Lejátszással kapcsolatos hibák elhárítása a Windows Media Player 9 programban

A cikk fordítása A cikk fordítása
Cikk azonosítója: 811982 - A cikkben érintett termékek listájának megtekintése.
Az összes kibontása | Az összes összecsukása

A lap tartalma

Összefoglaló

Ez a lépésenkénti útmutató leírja, hogyan háríthatók el a lejátszással kapcsolatos problémák a Microsoft Windows Media Player 9 programban.

Hang és videó lejátszásával kapcsolatos hibák elhárítása

A Windows Media Player 9 program lejátszással kapcsolatos problémáit többnyire a következők okozzák:
 • Sérült adathordozó. A sérült médiafájlok hibás lejátszást eredményezhetnek: hiányozhat a hang vagy a kép, illetve leállhat vagy szaggatott lehet a lejátszás.
 • Sérült kodekek. A kodekek a hang- és videofájlok tömörítésére és kibontására szolgáló programok. A sérült kodekek lejátszási hibákat okozhatnak. Hiányozhat a hang vagy a kép, szokatlanul gyorssá vagy lassúvá válhat a lejátszás, illetve torzulhat a kép (vonalak jelenhetnek meg benne).
Mivel mind a két probléma hasonló tünetekkel járhat, el kell tudnia különítenie az okokat egymástól.

Mivel az egyes fájlformátumok számos különböző kodekkel tömöríthetők, próbálkozzon meg több azonos formátumú fájl lejátszásával: olyanokéval, amelyek a problémát okozó fájllal megegyező kodeket használnak, illetve olyanokéval, amelyek attól eltérőt. Próbáljon meg lejátszani egy teljesen eltérő formátumú médiafájlt is.

Egy .wmv kiterjesztésű videofájl például két eltérő kodeket használhat: MPEG Layer-3 (mp3) hangkodeket és MPEG4 videokodeket. Ha a .wmv kiterjesztésű videofájlnál hanglejátszási problémák merülnek fel, de más MP3-fájlok lejátszása nem okoz gondot, akkor elképzelhető, hogy a fájl sérült. Ha más MP3-fájlok lejátszása is hibás, akkor valószínű, hogy a kodek sérült.

Tesztelje a fájl lejátszhatóságát az Mplayer2.exe programmal. Az Mplayer2.exe program a C:\Program Files\Windows Media Player mappában található. Mivel a két lejátszó használ közös összetevőket (például DirectShow), és mivel az MPlayer2 felépítése kevésbé összetett a Media Player 9 programénál, ezzel a módszerrel jól tesztelhető az adott fájl alapvető működése. A zenei CD-k és a DVD-k kivételével a Media Player 9 programban rendelkezésre álló formátumok mindegyike tesztelhető az MPlayer2 lejátszóban.

Forgatókönyvek

A legtöbb esetben a helyi lejátszás hibáinak elhárításához próbálja meg elkülöníteni a hibamentesen lejátszható fájlokat és azokat, amelyek nem játszhatók le megfelelően. Ha egyes fájltípusokat le tud játszani, másokat viszont nem, elképzelhető, hogy egy kodek sérült. A lejátszás teszteléséhez használjon olyan fájlt, amelyről biztosan tudja, hogy sérülésmentes. A Windows Media Player által támogatott multimédia-fájlformátumokhoz kapcsolódó további tudnivalókat és hibaelhárításhoz letölthető sérülésmentes mintafájlokat a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
316992 A Windows Media Player multimédiafájl-formátumai
Ha a biztosan sérülésmentes fájl hiba nélkül lejátszható, a lejátszani kívánt fájl sérült, vagy a kodek nem támogatott.

Egyes médiafájlokhoz külső gyártóktól származó kodekek (például DivX) szükségesek, amelyeket lejátszás előtt telepíteni kell. Előfordulhat, hogy egy külső gyártótól származó kodek magasabb prioritással telepíti magát, mint a számítógépen már telepített kodekek. Korábban működő médiafájlok lejátszása emiatt hibába ütközhet. Elképzelhető, hogy egyes videofájlok esetén csupán a hangot játssza le a program, a képet nem. Az is lehet, hogy a kép fejjel lefelé, vagy más módon sérülve jelenik meg. Ilyenkor próbálja meg eltávolítani a külső gyártótól származó kodeket.

