Brisanje kolačića i upravljanje njima

Primenjuje se na: Windows 10Internet ExplorerWindows 8.1

Kolačići su male datoteke koje veb lokacije smeštaju na računar kako bi skladištile informacije o vašim željenim opcijama. Kolačići mogu da poboljšaju vaš utisak pri pregledanju tako što omogućavaju lokacijama da zapamte vaše željene opcije, a vama omogućavaju da izbegnete prijavljivanje svaki put kada posetite određene lokacije. Međutim, neki kolačići mogu vašu privatnost da izlože riziku zbog toga što prate lokacije koje posećujete.

Brisanje kolačića

  1. U programu Internet Explorer izaberite dugme Alatke, postavite pokazivač miša na stavku Bezbednost, a zatim izaberite stavku Izbriši istoriju pregledanja.
  2. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Kolačići i podaci veb lokacije, a zatim izaberite stavku Izbriši.

Blokiranje ili omogućavanje kolačića

Ako ne želite da lokacije skladište kolačiće na računaru, možete blokirati te kolačiće. Međutim, blokiranje kolačića može da spreči pravilan prikaz nekih lokacija ili možete dobiti poruku sa lokacije u kojoj se navodi da je potrebno da omogućite kolačiće da biste prikazali tu lokaciju.

  1. U pregledaču Internet Explorer, izaberite dugme Alatke , a zatim izaberite stavku Internet opcije.
  2. Izaberite karticu Privatnost i u odeljku Postavke izaberite stavku Više opcija i odaberite da li želite da dozvolite ili blokirate kolačiće primarnog i nezavisnog dobavljača ili da budete upitani o njima.