ID articol: 309000 - View products that this article applies to.
Măriți totul | Reduceți totul

În această pagină

INTRODUCERE

Acest articol descrie etapă cu etapă modalitatea de utilizare a componentei de afișare Disk Management în Windows XP pentru a configura un disc de bază și a-l pregăti pentru utilizare. Acest articol descrie, de asemenea, modalitatea de creare și de ștergere a partițiilor și de formatare a volumelor cu sisteme de fișiere FAT, FAT32 sau NTFS.Informații suplimentare

Volume și discuri de bază

Stocarea de discuri de bază acceptă discurile care se pot partiționa. Un disc de bază este un disc fizic care onține partiții primare, partiții extinse sau unități logice. Partițiile și unitățile logice de pe discurile de bază sun cunoscute și sub numele de volume de bază. Se pot crea până la patru partiții primare sau trei partiții primare și o partiție extinsă, care conține unități logice.

Dacă executați Windows XP Professional și unul sau mai multe dintre următoarele sisteme de operare pe același computer, trebuie să utilizați volume de bază, deoarece aceste sisteme de operare nu pot accesa datele stocate pe volume dinamice:
 • Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows NT 4.0 sau versiuni anterioare
 • Microsoft Windows Millennium Edition (Me)
 • Microsoft Windows 98
 • Microsoft Windows 95
 • MS-DOS

Cum se utilizează Disk Management

Pentru a porni Disk Management:
 1. Conectați-vă la computer ca administrator sau ca membru al grupului de administratori.
 2. Faceți clic pe Start, faceți clic pe Executare, tastați compmgmt.msc, apoi faceți clic pe OK.
 3. În arborele de consolă, faceți clic pe Disk Management. Apare fereastra Disk Management. Discurile și volumele apar într-o vizualizare grafică și într-o vizualizare listă. Pentru a particulariza modalitatea de vizualizare a discurilor și a volumelor, în panourile de sus și de jos ale ferestrei, indicați spre Top sau Bottom în meniul View, apoi faceți clic pe vizualizarea pe care doriți să o utilizați.
NOTĂ: Microsoft recomandă să creați o copie de rezervă completă a conținutului discurilor înainte de a face modificări la discuri și volume.

Cum se creează o partiție nouă sau o unitate logică nouă

Pentru a crea o partiție nouă sau o unitate logică nouă pe un disc de bază:
 1. În fereastra Disk Management, efectuați una dintre următoarele proceduri, apoi continuați cu pasul 2:
  • Pentru a crea o partiție nouă, faceți clic cu butonul din dreapta pe spațiul nealocat din discul de bază, unde doriți să creați partiția, apoi faceți clic pe New Partition.
  • Pentru a crea o unitate logică nouă într-o partiție extinsă, faceți clic cu butonul din dreapta pe spațiul liber unde doriți să creați unitatea logică, apoi faceți clic pe New Logical Drive.
 2. În expertul New Partition Wizard, faceți clic pe Next.
 3. Faceți clic pe tipul de partiție pe care doriți să o creați (Primary partition, Extended partition sau Logical drive), apoi faceți clic pe Next.
 4. Specificați dimensiunea partiției în caseta Partition size in MB, apoi faceți clic pe Next.
 5. Decideți dacă asociați manual o literă de unitate, lăsați sistemul să denumească automat unitatea sau nu asociați o literă de unitate partiției sau unității logice noi, apoi faceți clic pe Next.
 6. Specificați opțiunile de formatare pe care să le utilizați cu ajutorul uneia dintre următoarele proceduri:
  • Dacă nu doriți să formatați partiția, faceți clic pe Do not format this partition, apoi faceți clic pe Next.
  • Dacă doriți să formatați partiția, faceți clic pe Format this partition with the following settings, apoi efectuați procedura următoare din caseta de dialog Format:
   1. Tastați un nume pentru volum în caseta Volume label. Acest pas este opțional.
   2. Faceți clic pe sistemul de fișiere pe care doriți să-l utilizați în caseta File system.

    Dimensiunea unității de alocație pe disc se poate modifica, specificând apoi dacă efectuați o formatare rapidă sau activați comprimarea fișierelor și folderelor pe volume NTFS.
   Faceți clic pe Next.

 7. Confirmați că opțiunile selectate sunt corecte, apoi faceți clic pe Finish.
Noua partiție sau unitate logică este creată și apare în discul de bază corespunzător în fereastra Disk Management. Dacă optați pentru formatarea volumului în pasul 6, procesul de formatare începe acum.

Cum se formatează un volum de bază

Pentru a formata o partiție, o unitate logică sau un volum de bază:
 1. În fereastra Disk Management, faceți clic cu butonul din dreapta pe partiție sau pe unitatea logică pe care o veți formata (sau reformata), apoi faceți clic pe Format.
 2. În caseta de dialog Format, tastați un nume pentru volum în caseta Volume label. Acest pas este opțional.
 3. Faceți clic pe sistemul de fișiere pe care doriți să-l utilizați în caseta File system. Dacă doriți, aveți posibilitatea să modificați dimensiunea unității de alocație pe disc, să specificați dacă efectuați o formatare rapidă sau să activați comprimarea fișierelor și folderelor pe volume NTFS.
 4. Faceți clic pe OK.
 5. Faceți clic pe OK când vi se solicită aprobarea formatării volumului. Începe procesul de formatare.