Próbáljon meg lejátszani egy a problémát okozó fájllal megegyező, majd egy attól eltérő formátumú sérülésmentes fájlt. Hibaelhárításhoz mintaként használható sérülésmentes videofájlok letöltéséhez kattintson a cikkben korábban szereplő cikkszámra.

Ha több videoformátumot tesztelve megállapíthatja, hogy csak egyetlen fájltípusnál lép fel hiba, akkor lehet, hogy azt a kodek problémája okozza. Kodekkel kapcsolatos problémák esetén próbálja meg újratelepíteni a Windows Media Player programot.

Ha egyetlen videofájl lejátszása sem sikerül, lehet, hogy a problémát a DirectX vagy egy képernyőillesztő okozza. A DirectX vagy a képernyőillesztő által okozott problémák felderítéséhez válassza a Start menü Futtatás parancsát, írja be a DXDiag parancsot a Megnyitás mezőbe, majd kattintson az OK gombra. Kattintson a Képernyő fülre, majd A DirectDraw tesztelése gombra.

Ha a DirectX tesztelése sikeres, lehet, hogy frissítenie kell a képernyőillesztőket. Ha a DirectX tesztelése hibát jelez, lehet, hogy le kell töltenie és telepítenie kell a DirectX legfrissebb verzióját. További információt a DirectDraw hibáinak elhárításáról a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
190900 DirectX: A DirectX diagnosztikai eszköz ismertetése (Előfordulhat, hogy a hivatkozás részben vagy teljes egészében angol nyelvű tartalomra mutat.)


A távoli médiafájlok hibaelhárítása hasonló a helyi médiafájlok hibáinak elhárításához. A helyi médiafájlok lejátszásával kapcsolatos hibaelhárítási lépések mindegyike vonatkozik erre az esetre is. Távoli médiafájlok vagy médiafolyamfájlok hibáinak elhárításakor győződjön meg arról, hogy a számítógépen megfelelően működik az internetkapcsolat, és hogy a médiafájlt tároló webhely elérhető. Ha külső gyártótól származó tűzfalprogramot használ, kapcsolja azt ki.

A médiafolyamfájlok tesztelésére az MPlayer2 lejátszót használhatja. Ehhez indítsa el az MPlayer2 programot (a C:\Program Files\Windows Media Player mappában található). Válassza a Fájl menü Megnyitás parancsát, majd írja be a médiafolyamfájl URL-címét a Megnyitás mezőbe.

Megjegyzés: Ha a médiafolyamfájlt a Windows Media Player lejátszóban szeretné lejátszani, válassza az Eszközök menü Beállítások parancsát, majd kattintson a Hálózat fülre. Győződjön meg arról, hogy a Multicast, UDP, TCP és HTTP jelölőnégyzet be van jelölve.

Áttekintés:

A hang- és videolejátszás hibáinak elhárításakor vegye figyelembe a következőket:
 • Próbáljon meg lejátszani több, eltérő formátumú fájlt.
 • Egyes fájlok megfelelő működéséhez külső gyártótól származó kodek szükséges.
 • Egyes, külső gyártótól származó kodekek hibát okozhatnak a meglévő kodekek működésében.
 • Győződjön meg arról, hogy a képernyő- és audio-illesztőprogramok a lehető legfrissebbek.

Zenei CD-k lejátszásával kapcsolatos hibák elhárítása

Alapértelmezés szerint a zenei CD-k lejátszása digitálisan történik. Régebbi számítógépeken ez problémákat okozhat. Jellemző hiba a gyenge lejátszási minőség, az akadozó hang és a számítógép váratlan leállása. Ezeket a problémákat többnyire hardvererőforrás-ütközések okozzák. Az ütközések a digitális lejátszás közben egyszerre használt hardvereszközök túl nagy száma miatt alakulnak ki.

Mielőtt elkezdi a zenei CD lejátszásával kapcsolatos hibaelhárítási folyamatot, győződjön meg arról, hogy képes más helyi médiafájlok (például a C:\WINDOWS\Media könyvtárban található .wav vagy .mid kiterjesztésű hangfájlok) lejátszására. Ha a Media Player nem képes más helyi médiafájlok megfelelő lejátszására, az erre vonatkozó hibaelhárítást végezze el a zenei CD-k lejátszására vonatkozó hibaelhárítási folyamat indítása előtt.

