Pronađite pomoć za greške pri aktivaciji u operativnom sistemu Windows


Slede neke od najčešćih grešaka pri aktivaciji u operativnom sistemu Windows 10 zajedno sa rešenjima kako biste ih ispravili.

Ako ste izvršili besplatnu nadogradnju na Windows 10 , a računar nije aktiviran, proverite da li koristite najnoviju verziju operativnog sistema Windows 10. Napravili smo poboljšanja za aktivaciju i za rešavanje problema grešaka pri aktivaciji. Za više informacija o tome kako da ažurirate Windows, pogledajte Ažuriranje operativnog sistema Windows: Najčešća pitanja.


GreškaZnačenje greške i kako je ispraviti
Kôd 0x803f7001, 0x800704cF

Ova greška znači da nismo pronašli važeću licencu operativnog sistema Windows na računaru.

Morate da koristite važeću šifru proizvoda da biste aktivirali Windows. Šifra proizvoda bi trebalo da se nalazi u e-poruci sa potvrdom koju ste primili nakon kupovine operativnog sistema Windows, da bude sadržana u pakovanju koje ste dobili uz računar ili navedena na certifikatu o autentičnosti (COA) koji je prikačen za poleđinu ili dno računara.

Ako imate važeću šifru proizvoda, koristite je da biste aktivirali Windows: 

 1. Izaberite dugme Start , zatim izaberite stavke Postavke  > Ažuriranje i bezbednost > Aktivacija .
 2. Izaberite stavku Promeni šifru proizvoda, a zatim otkucajte šifru proizvoda od 25 znakova.
Ako ste nedavno napravili značajnu hardversku izmenu na uređaju, kao što je zamena matične ploče, pokrenite Windows alatku za rešavanje problema sa aktivacijom koja je smeštena na stranici sa postavkama za aktivaciju. Imajte na umu da će od vas možda biti zatraženo da ponovite proces aktiviranja.


Kôd 0xC004C003, 0xC004C060, 0xC004C4A2, 0xC004C4A2, 0x803FA067L, 0xC004C001, 0xC004C004, 0xC004F004, 0xC004C007, 0xC004F005, 0xC004C00F, 0xC004C010, 0xC004C00E, 0xC004C4A4, 0xC004C4A5, 0xC004B001, 0xC004F010, 0xC004F050
Razlozi zbog kojih možete videti ove greške:

 • Uneli ste šifru proizvoda koja ne može da se koristi za aktiviranje operativnog sistema Windows. Unesite drugu šifru proizvoda ili kupite novu šifru proizvoda.
 • Obavili ste nadogradnju na Windows 10, ali su serveri za aktivaciju bili zauzeti. Ako ste nadogradili aktivirani primerak operativnog sistema Windows 7 ili Windows 8.1, vaš primerak operativnog sistema Windows 10  će biti automatski aktiviran ili možete da sačekate i tada izaberete opciju Aktiviraj. Ako i dalje imate problema sa aktivacijom, obratite se korisničkoj podršci.
 • Izveli ste nadogradnju na Windows 10 koristeći ponudu za besplatnu nadogradnju, ali Windows 10 nije aktiviran nakon ponovne instalacije. Vaša kopija operativnog sistema Windows 10 trebalo bi automatski da bude aktivirana ukoliko niste načinili značajne hardverske izmene na uređaju (kao što je zamena matične ploče). Ako i dalje imate problema sa aktivacijom, obratite se korisničkoj podršci.
Kôd 0xC004F034
Možete da vidite ovu grešku ako ste uneli nevažeću šifru proizvoda ili šifru proizvoda za različitu verziju operativnog sistema Windows.

Unesite važeću šifru proizvoda koja se podudara sa verzijom i izdanjem operativnog sistema Windows 10 koji je instaliran na vašem uređaju.

