A Windows XP rendszeren nem adhat hozzá nyomtatót, és nyomtatásisor-kezelővel kapcsolatos hibaüzenet jelenik meg

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 324757 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

A jelenség

A Windows XP rendszert futtató számítógépeken a következő tünetek bármelyikét tapasztalhatja:
 • A számítógép elindítását követően a következő hibaüzenet jelenik meg:
  A várólista-alrendszer kezelőalkalmazása hibába ütközött, ezért be kellett zárulnia.
 • Amikor megpróbálja elindítani a nyomtatásisor-kezelő szolgáltatást, a következő hibaüzenet jelenhet meg:
  A várólista-alrendszer kezelőalkalmazása hibába ütközött, ezért be kellett zárulnia.
 • Amikor megpróbálja leállítani a nyomtatásisor-kezelő szolgáltatást, a következő hibaüzenet jelenhet meg:
  A várólista-alrendszer kezelőalkalmazása hibába ütközött, ezért be kellett zárulnia.
 • Amikor a Start gombra, majd a Nyomtatók és faxok parancsra kattint, a következő hibaüzenet jelenhet meg:
  A várólista-alrendszer kezelőalkalmazása hibába ütközött, ezért be kellett zárulnia.
 • Amikor a Start gombra, majd a Nyomtatók és faxok parancsra kattint, hogy megtekinthesse a nyomtatókat, egyetlen nyomtató sem jelenik meg. Ez a probléma akkor is felléphet, ha rendelkezik telepített nyomtatóval.
 • Amikor a Nyomtató hozzáadása elemre kattint, illetve nyomtatni próbál, nem tudja hozzáadni a nyomtatót, és a következő hibaüzenet jelenhet meg:
  Nem lehet elvégezni a műveletet.

Oka

Ez akkor fordulhat elő, ha egy külső gyártótól származó nyomtatóillesztő vagy telepített szolgáltatás gátolja a nyomtatók hozzáadását, vagy ha egy külső gyártótól származó nyomtatóillesztő vagy szolgáltatás befolyásolja egy újonnan telepített nyomtató működését.

Ez a probléma léphet fel például akkor, ha a Lexmark vállalat LexBce Server nevű nyomtatószolgáltatása telepítését és futtatását követően új nyomtatót csatlakoztat a számítógéphez.

Ha azt szeretné, hogy kijavítsuk Ön helyett a problémát, ugorjon az „Automatikus javítás” című részhez. Ha a probléma javítását saját kezűleg kívánja elvégezni, ugorjon a „Kézi javítás” című részhez.

Automatikus javítás

A probléma automatikus javításához kattintson A probléma javítása hivatkozásra. Ezután kattintson a Futtatás gombra a Fájl letöltése párbeszédpanelen, és kövesse a varázsló lépéseit.

A probléma javítása
Microsoft javítás 50126Megjegyzés A javítás Egyszerű vagy Teljes módban is futtatható.

Az Egyszerű mód olyan módosításokat végez a nyomtatásisor-kezelőn, amelyek nem igényelnek további felhasználói módosításokat. A Teljes mód visszaállítja a nyomtatásisor-kezelőt az alapértelmezett beállításokra, és újra kell telepítenie a nyomtatókat.

Megjegyzés: Előfordulhat, hogy a varázsló csak angol nyelven jelenik meg. Az automatikus javítás azonban a Windows más nyelvi változatai esetében is használható.

Megjegyzés: Ha a jelen cikket nem azon a számítógépen tekinti meg, amelyen a problémát tapasztalja, mentse a javítást egy flash meghajtóra vagy CD lemezre, majd futtassa azon a számítógépen, amelyen a hiba jelentkezik.

Ugorjon a „Megoldódott a probléma?” című részhez.

