ID на статията: 322205 - Преглед на продукти, за които се отнася тази статия.
Разгъване на всички | Сгъване на всички

На тази страница

Кратко изложение

Тази статия ви упътва през стъпките за отстраняване на неизправности с хардуерни и софтуерни драйвери в Windows XP Тя е предназначена за начинаещи потребители и потребители със средни познания в работата с компютри. Но тя съдържа и раздел "Отстраняване на неизправности (за напреднали потребители)" за по-напредналите потребители.

Вероятно ще ви бъде по лесно да осъществите описаните в тази статия стъпки, ако първо разпечатате статията.

Забележка Някои от тези методи може да изискват да рестартирате компютъра или да напуснете страницата, която четете сега. Затова преди да продължите, вероятно ще е от полза да създадете пряк път до тази уеб страница на своя работен плот. За да създадете пряк път, изпълнете следните стъпки:
 1. Щракнете с десния бутон на мишката върху празно място на тази страница и от списъка, който се появява, изберете Създай пряк път.
 2. В диалоговия прозорец на Internet Explorer натиснете бутона Да или OK, за да създадете пряк път към тази статия на работния плот.
Когато искате да отворите статията, просто щракнете двукратно върху иконата на прекия път на работния плот.

Забележка Когато тази статия повече не ви трябва, можете да щракнете с десния бутон на мишката върху иконата и да изберете Изтрий, за да я изтриете от работния плот.

Симптоми

Има много възможни причини за възникване на проблем с хардуерен или софтуерен драйвер. Може да сте инсталирали актуализация, заради която драйверът не може да работи. Може да сте инсталирали нов хардуер и все още да не сте инсталирали необходимия драйвер за него или пък драйверът да е несъвместим или повреден.

За да ни помогнете да разберем кой метод да ви препоръчаме да опитате първо, изберете симптома, който най-много наподобява вашия проблем.

След инсталиране на нов хардуер, нов софтуер или хардуерни драйвери на компютър, работещ под Windows XP, се появява следният симптом:

Разрешение

Метод 1: Прекъснете връзката на всички нови хардуерни устройства

Ако наскоро сте инсталирали ново хардуерно устройство, може необходимият за него драйвер да не е инсталиран, да е несъвместим или повреден. За да определите дали това е така, изпълнете следните стъпки:
 1. Изключете устройството.
 2. Рестартирайте Windows XP.
Ако Windows XP се зареди успешно, значи има проблем с драйвера на новия хардуер. Свържете се с производителя на устройството, за да получите актуализирани драйвери или да научите за други известни проблеми с хардуера, така че да можете да преинсталирате устройството.

За информация как да се свържете с производителя на устройството посетете следния уеб сайт на Microsoft:
http://support.microsoft.com/gp/vendors
Microsoft предоставя информация за контакти с други производители, за да ви помогне да намерите техническа поддръжка. Тази информация за контакти може да се променя без уведомяване. Microsoft не гарантира точността на информацията за контакти с други производители.

Ако този метод е решил проблема, значи сте готови и не е необходимо да четете по-нататък тази статия. Ако този метод не е решил проблема, преминете към метод 4.

Метод 2: Търсене в базата знания на Microsoft

Ако сте получили съобщение за грешка на син екран, можете да копирате текста на съобщението и да го използвате, за да търсите по него в базата знания на Microsoft за полезна информация.

Ако сте получили съобщение за грешка на син екран, можете да копирате текста на грешката и да потърсите в базата знания на Microsoft за полезна информация.

Базата знания на Microsoft е колекция от над 150 000 статии, които специалистите по поддръжката на Microsoft създават и поддържат периодично. Можете да използвате ключови думи и думи за търсене, за да откриете желаното съдържание.

За да търсите в базата знания на Microsoft, следвайте тези стъпки:
 1. Копирайте текста на съобщението за грешка.
 2. Посетете следния уеб сайт на Microsoft:
  http://support.microsoft.com/?ln=bg
 3. Напишете текста на съобщението за грешка в полето Търсене и въведете името на продукта, който използвате, например "Windows XP".
 4. Щракнете върху Търсене и опитайте да откриете статия, която ще ви помогне да разрешите проблема.
Ако този метод е решил проблема, значи сте готови и не е необходимо да четете по-нататък тази статия. Ако този метод не е решил проблема, преминете към метод 4.

