Orodje za preverjanje sistemskih datotek je orodje v sistemu Windows, s katerim lahko poiščete poškodovane sistemske datoteke sistema Windows in jih obnovite. V tem članku je opisano, kako zaženete orodje za preverjanje sistemskih datotek (SFC.exe) in z njim pregledate sistemske datoteke ter popravite manjkajoče ali poškodovane sistemske datoteke v sistemu Windows 8.1, Windows 8, Windows 7 ali Windows Vista. Če datoteka WRP (Windows Resource Protection – zaščita sredstev sistema Windows) manjka ali pa je poškodovana, morda sistem Windows ne bo deloval tako, kot bi pričakovali. Nekatere funkcije sistema Windows morda ne bodo delovale ali pa se bo sistem Windows sesul.

Zagon orodja za preverjanje sistemskih datotek (Sfc.exe)

To naredite tako:
 1. Odprite ukazni poziv na skrbniški ravni. To naredite tako, da sledite navodilom, ki ustrezajo vašemu sistemu:
  Windows 8.1 ali Windows 8
  Zmanjšaj slikoRazširi sliko
  Podrsnite z desnega roba zaslona in tapnite Iskanje. Če uporabljate miško, premaknite kazalec v spodnji desni kot zaslona in kliknite Iskanje. V polje Iskanje vnesite Ukazni poziv, z desno tipko miške kliknite Ukazni poziv in nato kliknite Zaženi kot skrbnik. Če vas računalnik pozove k vnosu skrbniškega gesla ali potrditvi, vnesite geslo ali pa kliknite Dovoli.
  Zmanjšaj slikoRazširi sliko
  Posnetek zaslona za ta korak.
  Zmanjšaj slikoRazširi sliko
  Windows 7 ali Windows Vista
  Zmanjšaj slikoRazširi sliko
  Kliknite Start, v polje Search vnesite Ukazni poziv ali cmd, z desno tipko miške kliknite Ukazni poziv in nato kliknite Zaženi kot skrbnik. Če vas računalnik pozove k vnosu skrbniškega gesla ali potrditvi, vnesite geslo ali pa kliknite Dovoli.
  Zmanjšaj slikoRazširi sliko
  Posnetek zaslona za ta korak.
  Zmanjšaj slikoRazširi sliko
 2. V ukazni poziv vnesite ta ukaz in pritisnite tipko ENTER:
  sfc /scannow
  Zmanjšaj slikoRazširi sliko
  Posnetek zaslona za ta korak


  Z ukazom sfc /scannow pregledate vse zaščitene sistemske datoteke in zamenjate poškodovane datoteke s predpomnjenimi kopijami, ki so v stisnjeni mapi %WinDir%\System32\dllcache.
  Označba mesta %WinDir% predstavlja mapo operacijskega sistema Windows. Na primer C:\Windows.

  Opomba Tega okna ukaznega poziva ne zaprite, dokler ni preverjanje 100 % dokončano. Rezultati iskanja bodo prikazani, ko se ta postopek konča.
 3. Ko je postopek končan, se lahko prikaže eno od teh sporočil:
  • Zaščita sredstev sistema Windows ni našla nobenih kršitev integritete.

   To pomeni, da ni nobenih manjkajočih ali poškodovanih sistemskih datotek.
  • Zaščita sredstev sistema Windows ni mogla izvesti zahtevane operacije.

   To težavo odpravite tako, da orodje za preverjanje sistemskih datotek zaženete v varnem načinu in preverite, ali mapi PendingDeletes in PendingRenames obstajata v mapi %WinDir%\WinSxS\Temp.
  • Zaščita sredstev sistema Windows je našla poškodovane datoteke in jih je uspešno popravila. Podrobnosti so zabeležene v datoteki CBS.Log %WinDir%\Logs\CBS\CBS.log.

   Če si želite ogledati podrobne informacije o preverjanju in obnovitvi sistemskih datotek, pojdite na razdelek Ogled podrobnosti postopka orodja za preverjanje sistemskih datotek.
  • Zaščita sredstev sistema Windows je našla poškodovane datoteke, vendar nekaterih ni uspela popraviti. Podrobnosti so zabeležene v datoteki CBS.Log %WinDir%\Logs\CBS\CBS.log.

   Če želite poškodovane datoteke popraviti ročno, si oglejte podrobnosti postopka orodja za preverjanje sistemskih datotek, da poiščete poškodovano datoteko, nato pa ročno zamenjajte poškodovano datoteko s preverjeno nepoškodovano kopijo datoteke.
Opomba To je članek za »HITRO OBJAVO«, ki je ustvarjen neposredno v Microsoftovi organizaciji za podporo. Informacije v tem članku so na voljo »takšne kot so« in kot odziv na težave. Zaradi hitrosti pri objavljanju članka so v gradivu lahko tipografske napake, ki se jih lahko popravi kadar koli brez obvestila. Za dodatne informacije glejte Pogoje uporabe.