Kézi javítás

Fontos: Az alábbi szakasz, módszer, illetve feladat a beállításjegyzék (korábbi nevén rendszerleíró adatbázis) módosítását is magában foglaló lépéseket tartalmaz. A beállításjegyzék helytelen módosítása azonban komoly problémákat okozhat, ezért ügyeljen az utasítások pontos betartására. A beállításjegyzékről módosítása előtt készítsen biztonsági másolatot, hogy szükség esetén visszaállíthassa azt. A beállításjegyzék biztonsági mentéséről és visszaállításáról a Microsoft Tudásbázis alábbi cikkében tájékozódhat:
322756 A beállításjegyzék biztonsági mentése és visszaállítása Windows XP rendszerben
Ha rendelkezik telepített Lexmark nyomtatóval, szükség esetén kezdje „A Lexmark nyomtatószolgáltatás kikapcsolása” szakasszal, és a probléma megoldásához kövesse sorrendben a hátralévő lépéseket. Ha nem rendelkezik telepített Lexmark nyomtatóval, ugorjon „A számítógép elindítása csökkentett módban” szakaszra, és a probléma megoldásához kövesse sorrendben a hátralévő lépéseket. A lépések egyszerűbb követhetősége érdekében célszerű először kinyomtatni ezt a cikket.

A Lexmark nyomtatószolgáltatás kikapcsolása

Ha Lexmark nyomtatószolgáltatás van telepítve a számítógépre, kapcsolja ki a LexBce Server szolgáltatást. Ehhez hajtsa végre az alábbi lépéseket:
 1. Kattintson a jobb gombbal a Start menü Sajátgép elemére, majd kattintson a Kezelés parancsra.
 2. Bontsa ki a Szolgáltatások és kiszolgálói alkalmazások elemet, majd kattintson a Szolgáltatások elemre.
 3. A részleteket megjelenítő ablaktáblán kattintson a jobb gombbal a LexBce Server elemre, majd kattintson a Tulajdonságok parancsra.
 4. Az Általános lapon az Indítás típusa listában kattintson a Letiltva elemre.
 5. Kattintson a Szolgáltatás állapota csoport Leállítás gombjára, majd az OK gombra.
 6. Kattintson a jobb gombbal a Print Spooler (Nyomtatásisor-kezelő) szolgáltatásra, majd kattintson az Indítás parancsra (amennyiben le van állítva a szolgáltatás).
 7. Lépjen ki a Számítógép-kezelés alkalmazásból.
Ellenőrizze, hogy ez megoldotta-e a problémát. Ha a probléma megoldódott, a fennmaradó lépéseket nem kell végrehajtania. Ha a probléma nincs megoldva, ugorjon „A számítógép elindítása csökkentett módban” szakaszra, és kövesse a hátralévő lépéseket.

A számítógép elindítása csökkentett módban

Csökkentett módban indítsa el a számítógépet, hogy eltávolíthassa a nyomtatásisor fájljait. Ehhez hajtsa végre az alábbi lépéseket:
 1. Indítsa újra a számítógépet, és az indítás során nyomja meg az F8 billentyűt a billentyűzeten. A több operációs rendszer elindítására konfigurált számítógépeken a Rendszerindító menü megjelenésekor nyomja meg az F8 billentyűt.
 2. A Windows – Speciális beállítások menü megjelenésekor jelölje ki a Csökkentett mód elemet, majd nyomja meg az ENTER billentyűt.
 3. Ha ismét megjelenik a Rendszerindító menü, és ki kell választania a számítógép operációs rendszerét, a nyílbillentyűk használatával válassza ki az operációs rendszert, majd nyomja meg az ENTER billentyűt.

  Megjegyzés A számítógép csökkentett módban való elindításával kapcsolatos további információkért kattintson a Start gombra, kattintson a Súgó és támogatás parancsra, írja be a csökkentett mód kifejezést a Keresés mezőbe, nyomja meg az ENTER billentyűt, majd kattintson A Windows elindítása csökkentett módban témakörre.