Cum se vizualizează proprietățile unui volum de bază

Pentru a vizualiza proprietățile unei partiții sau a unei unități logice:
 1. În fereastra Disk Management, faceți clic cu butonul din dreapta pe partiție sau pe unitatea logică pe care o doriți, apoi faceți clic pe Properties.
 2. Faceți clic pe fila corespunzătoare pentru a vedea o anume proprietate.

Cum se șterge o partiție sau o unitate logică

Pentru a șterge o partiție sau o unitate logică:
 1. În fereastra Disk Management, faceți clic cu butonul din dreapta pe partiție sau pe unitatea logică pe care o veți șterge, apoi faceți clic pe Delete Partition sau Delete Logical Drive.
 2. Faceți clic pe Yes când vi se solicită aprobarea ștergerii partiției sau unității logice. Partiția sau unitatea logică s-au șters.
Important:
 • Când ștergeți o partiție sau o unitate logică, toate datele de pe partiție sau de pe unitatea logică, precum și partiția și unitatea logică se șterg.
 • Nu se poate șterge o partiție de sistem, o partiție de boot sau o partiție care conține fișierul de intermediere (swap).
 • Nu se poate șterge o partiție extinsă decât dacă este goală. Toate unitățile logice din partiția extinsă trebuie să fie șterse înainte de a șterge partiția extinsă.

Depanare

Disk Management afișează descrierea stării în vizualizare grafică și sub coloana Status a vizualizării listă pentru a vă informa în legătură cu starea curentă a discului sau a volumului. Utilizați aceste descrieri de stare pentru a vă ajuta să detectați și să depanați erorile de disc și volume. Mai jos vedeți o listă parțială de descrieri de stare a discurilor și volumelor:
 • Online
  Aceasta este starea normală a discului atunci când discul este accesibil și funcționează corect.
 • Healthy
  Aceasta este starea normală a volumului atunci când volumul este accesibil și funcționează corect.
 • Unreadable
  Discul nu este accesibil datorită unor posibile erori de hardware, coruperii sau erorilor I/O.

  Pentru a depana această problemă, reporniți computerul sau scanați din nou discul pentru a încerca să readuceți discul la starea Online. Pentru a scana din nou discul, deschideți Computer Management, apoi faceți clic pe Disk Management. În meniul Action, faceți clic pe Rescan Disks.
Pentru o listă completă de descrieri a stării discurilor și volumelor și a procedurilor de depanare, consultați Ajutorul pentru Disk Management. În fereastra componentei de afișare Disk Management sau Computer Management, faceți clic pe Help din meniul Action.Referințe

Pentru informații suplimentare despre modul în care se utilizează Disk Management pentru a asocia, a elimina sau a schimba literele de unitate, faceți clic pe următorul număr de articol pentru a vedea articolul în Baza de cunoștințe Microsoft:
307844 Cum se schimbă asocierea literei de unitate în Windows XP (articolul poate să fie în limba engleză)
Pentru informații suplimentare despre cum se configurează discurile dinamice, faceți clic pe următorul număr de articol pentru a vedea articolul în Baza de cunoștințe Microsoft:
308424 Cum se utilizează Disk Management pentru configurarea discurilor dinamice în Windows XP (articolul poate să fie în limba engleză) (Poate fi în engleză)
Pentru informații suplimentare despre funcționarea discurilor de bază și a discurilor dinamice, faceți clic pe următoarele numere de articole pentru a vedea articolele în Baza de cunoștințe Microsoft:
175761 Comparație între stocarea dinamică și stocarea de bază în Windows 2000 (articolul poate să fie în limba engleză) (Poate fi în engleză)
222189 Descrierea grupurilor de discuri în Disk Management din Windows (articolul poate să fie în limba engleză) (Poate fi în engleză)
254105 Limitările hardware ale discurilor dinamice (articolul poate să fie în limba engleză) (Poate fi în engleză)
Pentru informații suplimentare despre modul de utilizare a utilitarului de linie de comandă Diskpart, faceți clic pe următorul număr de articol pentru a vedea articolul în Baza de cunoștințe Microsoft:
300415 Descriere a utilitarului de linie de comandă Diskpart (articolul poate să fie în limba engleză) (Poate fi în engleză)
Notă Acesta este un articol „FAST PUBLISH” creat direct în cadrul organizației de asistență Microsoft. Informațiile conținute aici sunt furnizate ca atare, drept răspuns la problemele care apar. Din cauza rapidității cu care sunt puse la dispoziție, materialele pot avea erori tipografice și pot fi revizuite în orice moment, fără înștiințare. Consultați Termeni de utilizare pentru alte considerente.

Proprietă?i

ID articol: 309000 - Ultima examinare: 30 iulie 2013 - Revizie: 1.0
Se aplică la:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Cuvinte cheie: 
kbhowtomaster kbhowto kbenv KB309000

Trimite?i feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com