ID članka: 310575 - Oglejte si izdelke, na katere se nanaša ta članek.
Razširi vse | Zmanjšaj

Na tej strani

POVZETEK

V članku so opisani splošni namigi za odpravljanje težav z napravami USB v operacijskem sistemu Windows XP.

DODATNE INFORMACIJE

Naprave USB so naprave Plug and Play, zato jih stežka nadzorujete ali konfigurirate. Vendar pa večino težav z univerzalnim serijskim vodilom lahko povežete z enim od teh vzrokov:
 • Napačno delovanje ali nepravilna konfiguracija strojne opreme
 • Gonilnik naprave napačno deluje, je nepravilno konfiguriran ali manjka
 • Nepravilno priključeni kabli
 • Zastarela strojno-programska oprema ali BIOS
 • Nepravilno konfigurirano korensko zvezdišče
Če želite preveriti vsa našteta stanja in odpraviti težave z napravo USB, uporabite te namige za odpravljanje težav.

Napačno delovanje ali nepravilna konfiguracija strojne opreme

Če na vrata USB priključite napravo, ki napačno deluje ali je nepravilno konfigurirana, se računalnik po navadi preneha odzivati. V večini primerov morate računalnik izklopiti in spet vklopiti, da se vodilo ponastavi. Vendar pa je lahko težko ugotoviti, katera naprava napačno deluje ali ni pravilno konfigurirana. Če je na voljo še kakšen računalnik, za katerega veste, da deluje pravilno, poskusite priključiti napravo na ta računalnik in opazujte, ali se ponovi ista težava.

Če je naprava priključena na sekundarno zvezdišče, jo odklopite s tega zvezdišča in priključite neposredno na korensko zvezdišče.

Težave lahko povzročijo tudi mnoge težave s strojno opremo (npr. previsoka ali prenizka poraba, majhna pasovna širina, napačno delujoča ali nepravilno konfigurirana strojno-programska oprema itd.).

Preverite upravitelja naprav in se prepričajte, da korensko zvezdišče pravilno deluje. Če je korensko zvezdišče prikazano s klicajem (!) v rumenem krogu, preverite, ali BIOS dodeljuje zahtevano prekinitev (IRQ) korenskemu krmilniku za USB. To je nujno potrebno za nalaganje gonilnika naprave. Če želite dodatne informacije o uporabi upravitelja naprav za odpravljanje težav s strojno opremo, kliknite spodnjo številko članka iz Microsoftove zbirke znanja:
133240 Odpravljanje sporov naprave z upraviteljem naprav (Ta povezava lahko vodi k besedilu, ki je delno ali v celoti v angleščini)
Če ne deluje nobena naprava, ko jo priklopite na korensko zvezdišče, preverite, ali so prekoračene energijske zahteve vodila. Naprave USB lahko za vsako povezavo porabijo največ 500 miliamperov toka. Če naprava poskusi uporabiti več toka, specifikacija priporoča, da bi moral računalnik imeti možnost onemogočiti ta vrata, dokler ni napajanje računalnika preusmerjeno (to se imenuje »suspendiranje« vrat). Če pa naprava uporabi manj kot 50 miliamperov, se vrata nikoli ne aktivirajo.

Glejte kartico Napajanje v lastnostih korenskega zvezdišča USB in preverite porabo energije vodila USB.

Gonilnik naprave napačno deluje, je nepravilno konfiguriran ali manjka

Ko priklopite napravo USB, bi moral računalnik naložiti in konfigurirati napravo, ne da bi sploh zahteval gonilnik zanjo (pri tem sklepa, da naprava sodi v naveden in razpoložljiv razred gonilnikov). Če računalnik zahteva gonilnik naprave, se obrnite na izdelovalca naprave in preverite, ali je gonilnik na voljo.

Nepravilno priključeni kabli

Obstajata dve vrsti kablov USB: hitri in počasni. Počasni kabli se od hitrih v prvi vrsti razlikujejo po ščitu. Če hitro napravo priključite na počasen kabel, lahko povzročite motnje v signalu na dolge razdalje.