Most törölje a nyomtatási sor nyomtató- és illesztőprogram-fájljait

Csökkentett módban törölje a nyomtatási sor nyomtató- és illesztőprogram-fájljait. Ehhez indítsa el a Microsoft Windows Intéző alkalmazást, majd töröljön minden fájlt és mappát a következő két mappában (ahol a C: a Windows XP rendszert tároló meghajtót jelenti):
 • C:\Windows\System32\Spool\Printers
 • C:\Windows\System32\Spool\Drivers\w32x86

A következő lépésként módosítsa a beállításjegyzéket

Figyelmeztetés: A beállításszerkesztővel vagy más eszközzel helytelenül módosított beállításjegyzék komoly problémákat okozhat, amelyek akár az operációs rendszer újratelepítését is szükségessé tehetik. A Microsoft nem garantálja az ilyen jellegű problémák megoldhatóságát, ezért a beállításjegyzéket csak saját felelősségére módosítsa.

Először távolítsa el a Windows NT alkulcsokat

Távolítsa el a beállításjegyzékből a Windows NT x86 szolgáltatásalkulcsaira vonatkozó, potenciálisan problémákat okozó bejegyzéseket. Elképzelhető, hogy ezeket harmadik féltől származó nyomtatótelepítő programok telepítették, és ütközhetnek a nyomtatásisor-szolgáltatással. A következő lépések használatával megtarthat minden, a számítógépen a Windows rendszerrel együtt beállított illesztőprogramot, nyomtatási sort és beállításjegyzék-bejegyzést, az esetlegesen problémákat okozókat pedig eltávolíthatja.
 1. Indítsa el a Beállításszerkesztőt. Ehhez kattintson a Start menü Futtatás parancsára, írja be a regedit parancsot a Megnyitás mezőbe, majd kattintson az OK gombra.
 2. Keresse meg és bontsa ki a következő beállításkulcsot:
  HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Print\Environments\Windows NT x86
  Tekintse meg az alkulcsok (almappák) listáját. Csak a következő alkulcsokat szabad tartalmaznia:
  • Drivers
  • Print Processors
 3. Ha olyan alkulcsok is láthatók, amelyek a 2. lépésben nincsenek felsorolva, hajtsa végre az alábbi műveleteket:
  1. Kattintson a Fájl menü Exportálás parancsára.
  2. A Fájlnév mezőbe írja be a kulcshoz használni kívánt nevet (például WindowsNTx86BeállKulcs), majd kattintson a Mentés lehetőségre.

   MegjegyzésA
   HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Print\Environments\Windows NT x86
   beállításkulcs ezen biztonsági másolatának használatával visszaállíthatja a kulcsot, ha az eljárás befejezését követően problémát tapasztal.
  3. Töröljön minden olyan alkulcsot, amely nincs felsorolva a 2. lépésben. Ehhez kattintson egyenként a jobb gombbal a listán nem szereplő alkulcsokra, majd válassza a Törlés parancsot. Amikor a számítógép a törlési parancs megerősítését kéri, kattintson az Igen gombra.

Második lépésben távolítsa el a nyomtató-illesztőprogramokhoz tartozó beállításjegyzék-bejegyzéseket