Метод 3: Забранете автоматичното рестартиране при отказ на системата

Ако системата се рестартира непрестанно, следвайте тези стъпки:
 1. Рестартирайте компютъра.
 2. Докато компютърът се рестартира, натиснете клавиша F8 неколкократно, докато не видите екрана "Разширени опции на Windows".
 3. Използвайте клавишите със стрелки, за да изберете Забрани автоматичното рестартиране при отказ на системата, и натиснете ENTER.
 4. Ако получите съобщение за грешка, следвайте тези стъпки, за да потърсите в базата знания на Microsoft за полезна информация относно съобщението за грешка:
  1. Копирайте текста на съобщението за грешка.
  2. Посетете следния уеб сайт на Microsoft:
   http://support.microsoft.com/?ln=bg
  3. Напишете текста на съобщението за грешка в полето Търсене и въведете името на продукта, който използвате, например "Windows XP".
  4. Щракнете върху Търсене и опитайте да откриете статия, която ще ви помогне да разрешите проблема.
Ако този метод подейства, значи сте решили проблема с непрестанното рестартиране на компютъра. Но може да се налага да продължите с отстраняването на неизправности с драйвери. Прегледайте отново раздела "Симптоми" и определете кой метод да използвате за разрешаване на проблема.

Ако този метод е решил проблема, значи сте готови и не е необходимо да четете по-нататък тази статия. Ако този метод не е решил проблема ви, опитайте метод 4.

Метод 4: Използвайте функцията за последна известна добра конфигурация

Ако можете успешно да стартирате компютъра, можете да използвате функцията за последна известна добра конфигурация. Тази функция използва информацията, записана последния път, когато сте изключили компютъра, преди да започнат проблемите. Използвайте тази функция, за да възстановите настройките на системния регистър и драйверите до тази предишна информация.

Ако не сте съвсем сигурни какво означава това, не се притеснявайте. Никоя от тези процедури няма да навреди на компютъра. Все пак, трябва да сте наясно, че ако направите това, промените, извършени в компютъра след датата на последната известна добра конфигурация, ще бъдат изгубени.

Ако наскоро сте инсталирали драйвер и сега имате проблем с конфигурацията, този метод вероятно ще реши проблема ви. За съжаление тази функция не разрешава проблеми, причинени от липсващи или повредени драйвери или файлове.

За да използвате функцията за последната известна добра конфигурация, изпълнете следните стъпки:
 1. Рестартирайте компютъра.
 2. Докато компютърът се рестартира, натиснете клавиша F8 неколкократно, докато не видите екрана "Разширени опции на Windows".
 3. Използвайте клавишите със стрелки, за да изберете Последна известна добра конфигурация (последните функционирали настройки), след което натиснете клавиша ENTER.
 4. Ако се появи покана да изберете операционна система, използвайте клавишите със стрелки, за да изберете операционната система, и натиснете ENTER.
Ако този метод е решил проблема, компютърът ви е възстановен до добро, работещо състояние. Може да искате да проучите допълнително каква е причината за този проблем. За да направите това, вж. раздела "Следващи стъпки" за още ресурси за отстраняване на неизправности.

Ако този метод не е решил проблема, преминете към метод 5.

Метод 5: Използвайте функцията за възстановяване на системата

Функцията за възстановяване на системата прилича на функцията за последна известна добра конфигурация, с изключение на това, че функцията за възстановяване на системата ви позволява да изберете дата, по-ранна от последното успешно изключване на компютъра. Можете да я използвате, за да изберете "точка на възстановяване". Точката на възстановяване наподобява снимка на компютъра, която Windows XP записва периодично. "Възстановяване на системата" използва информацията в тази снимка, за да възстанови компютъра ви в състоянието му от тази по-ранна дата.

Забележка "Възстановяване на системата" не променя личните ви файлове с данни, като документи на Word, хронологията на браузъра, графики, предпочитани елементи или имейл съобщения. Няма да загубите промените, които сте направили в тези файлове.

Забележка Този раздел иска от вас да влезете в компютъра с администраторски акаунт или с акаунт, притежаващ администраторски права.

За да започнете, изберете "вариант 1: Windows XP не се зарежда", ако не можете да стартирате Windows XP, или изберете "Опция 2: Windows XP се зарежда", ако можете да стартирате Windows XP.

