben található fizikai memória méretének másfélszeresével azonos méretű lapozófájlt készít virtuális memóriaként. 1 GB RAM-mal rendelkező számítógép esetén például 1,5 GB virtuális memóriát hoz létre.

A lapozófájl méretét a felhasználó manuálisan nagyobbra vagy kisebbre is állíthatja. A virtuálismemória-használat optimalizálható a lapozófájlhoz szükséges fájlterület több meghajtó közötti elosztásával, és a lassú vagy nagy igénybevételnek kitett meghajtókon lefoglalt memóriaterületek eltávolításával. A virtuális memória lemezterületének optimalizálása a terület minél több fizikai merevlemez közötti elosztásával érhető el. A meghajtók kiválasztásakor kövesse az alábbiakat:
 • Lehetőleg ne helyezzen lapozófájlt a rendszerfájlokat tartalmazó meghajtóra (ez általában a C meghajtó).
 • Ne helyezze a lapozófájlt hibatűrő meghajtóra, például tükrözött vagy RAID-5-kötetre. A lapozófájlok nem követelik meg a hibatűrést, viszont egyes hibatűrő számítógépek alacsony adatírási sebességet produkálnak, mivel több helyre írják az adatokat.
 • Ne helyezzen több lapozófájlt egyazon fizikai merevlemez különböző partícióira.
A virtuális memória lapozófájlméretének manuális módosítása
A művelet végrehajtásához rendszergazdaként vagy a Rendszergazdák csoport tagjaként kell bejelentkeznie. Ha a számítógép hálózathoz van csatlakoztatva, a hálózati házirendek meggátolhatják a beállítások elvégzését.

A virtuális memória méretének manuális módosításához hajtsa végre az alábbi lépéseket:
 1. Kattintson a Start menü Futtatás parancsára, írja be a sysdm.cpl parancsot a Megnyitás mezőbe, majd nyomja meg az ENTER billentyűt.
 2. Kattintson a Speciális fülre, majd kattintson a Teljesítmény csoportban található Beállítások gombra.
 3. Kattintson a Speciális fülre, majd a Virtuális memória csoport Módosítás gombjára.
 4. A Lemezmeghajtó [kötetcímke] listában jelölje ki a módosítandó lapozófájlt tartalmazó meghajtót.
 5. Jelölje be A választott meghajtón lévő lapozófájl mérete csoport Egyéni méret választógombját, írja be a lapozófájl megabájtban (MB) kifejezett új méretét a Kezdeti méret (MB) vagy a Maximális méret (MB) mezőbe, végül kattintson Beállítás gombra.
 6. Kattintson az OK gombra a beállítások alkalmazásához és a párbeszédpanel bezárásához.
Megjegyzés: A lapozófájl méretének módosítását követően a rendszer kérheti a számítógép újraindítását. A számítógép újraindítására vonatkozó kérés megjelenítése esetén a módosítások csak a Windows újraindítása után lépnek életbe.

