Artikkelin tunnus: 313348 - Näytä tuotteet, joita tämä artikkeli koskee.
Tämä artikkeli on aiemmin julkaistu tunnuksella FI313348
Laajenna kaikki | Kutista kaikki

Tällä sivulla

ESITTELY

Tässä artikkelissa kuvataan, miten kiintolevy osioidaan (valmistellaan) ja alustetaan ennen kuin Windows XP asennetaan Windows XP:n asennusohjelman avulla. Tässä artikkelissa kerrotaan myös asiat, jotka tulee ottaa huomioon, ennen kuin kiintolevy osioidaan tai alustetaan. Se sisältää myös linkkejä resursseihin, jotka voivat auttaa vianmäärityksessä, jos ongelmia ilmenee. Tämä artikkeli on tarkoitettu kokeneille tietokoneen käyttäjille.

Ennen kiintolevyn osioimista ja alustamista

Varmista, että teet seuraavaa, ennen kuin osioit ja alustat kiintolevyn:

Valmistele kiintolevy valmistajan ohjeiden mukaan

Jos käytössä on SATA-kiintolevy, ohita tämä vaihe ja siirry käytettävän tiedostojärjestelmän valitsemisosaan. Jos käytössä on IDE-kiintolevy, määritä hyppyjohtimet ja kaapelit kiintolevyn roolin (ensisijainen tai toissijainen kiintolevy) mukaan ja tee mahdollisesti tarvittavat BIOSin (tai CMOSin) muutokset. Jos haluat määrittää hyppyjohtimet ja kaapelit sekä tehdä tarvittavat BIOSin tai CMOSin muutokset, lue kiintolevyn ja emolevyn mukana toimitetut ohjeet tai ota yhteyttä niiden valmistajiin.

Valitse tiedostojärjestelmä, jota haluat käyttää

Voit käyttää joko NTFS- tai FAT-tiedostojärjestelmää. NTFS on suositeltu tiedostojärjestelmä kiintolevyn alustamiseen, ellet halua suorittaa aiempaa Windowsin versiota, joka ei pysty lukemaan NTFS-osioita. Saat lisätietoja FAT- ja NTFS-tiedostojärjestelmien eroista napsauttamalla seuraavia artikkelien numeroita, jolloin pääset lukemaan artikkelit Microsoft Knowledge Base -tietokannassa:
100108 FAT-, HPFS- ja NTFS-tiedostojärjestelmien yleiskatsaus (tämä artikkeli saattaa olla englanninkielinen)
310525 Windows XP:n FAT32-tiedostojärjestelmän kuvaus (tämä artikkeli saattaa olla englanninkielinen)

Jos kiintolevy sisältää jo tietoja, varmuuskopioi tiedot

Varmista, että varmuuskopioit kaikki tärkeät tietosi ennen jatkamista. Kun osioit ja alustat kiintolevyn, kaikki osion tiedot poistetaan pysyvästi. Voit tarkastella nykyisiä osiotietoja poistamatta kiintolevyn tietoja. Saat lisätietoja Varmuuskopiointi-apuohjelman tai ohjatun tiedostojen ja asetusten siirtämisen käyttämisestä napsauttamalla seuraavia artikkelien numeroita, jolloin pääset lukemaan artikkelit Microsoft Knowledge Base -tietokannassa:
320820 Tiedostojen ja kansioiden varmuuskopioiminen Varmuuskopiointi-apuohjelmalla Windows XP Home Editionissa
309340 Windows XP -tietokoneen tiedostojen ja kansioiden palauttaminen Varmuuskopiointi-apuohjelman avulla
293118 Ohjatun tiedostojen ja asetusten siirtämisen käyttäminen
306186 Ohjatun tiedostojen ja asetusten siirtämisen käyttäminen CD-levyltä (tämä artikkeli saattaa olla englanninkielinen)
306187 Windows XP:n ohjatun tiedostojen ja asetusten siirtämisen käyttäminen (tämä artikkeli saattaa olla englanninkielinen)

