Tietokone lopettaa vastaamisen ja musta näyttö tulee näkyviin Windows XP:tä käynnistettäessä

Artikkeleiden käännökset Artikkeleiden käännökset
Artikkelin tunnus: 314503 - Näytä tuotteet, joita tämä artikkeli koskee.
Tämä artikkeli on aiemmin julkaistu tunnuksella FI314503
Laajenna kaikki | Kutista kaikki

Tällä sivulla

Oire

Kun yrität käynnistää Windows XP:n, tietokone saattaa vaikuttaa lopettaneen vastaamisen (jumiutuneen) ja näkyvissä on tyhjä musta näyttö heti POST-testin suorittamisen jälkeen ennen Windows XP -logon tulemista näyttöön.

Syy

Tämä ongelma voi ilmetä, jos jokin seuraavista ehdoista toteutuu:

Syy 1

Tämä ongelma voi ilmetä, jos CD-, DVD- tai levykeasemassa on CD- tai DVD-levy tai levyke, kun tietokone käynnistetään.

Syy 2

Tämä ongelma ilmenee, jos vähintään yksi seuraavista kohteista on vioittunut eikä lataudu tietokoneen käynnistysjakson aikana:
 • pääkäynnistystietue
 • osiotaulukot
 • käynnistyssektori
 • NTLDR-tiedosto.

Ratkaisu

Voit ratkaista tämän ongelman seuraavasti:

Syyn 1 ratkaisu

Voit ratkaista tämän ongelman poistamalla tietovälineen CD-, DVD- tai levykeasemasta ja käynnistämällä tietokoneen sitten uudelleen.

Vianmäärityksen lisätoimet

Tämä osa on tarkoitettu kokeneille tietokoneiden käyttäjille. Jos et halua tehdä vianmäärityksen lisätoimia, pyydä apua toiselta käyttäjältä tai ota yhteyttä tukeen. Lisätietoja tämän tekemisestä on seuraavassa Microsoftin verkkosivustossa:
http://support.microsoft.com/contactus/

Syyn 2 ratkaisu

Tämän ongelman ratkaiseminen edellyttää, että Windows XP:n CD-levy on käytettävissä. Jos sinulla ei ole Windows XP:n CD-levyä käytettävissä, joudut tekemään ongelman vianmäärityksen soittamalla tietokoneen valmistajalle.

Jos sinulla on Windows XP:n CD-levy käytettävissä, käytä jotakin seuraavista tavoista.
Tapa 1: Tee sen tietyn osan vianmääritys, joka estää Windowsin lataamisen
Huomautus Tämä edellyttää, että selvität ongelman tarkan aiheuttajan useiden vaiheiden avulla. Tämän avulla saatat pystyä säilyttämään Windowsin mukautukset.
 1. Käynnistä tietokone uudelleen vikasietotilassa. Voit tehdä tämän painamalla F8-näppäintä Windowsin käynnistyksen aikana. Luo sitten Microsoft Windows XP -käynnistyslevyke tietokoneen käynnistämistä varten.

  Saat lisätietoja Windows XP -käynnistyslevykkeen luomisesta napsauttamalla seuraavaa artikkelin numeroa, jolloin pääset lukemaan artikkelin Microsoft Knowledge Base -tietokannassa:
  305595 Käynnistyslevykkeen luominen Windows XP:n NTFS- tai FAT-osiolle
  315222 Windows XP:n vikasietotilan käynnistysasetusten kuvaus
  Jos voit käynnistää tietokoneen käynnistyslevykkeestä niin, että mitään virhesanomaa ei tule näyttöön, ongelman aiheuttaja on pääkäynnistystietue, käynnistyssektori tai NTLDR-tiedosto. Kun Windows XP on käynnistynyt, varmuuskopioi heti kaikki tiedot ennen käynnistyssektorin korjaamisen yrittämistä.

  Tarkastele osiotietoja Levynhallinnan avulla ja varmista, että osio on oikea (tai osiot ovat oikeat). Voit käyttää Levynhallintaa seuraavasti:
  1. Napsauta Käynnistä-painiketta, napsauta Oma tietokone -kuvaketta hiiren kakkospainikkeella ja valitse sitten Hallitse.
  2. Laajenna Tallennus-kohta ja valitse Levynhallinta.
  Jos näkyvissä on virheellisiä osioita tai et pysty käynnistämään tietokonetta käynnistyslevykkeen avulla, Windows XP saattaa olla tarpeen asentaa tietokoneeseen uudelleen ja palauttaa sekä tiedot että kokoonpanomääritykset äskettäin tehdystä varmuuskopiosta.

