ID članka: 948481 - Pregledajte proizvode na koje se odnosi ovaj članak.
Proširi sve | Sažmi sve

Na ovoj stranici

Opis problema

U ovom se članku govori o beta-izdanju Microsoftova proizvoda. Informacije u ovom članku daju se "kakve jesu" i podložne su promjenama bez najave.

Microsoft ne pruža formalnu podršku za ovo beta-izdanje proizvoda. Informacije o načinima dobivanja podrške za beta-izdanje potražite u dokumentaciji koja se isporučuje uz datoteke beta-izdanja proizvoda ili na web-mjestu s kojeg ste preuzeli izdanje.

Nakon instalacije servisnog paketa za sustav Windows Vista može se pojaviti jedan ili više sljedećih problema sa zvukom:
 • ne proizvodi se zvuk kada reproducirate audiodatoteke ili radite u programima koji imaju zvučnu komponentu
 • simbol zvučnika pokraj sata u području prikazuje sljedeću poruku:
  No Audio Output Device is installed (Nijedan izlazni audiouređaj nije instaliran)
 • zvučni kontroler u dijaloškom okviru Device Manager (Upravitelj uređaja) označen je žutim uskličnikom
 • promijenila se kvaliteta zvuka. Ako ste, primjerice, prethodno imali prostorno ozvučenje, sada možda imate stereozvuk


Da bismo riješili te probleme umjesto vas, prijeđite na odjeljak "Popravite mi to". Ako probleme želite riješiti sami, prijeđite na odjeljak "Popravit ću to sam".

Popravite mi to

Da biste automatski riješili probleme, kliknite vezu ili gumb Popravi taj problem. Zatim na stranici Automatski servisi za otklanjanje poteškoća kliknite Pokreni odmah i slijedite korake u čarobnjaku.


Popravi taj problem
Microsoftovi automatski servisi za otklanjanje poteškoća: U sustavu Windows nema zvuka


Zatim idite na odjeljak "Je li time problem riješen?".

Popravit ću to sam

Da biste riješili taj problem, poslužite se sljedećim postupcima, onim redoslijedom kojim su navedeni. Nakon provedbe svake metode provjerite čuje li se zvuk. Da biste to učinili, pokrenite reprodukciju audiodatoteke pomoću nekog programa kao što je Windows Media Player.

Ove će vam korake možda biti lakše pratiti ako najprije ispišete članak.

Napomena Provjerite jesu li zvučnici priključeni i uključeni. Provjerite i nije li na zvučnicima isključen zvuk te jesu li glasnoća zvučnika računala i programska kontrola glasnoće postavljeni na dovoljnu glasnoću da biste mogli čuti zvuk.

1. metoda: ponovno pokretanje računala

Barem jednom nakon instalacije servisnog paketa za sustav Windows Vista ponovno pokrenite računalo da biste provjerili jesu li svi procesi vezani uz instalaciju dovršeni.

Nakon ponovnog pokretanja računala provjerite čujete li zvuk. Ako čujete zvuk, problem je riješen. Ako ne čujete zvuk, iskušajte drugu metodu.

2. metoda: drugi zvučni uređaj

Ako je moguće, pokušajte u računalo uključiti drugi zvučni uređaj. Ako ste, primjerice, koristili zvučnike, pokušajte priključiti druge zvučnike ili slušalice da biste provjerili je li problem vezan uz zvučni uređaj.

Provjerite čujete li zvuk. Ako čujete zvuk, problem je vezan uz izvorni zvučni uređaj te je time riješen. Ako ne čujete zvuk, uključite izvorni zvučni uređaj u računalo i prijeđite na treću metodu.

3. metoda: isključivanje zvučnika računala

Isključite zvučnike računala ili druge zvučne uređaje koje koristite, primjerice slušalice, a potom ih ponovno uključite u isti priključak. Većina zvučnih kartica kompatibilnih sa sustavom Windows Vista sadrži značajku koja otkriva zvučne uređaje uključene u audioutičnicu. Tim postupkom možda ćete potaknuti značajku otkrivanja zvuka da otkrije i konfigurira zvučni uređaj radi proizvodnje zvuka.