Távolítsa el a potenciálisan problémákat okozó nyomtatóillesztőprogram-alkulcsokat, amelyek ütközhetnek a használni kívánt nyomtatóval. Elképzelhető, hogy ezeket harmadik féltől származó nyomtatótelepítő-programok telepítették. A következő lépések használatával megtarthatja a számítógépen a Windows rendszerrel együtt beállított nyomtató-illesztőprogramot és beállításjegyzék-bejegyzéseket, az esetlegesen problémákat okozókat pedig eltávolíthatja.
 1. Indítsa el a Beállításszerkesztőt, ha az nem fut. Ehhez kattintson a Start menü Futtatás parancsára, írja be a regedit parancsot a Megnyitás mezőbe, majd kattintson az OK gombra.
 2. Keresse meg és bontsa ki a következő beállításkulcsot:
  HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Print\Environments\Windows NT x86\Drivers
  A számítógépre telepített nyomtató-illesztőprogramok beállításjegyzék-bejegyzései a Version-x alkulcs(ok) alatt találhatók, ahol x egy szám (általában 2 vagy 3).
 3. Exportálja a Version-x alkulcso(ka)t. Ehhez hajtsa végre az alábbi lépéseket:
  1. Kattintson a Fájl menü Exportálás parancsára.
  2. A Fájlnév mezőbe írja be a kulcshoz használni kívánt nevet (például nyomtató-illesztőprogram), majd kattintson a Mentés gombra.
 4. Bontsa ki a Version-x alkulcso(ka)t, majd törölje a nyomtatóillesztők bejegyzéseit. Ehhez kattintson egyenként jobb gombbal a nyomtatóillesztők alkulcsaira, majd válassza a Törlés parancsot. Amikor a számítógép a törlési parancs megerősítését kéri, kattintson az Igen gombra.

Harmadik lépésben távolítsa el az alapértelmezett nyomtatásfigyelőhöz tartozó beállításjegyzék-bejegyzéseket

Távolítsa el a potenciálisan problémákat okozó nyomtatásfigyelő-alkulcsokat, amelyek ütközhetnek a használni kívánt nyomtatóval. Elképzelhető, hogy ezeket harmadik féltől származó nyomtatótelepítő-programok telepítették. A következő lépések használatával megtarthatja a Windows rendszerrel együtt beállított nyomtatásfigyelőket és beállításjegyzék-bejegyzéseket, az esetlegesen problémákat okozókat pedig eltávolíthatja.
 1. Indítsa el a Beállításszerkesztőt, ha az nem fut. Ehhez kattintson a Start menü Futtatás parancsára, írja be a regedit parancsot a Megnyitás mezőbe, majd kattintson az OK gombra.
 2. Keresse meg és bontsa ki a következő beállításkulcsot:
  HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Print\Monitors
  Tekintse meg az alkulcsok listáját. Csak a következő alkulcsokat szabad tartalmaznia az alapértelmezett nyomtatásfigyelőkhöz:
  • BJ Language Monitor
  • Local Port
  • PJL Language Monitor
  • Standard TCP/IP Port
  • USB Monitor
 3. Ha olyan alkulcsok is láthatók, amelyek a 1. lépésben nincsenek felsorolva, hajtsa végre az alábbi műveleteket:
  1. Kattintson a Fájl menü Exportálás parancsára.
  2. A Fájlnév mezőbe írja be a kulcshoz használni kívánt nevet (például FigyelőBeállKulcs), majd kattintson a Mentés gombra.

   MegjegyzésA
   HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Print\Monitors
   beállításkulcs ezen biztonsági másolatának használatával visszaállíthatja a kulcsot, ha az eljárás befejezését követően problémát tapasztal.
  3. Töröljön minden olyan alkulcsot, amely nincs felsorolva a 2. lépésben. Ehhez kattintson egyenként a jobb gombbal a listán nem szereplő alkulcsokra, majd válassza a Törlés parancsot. Amikor a számítógép a törlési parancs megerősítését kéri, kattintson az Igen gombra.
 4. Zárja be a Beállításszerkesztőt.
 5. Ha számítógéphez nyomtató van csatlakoztatva, válassza le a nyomtatókábelt a számítógépről, majd indítsa újra a számítógépet.

