ID članka: 308417 - Oglejte si izdelke, na katere se nanaša ta članek.
Razširi vse | Zmanjšaj

Na tej strani

UVOD

Windows dodeli sredstva glede na nastavitve in v skladu s tem upravlja naprave in programe. Vendar lahko možnosti učinkovitosti delovanja in njihovega upravljanja s strani sistema Windows spremenite na nadzorni plošči z elementom »Sistem«.

V tem članu je opisana nastavitev možnosti učinkovitosti upravljanja za računalnik s prenosom in uporabo vodene pomoči ali korakov za ročni prenos.

DODATNE INFORMACIJE

Če pomoči po korakih ni mogoče prenesti ali namestiti, sledite korakom za ročni prenos v tem članku.

Ročni prenos za nastavitev možnosti učinkovitosti delovanja v sistemu Windows XP

Če pomoči po korakih ne želite prenesti in zagnati, lahko možnosti učinkovitosti delovanja ročno nastavite v sistemu Windows XP.

Ta razdelek je namenjen izkušenim računalniškim uporabnikom. Če ne znate uporabljati navodil za izkušene uporabnike, se obrnite na službo za podporo. Če želite izvedeti več o tem, obiščite Microsoftovo spletno mesto:
http://support.microsoft.com/contactus/?LN=sl
Opomba Če želite nastaviti večino teh možnosti učinkovitosti delovanja, se morate v Windows prijaviti s skrbniškim računom. Če želite preveriti, ali ste v sistem Windows prijavljeni z uporabniškim računom skrbnika računalnika, obiščite Microsoftovo spletno mesto:
http://support.microsoft.com/gp/admin
Če želite ročno nastaviti možnosti učinkovitosti delovanja za računalnik, sledite tem korakom:

1. korak: Ročno upravljanje razporeditev procesorja

Na voljo je omejeno število sredstev za centralno procesno enoto vašega računalnika. Sistem Windows upravlja s temi sredstvi samodejno in lahko dodeli opravila med procesorji ali upravlja več procesov v enem procesorju. Urejate lahko, kako Windows upravlja s temi sredstvi, in sicer tako, da določi prednostni red programom v ospredju in storitvam v ozadju.

Privzeto da Windows prednost programom v ospredju. Zaradi dodanih sredstev obdelovanja se programi odzivajo hitreje. Če se izvajajo storitve v ozadju, kot je npr. tiskanje ali varnostno kopiranje, ki ste jih zagnali med delom in želite, da se odzivajo hitreje, lahko program Windows procesorska sredstva razdeli enakomerno med programe v ozadju in ospredju.

Opomba Če uporabljate računalnik s sistemom Windows XP kot strežnik, vam priporočamo, da dodelite več sredstev storitvam v ozadju.

Če želite ročno spremeniti delovanje programov v ospredju ali ozadju, sledite tem korakom:
 1. Kliknite Start in Zaženi, v polje Odpri vnesite sysdm.cpl in pritisnite tipko ENTER, da se odpre pogovorno okno Sistemske lastnosti.
 2. Kliknite zavihekDodatno in v razdelku Učinkovitost delovanja kliknite Nastavitve.
 3. Kliknite zavihekDodatno in v razdelkuRazporeditev procesorja uporabite enega od teh načinov:
  • Kliknite Programi, če želite dodeliti več procesorskih sredstev programom v ospredju. To nastavitev priporočamo večini uporabnikov.
  • Kliknite Storitev v ozadju, da dodelite enako količino procesorskih sredstev vsem zagnanim storitvam. To vključuje tiskalna opravila in programe.
 4. Kliknite V redu, da uporabite nastavitve in zaprete pogovorno okno.

2. korak: Ročno upravljanje pomnilnika računalnika

Kadar na vašem računalniku primanjkuje ročno nameščenega bralno-pisalnega pomnilnika (RAM), Windows z ostranjevalno datoteko, splošno znano kot navidezni pomnilnik, doda na trdem disku količino pomnilnika, ki je na voljo, da simulira fizični RAM. Privzeto je ostranjevalna datoteka z navideznim pomnilnikom, ki jo računalnik ustvari med namestitvijo, 1,5-krat večja od fizičnega RAM-a v računalniku. Računalnik, ki ima 1GB nameščenega pomnilnika RAM, bo torej imel 1,5 GB navideznega pomnilnika.