Odredite možete li sada čuti zvuk. Ako čujete zvuk, problem je riješen. Ako ne čujete zvuk, iskušajte 4. metodu.

4. metoda: provjera ispravnosti postavki zadanog zvučnog uređaja

Nakon instalacije servisnog paketa za sustav Windows Vista može se dogoditi da se promijeni zadani zvučni uređaj, koji se naziva i uređajem za reprodukciju. Može se promijeniti i kvaliteta zvuka. Provjerite je li zvučni uređaj koji koristite ispravno postavljen kao zadani zvučni uređaj. Da biste postavili zadani uređaj, slijedite ove korake:
 1. Kliknite Start
  Sažmi ovu slikuProširi ovu sliku
  gumb Start
  , a zatim u okvir Start Search (Pokreni pretraživanje) upišite Sound (Zvuk).
 2. Među rezultatima pretraživanja na vrhu izbornika Start kliknite Sound (Zvuk).
 3. Kliknite karticu Playback (Reprodukcija). Pokraj zadanog uređaja primijetit ćete kvačicu. Za većinu korisnika zadani je uređaj Speakers (Zvučnici). Provjerite jesu li audiopostavke konfigurirane prema očekivanjima. Slijedite ove korake:
  1. Na kartici Playback (Reprodukcija) odaberite uređaj za reprodukciju, zatim kliknite Properties (Svojstva) te na kraju kliknite karticu Advanced (Dodatno) i provjerite je li postavka Default Format (Zadani oblik) postavljena na očekivanu vrijednost. Kada završite, zatvorite ovaj prozor da biste se vratili na prethodni.
  2. Na kartici Playback (Reprodukcija) odaberite uređaj za reprodukciju pa kliknite Configure (Konfiguracija), a potom provjerite je li konfiguracija pravilna.
  Ako su postavke zvuka pravilno postavljene i kao zvučni uređaj koristite zvučnike koji su već postavljeni kao zadani uređaj, prijeđite na 5. metodu.
 4. Odaberite željeni zvučni uređaj kao zadani zvučni uređaj, a potom kliknite Set Default (Postavi zadano).
 5. Kliknite OK (U redu) da biste spremili postavke i zatvorili dijaloški okvir Sound (Zvuk).
Provjerite možete li sada čuti zvuk. Ako čujete zvuk, problem je riješen. Ako ne čujete zvuk, iskušajte 5. metodu.

5. metoda: provjera instalacije upravljačkog programa za zvuk

Bez upravljačkog programa za zvuk nećete čuti zvuk. Provjerite je li instaliran upravljački program za zvuk. Da biste to učinili, slijedite ove korake:
 1. Kliknite Start
  Sažmi ovu slikuProširi ovu sliku
  gumb Start
  , u okvir Start Search (Pokreni pretraživanje) upišite Device Manager (Upravitelj uređaja), a potom pritisnite tipku ENTER.
 2. U dijaloškom okviru Device Manager (Upravitelj uređaja) proširite stavku Sound, video, and game controllers (Zvučni, video i igraći kontroleri).

  Ako je pokraj upravljačkog programa za zvuk ikona zvučnika, upravljački je program instaliran. Ako je pokraj upravljačkog programa za zvuk žuti upitnik, ne postoji upravljački program uređaja ili ga nije moguće učitati.
Prijeđite na 6. metodu da biste ponovno učitali trenutni upravljački program za zvuk i testirali zvuk.

6. metoda: ponovno učitavanje trenutnog upravljačkog programa za zvuk

Ako ste primjenom 5. metode ustvrdili da upravljački program za zvuk nije instaliran ili ako ste otkrili da je upravljački program za zvuk instaliran ali ne funkcionira, pokušajte ponovno učitati upravljački program za zvuk. Da biste to učinili, slijedite ove korake:
 1. Kliknite Start
  Sažmi ovu slikuProširi ovu sliku
  gumb Start
  , u okvir Start Search (Pokreni pretraživanje) upišite Device Manager (Upravitelj uređaja), a potom pritisnite tipku ENTER.
 2. U dijaloškom okviru Device Manager (Upravitelj uređaja) proširite stavku Sound, video, and game controllers (Zvučni, video i igraći kontroleri).
 3. Pronađite audiouređaj koji je isporučen s računalom.
 4. Desnom tipkom miša kliknite uređaj, a zatim kliknite Properties (Svojstva).
 5. Kliknite karticu Driver (Upravljački program), a zatim Uninstall (Deinstaliraj).
 6. Provjerite je li potvrdni okvir Delete the Driver Software for this device (Izbriši upravljački program ovog uređaja) poništen, a zatim kliknite OK (U redu).
 7. U dijaloškom okviru Device Manager (Upravitelj uređaja) kliknite izbornik Action (Akcija), a zatim kliknite Scan for hardware changes (Potraži promjene hardvera).