Most ellenőrizze, hogy a nyomtatásisor-kezelő szolgáltatás fut-e

Ellenőrizze, hogy a nyomtatásisor-kezelő szolgáltatás fut-e. Ehhez hajtsa végre az alábbi lépéseket:
 1. Kattintson a jobb gombbal a Start menü Sajátgép elemére, majd kattintson a Kezelés parancsra.
 2. Bontsa ki a Szolgáltatások és kiszolgálói alkalmazások elemet, majd kattintson a Szolgáltatások elemre.
 3. A részleteket tartalmazó ablaktáblán kattintson a jobb gombbal a Nyomtatásisor-kezelő szolgáltatásra, majd kattintson az Indítás parancsra (amennyiben le van állítva a szolgáltatás).
 4. Lépjen ki a Számítógép-kezelés alkalmazásból.
Ha nem tudja elindítani a Nyomtatásisor-kezelő szolgáltatást, kövesse a Microsoft Tudásbázis következő cikkének lépéseit a Nyomtatásisor-kezelő szolgáltatás elindításához:
919750 Windows XP-alapú számítógépeken nyomtatással, nyomtatóikonok megjelenítésével és nyomtató-hozzáadással kapcsolatos hibák merülnek fel, illetve ezekkel kapcsolatos hibaüzenetek jelennek meg, a nyomtatásisor-kezelő szolgáltatás pedig nem működik megfelelően

Végül adjon hozzá egy nyomtatót, és nyomtasson tesztoldalt

Ha rendelkezik csatlakoztatott nyomtatóval, csatlakoztassa ismét a nyomtatókábelt a számítógéphez, telepítse a nyomtatót úgy, hogy a Nyomtató hozzáadása varázsló használatával hozzáadja azt a számítógéphez, majd próbáljon meg kinyomtatni egy tesztoldalt. A kívánt nyomtató telepítéséhez kövesse az alábbi lépéseket:
 1. Kattintson a Start menü Nyomtatók és faxok parancsára.
 2. Kattintson a Nyomtató hozzáadása hivatkozásra. Ekkor elindul a Nyomtató hozzáadása varázsló.
 3. A használni kívánt nyomtató telepítéséhez kövesse a varázsló képernyőn megjelenő utasításait.
 4. Egy tesztoldal nyomtatásával meggyőződhet arról, hogy a nyomtató helyesen működik.
Ha továbbra sem tud nyomtatni, vagy ha továbbra is a nyomtatásisor-kezelővel kapcsolatos hibaüzenetek jelennek meg, akkor tekintse meg a „Megoldódott a probléma?” című részt.

Speciális hibaelhárítási lépések

Figyelmeztetés: A beállításszerkesztővel vagy más eszközzel helytelenül módosított beállításjegyzék komoly problémákat okozhat, amelyek akár az operációs rendszer újratelepítését is szükségessé tehetik. A Microsoft nem garantálja az ilyen jellegű problémák megoldhatóságát, ezért a beállításjegyzéket csak saját felelősségére módosítsa.

Az alábbi lépések elhárítják azt a problémát, amely következtében a Nyomtatásisor-kezelő szolgáltatás nem indul el, a képernyőn pedig távoli eljáráshívással (RPC) kapcsolatos hibaüzenetek jelennek meg abban az esetben, ha Lexmark nyomtatóillesztők vannak telepítve a számítógépre.