Jos kiintolevyllä on aseman kerrostusohjelma tai levynhallintaohjelma, varmista, että se on yhteensopiva

Jos tietokoneesi käyttää aseman kerrostusohjelmistoa tukemaan suuria kiintolevyjä, älä osioi tai alusta asemaa Windows XP:n asennusohjelman avulla, ennen kuin olet tarkistanut Windows XP:n olevan yhteensopiva ohjelman kanssa. Jo asennettuna on aseman kerrostusohjelma, ota yhteyttä ohjelman valmistajaan ja selvitä, onko ohjelmisto yhteensopiva Windows XP:n kanssa. Lisätietoja sen selvittämisestä, onko asema kerrostusohjelmaa asennettu, on Microsoft Knowledge Base -tietokannan artikkelissa 186057: Aseman kerrostusohjelman asennustilan selvittäminen Windowsissa (tämä artikkeli saattaa olla englanninkielinen) Voit myös ottaa yhteyttä kiintolevyaseman tai emolevyn valmistajaan.

Jos järjestelmässä on uudelleenasennettavia ohjelmia, varmista, että sinulla on niiden levyt

Varmista, että sinulla on alkuperäiset CD-levyt tai levykkeet, jotta voit asentaa ohjelmat uudelleen aseman osioinnin ja alustuksen jälkeen. Jos olet ostanut päivityksen johonkin ohjelmaan, varmista, että sinulla on alkuperäisen ohjelman täysi versio. Monet päivitykset vaativat yhteensopivuuden tarkistuksen ennen niiden asentamista. Jos et löydä alkuperäisiä CD-levyjä tai levykkeitä, ota yhteys ohjelman valmistajaan ennen jatkamista.

Jos sinulla on lisälaitteiden päivitettyjä laiteohjaimia, varmuuskopioi ne

Jos olet asentanut lisälaitteelle (kuten modeemille tai tulostimelle) päivitetyn laiteohjaimen, muista varmuuskopioida laitteen uusi ohjain johonkin muuhun sijaintiin kuin siihen asemaan, jonka aiot alustaa ja osioida, jotta voit asentaa ohjaimen uudelleen käyttöjärjestelmän asentamisen jälkeen.

Määritä tietokone käynnistymään CD- tai DVD-asemasta

Tietokoneen käynnistäminen Windows XP:n CD-levyltä edellyttää, että tietokone on määritetty käynnistymään CD- tai DVD-asemasta. Joissakin tapauksissa tämän kokoonpanon määrittäminen edellyttää tietokoneen BIOS-asetusten muuttamista. Lisätietoja tietokoneen määrittämisestä käynnistymään CD- tai DVD-asemasta saat tietokoneen mukana toimitetuista ohjeista tai tietokoneen valmistajalta.

Jos käytössäsi on tietokone, joka ei pysty käynnistymään CD- tai DVD-asemasta, ja sinun on käynnistettävä tietokone käynnistyslevyltä, varmista, että sinulla on asennuslevykkeet, jotta voit suorittaa asennusohjelman levykeasemasta.

Kutista tämä kuvaLaajenna tämä kuva
2683283
Huomautus Voit hankkia Windows XP:n asennuksen käynnistyslevykkeet Microsoftilta, mutta ainoastaan lataamalla ne. Microsoft tarjoaa asennuksen käynnistyslevykkeet, jotta asennusohjelma voidaan suorittaa tietokoneissa, jotka eivät pysty käyttämään käynnistettävää CD-levyä. Jos pystyt käynnistämään tietokoneen CD-levyltä tai verkkoasennuksesta, Microsoft suosittelee, että käytät kyseisiä asennustapoja. Tulevat tuotteet eivät enää jatkossa tue asentamista asennuksen käynnistyslevykkeiden avulla.

