Aktivera Internet-anslutningsdelning i Windows XP för en anslutning från ett hemnätverk eller litet kontorsnätverk

Artikelöversättning Artikelöversättning
Artikel-id: 314066 - Visa produkter som artikeln gäller.
En version av den här artikeln för Microsoft Windows 2000 finns i 237254 (Länken kan leda till en webbplats som är helt eller delvis på engelska).
Visa alla | Dölj alla

På den här sidan

Sammanfattning

I den här artikeln beskrivs hur du kan dela en Internet-anslutning i ett hemnätverk eller litet kontorsnätverk.

Mer Information

Tack vare funktionen Internet-anslutningsdelning för nätverks- och fjärranslutningar kan du använda Microsoft Windows XP för att ansluta ett hemnätverk eller litet kontorsnätverk till Internet. Du kan exempelvis ha ett hemnätverk, där du ansluter till Internet med hjälp av en fjärranslutning från en dator med Windows XP. Om du aktiverar Internet-anslutningsdelning på datorn med fjärranslutning får du NAT (Network Address Translation), adressering och namnupplösningstjänster för alla datorer i nätverket.

För att du ska kunna aktivera Internet-anslutningsdelning måste det finnas två anslutningsenheter på datorn med Windows XP: en enhet för hemnätverket eller det lilla kontorsnätverket, till exempel ett nätverkskort, och en enhet för Internet-anslutningen, till exempel ett modem eller ett dedicerat nätverkskort.

Inställningar

Så här aktiverar du Internet-anslutningsdelning på en nätverksanslutning:
  1. Klicka på Start, Kontrollpanelen och dubbelklicka på Nätverksanslutningar.
  2. Klicka på den lokala nätverksanslutningen eller fjärranslutningen som du vill dela (d.v.s. den som används för anslutning till Internet) och klicka sedan under NätverksaktiviteterÄndra inställningar för den här anslutningen.
  3. Markera kryssrutan Tillåt att andra nätverksanvändare ansluter genom Internet-anslutningen på den här datorn på fliken Avancerat.
  4. Om anslutningen är en fjärranslutning, och du vill att den ska ringas upp automatiskt när en annan dator i nätverket försöker ansluta till Internet, markerar du kryssrutan Upprätta en fjärranslutning närhelst en dator i mitt nätverk försöker nå Internet.
  5. Om du vill att andra nätverksanvändare ska kunna aktivera eller inaktivera den delade Internet-anslutningen markerar du kryssrutan Tillåt att andra nätverksanvändare kontrollerar eller inaktiverar den delade Internet-anslutningen.
  6. Markera anslutningen som ansluter datorn med Internet-anslutningen till andra datorer i nätverket under Internet-anslutningsdelning i Hemnätverksanslutning.
Observera att du måste ha administratörsrättigheter för att kunna aktivera Internet-anslutningsdelning i Windows XP.

Viktigt! När du aktiverar Internet-anslutningsdelning får nätverkskortet som är anslutet till hemnätverket eller det lilla kontorsnätverket den nya statiska IP-adressen 192.168.0.1, med nätmasken 255.255.255.0. Befintliga TCP/IP-anslutningar i nätverket kan gå förlorade och måste återställas.

Problem med konfiguration och användning

Funktionen Internet-anslutningsdelning är avsedd för användning på ett litet kontor eller hemmakontor, där nätverkskonfigureringen och Internet-anslutningen hanteras på den dator med Windows XP där den delade anslutningen finns. Vi förutsätter att denna dator är den enda Internet-anslutningen, att den är den enda gateway som finns till Internet och att alla interna nätverksadresser delas ut från denna dator. Alla värdar i nätverket förutom värden för Internet-anslutningsdelning förväntas vara konfigurerade för att automatiskt erhålla IP-adresser och DNS-konfiguration.

Du kan inte ändra standardnätverkskonfigurationen när du har aktiverat Internet-anslutningsdelning. Här ingår ändring av intervallet för privata IP-adresser som delas ut (DHCP-allokator), aktivering eller inaktivering av DNS och konfigurering av ett intervall av offentliga IP-adresser.

Om hemanvändarna behöver tillgång till ett företagsnätverk som är anslutet till Internet via en tunnelserver, måste de skapa en VPN-anslutning (Virtual Private Network) när de vill skapa en tunnel från datorn i nätverket med Internet-anslutningsdelning till företagets tunnelserver på Internet. VPN-anslutningen är autentiserad och säker. När tunnelanslutningen skapas allokeras rätt IP-adresser, DNS-serveradresser och WINS-serveradresser för företagsnätverket.

Om du vill veta mer om hur du konfigurerar ett VPN klickar du på artikelnumret nedan och läser artikeln i Microsoft Knowledge Base:
305550 Konfigurera en VPN-anslutning till ett företagsnätverk i Windows XP Professional (Länken kan leda till en webbplats som är helt eller delvis på engelska)


Det kan hända att du måste konfigurera program och tjänster så att de fungerar korrekt via Internet. Om användare i ditt hemnätverk exempelvis vill spela ett spel med andra användare på Internet, måste spelet konfigureras på anslutningen där Internet-anslutningsdelning är aktiverat. Tjänsterna du tillhandahåller måste vara konfigurerade på ett sådant sätt att Internet-användare kan få tillgång till dem.

Egenskaper

Artikel-id: 314066 - Senaste granskning: den 26 juli 2006 - Revision: 3.0
Informationen i denna artikel gäller:
  • Microsoft Windows XP Home Edition
  • Microsoft Windows XP Professional Edition
Nyckelord: 
kbenv kbhowto kbinfo kbnetwork KB314066

Ge feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com