Опция 1: Windows XP не се зарежда

Ако Windows XP не се зарежда, следвайте тези стъпки, за да използвате функцията "Възстановяване на системата":
 1. Рестартирайте компютъра.
 2. Докато компютърът се рестартира, натиснете клавиша F8 неколкократно, докато не видите екрана "Разширени опции на Windows".
 3. Използвайте клавишите със стрелки, за да изберете Безопасен режим с команден ред, и натиснете ENTER. За допълнителна информация относно безопасния режим щракнете върху следния номер на статия от базата знания на Microsoft:
  315222 Описание на опциите за стартиране на Windows XP в безопасния режим
 4. Влезте в системата като администратор.
 5. Щракнете върху бутона Старт, след което изберете Изпълни.
 6. В полето Отвори въведете следната команда и натиснете ENTER:
  %systemroot%\system32\restore\rstrui.exe
 7. Следвайте инструкциите на екрана, за да възстановите настройките на компютъра до предишна конфигурация.

Опция 2: Windows XP се зарежда

Ако Windows XP се зарежда, следвайте тези стъпки, за да използвате функцията "Възстановяване на системата":
 1. Влезте в системата като администратор.
 2. Щракнете върху Старт, посочете към Всички програми, Принадлежности, Системни инструменти и изберете Възстановяване на системата. System Restore се стартира.
 3. На страницата Добре дошли във Възстановяване на системата щракнете върху Възстановяване на компютъра до по-ранно състояние, ако тази опция още не е избрана. Щракнете върху Напред.
 4. На страницата Избиране на точка за възстановяване щракнете върху най-новата точка за възстановяване, автоматично създадена от системата, в списъка Щракнете върху точка за възстановяване в този списък, след което натиснете Напред. Възможно е да се появи съобщение, съдържащо списък с промени в конфигурацията, които ще бъдат извършени от инструмента за възстановяване на системата. Щракнете върху OK.

  Забележка Възможно е да се появи съобщение, съдържащо списък с промените в конфигурацията, които ще бъдат извършени от инструмента за възстановяване на системата. Щракнете върху OK.
 5. На страницата Потвърдете избора на точка на възстановяване щракнете върху Напред. Инструментът за възстановяване на системата възстановява предишната конфигурация на Windows XP и рестартира компютъра.
 6. Влезте в системата като администратор.
 7. Появява се страницата на "Възстановяване на системата" Възстановяването приключи, където щракнете върху OK.
Ако този метод е решил проблема, компютърът ви е възстановен до работещо състояние. Може да искате да проучите допълнително каква е причината за този проблем. За да направите това, вж. раздела "Следващи стъпки" за още ресурси за отстраняване на неизправности.

Ако този метод не е успял да елиминира проблема и смятате, че ще се справите с отстраняването на неизправности за напреднали потребители, опитайте стъпките от раздела "Отстраняване на неизправности (за напреднали потребители)". Ако не се чувствате готови да опитате стъпките за отстраняване на неизправности от напреднали потребители, вж. раздела "Следващи стъпки".

Отстраняване на неизправности (за напреднали потребители)

Този раздел съдържа стъпки за отстраняване на неизправности с драйвери, предназначени за напреднали компютърни потребители. Започнете със стъпка 1.

Стъпка 1: Стартирайте Windows XP в безопасен режим

Стартирайте в безопасен режим, за да заобиколите типичните настройки и стартиращите програми на Windows, тъй като тези настройки и програми може да са засегнати от проблема. Отстраняването на неизправности в безопасен режим може да помогне за разрешаването на проблема.

За да стартирате компютъра в безопасен режим, следвайте тези стъпки:
 1. Рестартирайте компютъра. Натиснете клавиша F8 неколкократно, докато не видите екрана "Разширени опции на Windows".
 2. Използвайте клавишите със стрелки, за да изберете Безопасен режим с команден ред, и натиснете ENTER.
 3. Ако се появи покана да изберете версия на Windows, изберете правилната версия и натиснете ENTER.
Продължете към стъпка 2 за отстраняване на неизправности от напреднали потребители.

Стъпка 2: Използвайте функцията "Предишен драйвер"

Използвайте функцията "Предишен драйвер", за да отмените последствията от инсталиране на невалиден, неправилен или повреден драйвер на устройство, като върнете предишния инсталиран драйвер.

За да използвате функцията "Предишен драйвер", следвайте тези стъпки:
 1. Щракнете върху бутона Старт, след което изберете Изпълни.
 2. Копирайте и след това поставете (или напишете) следната команда в полето Отвори и натиснете ENTER:
  devmgmt.msc
 3. Разгънете съответната хардуерна категория, която съдържа проблемното устройство. Щракнете двукратно върху устройството, чийто драйвър искате да възстановите.
 4. Щракнете върху раздела Драйвер и щракнете върху Предишен драйвер.
 5. Рестартирайте компютъра.
Ако след рестартирането проблемът не се проявява, значи сте разрешили проблема. Ако проблемът все още е налице, продължете към стъпка 3 за отстраняване на неизправности от напреднали потребители.