Megjegyzések:
 • Ha azt szeretné, hogy a Windows állítsa be a legjobb lapozófájlméretet, jelölje be A rendszer kezelje a lapozófájl méretét választógombot. A javasolt legkisebb méret a számítógépben található fizikai memória másfélszeresének felel meg, a maximális méret pedig ennek a háromszorosa. Ha a számítógépben például 256 MB RAM található, akkor a minimális méret 384 MB, a maximális méret pedig 1152 MB.
 • A legjobb teljesítmény érdekében a kezdeti méretet ne állítsa kisebbre a Lapozófájlok teljes mérete az összes meghajtón csoportban jelzett minimális méretnél. A javasolt méret a számítógépben található fizikai memória másfélszeresének felel meg. A gyakorlatban általában nem célszerű a javasolttól eltérő méretet megadni a lapozófájlnak, mivel a túl nagy lapozófájl teljesítménycsökkenéshez vezethet. Ha azonban gyakran használ nagy memóriaigényű programokat (például grafikus programok vagy játékok), növelheti a méretet.
 • Kifejezetten ellenjavallt a lapozófájl letiltása és törlése, mivel ezzel csökkenhet a számítógép teljesítménye. Ha mégis úgy dönt, hogy törli a lapozófájlt, állítsa nullára a kezdeti és a maximális méretet is, vagy jelölje be a Ne legyen lapozófájl választógombot.
A memóriahasználat manuális optimalizálása
A számítógép memóriahasználatát egyéni igényeinek megfelelően optimalizálhatja, így például, ha a számítógépet elsősorban munkaállomásként használja, nem pedig kiszolgálóként, javíthatja a teljesítményt, ha több memóriát rendel a programokhoz. Ekkor a programok gyorsabban futnak, és a rendszerszintű gyorsítótár mérete a Windows XP rendszerben alapértelmezett méretű marad. Ugyanakkor, ha a számítógép elsősorban kiszolgálóként működik, vagy nagyobb gyorsítótárat igényelő programok futnak rajta, több memóriát különíthet el egy nagyobb rendszergyorsítótár számára.
 1. Kattintson a Start menü Futtatás parancsára, írja be a sysdm.cpl parancsot a Megnyitás mezőbe, majd nyomja meg az ENTER billentyűt.
 2. Kattintson a Speciális fülre, majd kattintson a Teljesítmény csoportban található Beállítások gombra.
 3. Kattintson a Speciális fülre, és a Memória csoportban jelölje be az egyik választógombot:
  • Jelölje be a Programokhoz választógombot, ha a számítógépet elsősorban munkaállomásként, nem pedig kiszolgálóként használja. Ezzel a beállítással több memóriát rendelhet a programokhoz.
  • Jelölje be a Rendszergyorsítótárhoz választógombot, ha a számítógépet elsősorban kiszolgálóként működteti, vagy ha nagyméretű rendszergyorsítótárat igénylő alkalmazásokat futtat.
 4. A beállítások mentéséhez és a párbeszédpanel bezárásához kattintson az OK gombra.

3. lépés: A vizuális effektusok kézi módosítása

A Windows különböző beállításokat biztosít a számítógép vizuális effektusainak szabályozására. Például a menük alatt árnyék jeleníthető meg, illetve beállíthatja a Windows rendszert úgy, hogy az ablakok tartalma az ablakok húzása során is látható legyen.

Megjegyzés: Bár a vizuális hatások alkalmazása élvezetesebb számítógép-használatot tehet lehetővé azáltal, hogy vonzóbbá teszi a felhasználói felületet, ugyanakkor le is lassíthatja a számítógépet.

A Windows lehetőséget biztosít az összes vizuális hatás bekapcsolására és kikapcsolására, illetve a hatások automatikus beállítására. Visszaállíthatja az alapértelmezett beállításokat vagy megadhatja saját egyéni beállításait, kiválasztva, hogy mely vizuális hatásokat szeretné használni.

A vizuális hatások módosításához kövesse az alábbi lépéseket:
 1. Kattintson a Start menü Futtatás parancsára, írja be a sysdm.cpl parancsot a Megnyitás mezőbe, majd nyomja meg az ENTER billentyűt.
 2. Kattintson a Speciális fülre, majd kattintson a Teljesítmény csoportban található Beállítások gombra.
 3. Válassza a Vizuális hatások lapot, és jelölje be az alábbi választógombok egyikét:
  • A Windows állítja be a számítógéphez választógomb bejelölése esetén a rendszer automatikusan választja ki a vizuális hatásokat.
  • A Legjobb megjelenés választógomb bejelölése esetén a Windows automatikusan a legjobb megjelenéshez igazítja a beállításokat.
  • A Legjobb teljesítmény választógomb bejelölése esetén a Windows automatikusan a legjobb teljesítményhez igazítja a beállításokat.
  • Az Egyéni választógomb bejelölése esetén bejelölheti a bekapcsolni kívánt hatásokhoz tartozó jelölőnégyzeteket. Törölje a jelet a nem kívánt effektusok jelölőnégyzetéből.
 4. A módosítások alkalmazásához és a párbeszédpanel bezárásához kattintson az OK gombra.
Megjegyzés: Függetlenül attól, hogy mely választógombot jelölte be, a jelölőnégyzetek bejelölésével vagy törlésével testreszabhatja a vizuális hatások beállításait. Ha módosítja valamely beállítást, automatikusan az Egyéni választógomb lesz bejelölve.