Ako je Windows instaliran na uređaju koji se povezuje sa Key Management Service (KMS) serverom, obratite se korisničkoj podršci u svojoj organizaciji za više informacija o tome kako da aktivirate Windows.
Kôd 0xC004F210
Možete da vidite ovu grešku ako ste uneli šifru proizvoda za drugačije izdanje operativnog sistema Windows od izdanja instaliranog na uređaju. Možda ćete takođe videti ovu grešku ako ste ranije obavili nadogradnju na Windows 10, ali trenutno izdanje operativnog sistema Windows koje je instalirano na vašem uređaju ne odgovara izdanju za koje imate digitalnu licencu.

Možete da unesete važeću šifru proizvoda koja se podudara sa izdanjem operativnog sistema Windows koje je instalirano na vašem uređaju ili da ponovo instalirate izdanje operativnog sistema Windows 10 koje se podudara sa vašom digitalnom licencom.

Ako vaš uređaj radi pod operativnim sistemom Windows 10 (verzija 1607), alatka za rešavanje problema sa aktivacijom može da vam pomogne da instalirate odgovarajuće izdanje operativnog sistema Windows na uređaj. Više informacija potražite u članku Korišćenje alatke za rešavanje problema sa aktivacijom.
Kôd 0xC004E016, 0xC004F210
Možete da vidite ovu grešku ako ste uneli šifru proizvoda za različitu verziju ili izdanje operativnog sistema Windows. Na primer, šifra proizvoda za Enterprise izdanje operativnog sistema Windows 10  ne može da se koristiti za aktivaciju izdanja Windows 10 Home ili Windows 10  Core.

Unesite šifru proizvoda koja se podudara sa verzijom i izdanjem operativnog sistema Windows instaliranim na uređaju ili kupite novu kopiju operativnog sistema Windows iz prodavnice.
Kôd 0xC004FC03
Možda ćete videti ovu grešku ako niste povezani sa internetom ili ako postavke zaštitnog zida sprečavaju odvijanje procesa aktivacije operativnog sistema Windows na mreži.

Uverite se da ste povezani sa internetom i da zaštitni zid ne blokira aktivaciju operativnog sistema Windows. Ako i dalje imate problema, probajte da aktivirate Windows putem telefona.

Otkucajte SLUI 04 u polje za pretragu na traci zadataka, izaberite stavku SLUI 04, a zatim pratite uputstva na ekranu da biste aktivirali Windows.
0xC004E028
Možda ćete videti ovu grešku ako pokušate da aktivirate uređaj koji je već u procesu aktivacije. Vaš uređaj bi trebalo da se aktivira nakon obrade prvog zahteva.
0x8007267C
Možda ćete videti ovu grešku ako niste povezani sa internetom ili ako je server za aktivaciju privremeno nedostupan. Uverite se da ste povezani sa internetom i da zaštitni zid ne blokira aktivaciju operativnog sistema Windows.
Kôd 0xD0000272, 0xC0000272, 0xc004C012, 0xC004C013, 0xC004C014
Ako je server za aktivaciju privremeno nedostupan, vaša kopija operativnog sistema Windows će automatski biti aktivirana čim se usluga vrati na mrežu.
Kôd 0xC004C008, 0xC004C770, 0x803FA071
Možda ćete videti ovu grešku ako je šifra proizvoda već iskorišćena na drugom računaru ili ako se koristi na više računara nego što dozvoljavaju uslovi licenciranja za Microsoft softver. Da biste rešili problem, kupite šifru proizvoda za svaki računar da biste aktivirali operativni sistem Windows na njima.

Ako koristite Windows 10, možete da kupite operativni sistem Windows iz Windows prodavnice:

 1. Izaberite dugme Start , a zatim izaberite stavke Postavke  > Ažuriranje i bezbednost > Aktivacija .
 2. Izaberite stavku Idi u Prodavnicu, a zatim sledite uputstva da biste kupili Windows 10.

Kôd 0xC004F00F
Možda ćete videti ovu grešku ako ste uneli šifru proizvoda za izdanje Enterprise operativnog sistema Windows da biste aktivirali Windows 10 Home ili Windows 10 Pro. Unesite šifru proizvoda koja se podudara sa izdanjem operativnog sistema Windows na vašem uređaju.