Lisätietoja asennuksen käynnistyslevykkeiden hankkimisesta on Microsoft Knowledge Base -tietokannan artikkelissa310994: Windows XP:n asennuslevykkeiden hankkiminen levykeasemasta käynnistämisen asennusta varten.

Kiintolevyn osioiminen ja alustaminen Windows XP:n asennusohjelman avulla

Voit osioida ja alustaa kiintolevyn Windows XP:n asennusohjelman avulla. Voit tehdä tämän seuraavasti:

Vaihe 1: Osioi kiintolevy

 1. Aseta Windows XP:n CD-levy CD- tai DVD-asemaan tai aseta Windows XP:n ensimmäinen asennuslevyke levykeasemaan ja käynnistä Windows XP:n asennusohjelma käynnistämällä tietokone sitten uudelleen.

  Kutista tämä kuvaLaajenna tämä kuva
  2683283
  Huomautus Jos käytät Windows XP:n asennuslevykkeitä, aseta levykkeet asemaan pyydetyssä järjestyksessä ja jatka painamalla ENTER-näppäintä jokaisen levyn asettamisen jälkeen.
 2. Jos niin kehotetaan tekemään, valitse asetukset, jotka vaaditaan tietokoneen käynnistämiseen CD- tai DVD-asemasta.
 3. Jos kiintolevyohjain edellyttää jonkin kolmannen osapuolen OEM-valmistajan ohjaimen, määritä ohjain painamalla F6-näppäintä. Lisätietoja kolmannen osapuolen OEM-laiteohjaimen määrittämisestä Windowsin asennusohjelman suorittamisen aikana F6-näppäimen avulla saat napsauttamalla seuraavaa artikkelin numeroa, jolloin pääset lukemaan artikkelin Microsoft Knowledge Base -tietokannassa:
  314859 Windows XP:n asennuksen aikana on käytettävissä rajoitettu OEM-ohjaintuki F6-näppäimen painamisen avulla
 4. Kun asennusohjelman aloitussivu tulee näyttöön, paina ENTER-näppäintä.

  Kutista tämä kuvaLaajenna tämä kuva
  2683283
  Huomautus Jos käytät asennuslevykkeitä (kuutta käynnistyslevykettä), asennusohjelma kehottaa sinua asettamaan Windows XP:n CD-levyn asemaan.
 5. Hyväksy Windows XP:n käyttöoikeussopimus painamalla F8-näppäintä.
 6. Jos tietokoneessa havaitaan aiempi Windows XP -asennus, sinulta kysytään, haluatko korjata sen. Jos haluat ohittaa korjauksen, paina ESC-näppäintä.
 7. Kunkin fyysisen kiintolevyn aiemmin luodut osiot ja osioimattomat kiintolevytilat näkyvät luettelossa. Valitse nuolinäppäimillä jokin aiemmin luotu osio tai luo uusi osio valitsemalla osioimaton tila, johon haluat luoda uuden osion. Voit myös luoda uuden osion käyttäen osioimatonta tilaa painamalla L-näppäintä.

  Kutista tämä kuvaLaajenna tämä kuva
  2683283
  Huomautus Jos haluat luoda osion kiintolevytilaa, jossa jo on yksi tai useampia osioita, sinun on ensin poistettava aiemmin luodut osiot ja luotava sitten uusi osio. Jos haluat poistaa aiemmin luodun osion, paina P-näppäintä ja vahvista osion poistaminen painamalla sitten S-näppäintä (tai ENTER-näppäintä ja sitten S-näppäintä, jos kyseessä on järjestelmäosio). Toista tämä vaihe jokaiselle aiemmin luodulle osiolle, jonka haluat sisällyttää uuteen osioon. Kun kaikki osiot on poistettu, valitse jäljellä oleva osiomaton kiintolevytila ja luo sitten uusi osio painamalla L-näppäintä.
 8. Jos haluat luoda osion, jonka koko on suurin mahdollinen, paina ENTER-näppäintä. Jos haluat määrittää osion koon, kirjoita uuden osion koko megatavuina ja paina sitten ENTER-näppäintä.
 9. Jos haluat luoda muita osioita, toista vaiheita g ja h.
 10. Jos haluat alustaa osion ja asentaa Windows XP:n, siirry vaiheeseen 2.

