Microsoft Edge, podaci o pregledanju i privatnost

Primenjuje se na: PrivacyWindows 10

Microsoft Edge u operativnom sistemu Windows 10 vam pomaže, između ostalog, da surfujete, pretražujete i kupujete na mreži. Poput svih modernih pregledača, Microsoft Edge vam omogućava da na uređaju prikupljate i skladištite određene podatke, kao što su kolačići, kao i da nam šaljete informacije, recimo o istoriji pregledanja, kako biste u najvećoj mogućoj meri stekli bogat, brz i personalizovan utisak pri radu.

Uvek kada prikupljamo podatke, želimo da se uverimo da je to pravi izbor za vas. Neki korisnike brine to da se njihova istorija pregledanja veba i ostale posete internet stranicama prikupljaju. Ne dopada im se činjenica da neko može njuškati po njihovim stvarima, što nam je razumljivo. Zbog toga vam stavljamo do znanja koji se podaci skladište u pregledaču, odnosno koje podatke prikupljamo, i pružamo vam izbore poput kontrola opisanih na ovoj stranici. Za više informacija o privatnosti u pregledaču Microsoft Edge preporučujemo vam da pregledate naš dokument Izjava o privatnosti, posebno odeljak Specifični detalji o proizvodu u delu Windows > Veb pregledači: Microsoft Edge i Internet Explorer.

Koji podaci se prikupljaju ili skladište i zbog čega

Microsoft Edge čuva na uređaju istoriju pregledanja, koja je sastavljena od informacija o veb lokacijama koje posećujete. Ako postavka Dijagnostički podaci ima vrednost Potpuno, ova istorija pregledanja se šalje korporaciji Microsoft, koja nam pomaže da pronađemo i rešimo probleme, kao i da poboljšamo naše proizvode i usluge za sve korisnike. Ako odlučite da uključite Prilagođena iskustva, koristićemo ovu istoriju pregledanja za personalizovanje vašeg utiska pri radu sa operativnim sistemom Windows i drugim proizvodima i uslugama. Nevezano za to, ako se odlučite da omogućite istoriju pregledanja u okviru dozvola beležnice aplikacije Cortana, istorija pregledanja se takođe šalje korporaciji Microsoft tako da Cortana može da pomogne u personalizovanju vašeg utiska pri radu.

Kada tražite nešto na vebu, Microsoft Edge vam može pružiti predloge o tome što kucate, baš kao neki pretraživač. Ako ne isključite postavku Prikaži predloge pretrage i lokacija dok kucam , kada počnete da kucate, informacije koje unosite na traci adresa se šalju usluzi Bing kako bi vam odmah pružila predloge pretrage i veb lokacija.

Microsoft Edge takođe ima funkcije koje štite vas i vaš sadržaj na mreži. SmartScreen filter Windows zaštitnika automatski blokira veb lokacije i preuzimanja sadržaja za koje je poznato da su zlonamerni. SmartScreen filter Windows zaštitnika najpre proverava da li se adresa veb stranice koju posećujete nalazi na listi adresa veb stranica skladištene na uređaju za koje Microsoft veruje da su legitimne. Adrese koje se ne nalaze na toj listi na uređaju i adrese datoteka koje preuzimate šalju se korporaciji Microsoft i proverava se da li se nalaze na često ažuriranoj listi veb stranica i preuzimanja koji su korporaciji Microsoft prijavljeni kao nebezbedni ili sumnjivi.

Da biste lakše obavili zamorne zadatke poput popunjavanja obrazaca i unosa lozinki, Microsoft Edge može da sačuva informacije koje vam mogu pomoći. Ako se odlučite za korišćenje tih funkcija, Microsoft Edge skladišti informacije na uređaju i ne šalje ih korporaciji Microsoft.

Da bi se sprečilo kopiranje nekog video i muzičkog sadržaja, neke veb lokacije sa strimingom sadržaja skladište DRM (Digital Rights Management – upravljanje digitalnim pravima) podatke na uređaju, uključujući jedinstveni identifikator (ID) i licence za medijski sadržaj. Tako kada posetite takvu veb lokaciju, ona preuzima DRM informacije kako bi proverila da li imate dozvolu za korišćenje tog sadržaja.

Microsoft Edge takođe skladišti kolačiće, male datoteke koje se smeštaju na uređaj dok pretražujete veb. Mnoge veb lokacije koriste kolačiće za skladištenje informacija o vašim željenim opcijama i postavkama, poput čuvanja informacija za prijavljivanje, pa ne morate da kucate lozinku svaki put kada posetite neku stranicu. Neke veb lokacije takođe koriste kolačiće za prikupljanje informacija o vašim aktivnostima na mreži kako bi vam prikazale oglase vezane za vaša interesovanja. Microsoft Edge pruža opcije za brisanje kolačića i blokiranje daljeg čuvanja kolačića za veb lokacije.

Microsoft Edge šalje zahtev „Bez praćenja“ veb lokacijama kada je postavka Pošalji zahteve „Bez praćenja“ uključena. Ipak, veb lokacije mogu da prate vaše aktivnosti čak i kada je poslat zahtev „Bez praćenja“.

Dok koristite Microsoft Edge u režimu InPrivate, informacije o pregledanju kao što su kolačići, istorija i privremene datoteke neće biti sačuvane na vašem uređaju kada završite sesiju pregledanja. Započnite nove InPrivate sesije tako što ćete izabrati Još na radnoj površini, ili Kartice na mobilnom uređaju.