Zagotovite, da celotna veriga USB pravilno deluje, in se prepričajte, da naprava, ki zahteva možnost uporabe napajanja iz zvezdišča, ni priključena na verigo na drugi strani zvezdišča brez napajanja. Zato bi bile zvezdišče in vse naprave v tej verigi onemogočene. Če ima zvezdišče napajanje, preverite, ali je električno napajanje za to zvezdišče pravilno konfigurirano.

Zastarela strojno-programska oprema ali BIOS

Ključ do vseh naprav USB je strojno-programska oprema. Strojno-programska oprema naprave USB vsebuje vse informacije o napravi. Vrata se ne ponastavijo, dokler korensko zvezdišče ne naloži in preveri vseh deskriptorjev v strojno-programski opremi. To je ključnega pomena, ker se uporablja za elemente, kot so tiskalniki in modemi. Prepričajte se, da imate najnovejšo strojno-programsko opremo, ki je na voljo za BIOS računalnika in za vsako napravo.

Simptomi napačnega delovanja ali nepravilne konfiguracije strojno-programske opreme so lahko nenavadni. Ko odstranite in znova dodate napravo USB, ta po navadi preprosto postane spet na voljo. Vendar je naprava mogoče prikazana kot drugi primerek naprave in se kot taka tudi naloži v upravitelja naprav. Če vidite dvojnike naprave, preverite, ali imate najnovejšo strojno-programsko opremo te naprave. Ta težava je pogosta pri tiskalnikih in modemih USB. Podobna težava z istim vzrokom se pojavi, ko naprava naloži gonilnik naprave in nato doda drugo napravo, za katero je videti, da nima gonilnika. Druga naprava je v upravitelju naprav prikazana s klicajem v rumenem krogu. Mogoče bo pravilno delovala, vendar »sledi« naprave ne morete odstraniti, dokler ne odklopite nadrejene naprave, ki je očitno ustvarila sled naprave. Te težave mogoče ne boste mogli odstraniti tako, da posodobite strojno-programsko opremo ali gonilnik naprave.

Nepravilno konfigurirano korensko zvezdišče

Krmilniki USB zahtevajo, da je IRQ dodeljen. Linija IRQ je dodeljena v BIOS-u računalnika, po navadi je dodeljen IRQ 9.

Spletna oddaja o podpori

Spletna oddaja o podpori so informacije o podpori izdelkom za vse stranke spletne stranke. Če želite videti osnovno spletno oddajo o odpravljanju težav z USB-jem v operacijskem sistemu Windows XP, obiščite to Microsoftovo spletno mesto:
http://support.microsoft.com/servicedesks/webcasts/seminar/shared/asp/view.asp?url=/servicedesks/webcasts/en/wcd100801/manifest.xml

Odstranite in znova namestite krmilnike za USB

Če želite odstraniti in znova namestiti vse krmilnike za USB, sledite tem korakom:
 1. Kliknite Start, Nadzorna plošča in nato Učinkovitost delovanja in vzdrževanje.
 2. Kliknite Sistem in nato jeziček Strojna oprema.
 3. Kliknite gumb Upravitelj naprav.
 4. Razširite možnost Krmilniki univerzalnega serijskega vodila.
 5. Z desno tipko miške kliknite vsako napravo pod vozliščem Krmilniki univerzalnega serijskega vodila in kliknite Odstrani, da jih odstranite eno za drugo.
 6. Znova zaženite računalnik in znova namestite krmilnike za USB.
 7. Priklopite izmenljivo pomnilniško napravo USB in jo preskusite, da se prepričate, da je težava odpravljena.

Lastnosti

ID članka: 310575 - Zadnji pregled: 1. december 2007 - Revizija: 4.2
VELJA ZA
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional Edition
 • Microsoft Windows XP Professional x64 Edition
Ključne besede: 
kbinfo kbtshoot kbhardware kbenv KB310575

Pošlji povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com