Een systeemherstelpunt instellen in Windows XP

Vertaalde artikelen Vertaalde artikelen
Artikel ID: 948247 - Bekijk de producten waarop dit artikel van toepassing is.
Alles uitklappen | Alles samenvouwen

Op deze pagina

Inleiding

Soms kan een nieuw programma tot gevolg hebben dat uw computer niet goed meer werkt. De kans bestaat dat u dit probleem niet kunt verhelpen door het programma te verwijderen. In Windows XP is daarom een hulpprogramma opgenomen waarmee u dergelijke problemen wel kunt oplossen. Met het hulpprogramma Systeemherstel kunt u namelijk een kopie maken van de volledige inhoud van de computer op een moment dat alles probleemloos werkt. Dit wordt ook wel een systeemherstelpunt genoemd. Als er dan vervolgens iets misgaat met de computer, kunt u het systeemherstelpunt gebruiken om de computer weer zonder problemen te laten werken. Wanneer u de computer herstelt, blijft al uw recente werk (zoals documenten en e-mailberichten) behouden. In dit artikel wordt een methode beschreven waarmee u stapsgewijs een systeemherstelpunt kunt instellen in Windows XP.

De volgende stappen zijn bedoeld voor beginnende computergebruikers.

Een systeemherstelpunt instellen met Systeemherstel

Door een systeemherstelpunt in te stellen, beschikt u over een kopie van de volledige inhoud van de computer op een moment dat alles probleemloos werkt. Als er dan later iets misgaat, kunt u dit systeemherstelpunt gebruiken om de computer weer probleemloos te laten werken.

Deze methode heeft de volgende moeilijkheidsgraad: Eenvoudig.

Ga als volgt te werk om een herstelpunt in te stellen:
 1. Sluit alle geopende programma's.
 2. Klik op Start, wijs achtereenvolgens Alle programma's, Bureau-accessoires en Systeemwerkset aan en klik op Systeemherstel. De wizard Systeemherstel wordt geopend.

  Opmerking Als de wizard niet wordt geopend, is de functie Systeemherstel waarschijnlijk uitgeschakeld. In de sectie 'Meer informatie' in dit artikel kunt u lezen hoe u Systeemherstel inschakelt.
 3. Klik op Een herstelpunt maken en klik op Volgende.
 4. Typ in het vak Beschrijving van herstelpunt een beschrijving van het herstelpunt. Gebruik een beschrijving die duidelijk aangeeft om welk herstelpunt het gaat. Als u een herstelpunt maakt voordat u bepaalde software of hardware gaat installeren, kunt u die informatie opnemen in de beschrijving.

  Opmerking De datum en tijd worden automatisch toegevoegd aan het herstelpunt. Deze gegevens hoeft u dus niet op te nemen in de beschrijving.
 5. Voer een van de volgende bewerkingen uit:
  • Klik op de knop Maken om het herstelpunt te maken. De wizard Systeemherstel geeft aan wanneer het maken van het herstelpunt is voltooid.
  • Als u bij nader inzien toch geen herstelpunt wilt maken en terug wilt keren naar de eerste pagina van de wizard, klikt u op Vorige.
  • Als u de wizard helemaal wilt afsluiten, klikt u op Annuleren.
 6. Klik op de knop Sluiten wanneer u klaar bent.
Hiermee hebt u een herstelpunt gemaakt waarmee u bij problemen altijd weer een werkende configuratie van de computer kunt herstellen.

Opmerkingen
 • Windows XP maakt automatisch elke dag systeemherstelpunten. Dit gebeurt ook voorafgaand aan de installatie van een programma of hardware.
 • Als u een programma installeert en later een herstelpunt gebruikt van vóór het moment waarop u het programma hebt geïnstalleerd, werkt het programma niet meer. Als u het programma weer wilt gebruiken, zult u het opnieuw moeten installeren.
 • Systeemherstel werkt anders dan het verwijderen van een programma. Als u een programma volledig wilt verwijderen, moet u dit doen via het onderdeel Software in het Configuratiescherm of via het programma zelf. Raadpleeg voor meer informatie het onderwerp 'Een programma wijzigen of verwijderen' in Help en ondersteuning van Windows XP.

Herstelpunt controleren

Als u de gegevens van een herstelpunt wilt bekijken, herhaalt u stap 2. Selecteer vervolgens op de eerste pagina van de wizard Systeemherstel de optie Een eerdere status van de computer herstellen en klik op Volgende. Selecteer vervolgens in de kalender op de pagina Selecteer een herstelpunt de datum waarop het herstelpunt is gemaakt. Alle herstelpunten die zijn gemaakt op de geselecteerde datum worden in de lijst rechts van de kalender weergegeven.

Als deze methode werkt

Als het systeemherstelpunt is gemaakt, bent u nu klaar.

Als deze methode niet werkt

Als er geen systeemherstelpunt is gemaakt, kan dit artikel u niet verder helpen. U kunt er dan voor kiezen om stappen voor geavanceerde probleemoplossing uit te voeren. Als u echter niet vertrouwd bent met geavanceerde probleemoplossing, is het wellicht raadzaam iemand anders om hulp te vragen of om contact op te nemen met de afdeling Ondersteuning.

Geavanceerde probleemoplossing

Als u niet vertrouwd bent met geavanceerde probleemoplossing, kunt u contact opnemen met de afdeling Ondersteuning voor Windows XP. De volgende Microsoft-website biedt informatie over de manier waarop u contact kunt opnemen met de afdeling Ondersteuning:
http://support.microsoft.com/contactus/
Voor meer informatie over geavanceerde probleemoplossing met betrekking tot systeemherstelpunten klikt u op een van de volgende artikelnummers in de Microsoft Knowledge Base:
295299 Systeemherstel gebruiken met WMI (Windows Management Instrumentation) in Windows XP
307545 Het systeem herstellen bij een beschadigd register waardoor Windows XP niet kan worden gestart

Meer informatie

U kunt alleen een systeemherstelpunt maken als Systeemherstel is ingeschakeld. Systeemherstel is standaard ingeschakeld in Windows XP. Systeemherstel kan alleen worden uitgeschakeld in Windows XP Professional.

Ga als volgt te werk om Systeemherstel in te schakelen:
 1. Klik op Start, klik op Configuratiescherm en dubbelklik op Systeem.
 2. Open het tabblad Systeemherstel.
 3. Het selectievakje Systeemherstel uitschakelen moet zijn uitgeschakeld. Of controleer of het selectievakje Systeemherstel op alle stations uitschakelen is uitgeschakeld.
 4. Klik op OK.

Eigenschappen

Artikel ID: 948247 - Laatste beoordeling: dinsdag 29 april 2008 - Wijziging: 1.3
De informatie in dit artikel is van toepassing op:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional
Trefwoorden: 
kbresolve kbexpertisebeginner kbhowto KB948247

Geef ons feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com