  Jos et halua asentaa Windows XP:tä, sulje Windowsin asennusohjelma painamalla F3-näppäintä kahdesti äläkä tee tämän artikkelin jäljellä olevia toimia.

  Jos haluat alustaa osion asentamatta Windows XP:tä, käytä jotakin muuta apuohjelmaa.

Vaihe 2: Alusta kiintolevy ja asenna Windows XP

 1. Valitse nuolinäppäimillä osio, johon haluat asentaa Windows XP:n, ja paina sitten ENTER-näppäintä.
 2. Valitse osion alustamisessa käytettävä alustusvaihtoehto. Voit valita seuraavista vaihtoehdoista:
  • Alusta osio käyttämään NTFS-tiedostojärjestelmää (pika)
  • Alusta osio käyttämään FAT-tiedostojärjestelmää (pika)
  • Alusta osio käyttämään NTFS-tiedostojärjestelmää
  • Alusta osio käyttämään FAT-tiedostojärjestelmää
  • Säilytä nykyinen tiedostojärjestelmä (ei muutoksia)
  Kutista tämä kuvaLaajenna tämä kuva
  2683283
  Huomautuksia
  • Jos valittu osio on uusi osio, nykyisen tiedostojärjestelmän säilytysvaihtoehto ei ole käytettävissä.
  • FAT-tiedostojärjestelmän vaihtoehto ei ole käytettävissä, jos valittu osio on suurempi kuin 32 gigatavua.
  • Jos valittu osio on suurempi kuin 2 gigatavua, Windowsin asennusohjelma käyttää FAT32-tiedostojärjestelmää (sinun on vahvistettava tämä painamalla ENTER-näppäintä).
  • Jos osio on pienempi kuin 2 gigatavua, Windowsin asennusohjelma käyttää FAT16-tiedostojärjestelmää.
  • Jos poistit järjestelmäosion ja loit uuden järjestelmäosion, mutta olet asentamassa Windows XP:tä johonkin muuhun osioon, sinua kehotetaan valitsemaan tiedostojärjestelmä sekä järjestelmä- että käynnistysosiolle.
 3. Paina ENTER-näppäintä.
 4. Kun Windowsin asennusohjelma on alustanut osion, asenna Windows XP noudattamalla ohjeita. Kun Windowsin asennusohjelma on suoritettu loppuun ja olet käynnistänyt tietokoneen uudelleen, voit luoda tai alustaa muita osioita Windows XP:n Levynhallinta-työkalujen avulla. Saat lisätietoja Windows XP:n Levynhallinta-työkalujen käyttämisestä kiintolevyn osiointiin ja alustukseen napsauttamalla seuraavaa artikkelin numeroa, jolloin pääset lukemaan artikkelin Microsoft Knowledge Base -tietokannassa:
  309000 Peruslevyjen määrittäminen Windows XP:ssä Levynhallinnan avulla

Lisähuomautuksia

Ennen kuin voit asentaa käyttöjärjestelmän, kuten Windows XP:n, sinun on luotava ensisijainen osio tietokoneen ensimmäiseen fyysiseen kiintolevyyn (levy 0). Voit sitten alustaa kyseisessä osiossa olevan tiedostojärjestelmän ja luoda järjestelmäosion tällä tavalla.

Vaihtoehtoisesti voit luoda erillisen osion käyttöjärjestelmälle mihin tahansa fyysiseen kiintolevyyn. Tätä kutsutaan käynnistysosioksi. Levyn 0 järjestelmäosiota voidaan käyttää myös käynnistysosiona.