Стъпка 3: Определете дали проблемът не е причинен от програма на друг производител

Изключете всички услуги, освен услугите на Microsoft, за да определите дали проблемът не е причинен от програма, помощна програма или услуга на друг производител. За целта изпълнете следните стъпки:
 1. Щракнете върху бутона Старт, след което изберете Изпълни.
 2. Копирайте и след това поставете (или напишете) следната команда в полето Отвори и натиснете ENTER:
  msconfig
 3. Щракнете върху раздела Общи, след това върху Селективно стартиране и изтрийте всички отметки, освен Зареждане на системните услуги.
 4. Щракнете върху раздела Услуги и след това върху Скриване на всички услуги на Microsoft.
 5. Щракнете върху Забраняване на всички.
 6. Натиснете OK и рестартирайте компютъра.
Ако Windows XP се зарежда, преминете към стъпка 4 за отстраняване на неизправности от напреднали потребители. Ако Windows XP не се зарежда, вж. раздела "Следващи стъпки".

Стъпка 4: Определете коя е програмата или помощната програма, която създава проблема

След като изключите всички услуги от други производители, включвайте стартовите програми и помощни програми една по една, за да изолирате тази, която може да причинява проблема с драйвера.

За да изолирате проблема, изпълнете следните стъпки:
 1. Щракнете върху бутона Старт, след което изберете Изпълни.
 2. Копирайте и след това поставете (или напишете) следната команда в полето Отвори и натиснете ENTER:
  msconfig
 3. Щракнете върху раздела Startup ("Стартиране").

  Тъй като може да се появят много програми, препоръчително е да определите програмата, причиняваща проблема, с помощта на следния процес на изключване:
  1. Изберете приблизително половината елементи от списъка, за да ги включите, след което щракнете върху OK.
  2. Рестартирайте компютъра.

   Забележка Ако Windows XP не се зареди, рестартирайте го в безопасен режим.
  3. Ако проблемът не е разрешен, ще разберете, че програмата, която създава проблема, е сред избраните от вас в стъпка a. Ако проблемът не се появи, значи програмата, която създава проблема, може да е сред онези, които не сте избрали в стъпка a. Продължете да изключвате програми по същия начин, докато идентифицирате програмата, която създава проблема, или докато не потвърдите, че конфликтът не е създаден от програма.
 4. Ако идентифицирате програма, която създава проблема, препоръчително е да я деинсталирате, ако не я използвате. Друг възможен вариант е да конфигурирате програмата така, че да не се зарежда автоматично при стартиране на компютъра.

  Забележка Може да се наложи да се свържете с производителя на софтуера за информация как да направите това.
Ако сте изолирали и идентифицирали програмата или помощната програма, която създава проблема, значи сте готови и не е необходимо да четете по-нататък тази статия. Ако не сте успели да идентифицирате програмата или помощната програма, която създава проблема, продължете към стъпка 5 за отстраняване на неизправности от напреднали потребители.

Стъпка 5: Определете дали проблемът не е причинен от услуга на друг производител

Забележка Ако забраните всички услуги на Microsoft и рестартирате компютъра, вие забранявате също и помощната програма "Възстановяване на системата" и ще загубите всички точки на възстановяване на системата. Поради тази причина не се препоръчва да забранявате всички услуги на Microsoft за отстраняване на проблеми с връзки.

Забранете всички услуги, за да определите дали проблемът е причинен от услуга на друг производител. За целта изпълнете следните стъпки:
 1. Щракнете върху бутона Старт, след което изберете Изпълни.
 2. Копирайте и след това поставете (или напишете) следната команда в полето Отвори и натиснете ENTER:
  msconfig
 3. Щракнете върху раздела Services ("Услуги"), деактивирайте всички услуги и натиснете OK.
 4. Рестартирайте компютъра.
Ако Windows XP се зарежда, преминете към стъпка 6 за отстраняване на неизправности от напреднали потребители. Ако Windows XP не се зарежда, вж. раздела "Следващи стъпки".