Ročno spremenite velikost ostranjevalne datoteke, če jo želite povečati ali pomanjšati. Uporabo navideznega pomnilnika lahko optimirate tudi tako, da razdelite prostor datoteke med več pogonov in odstranite dodeljeni prostor s počasnih ali čezmerno obremenjenih pogonov. Če želite optimirati prostor navideznega pomnilnika, ga razdelite na kar največ fizičnih diskovnih pogonov. Ko izberete pogone, sledite tem navodilom:
 • Ostranjevalna datoteka naj ne bo na enakem pogonu kot sistemske datoteke (po navadi pogon C).
 • Ostranjevalne datoteke ne postavite na pogon, ki je odporen na napake, kot sta npr. zrcaljeni nosilec ali nosilec RAID-5. Ni treba, da so ostranjevalne datoteke odporne na napake in v nekaterih računalnikih, ki so odporni na napake, zapisovanje podatkov poteka počasi, ker se podatki zapisujejo na več mest.
 • Ostranjevalnih datotek ne postavite na različne particije na isti fizičen diskovni pogon.
Ročno upravljanje velikosti navideznega pomnilnika ostranjevalne datoteke
Če želite končati ta postopek, morate biti v računalnik prijavljeni kot skrbnik ali član skupine skrbnikov. Če ima računalnik vzpostavljeno povezavo z omrežjem, lahko nastavitve omrežnega pravilnika preprečijo, da bi ta postopek dokončali.

Če želite ročno spremeniti velikost navideznega pomnilnika, sledite tem korakom:
 1. Kliknite Start in Zaženi, v polje Odpri vnesite sysdm.cpl in pritisnite tipko ENTER.
 2. Kliknite zavihekDodatno in v razdelku Učinkovitost delovanja kliknite Nastavitve.
 3. Kliknite zavihekDodatno in v odseku Navidezni pomnilnik kliknite Spremeni.
 4. V odseku Pogon [Oznaka nosilca] kliknite pogon, na katerem je ostranjevalna datoteka, ki jo želite spremeniti.
 5. V odseku Ostranjevalna datoteka na tem pogonu kliknite Velikost po meri, v polje Začetna velikost (MB) ali Največja velikost (MB) vnesite novo velikost ostranjevalne datoteke v megabajtih (MB) in kliknite Nastavi.
 6. Kliknite V redu, če želite uporabiti spremembe in zapreti pogovorno okno.
Opomba Ko spremenite velikost ostranjevalne datoteke, vas sistem morda pozove, da znova zaženete sistem Windows. Če vas računalnik pozove k vnovičnemu zagonu, spremembe ne začnejo veljati, dokler znova ne zaženete sistema Windows.

