Optimizovanje operativnog sistema Windows za bolje performanse

Evo nekih saveta koji će vam pomoći da optimizujete Windows 7 za brže performanse.

Isprobavanje alatke za rešavanje problema sa performansama

Prvo što možete da pokušate je da isprobate alatku za rešavanje problema sa performansama, koja može automatski da pronađe i reši probleme. Alatka za rešavanje problema sa performansama proverava da li postoje problemi koji mogu da uspore performanse računara, na primer, koliko korisnika je trenutno prijavljeno na računar i da li koristite više programa u isto vreme.

Otvorite alatku za rešavanje problema sa peformansama tako što ćete kliknuti na dugme Start

Slika dugmeta „Start“
, a zatim izabrati stavku Kontrolna tabla. U polje za pretragu otkucajte upit alatka za rešavanje problema i izaberite stavku Rešavanje problema. U okviru Sistem i bezbednost, kliknite na dugme Provera problema sa performansama.

Brisanje programa koje nikada ne koristite

Mnogi proizvođači računara uz nove računare isporučuju programe koje niste naručili i možda ih ne želite. Ovo često obuhvata probne verzije operativnog sistema i ograničene verzije programa za koje se softverske kompanije nadaju da ćete ih isprobati i smatrati korisnim, a zatim platiti za nadogradnju na punu verziju ili novije verzije. Ako odlučite da ne želite taj softver, a zadržite ga na računaru, to može dovesti do usporavanja rada tako što će koristiti dragocenu memoriju, prostor na disku i snagu procesora.

Dobro bi bilo da deinstalirate sve programe koje ne planirate da koristite. To bi trebalo da obuhvati softver koji je instalirao proizvođač i softver koji ste sami instalirali, ali ga više ne želite – posebno uslužne programe koji su osmišljeni da vam pomognu u upravljanju i podešavanju hardverom i softverom računara. Uslužni programi, kao što su skeneri virusa, čistači diska i alatke za pravljenje rezervnih kopija, često se pokreću automatski pri pokretanju sistema lagano radeći upozadini gde ih ne vidite. Mnogi ljudi ne znaju da se ti programi izvršavaju.

Čak i ako je vaš računar stariji, on može da sadrži programe koje je instalirao proizvođač i koje nikada niste primetili ili koje ste zaboravili. Nikada nije kasno da ih uklonite i oslobodite resurse sistema od nepotrebnih stavki. Možda ste mislili da ćete koristiti softver jednog dana, ali niste. Deinstalirajte ga i pogledajte da li računar radi brže.

Ograničavanje broja programa koji se pokreću sa sistemom

Mnogi programi su dizajnirani da se automatski pokrenu prilikom pokretanja operativnog sistema Windows. Proizvođači softvera često podešavaju da se programi otvaraju u pozadini, gde ih ne vidite da se izvršavaju, tako da će se otvoriti čim kliknete na njihove ikone. To je korisno za programe koje često koristite, ali za programe koje retko koristite ili nikada, ovim se gubi dragocena memorija i produžava se vreme potrebno da se završi pokretanje operativnog sistema Windows.

Sami odlučite da li želite da se program pokreće sa sistemom.

Da, ali kako ćete znati koji programi se automatski pokreću sa sistemom? Ponekad je to jasno, jer program dodaje ikonu na sistemsku traku poslova na traci zadataka, gde možete da vidite da ga koristite. Pogledajte da li tamo postoje neki programi za koje ne želite da se pokreću automatski. Postavite pokazivač na svaku ikonu da biste videli ime programa. Uverite se da ste kliknuli na dugme Prikaži skrivene ikone tako da ne propustite neku ikonu.

Čak i kada proverite na sistemskoj traci poslova, možda ćete propustiti neke programe koji se automatski pokreću sa sistemom. Automatsko pokretanje za Windows, besplatna alatka koju možete da preuzmete sa Microsoft veb lokacije, prikazuje sve programe i procese koje se pokreću prilikom pokretanja operativnog sistema Windows. Možete da zaustavite da se program automatski pokreće prilikom pokretanja operativnog sistema Windows tako što ćete otvoriti program Automatska pokretanja za Windows, a zatim opozovete izbor u polju za potvrdu pored imena programa koji želite da zaustavite. Automatska pokretanja za Windows je alatka osmišljena za napredne korisnike.

Defragmentacija čvrstog diska

Fragmentacija dovodi do toga da čvrsti disk obavlja dodatni posao što može da uspori računar. Defragmentator diska preraspoređuje fragmentirane podatke tako da čvrsti disk može da radi efikasnije. Defragmentator diska se pokreće po planu, ali možete da defragmentirate čvrsti disk i ručno.