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor a Print Spooler (Nyomtatásisor-kezelő) szolgáltatás nem indul el a LexBce Server szolgáltatás kikapcsolását és a Lexmark nyomtató-illesztőprogramok eltávolítását követően. Ez akkor történhet meg, amikor a Print Spooler (Nyomtatásisor-kezelő) szolgáltatás függ a LexBce Server szolgáltatástól. Ahhoz, hogy a függőséget eltávolítsa, és a Nyomtatásisor-kezelő szolgáltatást csak a távoli eljáráshívás (RPC) szolgáltatástól tegye függővé, kövesse az alábbi lépéseket:
 1. Indítsa el a Beállításszerkesztőt. Ehhez kattintson a Start menü Futtatás parancsára, írja be a regedit parancsot a Megnyitás mezőbe, majd kattintson az OK gombra.
 2. Törölje a LexBce Server szolgáltatást. Ehhez törölje a következő beállításkulcsot:
  HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LexBces
 3. Győződjön meg arról, hogy a Print Spooler (Nyomtatásisor-kezelő) szolgáltatás működése csak az RPC szolgáltatástól függ. Ehhez hajtsa végre az alábbi lépéseket:
  1. Keresse meg, majd kattintson a következő beállításkulcsra:
   HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Spooler
  2. Amennyiben a DependOnService elem értéke RPCSS és LexBce, a jobb oldali ablaktáblában kattintson a jobb gombbal a DependOnService elemre, majd válassza a Módosítás parancsot.
  3. Az Érték mezőből törölje a LexBce karakterláncot, majd kattintson az OK gombra.
 4. Zárja be a Beállításszerkesztőt.
 5. Indítsa újra a Nyomtatásisor-kezelő szolgáltatást. Ehhez hajtsa végre az alábbi lépéseket:
  • Kattintson a Start menü Futtatás parancsára, írja be a Megnyitás mezőbe a net stop spooler parancsot, és kattintson az OK gombra.
  • Kattintson a Start menü Futtatás parancsára, írja be a Megnyitás mezőbe a net start spooler parancsot, és kattintson az OK gombra.
Ellenőrizze, hogy ez megoldotta-e a problémát. Ha a probléma nem oldódott meg, tekintse meg a „Megoldódott a probléma?” című részt.

Megoldódott a probléma?

Ellenőrizze, hogy megszűnt-e a hiba. Ha a probléma megoldódott, nem kell továbbolvasnia ezt a cikket. Ha a fenti módszerek egyike sem működött, a problémára további megoldásokat kereshet a Microsoft ügyfélszolgálatának webhelyén. Néhány a Microsoft ügyfél-támogatási szolgálatának webhelye által nyújtott szolgáltatások közül:
 • Kereshető tudásbázis: Műszaki tanácsadási információkat és Microsoft-termékekhez készült segédeszközöket kereshet.
 • Megoldásközpontok: Megtekintheti az egyes termékekkel kapcsolatos gyakori kérdéseket és az azokra adott válaszokat.
 • Microsoft ügyfél-támogatási hírcsoportok: Kapcsolatfelvétel más felhasználókkal és MVP szakemberekkel (MVP: Most Valuable Professional, a Microsoft technológiáiban jártas szakértő).
 • Egyéb támogatási lehetőségek: Kérdések feltevése a weben keresztül, telefonos kapcsolatfelvétel az ügyfél-támogatási szolgáltatással, illetve visszajelzés küldése.
 • Ha a probléma továbbra is fennáll, lépjen kapcsolatba a támogatási szolgálattal.

További információ

A Windows XP rendszer nyomtatással kapcsolatos hibáinak elhárításáról további információt a Microsoft Tudásbázis következő cikkeiben talál a cikkek számára kattintva:
314085 Általános nyomtatási problémák megoldása a Windows XP rendszerben
A cikkben említett, külső gyártóktól származó termékek a Microsofttól független gyártók termékei, amelyek teljesítményére és megbízhatóságára a Microsoft sem törvényi, sem másféle garanciát nem vállal.

A Windows Vista rendszeren jelentkező nyomtatási problémákkal kapcsolatban segítségért látogassa meg a Microsoft következő weblapját:
Megjegyzés: Ez egy „GYORS KÖZZÉTÉTELŰ” cikk, amelyet maga Microsoft támogatási csoportja készített. A benne fogalt információkat a jelentkező problémákra válaszul, az adott állapotukban biztosítjuk. Az anyagok a közzétételük gyorsaságából következően tartalmazhatnak sajtóhibákat, illetve külön értesítés nélkül bármikor átdolgozáson eshetnek át. További tudnivalók olvashatók a felhasználási feltételek között.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 324757 - Utolsó ellenőrzés: 2011. október 28. - Verziószám: 11.0
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows XP Professional
 • Microsoft Windows XP Home Edition
Kulcsszavak: 
kbfixme kbmsifixme kbtshoot kbresolve kbregistry kb3rdparty kbenv kbprint kbdriver kberrmsg kbprb KB324757
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com