Opombe
 • Če želite, da program Windows izbere najboljšo velikost ostranjevalne datoteke, klikite Naj sistem sam upravlja z velikostjo. Priporočena najmanjša velikost je 1,5-krat večja od RAM-a v računalniku in trikrat večja za največjo velikost. Če imate npr. 256 MB RAM-a, naj bo najmanjša velikost 384 MB, največja pa 1152 MB.
 • Za najboljšo učinkovitost delovanja ne nastavite začetne velikosti na velikost, ki je manjša od najmanjše priporočene velikosti v odseku Skupna velikost ostranjevalne datoteke v vseh pogonih. Priporočena velikost je 1,5-krat večja od RAM-a v računalniku. Priporočamo vam, da ne spreminjate velikosti ostranjevalne datoteke, ker se lahko zmanjša učinkovitost delovanja, če je ostranjevalna datoteka prevelika. Lahko pa povečate velikost ostranjevalne datoteke, če pogosto uporabljate programe, ki porabijo ogromno prostora pomnilnika, kot so npr. grafični programi ali igre.
 • Toplo priporočamo, da ostranjevalne datoteke ne onemogočite ali izbrišete, saj to lahko poslabša učinkovitost računalnika. Če se odločite izbrisati ostranjevalno datoteko, nastavite začetno in največjo velikost na nič ali kliknite Brez ostranjevalne datoteke.
Ročno optimiranje uporabe pomnilnika
Uporabo pomnilnika v računalniku lahko optimirate, če jo želite prilagoditi posebnim potrebam. Če uporabljate računalnik predvsem kot delovno postajo in ne kot strežnik, povečate učinkovitost tako, da programom dodelite več pomnilnika. Programi se bodo izvajali hitreje, velikost sistemskega predpomnilnika pa bo enaka privzeti velikosti, ki je bila vključena v operacijski sistem Windows XP. Če računalnik uporabljate predvsem kot strežnik ali če uporabljate programe, ki zahtevajo velik sistemski predpomnilnik, lahko zanj namenite več pomnilnika računalnika.
 1. Kliknite Start in Zaženi, v polje Odpri vnesite sysdm.cpl in pritisnite tipko ENTER.
 2. Kliknite zavihekDodatno in v razdelku Učinkovitost delovanja kliknite Nastavitve.
 3. Kliknite zavihek Dodatno in v odseku Uporaba pomnilnika uporabite enega od teh načinov:
  • Kliknite Programi, če uporabljate računalnik predvsem kot delovno postajo in ne kot strežnik. Ta možnost dodeli programom več pomnilnika.
  • Kliknite Sistemski predpomnilnik, če uporabljate računalnik predvsem kot strežnik ali če uporabljate programe, ki uporabljajo velik sistemski predpomnilnik.
 4. Kliknite V redu, če želite shraniti nastavitve in zapreti pogovorno okno.

3. korak: Ročno spreminjanje vizualnih učinkov

V sistemu Windows je na voljo več možnosti za nastavitev vizualnih učinkov v računalniku. Pod meniji lahko npr. prikažete sence ali nastavite program Windows tako, da med premikanjem okna po zaslonu prikaže vso vsebino okna.

OpombaČeprav večina vizualnih učinkov olajša delo z računalnikom, ker ponuja bolj privlačen vmesnik, to lahko upočasni delovanje računalnika.

V sistemu Windows so na voljo možnosti, da vklopite vse vizualne učinke, izklopite vse možnosti ali jih avtomatizirate. Obnovite lahko privzete nastavitve ali oblikujete nastavitve po meri z izbiro vizualnih učinkov, ki jih želite uporabiti.

Če želite spremeniti vizualne učinke, sledite tem korakom:
 1. Kliknite Start in Zaženi, v polje Odpri vnesite sysdm.cpl in pritisnite tipko ENTER.
 2. Kliknite zavihekDodatno in v razdelku Učinkovitost delovanja kliknite Nastavitve.
 3. Kliknite zavihekVizualni učinki in uporabite enega od teh načinov:
  • Kliknite Naj Windows izbere, kar je najboljše za moj računalnik, če želite, da Windows izbere vizualne učinke.
  • Če želite, da program Windows samodejno prilagodi nastavitve za najboljši videz, kliknite Nastavi za najboljši videz.
  • Če želite, da program Windows samodejno prilagodi nastavitve za najboljšo učinkovitost delovanja, kliknite Nastavi za najboljšo učinkovitost delovanja.
  • Kliknite Po meri in potrdite polja za tiste elemente, ki jih želite vklopiti. Počistite potrditvena polja za elemente, ki jih želite izklopiti.
 4. Kliknite V redu, če želite uporabiti spremembe in zapreti pogovorno okno.
OpombaNe glede na izbran vizualni učinek imate vedno možnost nastavitve po meri z individualno izbiro ali brisanjem navedenih elementov. Če katerega od elementov spremenite, bo sistem samodejno izbral gumb Po meri.

