Ange en systemåterställningspunkt i Windows XP

Artikelöversättning Artikelöversättning
Artikel-id: 948247 - Visa produkter som artikeln gäller.
Visa alla | Dölj alla

På den här sidan

INLEDNING

Ibland kan ett nytt program göra att datorn fungerar oförutsägbart, och det hjälper inte att avinstallera programmet. I Windows XP finns det en funktion som kallas Systemåterställning, som kan hjälpa dig. Du kan använda Systemåterställning för att välja en tidpunkt när datorn fungerar som den ska. Detta kallas en systemåterställningspunkt. Om det sedan uppstår något problem på datorn kan du använda systemåterställningspunkten för att återställa datorn till den tidpunkt då den fungerade. När du återställer datorn förlorar du inte någonting du har arbetat med nyligen, till exempel dokument eller e-post. I den här artikeln beskrivs steg för steg hur du på ett enkelt sätt kan skapa en systemåterställningspunkt i Windows XP.

Följande instruktioner är avsedda för användare på nybörjarnivå.

Ange en systemåterställningspunkt med hjälp av Systemåterställning

Genom att ange en systemåterställningspunkt kan du välja en tidpunkt när datorn fungerar som du vill. Sedan kan du använda återställningspunkten för att återställa oönskade ändringar av datorn i framtiden.

Denna metod klassificeras som: Enkel.

Så här skapar du en återställningspunkt:
 1. Stäng alla öppna program.
 2. Klicka på Start, peka på Alla program, peka på Tillbehör, peka på Systemverktyg och klicka på Systemåterställning. Guiden Systemåterställning öppnas.

  Obs! Om guiden Systemåterställning inte öppnas kan funktionen Systemåterställning vara inaktiverad. I "Mer information" i den här artikeln kan du läsa hur du aktiverar Systemåterställning.
 3. Klicka på Skapa en återställningspunkt och sedan på Nästa.
 4. I rutan Beskrivning av Återställningspunkten skriver du en beskrivning av återställningspunkten. Använd en lättfattlig beskrivning. Om du skapar en återställningspunkt innan du installerar viss maskin- eller programvara kan du använda denna information i beskrivningen.

  Obs! Datum och tid läggs automatiskt till i återställningspunkten. Därför behöver du inte använda dem i beskrivningen.
 5. Gör något av följande:
  • Om du vill slutföra skapandet av återställningspunkten klickar du på Skapa. Guiden meddelar dig när återställningspunkten har skapats.
  • Om du vill sluta att skapa en återställningspunkt och komma tillbaka till sidan Välkommen till Systemåterställning klickar du på Föregående.
  • Om du vill sluta att skapa en återställningspunkt och avsluta guiden Systemåterställning klickar du på Avbryt.
 6. När du är klar klickar du på Stäng.
Gratulerar! Du har nu skapat en återställningspunkt.

Obs!
 • I Windows XP skapas automatiskt systemåterställningspunkter varje dag. Normalt skapas återställningspunkter innan ett program eller en maskinvara installeras.
 • Om du installerar ett program, men sedan använder en återställningspunkt som skapades innan du installerade programmet, fungerar programmet inte längre. Om du vill använda programmet igen måste du installera om det.
 • Systemåterställning är inte samma sak som att avinstallera ett program. Om du vill ta bort ett program helt måste du göra det med hjälp av Lägg till eller ta bort program på Kontrollpanelen eller programmets eget avinstallationsprogram. Mer information finns i hjälpavsnittet "Ändra eller ta bort ett program" i Hjälp och support i Windows XP.

Kontrollera återställningspunkten

Visa återställningspunkten genom att upprepa steg 2. Välj sedan Återställ datorn till en tidigare tidpunkt på sidan Välkommen till Systemåterställning i guiden Systemåterställning och klicka på Nästa. Välj sedan det datum när återställningspunkten skapades i kalendern på sidan Välj en återställningspunkt. Alla återställningspunkter som har skapats på det valda datumet anges med namn i listrutan till höger om kalendern.

Om metoden fungerade

Om systemåterställningspunkten har skapats är du klar!

Om metoden inte fungerade

Om systemåterställningspunkten inte skapades kan vi tyvärr inte hjälpa dig mer just nu. Nästa steg blir i så fall avancerad felsökning. Om du inte kan så mycket om datorer kan du kanske be någon om hjälp eller kontakta Support.

Avancerad felsökning

Om du inte har sysslat med avancerad felsökning tidigare föredrar du kanske att kontakta supporten för Windows XP. Information om hur du kontaktar support finns på följande Microsoft-webbplats:
http://support.microsoft.com/default.aspx?ln=sv
Om du vill veta mer om avancerad felsökning av systemåterställningspunkter, klickar du på följande artikelnummer och läser artiklarna i Microsoft Knowledge Base:
295299 Använda Systemåterställning med Windows Management Instrumentation i Windows XP (Länken kan leda till en webbplats som är helt eller delvis på engelska)
307545 Återställa datorn när ett skadat register hindrar Windows XP från att starta

Mer Information

För att du ska kunna skapa en återställningspunkt måste Systemåterställning vara aktiverat. Normalt är Systemåterställning aktiverat i Windows XP. Det kan bara stängas av i Windows XP Professional.

Så här aktiverar du Systemåterställning:
 1. Klicka på Start, klicka på Kontrollpanelen och dubbelklicka på System.
 2. Klicka på fliken Systemåterställning.
 3. Se till att kryssrutan Inaktivera Systemåterställning eller Inaktivera Systemåterställning på alla enheter inte är markerad.
 4. Klicka på OK.

Egenskaper

Artikel-id: 948247 - Senaste granskning: den 3 juni 2008 - Revision: 1.2
Informationen i denna artikel gäller:
 • Microsoft Windows XP Home Edition
 • Microsoft Windows XP Professional Edition
Nyckelord: 
kbresolve kbexpertisebeginner kbhowto KB948247

Ge feedback

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com