Szószedet

háttérben futó program A háttérben futó program olyan program, amelyik akkor is fut, amikor a felhasználó más feladattal foglalkozik. A számítógép mikroprocesszora kevesebb erőforrást rendel a hátérben futó programokhoz, mint az előtérben futókhoz.

környezeti változó A környezeti változók környezeti információkat – például egy meghajtót, elérési utat vagy egy Windows által használható szimbolikus névvel társított fájlnevet – tartalmazó karakterláncok. A környezeti változók megtekinthetők és módosíthatók a Vezérlőpult Rendszer eszközében, illetve a set parancssori paranccsal.

előtérben futó program: Az előtérben futó program az aktív (a legfelső, aktív címsorral rendelkező) ablakban futó program. Az előtérben futó program válaszol a felhasználó által kiadott parancsokra.

tükrözött kötet A tükrözött kötet az adatokat két példányban, két fizikai merevlemezen tároló hibatűrő kötet. A tükrözött kötet az adatredundanciát két azonos kötet használatával biztosítja. Ezek a kötetek az úgynevezett tükrök, amelyek lemásolják a kötetben található információkat. A tükörkép mindig egy másik merevlemezen található. Ha valamelyik merevlemez sérül, a rajta levő adatok nem érhetők el, ám a rendszer továbbra is működik a megmaradt lemezen található tükörképnek köszönhetően. Tükrözött kötetek csak dinamikus lemezen alakíthatók ki.

lapozófájl A rendszerint „virtuális memória” néven emlegetett lapozófájlok a merevlemezeken a rendelkezésre álló memória növelése érdekében lefoglalt területek. Ha a számítógépben található fizikai memória (RAM) kevésnek bizonyul a Windows számára, a rendszer „virtuális” memóriaként használja a lapozófájlt. Alapértelmezés szerint a Windows a háttér-szolgáltatások és a tétlen programok adatait a lapozófájlba helyezi át annak érdekében, hogy több szabad fizikai memória álljon az aktuálisan használt programok rendelkezésére.

partíció Egy partíció egy fizikai merevlemez önálló merevlemezként működő része. A partíciókat létrehozásuk után formázni kell, és meghajtóbetűjellel kell ellátni, mielőtt adatokat tárolhatnának. Az alaplemezeken levő partíciókat alapköteteknek nevezik. Az alapkötetek elsődleges partíciókat és logikai meghajtókat tartalmaznak. A dinamikus lemezeken levő partíciókat dinamikus köteteknek nevezik. A dinamikus kötetek egyszerű, sávos, átnyúló, tükrözött és RAID-5-kötetek lehetnek.

RAID-5-kötet Olyan hibatűrő kötet, amelynek adatai és paritása csíkképzéssel három vagy több fizikai lemezen vannak elhelyezve. A paritásadatok számított értékek, amelyeket az adatok meghibásodás utáni helyreállítására használnak. Ha egy fizikai merevlemez egy része meghibásodik, a Windows a megmaradt és a paritásadatok alapján rekonstruálja a meghibásodott lemezrészen tárolt adatokat. RAID-5-kötetek csak dinamikus lemezeken hozhatók létre, és nem tükrözhetők, illetve nem terjeszthetők ki.

TOVÁBBI LÉPÉSEK

Ha a fenti módszerek egyike sem működött, a problémára további megoldásokat kereshet a Microsoft ügyfél-támogatási szolgálatának webhelyén. Néhány a Microsoft ügyfél-támogatási szolgálatának webhelye által nyújtott szolgáltatások közül:
 • Kereshető Tudásbázis: Műszaki tanácsadási információk és Microsoft-termékekhez készült segítségnyújtó eszközök keresése.
 • Megoldásközpontok: Az egyes termékekkel kapcsolatos gyakori kérdések és az azokra adott válaszok megtekintése.
 • Egyéb támogatási lehetőségek: Kérdések feltevése a weben keresztül, telefonos kapcsolatfelvétel a Microsoft ügyfél-támogatási szolgáltatásával, illetve visszajelzés küldése.
Ha további segítségre van szüksége a Windows XP teljesítményének szabályozásához, célszerű felvenni a kapcsolatot a támogatási szolgálattal:
http://support.microsoft.com/contactus


A Windows Vista teljesítményproblémáival kapcsolatban a Microsoft következő weblapján talál további információt:
A teljes rendszersebességgel és rendszerteljesítménnyel kapcsolatos problémák

Hivatkozások

A Windows lapozófájljának áthelyezéséről a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
307886 A lapozófájl áthelyezése Windows XP rendszerben

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 308417 - Utolsó ellenőrzés: 2013. június 6. - Verziószám: 5.1
Kulcsszavak: 
kbhowto kbacwsurvey kbvirtualmem kbenv KB308417
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com