Használja a rendszerfájl-ellenőrző eszközt a hiányzó vagy sérült rendszerfájlok hibaelhárításához

A cikk fordítása A cikk fordítása
A rendszerfájl-ellenőrző eszköz lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megkeressék és megjavítsák a hiányzó vagy sérült Windows rendszerfájlokat. A cikk a hiányzó vagy sérült rendszerfájloknak a rendszerfájl-ellenőrző eszközzel (SFC.exe) Windows 8.1, Windows 8, Windows 7 vagy Windows Vista rendszerben történő hibaelhárítását ismerteti. Ha a Windows erőforrás-védelem (WRP) egy fájlja hiányzik vagy sérült, előfordulhat, hogy a Windows a várttól eltérő módon működik. Lehetséges például, hogy néhány Windows-funkció nem működik, vagy a Windows összeomlik.

A rendszerfájl-ellenőrző eszköz (SFC.exe) futtatása

Ezt a következőképpen teheti meg:
 1. Nyisson meg egy emelt szintű parancssort. Végezze az alábbi lépéseket a használt operációs rendszertől függően:
  Windows 8.1 és Windows 8
  A kép összecsukásaA kép kibontása
  Pöccintsen befelé a képernyő jobb széléről, majd koppintson a Keresés lehetőségre. Egér használata esetén mutasson a képernyő jobb alsó sarkába, majd kattintson a Keresés elemre. Gépelje be a Parancssor kifejezést a Keresés mezőbe, kattintson a jobb gombbal a Parancssor elemre, majd kattintson a Futtatás rendszergazdaként parancsra. Ha a rendszer rendszergazdai jelszót vagy megerősítést kér, írja be a jelszót vagy kattintson az Engedélyezés gombra.
  A kép összecsukásaA kép kibontása
  Az adott lépést bemutató képernyőkép.
  A kép összecsukásaA kép kibontása
  Windows 7 és Windows Vista
  A kép összecsukásaA kép kibontása
  Ehhez kattintson a Start gombra, írja be a Parancssor vagy a cmd parancsot a Keresés mezőbe, kattintson a jobb gombbal a Parancssor elemre, majd kattintson a Futtatás rendszergazdaként parancsra. Ha a rendszer rendszergazdai jelszót vagy megerősítést kér, írja be a jelszót vagy kattintson az Engedélyezés gombra.
  A kép összecsukásaA kép kibontása
  Az adott lépést bemutató képernyőkép.
  A kép összecsukásaA kép kibontása
 2. A parancssorba írja be a következő parancsot, és nyomja le az ENTER billentyűt:
  sfc /scannow
  A kép összecsukásaA kép kibontása
  A screenshot for this step.


  A rendszer az sfc /scannow parancs megadásakor minden védett rendszerfájlt átvizsgál, és közben az esetlegesen sérült fájlokat felülírja a %WinDir%\System32\dllcache helyen található tömörített mappában lévő gyorsítótárban tárolt példánnyal.
  A %WinDir% helyfoglaló a Windows operációs rendszer telepítési mappáját jelöli. Ez lehet például a C:\Windows mappa.

  Megjegyzés: Ne zárja be ezt a parancsablakot, amíg az ellenőrzés 100%-ban be nem fejeződik. A vizsgálat eredménye a folyamat befejezése után megjelenik.
 3. A folyamat végén az alábbi hibaüzenetekhez hasonló üzenetek egyike jelenhet meg:
  • A Windows Resource Protection nem talált integritási szabálysértést.

   Ez azt jelenti, hogy a rendszerben nincsenek hiányzó vagy sérült fájlok.
  • A Windows Resource Protection nem tudta végrehajtani a kért műveletet.

   A probléma megoldásához futtassa a rendszerfájl-ellenőrző eszközt csökkentett módban, és győződjön meg róla, hogy a PendingDeletes és PendingRenames mappa megtalálható a %WinDir%\WinSxS\Temp könyvtáron belül.
  • A Windows Resource Protection sérült fájlokat találat, és azokat sikeresen kijavította. A részletekért tekintse meg a CBS.Log fájlt a %WinDir%\Logs\CBS\CBS.log. elérési helyen

   A rendszerfájl-ellenőrzővel elvégezhető átvizsgálásra és helyreállításra vonatkozó bővebb információkért lásd: A rendszerfájl-ellenőrző által végzett folyamatra vonatkozó részletes adatok megtekintése.
  • A Windows Resource Protection sérült fájlokat talált, de közülük néhányat nem tudott kijavítani. A részletekért tekintse meg a CBS.Log fájlt a %WinDir%\Logs\CBS\CBS.log. elérési helyen

   A sérült fájlok manuális kijavításához tekintse meg a rendszerfájl-ellenőrző folyamat részletes adatait; ha a sérült fájlt megtalálta, manuálisan cserélje ki a sérült fájlt ugyanazon fájl bizonyítottan jó példányával.