Стъпка 6: Определете коя е услугата, която създава проблема

След като изключите всички услуги, започнете да ги включвате една по една, за да опитате да изолирате услугата, която може да създава проблема с драйвера. За да изолирате проблемната услуга, изпълнете следните стъпки:
 1. Щракнете върху бутона Старт, след което изберете Изпълни.
 2. Копирайте и след това поставете (или напишете) следната команда в полето Отвори и натиснете ENTER:
  msconfig
 3. Щракнете върху раздела Services ("Услуги").
 4. Тъй като може да се появят много програми, препоръчително е да определите програмата, причиняваща проблема, с помощта на следния процес на изключване:
  1. Изберете приблизително половината елементи от списъка, за да ги включите, след което щракнете върху OK.
  2. Рестартирайте компютъра.

   Забележка Ако Windows XP не се зареди, рестартирайте го в безопасен режим.
  3. Ако проблемът не е разрешен, ще разберете, че услугата, която създава проблема, е сред избраните от вас в стъпка a. Ако проблемът не се появи, значи услугата, която създава проблема, е сред онези, които не сте избрали в стъпка a. Продължете да изключвате услуги по същия начин, докато идентифицирате услугата, която създава проблема, или докато не потвърдите, че конфликтът не е създаден от услуга.
 5. Ако идентифицирате услуга, която създава проблема, препоръчително е да я премахнете или забраните.

  Бележка За тази цел може да се наложи да се свържете с разработчика на програмата.
Ако сте изолирали и идентифицирали услугата, която създава проблема, значи сте готови и не е необходимо да четете по-нататък тази статия. Ако не сте, вж. раздела "Следващи стъпки".

СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ

Ако тези методи не са ви помогнали, може да помолите някой познат за помощ. Може да използвате и уеб сайта за услуги за поддръжка на клиентите на Microsoft, за да намерите други решения. Някои от услугите, които уеб сайта за услуги за поддръжка на клиентите на Microsoft предоставя, включват следните:
 • База знания за търсене: Търсене на информация за техническа поддръжка и инструменти за самостоятелна помощ за продукти на Microsoft.
 • Центрове за готови решения: Преглед на често задаваните въпроси за конкретен продукт и основните точки за поддръжка.
 • Други опции за поддръжка: Използване на интернет за задаване на въпрос, връзка с услугите за поддръжка на клиенти на MIcrosoft или предоставяне на обратна връзка.
Ако все още имате въпроси, след като използвате тези уеб сайтове на Microsoft, или ако не можете да намерите решение в уеб сайта на службите за поддръжка на Microsoft, щракнете върху следната връзка, за да се свържете с поддръжката:
http://support.microsoft.com/contactus?ln=bg#tab0

Допълнителна информация

За повече информация щракнете върху следните номера на статии, за да прегледате статиите в базата знания на Microsoft:
841567 При опит за инсталиране на PCI устройство се появява съобщение за грешка "Cannot install this hardware" ("Неуспешен опит за инсталиране на хардуера") или "An error occurred during the installation" ("Възникна грешка по време на инсталацията")
810882 Съобщение за грешка: Cannot install hardware. (Неуспешно инсталиране на хардуера.) An error occurred during the installation of the device (Възникна грешка по време на инсталацията на устройството)
319908 Информация за предназначени за Windows XP драйвери на хардуерни устройства
883259 Инсталиране и конфигуриране на Bluetooth устройства в Windows XP Service Pack 2
330181 Проблеми на Windows XP с повредени или несъвместими хардуерни устройства
Ако споменатите по-долу статии не помогнат за разрешаването на проблема или ако наблюдавате симптоми, които се различават от описаните в тази статия, потърсете допълнителна информация в базата знания на Microsoft. За търсене в базата знания на Microsoft посетете следния уеб сайт на Microsoft:
http://support.microsoft.com/?ln=bg
След това въведете текста на появилото се съобщение за грешка или описание на проблема в полето Търсене, след което щракнете върху Търси.
Забележка Това е статия "БЪРЗА ПУБЛИКАЦИЯ", създадена директно в рамките на организацията за поддръжка на Microsoft. Информацията, съдържаща се тук, се ограничава до съдържащото се в нея и е дадена в отговор на появили се проблеми. В резултат на краткия срок до тяхното предлагане, материалите може да съдържат печатни грешки и могат да бъдат преработвани във всеки момент без предизвестие. Вижте Условия на ползване за други съображения.

Свойства

ID на статията: 322205 - Последна рецензия: 23 август 2013 г. - Редакция: 1.0
Важи за:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Ключови думи: 
kbresolve kbexpertisebeginner kbceip kberrmsg kbdriver kbtshoot kbhardware kbhowto kbprb kbprod2web KB322205

Изпратете обратна информация

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com