A Számítógép-kezelés eszköz használata Windows XP rendszerben

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 308423 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Ez a cikk a Windows XP rendszer Számítógép-kezelés eszközének használatát ismerteti.

Számítógép-kezelés – áttekintés

A Számítógép-kezelés a Windows felügyeleti eszközeinek gyűjteménye, amely a helyi és a távoli számítógépek kezelésére szolgál. Az eszközök egyetlen konzolba vannak rendezve, amely révén könnyen megtekinthetők a felügyeleti tulajdonságok, és hozzáférhetők a számítógép-kezelési feladatok végrehajtásához szükséges eszközök.

A Számítógép-kezelés konzol

A Számítógép-kezelés konzol egy két ablaktáblára osztott ablakból áll. A bal oldali ablaktábla tartalmazza a konzolfát, és a jobb oldali ablaktáblában láthatók az adatok. Amikor a konzolfában egy elemre kattint, az azzal kapcsolatos adatok megjelennek a jobb oldali ablaktáblában. A megjelenített adatok a kijelölt elemre vonatkoznak.

A Számítógép-kezelés felügyeleti eszközei a konzolfában az alábbi három kategóriába tartoznak:
 • Rendszereszközök
 • Tárolás
 • Szolgáltatások és kiszolgálói alkalmazások


Minden kategória több eszközt és szolgáltatást tartalmaz.

Rendszereszközök

 • Eseménynapló

  Az Eseménynapló eszköz használható az alkalmazásnaplóban, a biztonsági és a rendszernaplóban rögzített események kezelésére és megtekintésére. A naplók figyelése révén nyomon követhetők a biztonsági események és felismerhetők a lehetséges szoftver-, hardver- és rendszerhibák.
 • Megosztott mappák

  A Megosztott mappák eszköz segítségével megtekinthetők a számítógép által használt kapcsolatok és erőforrások. Létrehozhat, megtekinthet és kezelhet megosztásokat, megtekintheti a megnyitott fájlokat és a munkameneteket, valamint bezárhat fájlokat és megszakíthat munkameneteket.
 • Helyi felhasználók és csoportok

  A Helyi felhasználók és csoportok eszköz segítségével helyi felhasználói fiókokat és csoportokat hozhat létre és kezelhet. A Helyi felhasználók és csoportok eszköz csak a Windows XP operációs rendszerben található meg.
 • Teljesítménynaplók és riasztások

  A Teljesítménynaplók és riasztások eszközzel konfigurálhatók a teljesítménynaplók és riasztások a számítógép teljesítményének figyelésére és adatok gyűjtésére.
 • Eszközkezelő

  Az Eszközkezelő használható a számítógépen telepített hardvereszközök megtekintésére és frissítésére, a hardverbeállítások módosítására és az eszközütközések hibaelhárítására.

Tárolás

 • Cserélhető tároló

  A cserélhető tároló eszköz segítségével nyomon követhető a cserélhető tároló adathordozó, valamint kezelhetők a könyvtárak vagy az azokat tartalmazó adattároló rendszerek.
 • Lemeztöredezettség-mentesítő

  A Lemeztöredezettség-mentesítő eszköz szolgál a merevlemezen található kötetek töredezettségmentesítésére és elemzésére.
 • Lemezkezelés

  A Lemezkezelés eszköz használható a lemezzel kapcsolatos feladatok végrehajtásához, például lemezek konvertálásához és kötetek formázásához. A Lemezkezelés segítségével kezelheti a merevlemezeket és az azokon található köteteket és partíciókat.

Szolgáltatások és kiszolgálói alkalmazások

 • Szolgáltatások

  A Szolgáltatások eszközzel kezelhetők a szolgáltatások a helyi és a távoli számítógépeken. A szolgáltatásokat elindíthatja, leállíthatja, szüneteltetheti, újraindíthatja vagy letilthatja.
 • WMI-vezérlő

  A WMI-vezérlő a Windows Management Instrumentation (WMI) szolgáltatás konfigurálására és kezelésére szolgál.
 • Indexelő szolgáltatás

  Az indexelő szolgáltatás használható az indexelés kezelésére és az indexadatok létrehozására és konfigurálására.
Megjegyzés: Az eszközök és szolgáltatások Számítógép-kezelés eszközben felsorolt tényleges csoportja a gazdaszámítógépen telepített szolgáltatásoktól függ.