Čišćenje čvrstog diska

Nepotrebne datoteke na čvrstom disku zauzimaju prostor i mogu da uspore računar. Opcija „Čišćenje diska“ uklanja privremene datoteke, prazni korpu za otpatke i uklanja mnoštvo sistemskih datoteka i druge stavke koje vam više nisu potrebne.

Pokretanje manjeg broja programa u isto vreme

Ponekad promena ponašanja računara može da ima veliki uticaj na njegove performanse. Ako ste od onih korisnika računara koji vole da imaju otvoreno osam programa i desetinu prozora pregledača u isto vreme, dok istovremeno šalju trenutne poruke prijateljima – ne treba da vas iznenadi ako se vaš računar potpuno uspori. Ako imate otvoren veliki broj poruka e-pošte, to takođe može potpuno da iskoristi memoriju.

Ako vaš računar usporava, zapitajte se da li svi programi i prozori moraju da budu otvoreni u isto vreme. Pronađite bolji način kao podsetnik da treba da odgovorite na poruke e‑pošte, umesto da sve poruke budu otvorene.

Uverite se da se izvršava samo jedan antivirusni program. Korišćenje više antivirusnih programa može takođe da uspori računar. Srećom, ako koristite više antivirusnih programa, centar aktivnosti vas obaveštava i može da vam pomogne da rešite problem.

Isključivanje vizuelnih efekata

Ako Windows radi sporo, možete da ga ubrzate tako što ćete onemogućiti neke od njegovih vizuelnih efekata. Tada odlučujete da li je važan izgled ili performanse. Želite li da Windows radi brže ili da izgleda lepše? Ako je vaš računar dovoljno brz, ne morate da donosite ovu odluku, ali ako je vaš računar jedva ima snage za Windows 7, može biti korisno da se vratite na vizuelne dodatke.

Možete da odaberete vizuelne efekte koje ćete isključiti, jedan po jedan, ili možete da pustite da Windows odabere za vas. Postoji 20 vizuelnih efekata koje možete da kontrolišete, kao što su izgled prozirnog stakla, način na koji se otvaraju ili zatvaraju meniji i da li su prikazane senke.

Da biste prilagodili sve vizuelne efekte za najbolje performanse:

 1. Otvorite „Informacije o performansama i alatke“ tako što ćete kliknuti na dugme Start
  Slika dugmeta „Start“
  , a zatim kliknuti na stavku Kontrolna tabla. U polje za pretragu otkucajte Informacije o performansama i alatke, a zatim na listi rezultata, izaberite Informacije o performansama i alatke.
 2. Kliknite na dugme Prilagodi vizuelne efekte
  Neophodna je administratorska dozvola
  . Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.
 3. Kliknite na karticu Vizuelni efekti izaberite stavku Prilagodi za najbolje performanse, a zatim kliknite na dugme U redu. (Opcija za manje drastične promene, izaberite Neka Windows odluči šta je najbolje za moj računar.)


Redovno ponovno pokretanje računara

Ovaj savet je jednostavan. Ponovo pokrenite računar najmanje jednom sedmično, a naročito ako ga često koristite. Ponovno pokretanje računara je dobar način da raščistimo memoriju da biste bili sigurni da su onemogućeni svi suvišni procesi i usluge koji su počeli da se izvršavaju.

Ponovno pokretanje računara zatvara sve programe koje koristite na vašem računaru – ne samo programe koje možete da vidite na traci zadataka, već i desetine usluga koje su možda pokrenuli različiti programi i nikada nisu prekinute. Ponovno pokretanje računara može da otkloni misteriozne probleme sa performansama kada je teško utvrditi uzrok problema.

Ako zadržite otvoren tako veliki broj programa, poruka e‑pošte i veb lokacija zbog kojih mislite da je ponovno pokretanje računara problematično, to je verovatno znak da bi trebalo da ponovo pokrenete računar. Što je više stvari koje su otvorene i što ih duže koristite, veće su šanse da će računar potpuno usporiti i da će mu na kraju ponestati memorije.

Dodavanje memorije

Ovo nije vodič za kupovinu hardvera koji će ubrzati vaš računar. Ali nijedna diskusija o tome kako Windows može da radi brže nije potpuna ako ne spomenemo da bi trebalo da razmislite o tome da računaru dodate više radne memorija (RAM).