Voit osioida ja alustaa kiintolevyn ennen Windows XP:n asentamista muilla tavoilla, kuten Fdisk- ja Format-työkaluilla. Saat lisätietoja Fdisk- ja Format-työkalujen käyttämisestä kiintolevyn osiointiin ja alustukseen napsauttamalla seuraavaa artikkelin numeroa, jolloin pääset lukemaan artikkelin Microsoft Knowledge Base -tietokannassa: 255867Kiintolevyn osioiminen tai uudelleenosioiminen Fdisk- ja Format-työkalujen avulla

Jos tietokoneessa on jo Windows XP ja haluat luoda muita kuin järjestelmä- tai käynnistysosioita, voit käyttää Windows XP:n Levynhallinta-työkaluja. Saat lisätietoja Windows XP:n Levynhallinta-työkalujen käyttämisestä kiintolevyn osiointiin ja alustukseen napsauttamalla seuraavaa artikkelin numeroa, jolloin pääset lukemaan artikkelin Microsoft Knowledge Base -tietokannassa: 309000Peruslevyjen määrittäminen Windows XP:ssä Levynhallinnan avulla

VIANMÄÄRITYS


Saat lisätietoja Windows XP:n osiointiongelmien ratkaisemisesta napsauttamalla seuraavien artikkeleiden numeroita, jolloin pääset lukemaan artikkelit Microsoft Knowledge Base -tietokannassa:
316505 Windows XP ei tunnista kaikkea käytettävissä olevaa levytilaa (tämä artikkeli saattaa olla englanninkielinen)
310359 Loogista NTFS-asemaa ei voi tarkastella Fdisk-apuohjelman käyttämisen jälkeen (tämä artikkeli saattaa olla englanninkielinen)
310561 Osion enimmäiskoko Windows XP:n FAT16-tiedostojärjestelmää käytettäessä (tämä artikkeli saattaa olla englanninkielinen)
314097 Osion muuntaminen käyttämään NTFS-tiedostojärjestelmää Convert.exe-apuohjelman avulla (tämä artikkeli saattaa olla englanninkielinen)
301340 Osion alustaminen FAT (File Allocation Table) -tiedostojärjestelmään ei onnistu asennuksen aikana (tämä artikkeli saattaa olla englanninkielinen)
307844 Asemakirjainten määritysten muuttaminen Windows XP:ssä
315224 Linux LILO Boot Managerin poistaminen (tämä artikkeli saattaa olla englanninkielinen)

SuosituksetSaat lisätietoja napsauttamalla seuraavia artikkeleiden numeroita, jolloin pääset lukemaan artikkelit Microsoft Knowledge Base -tietokannassa:
314470 Järjestelmä- ja käynnistysosion kuvaus (tämä artikkeli saattaa olla englanninkielinen)
314878 NTFS- ja FAT-tiedostojärjestelmien oletusarvon mukainen varausyksikön koko (tämä artikkeli saattaa olla englanninkielinen)
310525 Windows XP:n FAT32-tiedostojärjestelmän kuvaus (tämä artikkeli saattaa olla englanninkielinen)
314081 Windows XP:n Boot.ini-tiedoston tehtävä (tämä artikkeli saattaa olla englanninkielinen)
Saat lisätietoja Windows XP:n osioiden luomisesta ja hallinnasta napsauttamalla seuraavaa artikkelin numeroa, jolloin pääset lukemaan artikkelin Microsoft Knowledge Base -tietokannassa:
307654 Palautuskonsolin asentaminen ja käyttäminen Windows XP:ssä

Ominaisuudet

Artikkelin tunnus: 313348 - Viimeisin tarkistus: 3. lokakuuta 2013 - Versio: 7.0
Artikkelin tiedot koskevat seuraavia tuotteita:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Hakusanat: 
kbPubTypeKC kbfilesystems kbsetup kbtshoot kbhowtomaster kbenv KB313348

Anna palautetta

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com