  Primit ćete poruku u kojoj stoji da se instalira hardverski uređaj, a potom će se deinstalirani audiouređaj pojaviti u Upravitelju uređaja.
 8. Zatvorite dijaloški okvir Device Manager (Upravitelj uređaja).
Provjerite možete li sada čuti zvuk. Ako čujete zvuk, problem je riješen. Ako se trenutni upravljački program za zvuk nije ponovno učitao ili ako jest, no ne možete čuti zvuk, iskušajte 7. metodu.

7. metoda: ažuriranje trenutnog upravljačkog programa za zvuk

Ako se čini da trenutni upravljački program za zvuk ne funkcionira, provjerite postoji li ažurirani upravljački program za zvuk. Da biste zatražili ažurirani upravljački program za zvuk, obratite se proizvođaču upravljačkog programa za zvuk.

Dodatne informacije o tome kako se obratiti prodavačima hardvera i softvera potražite na sljedećem Microsoftovu web-mjestu:
http://support.microsoft.com/gp/vendors/en-us
Napomena U nekim će vam slučajevima proizvođač dati uputu da deinstalirate trenutni upravljački program za zvuk i da izbrišete datoteke upravljačkog programa. Da biste to učinili, slijedite korake pete metode, ali u šestom koraku potvrdite okvir Delete the Driver Software for this device (Izbriši upravljački program ovog uređaja).

Je li problem time riješen?

Provjerite je li problem riješen. Ako je problem riješen, gotovi ste s ovim člankom. Ako se problem ne riješi, obratite se službi za podršku.

DODATNE INFORMACIJE

Dodatne informacije o rješavanju uobičajenih problema sa zvukom u sustavu Windows Vista potražite na sljedećem Microsoftovu web-mjestu:
http://windowshelp.microsoft.com/Windows/hr-hr/Help/1e87a3e8-c0e8-49af-980f-9eb6686f42d21050.mspx#EVCAC
Dodatne informacije o upravljačkim programima za audiouređaje koji često uzrokuju probleme pri instalaciji servisnih paketa za sustav Windows Vista potražite u članku iz Microsoftove baze znanja pod brojem
971220 Informacije o upravljačkim programima za audiouređaje koji uzrokuju probleme pri instalaciji servisnih paketa za sustav Windows Vista


Dodatne informacije:

Alat za otklanjanje poteškoća: u sustavu Windows nema zvuka

Pomoć za glazbu i zvuk u sustavu Windows 7

Svojstva

ID članka: 948481 - Posljednja izmjena: 25. rujna 2011. - Revizija: 12.0
ODNOSI SE NA:
 • Servisni paket Service Pack 1 za sustav Windows Vista
 • Windows Vista Ultimate
 • Windows Vista Ultimate 64-bit edition
 • Windows Vista Enterprise
 • Windows Vista Enterprise 64-bit edition
 • Windows Vista Business
 • Windows Vista Business 64-bit edition
 • Windows Vista Home Premium
 • Windows Vista Home Premium 64-bit edition
 • Windows Vista Home Basic
 • Windows Vista Home Basic 64-bit edition
 • Servisni paket Service Pack 2 za sustav Windows Vista
Ključne riječi: 
kbmatsfixme kbsurveynew kbfixme kbtshoot kbpubtypekc kbexpertisebeginner kbprb KB948481

Pošaljite povratne informacije

 

Contact us for more help

Contact us for more help
Connect with Answer Desk for expert help.
Get more support from smallbusiness.support.microsoft.com