Besednjak

program v ozadju Program v ozadju je program, ki se zažene, ko uporabnik opravlja druga opravila. Računalnikov mikroprocesor dodeli manj sredstev programom v ozadju kot programom v ospredju.

spremenljivka okolja Spremenljivka okolja je nabor podatkov o okolju, kot so npr. pogon, pot ali ime datoteke, ki je povezana s simboličnim imenom, ki ga program Windows lahko uporabi. Spremenljivke okolja določite na nadzorni plošči v možnosti »System« ali z ukazom set v ukazni vrstici.

program v ospredju Program v ospredju je program, ki se izvaja v aktivnem oknu (najbolj zgornje okno z označeno vrstico naslova). Program v ospredju se odziva na ukaze, ki jih izdaja uporabnik.

zrcaljen nosilec Zrcaljen nosilec je nosilec, odporen na napake, ki podvaja podatke na dveh fizičnih trdih diskih. Zrcaljen nosilec zagotavlja odvečnost podatkov z uporabo dveh enakih nosilcev. Ti nosilci se imenujejo zrcala. Podvajajo podatke, ki jih vsebuje nosilec. Zrcalo je vedno na drugem disku. Če se en fizični disk sesuje, podatki na sesutem disku niso na voljo, vendar pa sistem še naprej deluje v zrcalu na preostalem disku. Zrcaljene nosilce lahko ustvarite samo na dinamičnih diskih.

Ostranjevalna datotekaOstranjevalna datoteka, splošno znana kot »navidezni pomnilnik«, je razdelek trdega diska, ki je bil ustvarjen, da razširi pomnilnik, ki je na voljo. Če začne sistemu Windows zmanjkovati nameščenega fizičnega pomnilnika (RAM), deluje ostranjevalna datoteka kot »navidezni« pomnilnik. Windows privzeto prenese podatke za storitve v ozadju in nedejavne programe v to ostranjevalno datoteko, da pridobi več pomnilnika RAM za programe, ki jih sistem trenutno uporablja.

particija Particija je del fizičnega diska, ki deluje, kot bi bila fizično ločen disk. Ko ustvarite particijo, jo morate oblikovati in dodeliti črko pogona, preden vanjo lahko shranite podatke. Na osnovnih diskih se particije imenujejo osnovni nosilci. V osnovne nosilce so vključene primarne particije in logični pogoni. Na dinamičnih diskih se particije imenujejo dinamični nosilci. V dinamične nosilce so vključeni preprosti nosilci, nosilci, razdeljeni na trakove, razpeti in zrcaljeni nosilci ter nosilci RAID-5.

Nosilec RAID-5 Nosilec RAID-5 je nosilec, ki je odporen na napake, s podatki in je parno razdeljen na trakove v presledkih na tri fizične diske ali več. Parnost je izračunana vrednost, ki jo računalnik uporabi za vnovično ustvarjanje podatkov po napaki. Če se del fizičnega diska sesuje, program Windows znova ustvari podatke, ki so bili na sesutem delu, iz preostalih podatkov in paritete. Nosilce RAID-5 lahko ustvarite samo na dinamičnih diskih, poleg tega pa jih ne morete zrcaliti ali razširiti.

NASLEDNJI KORAKI

Če težave niste odpravili, na spletnem mestu Microsoftove službe za podporo strankam poiščite druge rešitve za težavo. Med storitve, ki so na voljo na spletnem mestu Microsoftove službe za podporo strankam, spadajo med drugim tudi: Če potrebujete pomoč pri nastavljanju možnosti učinkovitosti delovanja v sistemu Windows XP, stopite v stik s središčem za pomoč:
http://support.microsoft.com/contactus/?LN=sl

SKLICI

Če želite več informacij o premikanju ostranjevalne datoteke, kliknite to številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
307886 Premikanje ostranjevalne datoteke v sistemu Windows XP (Ta povezava lahko vodi k besedilu, ki je delno ali v celoti v angleščini)

Lastnosti

ID članka: 308417 - Zadnji pregled: 14. oktober 2009 - Revizija: 4.2
VELJA ZA:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional Edition
Ključne besede: 
kbhowto kbacwsurvey kbvirtualmem kbenv KB308417

Pošlji povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com