Za več informacij

Ogled podrobnosti postopka orodja za preverjanje sistemskih datotek

Če si želite ogledate podrobnosti, ki so vključene v datoteko CBS.Log, lahko z ukazom Findstr kopirate podatke v datoteko Sfcdetails.txt, nato pa si podrobnosti ogledate v datoteki Sfcdetails.txt. To naredite tako:
 1. Odprite ukazni poziv na skrbniški ravni, kot je opisano v prejšnjem 1. koraku.
 2. V ukazni poziv vnesite ta ukaz in pritisnite tipko ENTER:
  findstr /c:"[SR]" %windir%\Logs\CBS\CBS.log >"%userprofile%\Desktop\sfcdetails.txt"
  Opomba V datoteki Sfcdetails.txt so podrobnosti o vsakem zagonu orodja za preverjanje sistemskih datotek v računalniku. V datoteki so podatki o datotekah, ki jih z orodjem za preverjanje sistemskih datotek ni bilo mogoče popraviti. Preverite vnose za datum in čas, da poiščete težavne datoteke, ki ste jih našli, ko ste nazadnje zagnali orodje za preverjanje sistemskih datotek.
 3. Na namizju odprite datoteko Sfcdetails.txt.
 4. Datoteka Sfcdetails.txt je v obliki zapisa:
  Podrobnost datuma/časa orodja za preverjanje sistemskih datotek
  V tej vzorčni dnevniški datoteki je vnos za datoteko, ki je ni bilo mogoče popraviti:
  2007-01-12 12:10:42, Info         CSI  00000008 [SR] Cannot repair member file [l:34{17}]"Accessibility.dll" of Accessibility, Version = 6.0.6000.16386, pA = PROCESSOR_ARCHITECTURE_MSIL (8), Culture neutral, VersionScope neutral, PublicKeyToken = {l:8 b:b03f5f7f11d50a3a}, Type neutral, TypeName neutral, PublicKey neutral in the store, file is missing

Ročna zamenjava poškodovane datoteke s preverjeno nepoškodovano kopijo datoteke

Ko na podlagi podrobnih informacij v datoteki Sfcdetails.txt ugotovite, katera sistemska datoteka je bila poškodovana in je ni bilo mogoče popraviti, poiščite mesto poškodovane datoteke, nato pa jo zamenjajte s preverjeno nepoškodovano kopijo datoteke. To naredite tako:

Opomba Preverjeno nepoškodovano kopijo sistemske datoteke lahko pridobite iz drugega računalnika, v katerem se izvaja ista različica sistema Windows, kot v vašem računalniku. Če se želite prepričati, da je sistemska datoteka, ki jo nameravate kopirati, preverjena nepoškodovana kopija, v tem računalniku zaženite orodje za preverjanje sistemskih datotek.
 1. Pridobite skrbniško lastništvo poškodovane sistemske datoteke. To naredite tako, da v ukazni poziv na skrbniški ravni kopirate in prilepite (ali vnesete) ta ukaz in pritisnete tipko ENTER:
  takeown /f Pot_in_ime_datoteke
  Opomba Označba mesta Pot_in_ime_datoteke predstavlja pot in ime poškodovane datoteke. Vnesite na primer takeown /f C:\windows\system32\jscript.dll.
  Zmanjšaj slikoRazširi sliko
  Posnetek zaslona za ta korak.
 2. Podelite skrbnikom poln dostop do poškodovane sistemske datoteke. To naredite tako, da kopirate in prilepite (ali vnesete) ta ukaz in pritisnite tipko ENTER:
  icacls Pot_in_ime_datoteke /GRANT ADMINISTRATORS:F
  Opomba Označba mesta Pot_in_ime_datoteke predstavlja pot in ime poškodovane datoteke. Vnesite na primer icacls C:\windows\system32\jscript.dll /grant administrators:F.
  Zmanjšaj slikoRazširi sliko
  Posnetek zaslona za ta korak.
 3. Zamenjajte poškodovano sistemsko datoteko s preverjeno nepoškodovano kopijo datoteke. To naredite tako, da kopirate in prilepite (ali vnesete) ta ukaz in pritisnite tipko ENTER:
  Copy Izvorna_datoteka Cilj
  Opomba Označba mesta Izvorna_datoteka predstavlja pot in ime preverjene nepoškodovane kopije datoteke, označba mesta Cilj pa pot in ime poškodovane datoteke. Vnesite na primer copy E:\temp\jscript.dll C:\windows\system32\jscript.dll.

O tem članku

ID članka: 929833
Zadnji pregled: 25. marec 2014
Velja za:: Windows 8.1, Windows 8.1 Enterprise, Windows 8.1 Pro, Windows 8, Windows 8 Enterprise, Windows 8 Pro, Windows 7 Enterprise, Windows 7 Home Basic, Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional, Windows 7 Starter, Windows 7 Ultimate, Windows Vista Enterprise 64-bit edition, Windows Vista Ultimate 64-bit edition, Windows Vista Business, Windows Vista Business 64-bit edition, Windows Vista Enterprise, Windows Vista Ultimate
Ali želite posredovati povratne informacije o tem članku?
 

Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.