A Lemezkarbantartó eszköz automatizálása Windows XP rendszerben

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 315246 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

Összefoglaló

A cikk leírja, hogy hogyan használhat parancssori kapcsolókat a Lemezkarbantartó eszköz (Cleanmgr.exe) konfigurálásához bizonyos fájlok automatikus eltávolítása céljából.

További információ

A Cleanmgr.exe alkalmazás eltávolítja a felesleges fájlokat a számítógép merevlemezéről. Parancssori kapcsolók használatával meghatározhatja, hogy a Cleanmgr.exe csak bizonyos fájlokat távolítson el. Ezután ütemezheti a feladatot egy megadott időpontban történő futtatásra az Ütemezett feladatok eszközzel.

A Lemezkarbantartó eszköz elindításához futtassa a Cleanmgr.exe parancsot, vagy kattintson a Start menüre, mutasson a Programok pontra, mutasson a Kellékek pontra, mutasson a Rendszereszközök pontra, majd kattintson a Lemezkarbantartó parancsra.

A Lemezkarbantartó a következő parancssori kapcsolókat támogatja:
 • /d meghajtóbetűjel: - Ez a beállítás megadja a Lemezkarbantartó segítségével tisztítani kívánt meghajtót.

  Megjegyzés: A /d kapcsoló nem használható együtt a következő kapcsolókkal: /sagerun: n.
 • /sageset: n - Ez a kapcsoló megjeleníti a Lemezkarbantartó beállítások párbeszédpanelt, és létrehoz egy rendszerleíró kulcsot a kiválasztott beállítások tárolásához. A rendszerleíró adatbázisban tárolt n érték lehetővé teszi, hogy megadja a Lemezkarbantartó által futtatandó feladatokat. Az n értéke egy 0 és 65535 közötti egész szám lehet. Ha a /sageset kapcsoló használata során minden rendelkezésre álló beállítást használni kíván, lehet, hogy meg kell adnia a meghajtót, ahová a Windows telepítésre került.
 • /sagerun: n - Ez a kapcsoló az n értékhez rendelt feladatokat futtatja, ha használta a \sageset kapcsolót. A számítógép minden meghajtója enumerálásra kerül, és a kiválasztott profil minden meghajtón végrehajtódik.

  Például az Ütemezett feladatok esetében futtathatja a következő parancsot a cleanmgr /sageset:11 parancs futtatása után:
  cleanmgr /sagerun:11
  Ez a parancs a cleanmgr /sageset:11 parancsnál megadott beállításokkal futtatja a Lemezkarbantartót.
A Lemezkarbantartó számára a /sageset és a /sagerun kapcsolókkal megadható fájlbeállítások többek között:
 • Ideiglenes telepítőfájlok - Olyan fájlok, amiket egy már nem futó Telepítő program hozott létre.
 • Downloaded Program Files - Letöltött programfájlok, ActiveX-vezérlők és Java-programok, amik bizonyos weboldalak megtekintésekor automatikusan letöltődnek az internetről. Ezek a fájlok átmenetileg a merevlemez Downloaded Program Files mappájában tárolódnak. Ennél a beállításnál megjelenik a Fájlok megtekintése gomb, így megtekintheti a fájlokat mielőtt a Lemezkarbantartó eltávolítja azokat. A gomb a C:\Winnt\Downloaded Program Files mappát nyitja meg.
 • Temporary Internet Files - A Temporary Internet Files mappa tartalmazza a gyors megjelenítés érdekében a merevlemezen tárolt weboldalakat. A Lemezkarbantartó eltávolítja ezeket az oldalakat, de érintetlenül hagyja a weboldalakon megadott személyes beállításokat. Ennél a beállításnál is megjelenik a Fájlok megtekintése gomb, ami a C:\Documents and Settings\Felhasználónév\Local Settings\Temporary Internet Files\Content.IE5 mappát nyitja meg.
 • Régi Chkdsk fájlok - Amikor a ChkDsk hibákat keres a lemezmeghajtón, elveszett fájltöredékeket menthet a meghajtó gyökérkönyvtárába. Ezen fájlok szükségtelenek.
 • Lomtár - A Lomtár tartalmazza a számítógépről törölt fájlokat. Ezek a fájlok a Lomtár kiürítéséig nem kerülnek végleg eltávolításra. A beállításnál megjelenik a Fájlok megtekintése gomb, ami a Lomtárat nyitja meg.
 • Ideiglenes fájlok - A programok néha ideiglenes információt tárolnak a Temp mappában. Ezt az információt a program rendszerint bezáráskor eltávolítja. Ha ezeket a fájlokat több, mint egy hétig egy program sem módosította, nyugodtan törölheti őket.
 • Ideiglenes kapcsolat nélküli fájlok - Az ideiglenes kapcsolat nélküli fájlok olyan hálózati fájlok ideiglenes másolatai, amiket nemrég használt. Ezek a fájlok automatikusan gyorsítótárazásra kerülnek, így akkor is dolgozhat velük, ha nincs a hálózathoz kapcsolódva. A Fájlok megtekintése gomb az Offline Files mappát nyitja meg.
 • Kapcsolat nélküli fájlok - A kapcsolat nélküli fájlok olyan hálózati fájlok helyi másolatai, amelyeket elérhetővé tett kapcsolat nélkül, hogy akkor is dolgozhasson velük, ha nincs a hálózathoz kapcsolódva. A Fájlok megtekintése gomb az Offline Files mappát nyitja meg.
 • Régen használt fájlok tömörítése - A Windows képes tömöríteni a hosszabb ideje nem használt fájlokat. A tömörítéssel csökken a felhasznált lemezterület, de továbbra is használhatja a fájlokat. Egyetlen fájl sem törlődik. A fájlok eltérő mértékben tömöríthetők, ezért a megjelenített felszabaduló lemezterület csak becsült érték. A Beállítások gomb lehetővé teszi annak megadását, hogy hány napig várakozzon a Lemezkarbantartó, mielőtt tömörít egy nem használt fájlt.
 • A tartalomindexelő katalógusfájljai - Az indexelő szolgáltatás felgyorsítja és elősegíti a fájlkereséseket indexfájlok létrehozásával a lemezen. Ezen fájlok egy előző indexelő művelettől maradtak vissza, és biztonságosan törölhetők.
Ha a Windows telepítési helyéül szolgáló meghajtó tisztítását adja meg, minden beállítás elérhető a Lemezkarbantartó lapon. Ha más meghajtó karbantartását adja meg, csak a Lomtár és az A tartalomindexelő katalógusfájljai beállítások érhetők el a Lemezkarbantartó lapon.

Az Egyéb beállítások lap Windows összetevők vagy telepített programok eltávolításának beállításait tartalmazza.
 • A Windows összetevők beállítás az opcionális, nem használt Windows összetevők eltávolításával szabadít fel területet. A Karbantartás gombra kattintva elindíthatja a Windows-összetevők varázslót.
 • A Telepített programok beállítás további lemezterületet szabadít fel a nem használt programok eltávolításával. Kattintson a Karbantartás gombra a Programok telepítése és törlése eszköz Programok módosítása vagy eltávolítása részének elindításához.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 315246 - Utolsó ellenőrzés: 2006. március 13. - Verziószám: 2.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Kulcsszavak: 
kbinfo KB315246
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com