Ako se čini da računar koji koristi Windows 7 radi presporo, to se obično događa kada na računaru nema dovoljno RAM memorije. Najbolji način da ga ubrzate jeste da dodate još memorije.

Windows 7 može da radi na računaru sa 1 gigabajt (GB) RAM memorije, ali bolje radi sa 2 GB. Za optimalne performanse, povećajte na 3 GB ili više.

Druga mogućnost je da povećate količinu memorije pomoću funkcije Windows ReadyBoost. Ova funkcija omogućava da za ubrzanje računara koristite prostor za skladištenje na nekom prenosivom uređaju za medije, kao što je USB fleš disk jedinica. Lakše je da priključite fleš disk u USB port nego da otvorite kućište računara i priključite memorijske module na matičnu ploču.

Provera da li postoje virusi i špijunski softver

Ako vaš računar radi sporo, moguće je da je zaražen virusom ili špijunskim softverom. Ovo nije toliko uobičajeno kao drugi problemi, ali bi trebalo da razmislite o tome. Pre nego što se previše zabrinete, proverite računar pomoću antišpijunskih i antivirusnih programa.

Uobičajeni simptom virusa su znatno lošije performanse računara od normalnih. Drugi znakovi su neočekivane poruke koje se pojavljuju na računaru, programi koji se automatski pokreću ili zvuk čvrstog diska koji stalno radi.

Špijunski softver je vrsta programa koji je instaliran, obično bez vašeg znanja, kako bi nadgledao vaše aktivnosti na internetu. Možete da potražite špijunski softver pomoću programa Windows Defender ili drugih antišpijunskih programa.

Najbolji način da se pozabavite virusima je prvenstveno da ih sprečite. Uvek pokrećite antivirusni softver i održavajte ga ažurnim. Međutim, čak i ako primenite ove mere predostrožnosti, vaš računar može da se zarazi.

Provera brzine računara

Ako isprobate ove savete, a računar i dalje radi presporo, možda će vam biti potreban novi računar ili neke nadogradnje hardvera, kao što su novi čvrsti disk ili brža grafička kartica. Međutim, nema potrebe da pogađate koliko je računar brz. Windows pruža način da proverite i procenite brzinu računara pomoću alatke pod nazivom „Indeks Windows iskustva“.

Indeks Windows iskustva ocenjuje vaš računar na osnovu pet ključnih komponenti i daje vam broj za svaku, kao i ukupnu osnovnu ocenu. Ova osnovna ocena je onoliko dobra koliko je podrezultat komponente koja ima najlošiji rezultat. Osnovna ocena je trenutno u opsegu od 1 do 7,9. Ako vaš računar ima ocenu nižu od 2 ili 3, možda je vreme da razmislite o novom računaru, u zavisnosti od toga koje zadatke želite da obavljate na računaru.

Promena veličine virtuelne memorije

Ako dobijete upozorenja da vam nedostaje virtuelne memorije, moraćete da povećate minimalnu veličinu datoteke stranične memorije. Windows postavlja početnu minimalnu veličinu datoteke stranične memorije koja je jednaka radnoj memoriji (RAM) instaliranoj na vašem računaru i maksimalnu veličinu koja je tri puta veća od RAM memorije instalirane na vašem računaru. Ako vidite upozorenja na ovim preporučenim nivoima, povećajte minimalnu i maksimalnu veličinu.

 1. Otvorite „Sistem“ tako što ćete kliknuti na dugme Start 
  Slika dugmeta „Start“
  ,
  kliknuti desnim tasterom miša na Računar, a zatim kliknuti na stavku Svojstva.
 2. U levom oknu kliknite na stavku Više opcija za postavke sistema
  Neophodna je administratorska dozvola
  .
  Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.
 3. Na kartici Više opcija u okviru Performanse, kliknite na dugme Postavke.
 4. Kliknite na karticu Više opcija, a zatim u odeljku Virtuelna memorija, kliknite na dugme Promeni.
 5. Opozovite polje za potvrdu Automatski upravljaj veličinom datoteke stranične memorije za sve disk jedinice .
 6. U odeljku Disk jedinica[Oznaka volumena], izaberite disk jedinicu koja sadrži datoteku stranične memorije koju želite da promenite.
 7. Kliknite na dugme Prilagođena veličina, otkucajte novu veličinu u megabajtima u polju Početna veličina (MB) ili Maksimalna veličina (MB) , kliknite na „Postavi“, a zatim kliknite na dugme U redu.


Svojstva

ID članka: 15055 - Poslednji pregled: 14.09.2016. - Verzija: 1

Povratne informacije