ID članka: 315222 - Pregledajte proizvode na koje se odnosi ovaj članak.
Verziju ovog članka koja se odnosi na Microsoft Windows 2000 potražite pod brojem 202485(ova veza može upućivati na sadržaj koji je djelomično ili potpuno na engleskom jeziku).
Proširi sve | Sažmi sve

Na ovoj stranici

UVOD

U članku se govori o nekoliko mogućnosti sigurnog pokretanja koje podržava sustav Windows. Putem tih mogućnosti učitava se minimalan skup upravljačkih programa. Te mogućnosti možete koristiti da biste pokrenuli sustav Windows i zatim izmijenili registar ili učitali odnosno uklonili neke upravljačke programe.

Dodatne informacije

Da biste koristili mogućnost sigurnog pokretanja, slijedite ove korake:
 1. Ponovo pokrenite računalo, a zatim na tipkovnici pritisnite tipku F8. Na računalu koje je konfigurirano za pokretanje više operacijskih sustava tipku F8 pritisnite kada se pojavi izbornik Boot (Pokretanje).
 2. Kada se pojavi izbornik Windows Advanced Options (Dodatne mogućnosti sustava Windows), pritisnite tipku ENTER.
 3. Kada se ponovo pojavi izbornik Boot (Pokretanje), a na dnu se pojave plave riječi "Safe Mode" (Siguran način rada), odaberite instalaciju koju želite pokrenuti i pritisnite tipku ENTER.

Opis mogućnosti sigurnog pokretanja

 • Safe Mode (SAFEBOOT_OPTION=Minimal) (Siguran način rada): Odabirom ove mogućnosti za pokretanje sustava Windows koristi se minimalan skup servisa i pokretačkih programa uređaja.
 • Safe Mode with Networking (SAFEBOOT_OPTION=Network) (Siguran način rada s mrežom): Odabirom ove mogućnosti za pokretanje sustava Windows koristi se minimalan skup servisa i pokretačkih programa uređaja zajedno s upravljačkim programima koje morate imati za omogućivanje mreže.
 • Safe Mode with Command Prompt (SAFEBOOT_OPTION=Minimal(AlternateShell)) (Siguran način rada s naredbenim retkom): Ova je mogućnost ista kao i Safe mode, osim što se umjesto programa Windows Explorer pokreće Cmd.exe.
 • Enable VGA Mode (Omogućivanje VGA načina rada): Odabirom ove mogućnosti sustav Windows pokreće se u 640 x 480 načinu rada pomoću trenutnog upravljačkog programa za videoprikaz (ne pomoću programa Vga.sys). Ovaj je način rada koristan ako je zaslon konfiguriran za neku postavku koju monitor ne može prikazati.

  Napomena Odabirom mogućnosti Safe mode i Safe mode with Networking učitava se upravljački program Vga.sys.
 • Last Known Good Configuration (Posljednja poznata ispravna konfiguracija): Odabirom ove mogućnosti sustav Windows pokreće se pomoću prethodne ispravne konfiguracije.
 • Directory Service Restore Mode (Način rada za vraćanje direktorijskog servisa): Ovaj način rada moguć je samo za kontrolere domena koji se temelje na sustavu Windows. U ovom se načinu rada izvodi popravak direktorijskog servisa.
 • Debugging Mode (Način rada za ispravljanje pogrešaka): Odabirom ove mogućnosti sustav Windows pokreće se u načinu rada za ispravljanje pogrešaka. Informacije o ispravljanju pogrešaka mogu se putem serijskog kabela poslati nekom drugom računalu na kojem je pokrenut program za ispravljanje pogrešaka. Taj je način rada konfiguriran za COM2.
 • Omogućivanje zapisnika pokretanja: Odabirom ove mogućnosti uključuje se zapisnik kada se računalo pokreće s bilo kojom od mogućnosti sigurnog pokretanja, osim mogućnosti Last Known Good Configuration. Tekst u sklopu zapisnika pokretanja zapisuje se u datoteku Ntbtlog.txt u mapi %SystemRoot%.
 • Starts Windows Normally (Normalno pokretanje sustava Windows): Odabirom ove mogućnosti sustav Windows pokreće se u normalnom načinu rada.
 • Reboot (Ponovno pokretanje): Odabirom ove mogućnosti računalo se ponovo pokreće.
 • Return OS Choices Menu (Povratak na izbornik operacijskih sustava): Na računalu koje je konfigurirano za pokretanje s većim brojem operacijskih sustava odabirom ove mogućnosti korisnik se vraća na izbornik Boot.
Kada koristite neku od mogućnosti sigurnog pokretanja, postavlja se varijabla okruženja. Varijabla okruženja je SAFEBOOT_OPTION. Ta se varijabla postavlja na Network (Mreža) ili Minimal (Minimalno).

Zadani Microsoftov VGA upravljački program koristi se za prikaz u razlučivosti od 640 x 480 piksela i 16 boja. U svim se načinima rada morate prijaviti pomoću domene ili lokalnog servisa Security Accounts Manager (Upravitelj sigurnosnih računa), ovisno o načinu sigurnog pokretanja koji odaberete.

Svojstva

ID članka: 315222 - Posljednja izmjena: 7. lipnja 2013. - Revizija: 2.1
Odnosi se na:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Ključne riječi: 
kbenv kbinfo KB315222

Pošaljite povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com