  Jos sinulla ei ole viime aikoina tehtyä varmuuskopiota tietokoneen tiedoista, ota yhteys tietokoneammattilaiseen ja selvitä, mikä on paras tapa palauttaa tiedot ja kokoonpanomääritykset.
 2. Suorita ajan tasalla oleva virustentorjuntaohjelma ja varmista, että tietokoneessa ei ole virusta.
 3. Korjaa pääkäynnistystietue Windows XP:n palautuskonsolin FIXMBR-komennolla.

  Saat lisätietoja palautuskonsolin käyttämisestä napsauttamalla seuraavaa artikkelin numeroa, jolloin pääset lukemaan artikkelin Microsoft Knowledge Base -tietokannassa:
  307654 Palautuskonsolin asentaminen ja käyttäminen Windows XP:ssä
  Huomautus Saat lisätietoja Fixmbr-komennon käytön yhteydessä näyttöön mahdollisesti tulevasta virhesanomasta napsauttamalla seuraavaa artikkelin numeroa, jolloin pääset lukemaan artikkelin Microsoft Knowledge Base -tietokannassa:
  266745 Virhesanoma Fixmbr-komennon suorittamisen yhteydessä (tämä artikkeli saattaa olla englanninkielinen)
  Varoitus Jos tietokoneessa on virus ja käytät Fixmbr-komentoa, et välttämättä pysty käynnistämään tietokonetta enää. Varmista ennen tämän komennon käyttämistä, että tietokoneessa ei ole virusta.
 4. Jos ensisijainen käynnistysosio on FAT-osio, käytä Windows XP:n palautuskonsolin Fixboot-komentoa uuden käynnistyssektorin kirjoittamiseen järjestelmäosioon ja korjaa sitten pääkäynnistystietue Fixmbr-komennolla.
Tapa 2: Korjaa Windows-asennus
Huomautus Windows-asennuksen korjaaminen saattaa muuttaa Windowsin kokoonpanomäärityksiä. Saatat myös joutua tekemään tämän vaiheen, jos teet kaikki vaihtoehdon 1 vianmäärityksen vaiheet, eikä ongelma ole ratkennut.
 1. Käynnistä tietokone Windows XP:n CD-levyltä. Määritä Windows XP painamalla asennusohjelman tervetulonäytössä ENTER-näppäintä.
 2. Hyväksy käyttöoikeussopimus painamalla F8-näppäintä.
 3. Valitse korjattava Windows XP -asennus nuolinäppäinten avulla ja paina sitten R-näppäintä.

  Windows XP:n asennusohjelma korjaa asennustiedostot, Windows XP käynnistyy automaattisesti uudelleen ja asennusohjelma viimeistelee Windows XP -asennuksen korjaamisen.
 4. Määritä Windows tekemällä vaiheet loppuun.

  Huomautus Tarvitset 25-merkkisen Product Key -tunnuksen, jotta voit tehdä nämä vaiheet loppuun.
 5. Kun tämä ongelma on ratkaistu, varmista, että palomuuri on käytössä, ja asenna uusimmat päivitykset käymällä sitten seuraavassa Microsoftin verkkosivustossa:
  http://update.microsoft.com/windowsupdate/v6/default.aspx?ln=fi-fi
 6. Suorita virustarkistus tietokoneessa, koska virukset voivat vioittaa kohteita ja aiheuttaa ongelmia.

Enemmän tietoa

Saat lisätietoja palautuskonsolin käyttämisestä napsauttamalla seuraavaa artikkelin numeroa, jolloin pääset lukemaan artikkelin Microsoft Knowledge Base -tietokannassa:
229716 Windows 2000:n palautuskonsolin kuvaus
235364 Palautuskonsolin Set-komennon kuvaus (tämä artikkeli saattaa olla englanninkielinen)
310497 Windows XP Professionalin palautuskonsolin toiminnan tehostaminen ryhmäkäytäntöjen avulla (tämä artikkeli saattaa olla englanninkielinen)
Jos tässä lueteltujen artikkelien tiedot eivät auta sinua ratkaisemaan ongelmaa tai jos kohtaat ongelman oireita, jotka eivät ole samat kuin tässä artikkelissa kuvatut oireet, etsi lisätietoja Microsoft Knowledge Base -tietokannasta. Voit etsiä Microsoft Knowledge Base -tietokannasta seuraavassa Microsoftin verkkosivustossa:
http://support.microsoft.com
Kirjoita sitten kohtaamasi virhesanoman teksti tai ongelman kuvaus Search Support (KB) -kenttään.

Ominaisuudet

Artikkelin tunnus: 314503 - Viimeisin tarkistus: 7. kesäkuuta 2013 - Versio: 3.5
Artikkelin tiedot koskevat seuraavia tuotteita:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Hakusanat: 
kbresolve kbvirus kbenv kbprb kbusage KB314503

Anna palautetta

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com