Artikkelin tunnus: 310575 - Näytä tuotteet, joita tämä artikkeli koskee.
Laajenna kaikki | Kutista kaikki

Tällä sivulla

Yhteenveto

Tässä artikkelissa annetaan Windows XP:n USB (Universal Serial Bus) -laitteiden yleisiä vianmääritysvihjeitä.

Enemmän tietoa

Koska USB-laitteet ovat Plug and Play -laitteita, et voi juurikaan ohjata tai määrittää niitä. Voit kuitenkin selvittää useimpien USB-ongelmien syyksi jonkin seuraavista:
 • Viallinen tai virheellisesti määritetty laitteisto
 • Viallinen, virheellisesti määritetty tai puuttuva laiteohjain
 • Virheellinen kaapelointi
 • Vanhentunut laitteisto-ohjelmisto tai BIOS (Basic Input/Output System)
 • Virheellisesti määritetty pääkeskitin
Voit tarkistaa jokaisen edellä mainituista tilanteista alla olevien USB-vianmääritysohjeiden avulla.

Viallinen tai virheellisesti määritetty laitteisto

Jos liität viallisen tai virheellisesti määritetyn laitteen USB-porttiin, tietokone yleensä jumiutuu. Useimmissa tällaisissa tapauksissa tietokoneen virta pitää fyysisesti katkaista ja kytkeä uudelleen, jotta väylä nollataan. Huomaa, että viallisen tai virheellisesti määritetyn laitteen tunnistaminen voi olla vaikeaa. Jos käytettävissä on tietokone, jonka tiedät toimivan, liitä laite kyseiseen järjestelmään ja tarkista, ilmeneekö sama ongelma.

Jos laite on liitetty toissijaiseen keskittimeen, irrota laite keskittimestä ja liitä se suoraan pääkeskittimeen.

Monet laitteisto-ongelmat (esimerkiksi suuri tai pieni virta, puutteellinen kaistanleveys tai viallinen tai virheellisesti määritetty laitteisto-ohjelmisto) voivat aiheuttaa ongelmia.

Tarkista Laitehallinnasta, että pääkeskitin toimii oikein. Jos pääkeskittimen kohdalla on keltaisen ympyrän sisällä oleva huutomerkki (!), varmista, että BIOS määrittää USB-pääohjaimelle keskeytyspyynnön (IRQ:n). Tämä tarvitaan, jotta laiteohjain voidaan ladata. Lisätietoja laitteisto-ongelmien vianmäärityksestä Laitehallinnan avulla saat napsauttamalla alla olevaa artikkelin numeroa, jolloin pääset lukemaan artikkelin Microsoft Knowledge Base -tietokannassa:
133240 Laiteristiriitojen vianmääritys Laitehallinnan avulla (tämä artikkeli saattaa olla englanninkielinen)
Jos mikään laite ei toimi pääkeskittimeen liittämisen jälkeen, varmista, että väylän virransaantitarve ei ylity. USB-laitteet voivat käyttää enintään 500:aa milliampeeria yhteyttä kohden. Jos laite yrittää käyttää tätä enemmän virtaa, tietokoneen pitäisi pystyä poistamaan määritetty portti käytöstä määrityksen suosituksen mukaan, kunnes tietokoneen virta kierrätetään (tätä kutsutaan portin toiminnan keskeyttämiseksi). Jos laite käyttää vähemmän kuin 50:tä milliampeeria, porttia ei aktivoida.

Tarkista USB-pääkeskittimen ominaisuuksien Virta-välilehdestä, miten paljon USB-väylä käyttää virtaa.

Viallinen, virheellisesti määritetty tai puuttuva laiteohjain

Kun liität USB-laitteen, tietokoneen pitäisi ladata ja määrittää laite pyytämättä laiteohjainta (jos laite on määritettyjen ja toimitettujen luokkaohjainten joukossa). Jos tietokone pyytää laiteohjainta, tarkista laitteen valmistajalta, onko ohjainta saatavana.

Virheellinen kaapelointi

USB-kaapeleita on kahta tyyppiä, nopeita ja hitaita. Hitaiden kaapeleiden suojaus on erilainen kuin nopeiden kaapeleiden. Nopean laitteen liittäminen hitaaseen kaapeliin saattaa aiheuttaa signaalin vääristymisen pitkillä matkoilla.