További információ:

A rendszerfájl-ellenőrző által végzett folyamatra vonatkozó részletes adatok megtekintése

A CBS.Log fájlban tárolt részletes adatok megtekintéséhez az adott információkat átmásolhatja az Sfcdetails.txt fájlba a Findstr paranccsal. Ezt követően a részletes adatokat megtekintheti az Sfcdetails.txt fájlban. Ehhez hajtsa végre a következő lépéseket:
 1. Nyisson meg egy rendszergazdai jogú parancssort az 1. lépésben leírtak szerint.
 2. A parancssorba írja be a következő parancsot, és nyomja le az ENTER billentyűt:
  findstr /c:"[SR]" %windir%\Logs\CBS\CBS.log >"%userprofile%\Desktop\sfcdetails.txt"
  Megjegyzés: Az Sfcdetails.txt fájl részletes adatokat rögzít minden alkalommal, amikor a számítógépen futtatja a rendszerfájl-ellenőrző eszközt. A fájl az olyan fájlokról tartalmaz információkat, amelyeket a rendszerfájl-ellenőrző eszköz nem javított meg. Ellenőrizze a dátumra és időpontra vonatkozó bejegyzéseket azoknak a problémás fájloknak az azonosításához, amelyeket a rendszerfájl-ellenőrző eszköz legutóbbi futásakor talált.
 3. Nyissa meg az Sfcdetails.txt fájl az asztalról.
 4. Az Sfcdetails.txt fájl a következő formátumot használja:
  Dátum/Idő SFC részletek
  A következő mintanaplófájl egy olyan fájlról tartalmaz egy bejegyzést, amelynek a javítása sikertelen volt:
  2007-01-12 12:10:42, Info         CSI  00000008 [SR] Cannot repair member file [l:34{17}]"Accessibility.dll" of Accessibility, Version = 6.0.6000.16386, pA = PROCESSOR_ARCHITECTURE_MSIL (8), Culture neutral, VersionScope neutral, PublicKeyToken = {l:8 b:b03f5f7f11d50a3a}, Type neutral, TypeName neutral, PublicKey neutral in the store, file is missing

Sérült rendszerfájl manuális kicserélése ugyanazon fájlnak egy bizonyítottan jó példányával

Miután az Sfcdetails.txt fájl részletes adataiból sikerült megállapítania, hogy melyik sérült rendszerfájlt nem tudja kijavítani a program, lépjen a sérült fájl elérési helyére, majd manuálisan cserélje ki a sérült fájlt ugyanazon fájlnak egy bizonyítottan jó példányával. Ezt a következőképpen teheti meg:

Megjegyzés: A fájl bizonyítottan jó példányát beszerezheti például egy másik számítógépről, amely az Ön számítógépével azonos verziójú Windows operációs rendszerrel működik. Szükség szerint lefuttathatja a rendszerfájl-ellenőrző eszközt a másik számítógépen is annak ellenőrzése érdekében, hogy az átmásolni kívánt fájl valóban megfelelő-e (értsd: nem sérült).
 1. Vegye át a rendszergazdai jogosultságot a sérült rendszerfájl felett. Ehhez a rendszergazdai szintű parancssorba másolja és illessze be (vagy írja be) a következő parancsot, majd nyomja le az ENTER billentyűt:
  takeown /f útvonal_és_fájlnév
  Megjegyzés: Az útvonal_és_fájlnév helyfoglaló a sérült fájl elérési útvonalát és nevét jelzi. Példa: takeown /f C:\windows\system32\jscript.dll.
  A kép összecsukásaA kép kibontása
  Az adott lépést bemutató képernyőkép.
 2. Biztosítson teljes körű rendszergazdai hozzáférést a sérült rendszerfájlhoz. Ehhez másolja ki és illessze be (vagy gépelje be) az alábbi parancsot, majd nyomja meg az ENTER billentyűt:
  icacls Elérési_út_és_fájlnév /GRANT ADMINISTRATORS:F
  Megjegyzés: Az útvonal_és_fájlnév helyfoglaló a sérült fájl elérési útvonalát és nevét jelzi. Írja be például a következő parancsot: icacls C:\windows\system32\jscript.dll /grant administrators:F.
  A kép összecsukásaA kép kibontása
  Az adott lépést bemutató képernyőkép.
 3. Cserélje ki a sérült rendszerfájlt a fájlnak egy bizonyítottan jó példányával. Ehhez másolja ki és illessze be (vagy gépelje be) az alábbi parancsot, majd nyomja meg az ENTER billentyűt:
  Copy forrás_fájl célhely
  Megjegyzés: A forrás_fájl helyfoglaló a bizonyítottan jó fájl elérési útvonalát és nevét, a célhely helyfoglaló pedig a sérült fájl elérési útvonalát és nevét jelzi. Például: copy E:\temp\jscript.dll C:\windows\system32\jscript.dll.

További információ a cikkről

Cikk azonosítója: 929833
Utoljára ellenőrizve: 2014. március 25.
A cikkben található információ a következő(k)re vonatkozik:: Windows 8.1, Windows 8.1 Enterprise, Windows 8.1 Pro, Windows 8, Windows 8 Enterprise, Windows 8 Pro, Windows 7 Enterprise, Windows 7 Home Basic, Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional, Windows 7 Starter, Windows 7 Ultimate, Windows Vista Enterprise 64-bit edition, Windows Vista Ultimate 64-bit edition, Windows Vista Business, Windows Vista Business 64-bit edition, Windows Vista Enterprise, Windows Vista Ultimate
A Microsoft tudásbázisban szolgáltatott információkat "az adott állapotban", bárminemű szavatosság vagy garancia nélkül biztosítjuk. A Microsoft kizár mindennemű, akár kifejezett, akár vélelmezett szavatosságot vagy garanciát, ideértve a forgalomképességre és az adott célra való alkalmasságra vonatkozó szavatosságot is. A Microsoft Corporation és annak beszállítói semmilyen körülmények között nem felelősek semminemű kárért, így a közvetlen, a közvetett, az üzleti haszon elmaradásából származó vagy speciális károkért, illetve a kár következményeként felmerülő költségek megtérítéséért, még abban az esetben sem, ha a Microsoft Corporationt vagy beszállítóit az ilyen károk bekövetkeztének lehetőségére figyelmeztették. Egyes államok joga nem teszi lehetővé bizonyos károkért a felelősség kizárását vagy korlátozását, ezért a fenti korlátozások az ön esetében esetleg nem alkalmazhatók.
Szeretne visszajelzést adni a cikkel kapcsolatban?
 

Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.