A Számítógép-kezelés eszköz használata a helyi számítógépen

Megjegyzés: A legtöbb tulajdonság módosításához és a számítógép-kezelési feladatok végrehajtásához rendszergazdaként vagy a Rendszergazdák csoport tagjaként kell bejelentkezni.

A Számítógép-kezelés indítása és használata a helyi számítógépen
 1. Kattintson a Start menü Vezérlőpult parancsára. Kattintson a Teljesítmény és karbantartás, majd a Felügyeleti eszközök hivatkozásra. Kattintson duplán a Számítógép-kezelés ikonra.

  Megjelenik a helyi számítógép Számítógép-kezelés ablaka. A konzolfa gyökércsomópontjában megjelenik a Számítógép-kezelés (Helyi) név.
 2. A konzolfában bontsa ki a Rendszereszközök, a Tárolás vagy a Szolgáltatások és kiszolgálói alkalmazások csomópontot az egyes tárolókban lévő eszközök és szolgáltatások megtekintéséhez.
 3. Kattintson a kívánt elemre (például Eseménynapló) az eszköz használatához, majd tekintse meg kapcsolódó információkat.

A Számítógép-kezelés eszköz használata távoli számítógépen

Megjegyzés: A legtöbb tulajdonság módosításához és a számítógép-kezelési feladatok végrehajtásához rendszergazdaként vagy a Rendszergazdák csoport tagjaként kell bejelentkezni.

Kapcsolat létesítése és a Számítógép-kezelés eszköz használata másik számítógépen
 1. Kattintson a Start menü Vezérlőpult parancsára. Kattintson a Teljesítmény és karbantartás, majd a Felügyeleti eszközök hivatkozásra. Kattintson duplán a Számítógép-kezelés ikonra.
 2. Kattintson a jobb gombbal a Számítógép-kezelés (Helyi) csomópontra, majd kattintson a Csatlakozás másik számítógéphez parancsra.
 3. Jelölje be a Másik számítógép választógombot, majd írja be a távolból kezelni kívánt számítógép nevét, vagy kattintson a Tallózás gombra. A Számítógép-kezelés ablakhoz való visszatéréshez kattintson az OK gombra, majd ismét az OK gombra. Megjelenik a távoli számítógép Számítógép-kezelés ablaka. A távoli számítógép neve a konzolfa gyökércsomópontjában látható.
 4. A konzolfában bontsa ki a Rendszereszközök, a Tárolás vagy a Szolgáltatások és kiszolgálói alkalmazások csomópontot az egyes tárolókban lévő eszközök és szolgáltatások megtekintéséhez.
 5. Kattintson a kívánt elemre (például Eseménynapló) az eszköz használatához, majd tekintse meg kapcsolódó információkat.

A súgó használata a Számítógép-kezelés eszközben

A Számítógép-kezelés eszköz vagy az eszközben található egyedi felügyeleti eszközök súgójának használatához tegye a következőket:
 1. Indítsa el a Számítógép-kezelés eszközt.
 2. Válasszon az alábbi lehetőségek közül:
  • A konzolfában kattintson a jobb gombbal a kívánt elemre (például Számítógép-kezelés vagy Eszközkezelő), majd kattintson a Súgó parancsra.
  • A konzolfában kattintson az elemre (például Eszközkezelő vagy Számítógép-kezelés), majd kattintson a Művelet menü Súgó parancsára.Hivatkozások

A Számítógép-kezelés használatáról az eszköz súgójában tájékozódhat. (A Számítógép-kezelés ablakban kattintson a Számítógép-kezelés csomópontra, majd válassza a Művelet menü Súgó parancsát.)

A Számítógép-kezelés eszközben található felügyeleti eszközök használatáról az egyedi elemek súgófájljaiban tájékozódhat. (A Számítógép-kezelés ablakban kattintson a konzolfában az elemre, majd válassza a Művelet menü Súgó parancsát.)

Az eseménynapló használatáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
308427 Eseménynaplók megtekintése és kezelése a Windows XP rendszer Eseménynapló segédprogramjával


Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 308423 - Utolsó ellenőrzés: 2007. december 1. - Verziószám: 1.2
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Professional x64 Edition
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Kulcsszavak: 
kbhowto kbhowtomaster KB308423
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com