Evo kako da obrišete podatke koje Microsoft Edge prikuplja ili skladišti:

Da biste obrisali informacije o pregledanju skladištene na uređaju, poput sačuvanih lozinki ili kolačića:

 1. U pregledaču Microsoft Edge izaberite stavke Još > Postavke .
 2. U odeljku „Obriši podatke o pregledanju“ kliknite na dugme Izaberite stavke za brisanje.
 3. Potvrdite izbor u polju za potvrdu pored svih podataka koje želite da obrišete, a zatim izaberite Obriši.
 4. Ako želite, postavite opciju Obriši ove podatke svaki put kada zatvorim pregledač na vrednost Uključeno.

Saznajte više o tome šta se briše za svaku istorije u pregledaču.

Da biste obrisali podatke o pregledanju poslate aplikaciji Cortana (važi samo za Windows 10 na stonom računaru, ne na mobilnom uređaju):

 1. Na uređaju sa OS Windows 10 otvorite početni ekran u aplikaciji Cortana koristeći polje za pretragu na traci zadataka.
 2. Izaberite stavke Postavke aplikacije Cortana > Dozvole i istorija, a zatim izaberite stavku Upravljanje onim što Cortana zna o meni u oblaku.
 3. Dođite do dna podnožja stranice, a zatim izaberite Obriši.

Ako ste zainteresovani da vidite listu lokacija koje ste posetili, prijavite se na nalog na stranici account.microsoft.com. Osim toga, takođe imate opciju brisanja podataka o pregledanju sa ove lokacije.

Da biste obrisali pojedinačne lozinke koje Microsoft Edge skladišti na uređaju:

 1. U pregledaču Microsoft Edge izaberite stavke Još > Postavke .
 2. Izaberite stavku Prikaži napredne postavke.
 3. U odeljku Postavke automatskog popunjavanja izaberite stavku Upravljanje lozinkama.
 4. U odeljku Sačuvane lozinke izaberite dugme X pored imena veb lokacije da biste obrisali lozinku sačuvanu za tu lokaciju.

Ako ne želite više da Microsoft Edge prikuplja ili skladišti informacije:

Da biste blokirali kolačiće:

 1. U pregledaču Microsoft Edge izaberite stavke Još > Postavke .
 2. Izaberite stavku Prikaži napredne postavke.
 3. U odeljku Privatnost i usluge > Kolačići odaberite odgovarajuću opciju:
  • Blokiraj sve kolačiće ne dozvoljava nijednoj veb lokaciji da čuva kolačiće na računaru.
  • Blokiraj samo kolačiće trećih strana dozvoljava kolačiće otvorene veb lokacije, ali blokira kolačiće iz spoljašnjih veb usluga, poput oglasa ugrađenih u veb stranice koje posećujete.

Da biste zaustavili funkcije koje ubrzavaju pregledanje veba, pretrage ili popunjavanje obrazaca; koje blokiraju zlonamerne lokacije; ili koje unose lozinke:

 1. U pregledaču Microsoft Edge izaberite stavke Još > Postavke .
 2. Izaberite stavku Prikaži napredne postavke.
 3. Isključite neku od njih:
  • Koristi predviđanje stranica za ubrzanje pregledanja i poboljšanje prikaza za čitanje, i poboljšaj moj celokupan utisak pri radu
  • Prikaži predloge pretrage i lokacija dok kucam
  • Sačuvaj unose obrazaca
  • Sačuvaj lozinke
  • Zaštiti me od zlonamernih lokacija i preuzimanja pomoću SmartScreen filtera Windows zaštitnika

Da biste sprečili Microsoft Edge da prikuplja istoriju pregledanja:

 1. Izaberite stavke Start izaberite Postavke > Privatnost > Dijagnostika i povratne informacije.
 2. U odeljku Dijagnostički podaci izaberite stavku Osnovni. Ako su opcije zasenčene, moguće je da koristite uređaj kojim upravlja vaše preduzeće ili organizacija. U tom slučaju ćete videti obaveštenje Neke postavke su skrivene ili njima upravlja vaša organizacija pri vrhu ekrana „Povratne informacije i dijagnostika“.

Da biste promenili postavku za prilagođena iskustva:

 1. Izaberite stavke Start izaberite Postavke > Privatnost > Dijagnostika i povratne informacije.
 2. U odeljku Prilagođena iskustva možete da odaberete željenu postavku u odeljku Dozvolite korporaciji Microsoft da vam ponudi prilagođene utiske pri radu na osnovu izabrane postavke za dijagnostičke podatke.

Ako ne želite više da Microsoft Edge prikuplja istoriju pregledanja za personalizaciju koju pruža Cortana:

 1. Na računaru izaberite polje za pretragu na traci zadataka da biste otvorili početni ekran u aplikaciji Cortana. Na mobilnom uređaju kliknite na dugme za Pretragu .
 2. Izaberite stavku Postavke > Dozvole i istorija > Upravljaj informacijama kojima Cortana može da pristupa sa ovog uređaja.
 3. U odeljku Istorija pregledanja postavite prekidač u položaj Isključeno.

Da biste zaustavili korišćenje DRM medijskog sadržaja u pregledaču Microsoft Edge:

 1. U pregledaču Microsoft Edge izaberite stavke Još > Postavke .
 2. Izaberite stavku Prikaži napredne postavke.
 3. Pronađite stavku Dozvoli lokacijama da skladište licence zaštićenog medijskog sadržaja na mom uređaju , a zatim postavite prekidač u položaj Isključeno.

Za slanje zahteva „Bez praćenja“:

 1. U pregledaču Microsoft Edge izaberite stavke Još > Postavke .
 2. Izaberite stavku Prikaži napredne postavke.
 3. Pronađite stavku Pošalji zahteve „Bez praćenja“ , a zatim postavite prekidač u položaj Uključeno.