Kôd 0xC004C020
Ova greška se javlja kada je količinska licenca (licenca koju je kompanija kupila od korporacije Microsoft za instalaciju operativnog sistema Windows na više računara) iskorišćena na više računara nego što to dozvoljavaju uslovi licenciranja za Microsoft softver. Da biste rešili problem, možda ćete morati da koristite drugu šifru proizvoda da biste aktivirali Windows na računaru. Obratite se osoblju za podršku u vašoj organizaciji da biste saznali više informacija.
Kôd 0x8007232B, 0xC004F074, 0xC004F038, 0x8007007B
 • Možda ćete videti ovu grešku ako ste uneli šifru proizvoda za izdanje Enterprise operativnog sistema Windows da biste aktivirali Windows 10 Home ili Windows 10 Pro. Pokušajte da unesete šifru proizvoda koja se podudara sa izdanjem operativnog sistema Windows na vašem uređaju.
 • Ili, možda ćete videti ovu grešku ako pokušavate da aktivirate poslovni računar, ali niste povezani sa mrežom na radnom mestu. Ako ste povezani sa mrežom na radnom mestu, a i dalje vidite ovu grešku, možda ćete morati da promenite postavke mreže. Obratite se osoblju za podršku u vašoj organizaciji da biste saznali više informacija. 
 • Ako vaša organizacija nema osoblje za podršku, možda ćete morati da ponovo unesete šifru proizvoda:
  1. Izaberite dugme Start , zatim izaberite stavke Postavke  > Ažuriranje i bezbednost  > Aktivacija .
  2. Izaberite stavku Promeni šifru proizvoda, a zatim otkucajte svoju šifru proizvoda od 25 znakova.
Neophodna je administratorska dozvola
 Možda će vam biti zatraženo da unesete administratorsku lozinku ili da potvrdite svoj izbor.
Kôd 0x80072F8F
Možda ćete videti ovu grešku ako su datum i vreme na računaru netačni ili ako Windows nailazi na probleme prilikom povezivanja sa uslugom za aktivaciju na mreži i ne može da potvrdi šifru proizvoda.

Da biste potvrdili datum i vreme, izaberite dugme Start  , a zatim izaberite stavke Postavke  > Vreme i jezik > Datum i vreme.

Da biste proverili Internet vezu:

 1. U polje za pretragu na traci zadataka otkucajte upit alatka za rešavanje problema sa mrežom, a zatim izaberite opciju Prepoznaj i popravi probleme sa mrežom.
 2. Sledite uputstva da biste rešili probleme sa mrežom.
Ako alatka za rešavanje problema sa mrežom nije pronašla probleme sa mrežnom vezom, pokušajte da ponovo pokrenete računar da biste videli da li će to otkloniti problem.

Kôd 0xC004E003
Možda ćete videti ovu grešku nakon instalacije softvera nezavisnih proizvođača koji je izmenio sistemske datoteke. Za aktivaciju operativnog sistema Windows potrebne su određene sistemske datoteke da bi se dovršila aktivacija. Možete da pokušate da vratite sistemske datoteke u prethodni vremenski period. Ovo će ukloniti sav softver instaliran nakon tog trenutka bez uticaja na lične datoteke.

Više informacija o vraćanju u prethodno stanje od tačke vraćanja sistema potražite u odeljku članka Opcije za oporavak u operativnom sistemu Windows 10.
Kôd 0x80004005
Izaberite dugme Start  , zatim izaberite stavke Postavke  > Ažuriranje i bezbednost  > Aktivacija , a zatim izaberite stavkuRešavanje problema da biste pokrenuli alatku za rešavanje problema sa aktivacijom. Više informacija o alatki za rešavanje problema potražite u članku Korišćenje alatke za rešavanje problema sa aktivacijom.

Ako to ne pomogne, možda ćete morati da uspostavite početne vrednosti računara. Više informacija potražite u odeljku članka Opcije za oporavak u operativnom sistemu Windows 10.
Svojstva

ID članka: 10738 - Poslednji pregled: 16.12.2016. - Verzija: 7

Povratne informacije