Podrška za Windows XP je ukinuta

Šta je kraj Windows XP podrške?

Microsoft je obezbeđivao podršku za Windows XP u proteklih 12 godina. Sada je došao trenutak da, zajedno sa svojim partnerima za hardver i softver, svoje resurse usmerimo na novije tehnologije kako bismo i dalje mogli da pružamo sjajne novine u korisničkom iskustvu. Zbog toga tehnička podrška za Windows XP više nije dostupna, kao ni automatske ispravke koje štite vaš računar.

Microsoft više ne obezbeđuje ni preuzimanja programa Microsoft Security Essentials za Windows XP. Ako već imate instaliran Microsoft Security Essentials, i dalje ćete tokom ograničenog perioda dobijati ispravke antimalver definicija. Ipak, važno je da znate da će Microsoft Security Essentials (kao i bilo koji drugi antivirusni softver) imati ograničenu efikasnost na računaru koji ne dobija najnovije bezbednosne ispravke. To znači da računar sa operativnim sistemom Windows XP neće biti bezbedan i dalje će postojati rizik da se zarazi.

Šta će se dogoditi ako nastavim da koristim Windows XP?

Ako nastavite da koristite Windows XP nakon prestanka podrške, računar će i dalje raditi, ali može postati manje otporan na bezbednosne rizike i viruse. Internet Explorer 8 takođe nije više podržan, pa ako vaš računar sa operativnim sistemom Windows XP bude povezan sa internetom, a za surfovanje vebom koristite Internet Explorer 8, možda ćete izložiti računar dodatnim rizicima. Osim toga, pošto sve veći broj proizvođača nastavlja da optimizuje svoje proizvode za novije verzije operativnog sistema Windows, možete da očekujete da će sve manje aplikacija i uređaja raditi u operativnom sistemu Windows XP.
Kako da i dalje budem zaštićen?

Da biste i dalje bili zaštićeni i sada kada je podrška završena, imate dve mogućnosti:

Nadogradnja trenutnog računara

Veoma mali broj starijih računara može da pokrene Windows 10, što je i najnovija verzija operativnog sistema Windows. Preporučujemo da pogledajte stranicu sa specifikacijama operativnog sistema Windows 10 da biste saznali da li vaš računar ispunjava sistemske zahteve za Windows 10. Da biste dobili dodatne informacije, pročitajte odgovore na najčešća pitanja.

Kupovina novog računara

Ako vaš sadašnji računar ne može da pokrene Windows 10, možda je vreme da razmislite o kupovini novog računara. Obavezno pogledajte naš sjajan izbor novih računara. Oni su snažniji, lakši i moderniji nego ikada pre, a prosečna cena im je značajno niža od prosečne cene računara pre 14 godina.


Premestite datoteke, fascikle i još mnogo toga – besplatno

Microsoft je sklopio partnerstvo sa kompanijom Laplink kako bismo vam obezbedili PCmover Express – alatku za prenos izabranih datoteka, fascikli i mnogih drugih stavki sa starog računara sa operativnim sistemom Windows na novi računar koji ima Windows 10.

Sve dok traje vremenski ograničena ponuda, možete besplatno preuzeti PCmover Express.


Potrebna vam je dodatna pomoć?

Održite zaštitu u preduzeću i sada kada je ukinuta podrška za Windows XP.
Održite zaštitu u velikom preduzeću i sada kada je ukinuta podrška za Windows XP.
Saznajte više o prestanku podrške za Office 2003.
Svojstva

ID članka: 14223 - Poslednji pregled: 14.09.2016. - Verzija: 1

Windows 10

Povratne informacije