Forgatókönyvek

Ha a zenei CD-k lejátszása hibába ütközik, próbálkozzon meg több különböző zenei CD lejátszásával. Ha a problémás CD-lemez írott (CD-író használatával létrehozott) CD-R- vagy CD-RW-lemez, próbálkozzon meg boltban vásárolt zenei CD lejátszásával. Elképzelhető, hogy az írott CD-lemez nem teljesen kompatibilis a CD-ROM-meghajtóval, vagy más hibája van.

Ha ezután is hibákat tapasztal a digitális lejátszás alatt, kapcsolja be a hibajavítási szolgáltatást. Ehhez válassza a Windows Media Player Eszközök menüjének Beállítások parancsát, majd kattintson az Eszközök fülre. Kattintson a CD-ROM-meghajtóra, majd a Tulajdonságok gombra. Jelölje be a Hibajavítással jelölőnégyzetet a Lejátszás területen.

A lejátszás rossz minőségét az SRS WOW effektusok vagy a Hangszínszabályzó alapértelmezett értékeinek túlzott megváltoztatása is okozhatja. Ha rossz a lejátszás minősége, kapcsolja ki ezeket a szolgáltatásokat. A hangeffektusoknak a kikapcsolásához a következőket kell tennie:
 1. Kattintson a Most játszott elemre.
 2. Mutasson a Nézet menü Bővítmények pontjára, majd kattintson a Grafikus hangszínszabályzó parancsra.
 3. Kattintson a Bővítmények ablaktáblában a Kikapcsolás hivatkozásra.
 4. Mutasson a Nézet menü Bővítmények pontjára, majd kattintson az SRS Wow effektusok parancsra.
 5. Kattintson a Bővítmények ablaktábla Kikapcsolás elemére.
Ha javul a hang minősége, kapcsolja vissza a szolgáltatásokat, de állítsa vissza a beállítások alaphelyzetét mielőtt további módosításokat végezne.

A digitális hanglejátszás problémáit hardvererőforrás-ütközések is okozhatják. Győződjön meg arról, hogy a hardvereszközök nem használnak közös megszakításkérelmi vonalat (IRQ). Az IRQ-beállítások megtekintéséhez hajtsa végre a következő lépéseket:

Megjegyzés: Mivel az egyes számítógépeken a Microsoft Windows operációs rendszer eltérő verziói működhetnek, az itt ismertetett eljárás a különböző számítógépek esetén más és más lehet. Ha az eljárás más, a megfelelő lépések végrehajtásához tekintse meg az adott termék dokumentációját.
 1. Kattintson jobb gombbal a Sajátgép ikonra, majd válassza a Tulajdonságok parancsot.
 2. Kattintson a Hardver fülre, majd az Eszközkezelő gombra.
 3. Válassza a Nézet menü Erőforrások típus szerint parancsát.
 4. Bontsa ki a Megszakításkérés (IRQ) elemet.
Ha a CD-ROM-meghajtó IDE-vezérlője (ez általában a másodlagos IDE-csatorna, de lehet az elsődleges is) közös IRQ-vonalat használ az audio-illesztőprogrammal, nem mozgathatóak közöttük adatok olyan eredményesen, mintha a két eszköz különböző IRQ-vonalat használna. Ez a lejátszás gyenge minőségét eredményezheti.

Ha nem szeretné használni a képi megjelenítéseket és a Media Player más bővítményeit, analóg lejátszással is kiküszöbölheti a digitális hanglejátszás problémáit. Ez kevésbé veszi igénybe a számítógép hardvereszközeit. Ha ki szeretné kapcsolni a CD-ROM-meghajtó digitális hanglejátszási szolgáltatását, hajtsa végre az alábbi lépéseket:
 1. Válassza a Start menü Vezérlőpult parancsát, majd kattintson a Teljesítmény és karbantartás, ezt követően pedig a Rendszer elemre.
 2. Kattintson a Hardver fülre, majd az Eszközkezelő gombra.
 3. Bontsa ki a DVD/CD-ROM-meghajtók elemet, kattintson jobb gombbal a CD-ROM-meghajtóra, majd válassza a Tulajdonságok parancsot.
 4. Törölje a jelet a Zenei CD digitális lejátszásának engedélyezése a CD-ROM-eszközre jelölőnégyzetből, majd kattintson az OK gombra.
 5. Az Eszközkezelő ablak bezárásához válassza a Fájl menü Kilépés parancsát.
Megjegyzés: Egyes CD-ROM-eszközök nem támogatják ezt a szolgáltatást.