Tarkista koko USB-ketjun toimivuus niin, että keskittimestä virtansa saava laite ei ole liitettynä ketjussa sellaiseen keskittimeen, joka ei toimi virtalähteenä. Tämä aiheuttaa sen, että keskittimen ja kaikkien ketjussa edempänä olevien laitteiden toiminta keskeytetään. Jos kyseessä on virtalähteenä toimiva keskitin, varmista, että sen virtalähde on määritetty oikein.

Vanhentunut laitteisto-ohjelmisto tai BIOS

Kaikki USB-laitteet käyttävät laitteisto-ohjelmistoa. USB-laitteen laitteisto-ohjelmisto sisältää kaikki laitteen tiedot. Porttia ei nollata, ennen kuin pääkeskitin on ladannut kaikki laitteisto-ohjelmiston kuvaajat ja tarkistanut ne. Tämä on erittäin tärkeää tulostimien ja modeemien kohdalla. Varmista, että sekä tietokoneen BIOSin että jokaisen yksittäisen laitteen laitteisto-ohjelmistot ovat ajan tasalla.

Viallisen tai virheellisesti määritetyn laitteisto-ohjelmiston aiheuttamat ongelmat voivat vaikuttaa erikoisilta. Kun USB-laite poistetaan ja lisätään uudelleen, se on yleensä taas käytettävissä. Joskus laite kuitenkin saattaa näkyä laitteen toisena esiintymänä ja latautuu sellaisena Laitehallintaan. Jos näet laitteesta kaksi esiintymää, varmista, että laitteen laitteisto-ohjelmisto on ajan tasalla. Tämä ongelma on yleinen USB-tulostimien ja -modeemien kohdalla. Samankaltainen samasta syystä aiheutuva ongelma ilmenee, kun laite lataa laiteohjaimen ja lisää toisen laitteen, jolle ei näytä olevan ohjainta. Toisen laitteen kohdalla Laitehallinnassa on keltaisen ympyrän sisällä oleva huutomerkki. Laite saattaa toimia oikein, mutta "haamulaitetta" ei voi poistaa, ennen kuin sen luonut päälaite irrotetaan tietokoneesta. Voit pystyä ratkaisemaan ongelman päivittämällä laitteen laitteisto-ohjelmiston tai laiteohjaimen.

Virheellisesti määritetty pääkeskitin

USB-ohjaimille on määritettävä IRQ. IRQ määritetään tietokoneen BIOSissa, ja yleisimmin määritetty IRQ-arvo on 9.

WebCast-tukilähetykset

WebCast-tukilähetykset tarjoavat tukitietoja kaikille online-tuen asiakkaille. Jos haluat tarkastella Windows XP:n USB-vianmäärityksen WebCast-lähetystä, käy seuraavassa Microsoftin Web-sivustossa:
http://support.microsoft.com/servicedesks/webcasts/seminar/shared/asp/view.asp?url=/servicedesks/webcasts/en/wcd100801/manifest.xml

Poista kaikki USB-ohjaimet ja asenna ne uudelleen

Voit poistaa kaikki USB-ohjaimet ja asentaa ne uudelleen seuraavasti:
 1. Napsauta Käynnistä-painiketta, valitse Ohjauspaneeli ja valitse sitten Suorituskyky ja ylläpito.
 2. Valitse Järjestelmä ja valitse sitten Laitteisto-välilehti.
 3. Valitse Laitehallinta.
 4. Laajenna USB-ohjaimet.
 5. Napsauta jokaista USB-ohjaimet-solmussa olevaa laitetta ja poista ne yksitellen valitsemalla Poista asennus.
 6. Käynnistä tietokone uudelleen ja asenna USB-ohjaimet uudelleen.
 7. Liitä siirrettävä USB-tallennuslaite ja varmista sitten testaamalla, ettei ongelmaa enää esiinny.

Ominaisuudet

Artikkelin tunnus: 310575 - Viimeisin tarkistus: 7. kesäkuuta 2013 - Versio: 4.4
Artikkelin tiedot koskevat seuraavia tuotteita:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows XP Professional x64 Edition
Hakusanat: 
kbenv kbhardware kbinfo kbtshoot KB310575

Anna palautetta

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com