Megjegyzés: Ahhoz, hogy az analóg lejátszás megfelelően működjön, közvetlen kábelnek kell összekötnie a CD-ROM-meghajtót a hangkártyával a számítógépen belül. Ha nincs ilyen kábel, a meghajtó lejátssza ugyan a CD-lemezt, de hang nem lesz hallható.

Áttekintés:

A zenei CD-k lejátszási hibáinak elhárításakor vegye figyelembe a következőket:
 • A zenei CD-k hibaelhárításának megkezdése előtt győződjön meg arról, hogy a helyi lejátszás működik.
 • Kapcsolja be a hibajavítási szolgáltatást a CD-ROM-meghajtóhoz a Windows Media Player programban.
 • A hardvererőforrás-ütközések a zenei CD gyenge minőségű lejátszását vagy a lejátszás teljes hiányát eredményezhetik. A hardvererőforrás-ütközések azonosításához használja az Eszközkezelőt.
 • Ha nem akar képi megjelenítéseket vagy bővítményeket használni, válassza az analóg lejátszást.

DVD-lemez lejátszásával kapcsolatos hibák elhárítása

Alapértelmezés szerint a Media Player 9 nem rendelkezik DVD-dekódolási képességekkel. A DVD-lemezek Media Player 9 programban történő lejátszásához telepítenie kell egy külső gyártótól származó dekódert. Ha a külső gyártótól származó DVD-dekóder nem képes a DVD-lemez lejátszására, a Media Player 9 sem képes arra. A legtöbb DVD-lemezzel kapcsolatos probléma megoldható a külső gyártótól származó DVD-szoftver eltávolításával, majd újratelepítésével, illetve a képernyő- vagy audio-illesztőprogramok frissítésével.

Ha ellenőrizni szeretné, hogy telepítve van-e külső gyártótól származó DVD-dekóder a számítógépen, válassza a Start menü Futtatás parancsát, ezután írja a dvdupgrd /detect parancsot a Megnyitás mezőbe, majd kattintson az OK gombra. Ekkor egy párbeszédpanelben megjelennek a telepített DVD-dekóderek.

Megjegyzés: Ha több DVD-dekóder (más néven MPEG-2-dekóder) van telepítve a számítógépen, hibákat tapasztalhat a DVD-lemezek lejátszásakor. A probléma kiküszöbölésére egy kivételével távolítsa el az összes DVD-dekódert a számítógépről a Vezérlőpult Programok telepítése és törlése eszközének segítségével.

Áttekintés:

A DVD-lemezek lejátszási hibáinak elhárításakor vegye figyelembe a következőket:
 • A DVD-lemezek lejátszásához külső gyártótól származó DVD-dekódert kell telepítenie a számítógépre.
 • Ha a dekóderhez tartozó külső gyártótól származó program nem képes a DVD-lemez lejátszására, a Media Player 9 sem képes arra.
 • Ha tudni szeretné, hogy telepítve van-e külső gyártótól származó DVD-dekóder a számítógépen, válassza a Start menü Futtatás parancsát, ezután írja a dvdupgrd/detect parancsot a Megnyitás mezőbe, majd kattintson az OK gombra.

Hivatkozások

A Windows Media Player for Windows XP által támogatott kodekekről további tudnivalókat a Microsoft Tudásbázis következő cikkében talál a cikk számára kattintva:
291948 A Windows Media Player for Windows XP által támogatott kodekek


A Windows Media Player programmal kapcsolatban részletesebb tudnivalókat a program súgójában talál.

További támogatási forrásokat a Súgó és támogatás webhely Windows Media Player programra vonatkozó oldalain talál, a következő hivatkozásra kattintva: http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/hu/
A cikkben említett, harmadik féltől származó termékek a Microsofttól független gyártók termékei. A Microsoft sem közvetve, sem más módon nem vállal szavatosságot ezen termékek teljesítményére és megbízhatóságára vonatkozóan.

Tulajdonságok

Cikk azonosítója: 811982 - Utolsó ellenőrzés: 2007. december 6. - Verziószám: 1.4
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:
 • Microsoft Windows Media Player 9 Series
Kulcsszavak: 
kbinfo KB811982
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.

Visszajelzés küldése

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com